ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 24 Δεκέμβρη 1999
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΕΝΟΠΟΙΗΣΗ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ
Προδιαγραφές στο παραπέντε

Κάθε φορά, που πρόκειται να συζητηθεί κάποια μελέτη της Ενοποίησης των Αρχαιολογικών Χώρων, απλώς αποδεικνύεται πως από αυτό το εγχείρημα, που εκτός των άλλων δείχνει να μην προχωράει, λείπει η φιλοσοφία και ο στόχος. Αυτό, όμως, που δε λείπει είναι οι «ιδέες» των μελετητικών γραφείων, με αποτέλεσμα να προτείνουν λύσεις που δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα, έχουν όμως σχέση με την αύξηση του κόστους και της πληρωμής της μελέτης.

Στην τελευταία συνεδρίαση του ΚΑΣ συζητήθηκε εσπευσμένα προκειμένου να δημοπρατηθεί η προμελέτη για τη δεύτερη πιλοτική φάση των διαμορφώσεων στην οδό Διονυσίου Αρεοπαγίτου που αφορά τα τμήματα από τη λεωφόρο Αμαλίας ως την οδό Μητσαίων και από την οδό Παρθενώνος ως τον κόμβο του Πικιώνη. Οταν είχε συζητηθεί στο ΚΑΣ το σύνολο της μελέτης από τη Δ. Αρεοπαγίτου ως την Απ. Παύλου τα μέλη του Συμβουλίου είχαν επαινέσει τις ιδέες των μελετητών. Και μόνο προχθές που τα πράγματα έγιναν συγκεκριμένα αναδείχθηκε ότι οι προτάσεις δεν έχουν καμία σχέση με μια περιοχή που αποτελεί το περιβάλλον της Ακρόπολης.

Το ΚΑΣ ενέκρινε τη μελέτη απλώς γιατί «δεν μπορούσε» να την απορρίψει λόγω των χρημάτων στο Β' ΚΠΣ. Περιορίστηκε σε παρατηρήσεις και ζήτησε από τους μελετητές να μειώσουν το εύρος των πλακοστρώσεων και να αντικατασταθεί με φυσικό δάπεδο, δηλαδή χώμα, να μην πλακοστρωθεί η Αμαλίας ούτε φυσικά η λεωφόρος Συγγρού, να προβλεφθούν διευκολύνσεις για άτομα με ειδικές ανάγκες, να απαλειφθούν οι περιφράξεις με κρύσταλλα καθώς και τα τοιχάρια, τα οποία θα μπορούσαν να αντικασταθούν με φυτεύσεις και γενικότερα να αναζητηθούν λύσεις που συνάδουν με το ύφος και το χαρακτήρα της περιοχής γύρω από την Ακρόπολη.

Το έργο θα ξεκινήσει πιλοτικά το Γενάρη μόνο σε ένα τμήμα προκειμένου τα αποτελέσματα να ξανασυζητηθούν στο ΚΑΣ. Ο,τι συζητήθηκε προχθές αφορά περίπου 600 μέτρα και θα κοστίσει 1,9 δισ., ενώ το σύνολο του έργου από τη Δ. Αρεοπαγίτου έως την Απ. Παύλου προϋπολογίζεται στα 4 δισ.

Μιούζικαλ και μεσημέρι

Το μιούζικαλ καλά κρατεί στη «Χώρα» (Αμοργού 20, Κυψέλη), όπου μέχρι τις 9/1 φιλοξενείται «Η Μαγεία του Μιούζικαλ». Για όσους θα ήθελαν ν' απολαύσουν την παράσταση σε γιορτινό περιβάλλον, στις 26/12 και στις 2/1) θα δοθούν δύο μεσημεριανές παραστάσεις, επιπλέον των κανονικών, στις 3 το μεσημέρι και με γιορταστικό γεύμα (τιμή 12.000 δρχ.). Οι κανονικές παραστάσεις δίνονται Δευτέρα, Τετάρτη, Πέμπτη (9.30μμ), Παρασκευή, Σάββατο (10.30μμ), Κυριακή (8.30μμ). Τιμή εισιτηρίου: 7.500 δρχ. Παραστάσεις δε θα δοθούν τις παραμονές Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς.


Ημερολόγια - δώρα

Ολοι έχουμε ανάγκη να κάνουμε και να μας κάνουν ένα όμορφο και χρήσιμο δώρο κι όλοι έχουμε ανάγκη ένα ημερολόγιο. Υπάρχουν λοιπόν πολύ όμορφα ημερολόγια, κατάλληλα σαν δώρα, αφού μπορούν να προσφέρουν καθημερινά στιγμές και εικόνες πολιτισμού. Επιλέγουμε, λοιπόν, και σας προτείνουμε:

  • Το δερματόδετο κομψοτέχνημα, μεγάλου σχήματος ημερολόγιο -«τετράδιο ημερών και έργων στο πρώτο έτος του εικοστού πρώτου αιώνα και της τρίτης χιλιετίας», όπως υποτιτλίζεται το ημερολόγιο «2000 έτη από γεννήσεως Χριστού», των «Διαχρονικών Εκδόσεων» (Βασ. Σοφίας 77, τηλ. 7211.521), με τίτλο Β. Δημιουργός του ο Γεράσιμος Ρηγάτος. Το ημερολόγιο - τετράδιο, έξοχα εικονογραφημένο σαν βυζαντινός κώδικας ημερολογιακών σημειώσεων του κατόχου του, προσφέροντας τη δυνατότητα καταγραφής του οικογενειακού δέντρου του, σημαντικών γι' αυτόν γεγονότων και προσώπων, επικόλλησης φωτογραφιών κλπ. Ενα ημερολόγιο μεγάλης αντοχής στο χρόνο, καθώς είναι φτιαγμένο έτσι που να μπορεί να «κληροδοτηθεί», ως ανάμνηση από τον 21ο, αιώνα στους απογόνους του κατόχου του.
  • «2000 Λογοτεχνικές Σελίδες» τιτλοφορείται το επιτραπέζιο δερματόδετο ημερολόγιο των εκδόσεων Καστανιώτη, το οποίο επιμελήθηκε ο Ηλίας Μαγκλίνης. Τα ημερολόγιο επιλέγει σπουδαίους Ελληνες λογοτέχνες που έζησαν και έγραψαν στον 20ό αιώνα και τους «μνημονεύει» ανάλογα με το μήνα που γεννήθηκαν, πέθαναν, παραθέτοντας φωτογραφίες τους και σημαίνουσες πληροφορίες της ζωής και του έργου τους, συχνά και χαρακτηριστικά σπαράγματα κειμένων τους. Παράλληλα, σημειώνονται σύντομες πληροφορίες σχετικές με σοβαρά γεγονότα της ζωής άλλων πνευματικών δημιουργών, οι οποίοι γεννήθηκαν άλλο μήνα.
  • Από τις εκδόσεις Γαβριηλίδη, όπως κάθε χρόνο, κυκλοφόρησε το πολύ αξιόλογο, ημερολόγιο τοίχου, «2000 Λογοτεχνικό Ημερολόγιο», για τη σύνθεση και τα κείμενα του οποίου εργάστηκαν οι Κώστας Βούλγαρης και Βάσω Κυριαζίδου, με πολύτιμους συνεργάτες τους ποιητές Χριστόφορο Λιοντάκη και Θανάση Νιάρχο. Το σημαντικότατο αυτό ημερολόγιο ανθολογεί 53 σημαντικοί Ελληνες λογοτέχνες - έναν κάθε βδομάδα - που συμπλήρωσαν δεκαετίες από τη γέννηση ή το θάνατό τους, περιλαμβάνοντας για τον καθένα φωτογραφία, κείμενό τους (ποίηση ή πεζό) σχετικό με τη ζωή ή το έργο τους και σύντομο βιογραφικό.
  • «Ποιητικό Ημερολόγιο 2000», μικρού σχήματος, αλλά πλουσιότατο σε ποιητικές επιλογές (395 σελ.), όπως και τα προηγούμενα τέσσερα χρόνια, κυκλοφόρησαν για το 2000 οι εκδόσεις «Ιωλκός», με ανθολόγο και επιμελητή τον Γιάννη Κορίδη. Οσες ημέρες έχει ο χρόνος τόσα είναι και τα ποιήματα Ελλήνων ποιητών που ανθολογούνται. Η αρχή γίνεται με ένα χαρακτικό του Τάκη Τζανετή με τίτλο «Ειρήνη», εμπνευσμένο από τους βαρναλικούς στίχους «Ειρήνη, Ειρήνη, το βασίλειο/ της πανανθρώπινης φιλιάς» και με τον υπέροχο «Υμνο της ζωής» του Κωστή Παλαμά.
  • Εξαίρετο, σχήματος τσέπης, ιδιαιτέρως κατάλληλο σαν δώρο για όσους ασχολούνται ή αγαπούν το θέατρο, είναι το «Θεατρικό Ημερολόγιο 2000» της «Δωδώνη». Ενός οίκου που έχει τα πρωτεία της εκδοτικής προσφοράς στην τέχνη του θεάτρου, ιδιαίτερα στη δραματουργία, χάρη στο πάθος για το θέατρο της συζύγου του εκδότη, η οποία υπήρξε ηθοποιός, Μαρίας Λάζου. Στο - πλούσια εικονογραφημένο με φωτογραφίες Ελλήνων και ξένων ηθοποιών σε μεγάλους ρόλους, πορτρέτα, γκραβούρες κλπ. - ημερολόγιο παρατίθενται χαρακτηριστικά αποσπάσματα κειμένων για το θέατρο ή από το θέατρο, αλλά και πλούσια θεατρολογική και δραματολογική βιβλιογραφία.
  • «Το τετράδιο της Αλκυόνης» τιτλοφορείται το μικρού σχήματος ημερολόγιο που συνέθεσε η πολύ αισθαντική συγγραφέας Αλκυόνη Παπαδάκη με ολίγων λέξεων τρυφερά κείμενά της και με εξίσου όμορφες και μικρές εικόνες της Ελένης Μαράθου. Ενα ημερολόγιο για μικρές καθημερινές, αλλά αισθαντικές σημειώσεις.
  • Ενα επιτραπέζιο, πανόδετο, ημερολόγιο πανέμορφου εικαστικού περιεχομένου κυκλοφόρησε το Ιδρυμα Α. Γ. Λεβέντη (Βασ. Κωνσταντίνου 1, τηλ. 7293.015). Κάθε σελίδα του ημερολογίου κοσμείται με έργα σπουδαίων Ελλήνων ζωγράφων, τα οποία ανήκουν στην πλούσια συλλογή του ιδρύματος.
Ο Χάρρυ Κλυνν στη Θεσσαλονίκη

Ο Χάρρυ Κλυνν συνεχίζοντας το θεατρικό οδοιπορικό του, που άρχισε πριν δύο μήνες, επισκέπτεται για ένα μήνα τη γενέτειρά του, τη Θεσσαλονίκη. Από τα Χριστούγεννα μέχρι και τις 23 Γενάρη, θα παρουσιάσει, στο καινούριο θέατρο «Αχίλλειον» τη θεατρική επιτυχία του καλοκαιριού «Μίλα μου... και μανταρίνια», σε κείμενα των Χάρρυ Κλυνν - Λάκη Μπέλλου - Γιάννη Μακρή - Γιώργου Γαλίτη. Η παράσταση ανεβαίνει σε σκηνοθεσία και σκηνογραφία Χάρρυ Κλυνν, μουσική Νίκου Στρατηγού, χορογραφίες Πάνου Μεταξόπουλου. Παίζουν: Χάρρυ Κλυνν, Γιάννης Καπετάνιος, Μιχάλης Μόσιος, Σάββας Τασίου, Τόνια Αδαμοπούλου, Βάλια Μωραϊτοπούλου, Λίνα Εξάρχου . Μαγνητοσκοπημένα μέρη της παράστασης σκηνοθέτησε ο Νίκος Τριανταφυλλίδης. Φιλοδοξία του Χ. Κλυνν είναι να μεταφέρει στη Θεσσαλονίκη, φρέσκια και ανανεωμένη τη μαγεία της καλοκαιρινής παράστασης.

Το ανέκδοτο μυθιστόρημα του Μ. Καραγάτση «Οι λησταί στα πρόθυρα των Αθηνών » εξέδοσαν οι εκδόσειςΚαστανιώτη στις27/12 (7 μμ), στη γκαλερί «Ιρις »( Αντήνορος 12, περιοχή «Κάραβελ») . Για το βιβλίο, θα μιλήσουν οι Γιώργος Βέης , Νίκος Παπανδρέου και Αλέκος Φασιανός, που έχει εικονογραφήσει το βιβλίο. Αποσπάσματα θα διαβάσει ο εγγονός του συγγραφέα, ηθοποιός Δημήτρης Τάρλοου.

Με τις ταινίες της «Ντίσνεϊ» θα διασκεδάσουν οι μικροί... κινηματογραφόφιλοι στο τριήμερο κινηματογραφικό φεστιβάλ που διοργανώνει ο Δήμος Αλίμου στις 27, 28, 29/12 στην αίθουσά «Κάρολος Κουν» (Υψηλάντου και Θησείου). Οι προβολές τις δύο μέρες ξεκινούν στις 11πμ, ενώ η τελευταία στις 7μμ.

  • Με κάλαντα των Θράκης, Ορεστιάδας, Αν. Ρωμυλίας και Προποντίδας, στον ήχο της Υδραυλης, το Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών αποχαιρέτησε το 1999. Την ύδραυλη, αντίγραφο του πρώτου στον κόσμο πληκτροφόρου οργάνου, έπαιξε ο Πάνος Βλαγκόπουλος, σε συνεργασία με τον Θανάση Παράσχο, ενώ ο Σπύρος Σακκάς τραγούδησε τον αρχαίο ύμνο του Σείκιλου.

Η Ακαδημία Αθηνών προκηρύσσει διαγωνισμό για χορήγηση πέντε υποτροφιών σε πτυχιούχους ελληνικών ΑΕΙ για μεταπτυχιακές σπουδές στις οικονομικές επιστήμες. Οι υποτροφίες θα δοθούν σε υποψήφιους από τις Κυκλάδες, Δωδεκάνησα και Επτάνησα. Ο διαγωνισμός θα διεξαχθεί στα γραφεία της Ακαδημίας Αθηνών στις 4/12/2000 (10πμ). Οι αιτήσεις θα γίνονται δεκτές μέχρι 19 Γενάρη. Επίσης χορηγούνται δύο υποτροφίες για πτυχιούχους Μαθηματικού Τμήματος ελληνικού ΑΕΙ για μεταπτυχιακά στο εξωτερικό. Ο διαγωνισμός θα διεξαχθεί στις 9 Φλεβάρη (10πμ). Πληροφορίες στην Ακαδημία Αθηνών, αρμόδιος Παύλος Γιαμάς, τηλ. 3600207.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ