ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 24 Δεκέμβρη 1999
Σελ. /28
ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ
Ο σφαγιασμός των αναπήρων 1940 -'41

56 χρόνια από τη σφαγή τους, οι αντιστασιακές οργανώσεις διοργάνωσαν εκδήλωση τιμής και μνήμης

Ο κεντρικός ομιλητής, συγγραφέας - ερευνητής Γιάννης Νικολόπουλος, στο βήμα
Ο κεντρικός ομιλητής, συγγραφέας - ερευνητής Γιάννης Νικολόπουλος, στο βήμα
«Πέρασαν 56 χρόνια από εκείνη την αποφράδα νύχτα της 30ής Νοέμβρη 1943, που οι Γερμανοί με τους ταγματασφαλίτες συνεργάτες τους εξαπέλυσαν δολοφονικό όργιο ενάντια στους 15.000 ανάπηρους του Ελληνοϊταλικού πολέμου, που μέχρι τότε νοσηλεύονταν τυπικά, χωρίς ουσιαστική ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και στοιχειώδη διατροφή, σε 11 στρατιωτικά νοσοκομεία.

Στα στρατιωτικά αυτά νοσοκομεία, από το 1941 είχαν δημιουργηθεί κέντρα μαχητικής αντίστασης πρωτοπόρα σε κινητοποιήσεις για ζητήματα του σκλαβωμένου λαού, που ήταν "ψωμί-συσσίτια-λευτεριά". Στέγαζαν εκτός τους στρατιωτικούς αναπήρους και στρατευμένους που δεν μπορούσαν να γυρίσουν πίσω στα σπίτια τους, μετά την κατάρρευση του μετώπου. Εκεί ακόμα, εύρισκαν περίθαλψη και πολλοί από τους τραυματίες των μεγάλων διαδηλώσεων της Αθήνας, αλλά και τραυματίες αντάρτες του ΕΛΑΣ που είχαν τα λημέρια τους στην Πάρνηθα.

Πολλές προσπάθειες είχαν καταβάλλει όλες οι κατοχικές κυβερνήσεις για να διαλύσουν αυτά τα νοσοκομεία, σκόνταφταν όμως, στη σκληρή αντίσταση των νοσηλευομένων αναπήρων.

Οι Γερμανοί θέλοντας να κρατήσουν τα προσχήματα, δεν ήθελαν να χτυπήσουν στρατιώτες που 'χαν ξεφτιλίσει τους Ιταλούς στην Αλβανία. Ετσι τη δουλιά αυτή πρόθυμα την ανέλαβε η κυβέρνηση Ράλλη με τα τάγματα ασφαλείας. Πρώτο τους βήμα ήταν να αποκεφαλίσουν την κλαδική οργάνωση των αναπήρων και στη συνέχεια να κάνουν γιουρούσι οι αφιονισμένοι τσολιάδες, που ουρλιάζοντας και βρίζοντας χυδαία, χτυπούσαν με τους υποκόπανους και τις ξιφολόγχες τους ανάπηρους.

Ωρες πολλές, μέχρι το ξημέρωμα, κράτησε το μακέλεμα και τέλος φόρτωσαν σε καμιόνια τους χτυπημένους ανάπηρους για να τους πάνε στις φυλακές Χατζηκώστα ή στο Χαϊδάρι, αφήνοντας πίσω τους πατερίτσες και "κατσικοπόδαρα"...

Χιλιάδες πιάστηκαν-πολλοί από αυτούς εκτελέστηκαν στην Καισαριανή ή σ' άλλα θυσιαστήρια και άλλους μετέφεραν σε στρατόπεδα στη Γερμανία».

Είναι μερικά χαρακτηριστικά αποσπάσματα από την ομιλία του Σπύρου Διλιντά, μέλους του ΔΣ της ΠΕΑΕΑ και τότε Γενικού Γραμματέα της Νοσοκομειακής Επιτροπής της Μονής Πετράκη - που έκανε στην εκδήλωση για να τιμηθεί η τραγική εκείνη επέτειος, όταν οι Γερμανοτσολιάδες του Ράλλη διέπραξαν ένα από τα πιο απαίσια εγκλήματα εναντίον των αναπήρων-τραυματιών του πολέμου 1940-'41. Την εκδήλωση διοργάνωσαν την περασμένη Πέμπτη 16-12, οι αντιστασιακοί σύλλογοι αναπήρων ΣΒΑΠ, ΠΟΣΣΑΘΕΑ και ΠΕΣΑΘΕΑ, στην αίθουσα της «Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών».

Πήραν μέρος πολλοί αντιστασιακοί ανάπηροι-τραυματίες, εκπρόσωποι Σωματείων και αντιστασιακών Ενώσεων και φίλοι της Αντίστασης. Κεντρικός ομιλητής ο συγγραφέας-ερευνητής και μέλος της ΠΕΣΑΘΕΑ, Γιάννης Νικολόπουλος με θέμα: «Το χρέος και η θυσία, μέσα από την ιστορία του λαού μας».

Ακόμη, χαιρέτισαν στη συγκέντρωση, με συντομία, ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Συνταξιούχων Αναπήρων Εθνικής Αντίστασης, Μηνάς Ξεκομνηνός, ο οποίος αναφέρθηκε στα τραγικά γεγονότα της 30ής Νοέμβρη, ο Γραμματέας του ΣΒΑΠ Παναγιώτης Βαμβακούσης, ο Πρόεδρος της ΠΕΣΑΘΕΑ Γ. Τσαγγάρης και ο αντιστασιακός Τάσος Λυμπερόπουλος που εξιστόρησε το χρονικό της σφαγής.

Απαγγέλθησαν ποιήματα της Αντίστασης αφιερωμένα στους πεσόντες και η Χορωδία της ΠΕΑΕΑ πλαισίωσε μουσικά το πρόγραμμα.

Την εκδήλωση τίμησαν ακόμα με την παρουσία τους οι: ΒαλκανόςΓεώργιος , συνταγματάρχης-ΔΗΠΕΘΑ, Κολιαράκης Δημήτριος, βετεράνος του ΚΚΕ, Τερζόγλου Νίκος, Πρόεδρος της ΠΕΑΕΑ, Μαυριδόγλου Διαμαντής, Πρόεδρος των συνταξιούχων ΙΚΑ, ΦώτουΓρηγόρης Πρόεδρος των Επαναπατρισθέντων Πολιτικών Προσφύγων, Κοΐνης Θεόδωρος, Γραμματέας του ΚΜΙΕΑ, Δημητριάδου Μάρα, εκ μέρους της ΠΕΑΦΕ, Ζαφειρόπουλος Θεμιστοκλής, Επίτιμος Πρόεδρος του «ΦΟΙΝΙΚΑ» και πολλοί άλλοι.

ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΠΕΑΤΑΘ
Συνεχίζουμε τον αγώνα μας

Το προεδρείο, στη Συνέλευση της ΠΕΑΤΑΘ.(Φώτο Γ. Λιονάκης)
Το προεδρείο, στη Συνέλευση της ΠΕΑΤΑΘ.(Φώτο Γ. Λιονάκης)
Στις 11 Δεκέμβρη πραγματοποιήθηκε η Γενική Συνέλευση της Πανελλήνιας Ενωσης Αγωνιστών, Τραυματιών - Αναπήρων, Θυμάτων του ΔΣΕ του Εμφυλίου (ΠΕΑΤΑΘ). Στη Συνέλευση, στην οποία πήραν μέρος και αντιπρόσωποι από Θεσσαλονίκη, Θεσσαλία, Καλαμάτα, αφού άκουσαν τα μέλη και συζήτησαν την έκθεση δράσης του Διοικητικού Συμβουλίου, καθώς και της Εξελεγκτικής Επιτροπής, ενέκριναν ομόφωνα ψήφισμα διαμαρτυρίας στο οποίο καταδικάζεται η πολιτική της κυβέρνησης, που με την πράξη Νομοθετικού περιεχομένου, προσπαθεί να εφαρμόσει την εκπαιδευτική «μεταρρύθμιση», ποινικοποιώντας την αντίσταση και διαμαρτυρία των μαθητών.

Επίσης στη Γενική Συνέλευση εγκρίθηκε απόφαση στην οποία καλούνται όλοι οι αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ να σεισπειρωθούν, να συντονίσουν και εντείνουν τον αγώνα τους για την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων τους. Ακόμα να συντονίσουν την πάλη τους με τους αγώνες των εργατών, των αγροτών, των μικρομεσαίων επαγγελματιών, των συνταξιούχων, της νεολαίας. Και να καταδικάσουν την αντιλαϊκή πολιτική των κυβερνώντων, να δυναμώσουν το λαϊκό δημοκρατικό, πατριωτικό αντιιμπεριαλιστικό μέτωπο που αποτελεί την εγγύηση αλλαγής αυτής της πολιτικής με μια άλλη πολιτική που θα εξυπηρετεί τα συμφέροντα του λαού και της χώρας μας.

ΜΑΡΙΟΝ ΣΑΡΑΦΗ
«Εφυγε» μια καλή φίλη της Ελλάδας

Πριν λίγες μέρες, πέθανε στο σπίτι της στην Αγγλία, η Μάριον Σαράφη, σύζυγος του στρατιωτικού διοικητή του ΕΛΑΣ, στρατηγού Στέφανου Σαράφη.

Η Μάριον, ηταν αρχαιολόγος και μεγάλη φίλη της Ελλάδας. Πηγαίνοντας στη Μήλο για αρχαιολογικές έρευνες,γνωρίστηκε με τον στρατηγό, οπου ηταν εξόριστος, λόγω της συμμετοχής του στο Βενιζελικό πραξικόπημα του 1935.

Στη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου πολέμου, δούλεψε ακούραστα προς οφελος της υποδουλωμένης Ελλάδας και μετά τη λήξη του και την αρχή των περιπετειών του Εμφυλίου, εγινε ιδρυτικό μέλος της οργάνωσης League for Democracy in Greece. H οργάνωση αυτή αγωνιζόταν για την απελευθέρωση των ανταρτών Εθνικής Αντίστασης, που ειχαν φυλακισθεί ή ησαν εξόριστοι και εγκλειστοι σε στρατόπεδα, οπως και για την εδραίωση των πολιτικών, αστικών και ανθρώπινων δικαιωμάτων στην Ελλάδα.

Απο το 1946 ξεκίνησε μια αλληλογραφία με τον Σαράφη, που κράτησε μέχρι το 1952, οταν αποφάσισαν να παντρευτούν. Εγκαταστάθηκαν στον Αλιμο, ενω ο στρατηγός ειχε ηδη εκλεγεί βουλευτής με την ΕΔΑ. Εζησαν μαζί πέντε ευτυχισμένα χρόνια. Ομως στις 31 Μαϊου του 1957 και ενω διέσχιζαν την παραλιακή λεωφόρο, ενα αυτοκίνητο που οδηγούσε ο ιταλικής καταγωγής αμερικανός λοχίας Μουσίλι και το οποίο έτρεχε με ιλιγγιώδη ταχύτητα, έπεσε επάνω τους και χτύπησε και τους δυο. Η Μάριον έχασε τις αισθήσεις της, ενω ο στρατηγός μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο οπου και ξεψύχησε.

Μετά τον θάνατό του, η Μάριον επέστρεψε στην Αγγλία. Το 1990 η Μάριον Σαράφη, εξέδωσε στα ελληνικά το βιβλίο: «Ο στρατηγός Σαράφης, οπως τον γνώρισα». Στο βιβλίο εξηγεί τους λόγους, που ήταν πεισμένη οτι δεν επρόκειτο, όπως είπαν, για ατύχημα, αλλά πολιτική δολοφονία.

Μετά την πτώση της χούντας επισκέφθηκε πολλές φορές την Ελλάδα, επιμελούμενη τις εκδόσεις των βιβλίων του Σαράφη, αλλά και άλλων για την Αντίσταση. Διατηρούσε στενή επαφή με τους Ελληνες φοιτητές της Αγγλίας. Δώρισε τα αρχεία της League στο τμήμα Νεοελληνικής ιστορίας του King's College του πανεπιστημίου του Λονδίνου και εργάστηκε εθελοντικά στην βρεττανική επιτροπή, για την επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα.

(Αντίσταση 17-12)
Κυκλοφόρησε

Κυκλοφόρησε η τριμηνη(Οκτώβρης-Δεκέμβρης 1999) εκδοση του περιοδικού της ΠΕΑΕΑ «ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ», έχοντας στο εξώφυλο ευχές, για το 2000 για Ειρήνη, Λευτεριά, Δημοκρατία και Ευημερία στον ελληνικό λαό, καθώς και σ' ολους τους λαούς της γης.

Στο τεύχος αυτό, ανάμεσα σε άλλα, περιέχονται: Σχόλια , «Το νόημα του ΟΧΙ». Αφιέρωμα, Δ. Χαλιβελάκη «1948: Η διακήρυξη του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα». Πολιτική Ανάλυση, Ν. Τερζόγλου, «28 Οκτώβρη 1940-Μέρα ξεσηκωμού», Αρμάγου, «Το ΟΧΙ του λαού μας», Θ. Κοϊνη, «ΚΚΕ: 81 χρόνια στην πρωτοπορεία των λαϊκών αγώνων», Γ. Φώτου, «Τα ιδανικά του σοσιαλισμού παραμένουν επίκαιρα» και Β. Κούκου, «Το κράτος του τρόμου».

Ακόμη διαβάζουμε: Γνώμες-Τομές. Αποστολή, Βασίλη Λιόγκαρη: «Ερχομαι απο την Χιροσίμα». Διεθνή. Ρεπορταζ. Αναμνήσεις-Χρονικά(σε επιμέλεια Γ. Φώτου). Κείμενα αναγνωστών.

Προσφορά

Το Παράρτημα ΕΞΑΡΧΕΙΩΝ - ΝΕΑΠΟΛΗΣ - ΚΟΛΩΝΑΚΙΟΥ της ΠΕΑΕΑ, στη μνήμη του συναγωνιστή και μέλους του Παραρτήματος, Δημήτρη Τζινιέρη , που πέθανε πρόσφατα, αντί για στεφάνι προσφέρει στη μνήμη του 5.000 δρχ. στο Κέντρο Μελέτης Ιστορίας Εθνικής Αντίστασης.

Διαμαρτυρίες αντιστασιακών για την Παιδεία

Συνεχίζονται να ερχονται στην εφημερίδα, ανακοινώσεις διαμαρτυρίας απο Παραρτήματα της ΠΕΑΕΑ, (ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ, ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ, ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ), που αφορούν την κατάσταση που δημιουργήθηκε μετά την πράξη νομοθετικού περιεχομένου της κυβέρνησης για την Παιδεία.

Οι αντιστασιακοί καταγγέλουν την προσπάθεια της κυβέρνησης, που επιδιώκει, με αυθαίρετες και αυταρχικές πράξεις, να χειραγωγήσει τους μαθητές και τους αγώνες τους και να μετατρέψει τους δασκάλους τους σε «μαθητοφύλακες. «Αντί λοιπόν -τονίζουν στις καταγγελίες τους- η κυβέρνηση να αλλάξει πολιτική, να δώσει δουλειά στους εργάτες, να χτυπήσει το κοινωνικό εγκλημα, αντι, να στείλλει, εστω και μερικούς αγράμματους υπουργούς στα σχολεία να μάθουν γράμματα και να πάρουν ανθρωπιστική παιδεία, προτιμά να επιτρέπει, να ανέχεται ή να προωθεί σιωπηρά τις προβοκάτσιες και τους βανδαλισμούς στα σχολεία, με προφανή σκοπό να βγούν ένοχοι οι μαθητές, οι γονείς και οι δάσκαλοι.

Εμεις οι αντιστασιακοί-συνεχίζουν- που απο τα παιδικά μας χρόνια αγωνιστήκαμε για την λευτεριά και προκοπή του λαού μας, ανεπιφύλακτα ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΕΚΟΜΑΣΤΕ στους μαθητικούς αγώνες, αναγνωρίζοντας σ' αυτούς το δικαίωμα, να επιλέγουν με την ελεύθερη έκφρασμένη βούλησή τους, τη μορφή του αγώνα που αυτοί αποφασίζουν.»



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ