ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 24 Δεκέμβρη 1999
Σελ. /28
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
Απ' το «Ολύμπικο» στο (ν) Ολυμπιακό

Την ερυθρόλευκη φανέλα θα φοράει για τα επόμενα τέσσερα χρόνια ο Χούτος

Ενας Ιταλός από τα... Τρίκαλα στον Ολυμπιακό. Ο Λάμπρος Χούτος ανήκει πλέον στους πρωταθλητές και από την 1η Ιανουαρίου θα φοράει την ερυθρόλευκη φανέλα. Η διοίκηση του Ολυμπιακού συμφώνησε με τη Ρόμα και τον ποδοσφαιριστή, βάζοντας έτσι πρόωρο τέλος στο σίριαλ που φάνηκε πως θα δημιουργηθεί. Προσπάθειες να τον αποκτήσει κατέβαλλε και η ΑΕΚ και όλα έδειχναν πως θα 'χαμε νέο μεταγγραφικό ντέρμπι.

Ομως στελέχη της πειραιώτικης ΠΑΕ μετέβησαν στην Ιταλία και ολοκλήρωσαν την επιστροφή του παίχτη στη χώρα μας. Αν και μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές δεν υπήρχε επίσημη ενημέρωση, σύμφωνα με πληροφορίες, η Ρόμα θα πάρει περίπου 1 δισ. 700 εκατ. δρχ. και ο παίχτης περίπου 300 εκατ. δρχ. για κάθε χρόνο του τετραετούς συμβολαίου του. Σημαντικό ρόλο για να καταλήξει ο Χούτος στο «λιμάνι» έπαιξε και ο πατέρας του διεθνή παίχτη που εκτελεί και χρέη μάνατζέρ του. Αλλωστε, αμφότεροι οι «πρωταγωνιστές» δεν έκρυψαν ποτέ τα «ερυθρόλευκα» αισθήματά τους.

Μάλιστα, το ενδιαφέρον υπήρχε και παλιότερα, αλλά οι οικονομικές απαιτήσεις του παίκτη αποτελούσαν εμπόδιο στη μετακίνησή του. Η πλευρά του Ολυμπιακού τις χαρακτήριζε τρελές και δε φερόταν διατεθειμένη να ικανοποιήσει. Χωρίς αυτή η πραγματικότητα ν' αλλάζει, φαίνεται πως βρέθηκε η «χρυσή τομή» ανάμεσα στις δύο πλευρές. Καταλύτης στις εξελίξεις σίγουρα ήταν η παρέμβαση της ΑΕΚ.

Πέρα από την απόκτηση του Λάμπρου Χούτου, στα πλάνα του Ολυμπιακού παραμένει πάντα η απόκτηση ενός αριστερού μπακ-χαφ και ίσως ενός ακόμα ποδοσφαιριστή που αγωνίζεται στο κέντρο. Η διοίκηση, σε συνεργασία με τον Αλμπέρτο Μπιγκόν, έχει στραφεί σε συγκεκριμένους ποδοσφαιριστές και θα κινηθεί τα επόμενα 24ωρα για να υλοποιήσει τις επιθυμίες του Ιταλού προπονητή. Στο κλίμα των ημερών και οι ποδοσφαιριστές του Ολυμπιακού που προπονήθηκαν χτες το απόγευμα υπό τις οδηγίες του Αλμπέρτο Μπιγκόν, ενώ αύριο θα γυμναστούν το πρωί, στη συνέχεια θα τους δοθεί ρεπό και θα επιστρέψουν στου Ρέντη την Κυριακή το πρωί.

«Δικαίωση» εξ Ιταλίας

Μετά τη βράβευσή του από τον ΠΣΑΠ ως «Κορυφαίου Ποδοσφαιριστή» της χώρας μας, ήρθε και η ηθική βράβευση για τον Γρηγόρη Γεωργάτο. Αυτή τη φορά από την Ιταλία, αφού η «Γκαζέτα Ντέλο Σπορτ» τον θεωρεί σαν την ευχάριστη έκπληξη και τον συγκαταλέγει στην ιδανική ενδεκάδα της χρονιάς που φεύγει. Μάλιστα, στο σχετικό άρθρο πλέκει το εγκώμιο του Ελληνα ποδοσφαιριστή:

«Οταν ο Μαρτσέλο Λίπι δοκίμασε για την αριστερή πτέρυγα τον αργεντίνο Ζανέτι "έσκασε" ένα όνομα άγνωστο στους περισσότερους (όσο κι αν το επίθετό του ακουγόταν για βδομάδες) κυρίως γιατί προερχόταν από την Ελλάδα, μία χώρα άγνωστη στο ιταλικό ποδόσφαιρο. Ο Γρηγόρης Γεωργάτος είχε και το κατάλληλο πρόσωπο και οι ειδικοί έκαναν ήδη όνειρά για νέες καλές στιγμές από τα αριστερά της Ιντερ. Αυτός παραμένει σιωπηλός και μιλάει μόνο με τα πόδια, για την ακρίβεια με το πόδι το αριστερό που χρησιμοποιεί για τις διεισδύσεις του και το οποίο έχει ήδη έχει ήδη λύσει πολλά από τα προβλήματα των επιθετικών της Ιντερ. Λένε ότι δεν ξέρει να αμύνεται, όμως έχει δείξει μεγάλη ικανότητα στην αλληλοκάλυψη. Με όλα τα προβλήματα που έχει να αντιμετωπίσει ο Λίπι, τουλάχιστον μία σιγουριά στην αριστερά πτέρυγα της ομάδας την έχει».

Λείπουν μηχάνημα και αξιοπιστία

Επαγγελματικό ποδόσφαιρο το... μεγαλείο σου. Το παιχνίδι Ηρακλή - Αρη, με το οποίο χτες θα ολοκληρωνόταν η 12η αγωνιστική, δεν έγινε. Αφορμή ήταν οι περίπου 10 πόντοι χιονιού. Αιτία πως στη Θεσσαλονίκη δεν υπάρχει το ειδικό εκχιονιστικό μηχάνημα που καθαρίζει τα γήπεδα, χωρίς να καταστρέφει τους χλοοτάπητες. Λογικά λοιπόν οι υπεύθυνοι του Καυταντζογλείου αρνήθηκαν να χρησιμοποιήσουν τους «παραδοσιακούς» αλλά και επιζήμιους τρόπους. Ετσι η συνάντηση αναβλήθηκε. Οχι όμως για σήμερα, μια και τα κωλύματα εξακολουθούν να υφίστανται, αλλά (όπως αποφάσισε το ΔΣ της ΕΠΑΕ) για τις 5 Γενάρη. Και όλα αυτά λίγα... βήματα πριν το 2000. Και για όσους... κακεντρεχείς αναρωτηθούν γιατί, η απάντηση είναι προφανής. Οι επιχειρηματίες - παράγοντες μοχθούν νυχθημερόν ν' αυγατίσουν τα κέρδη τους και να εξασφαλίσουν περισσότερες χορηγίες ή τηλεοπτικά δικαιώματα. Πού να μείνει χρόνος ν' ασχοληθούν με «λεπτομέρειες»;

ΞΕΝΑ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΑ
Στραβοπάτησε η Λα Κορούνια

Ηττα - σοκ για την Ντεπορτίβο Λα Κορούνια από τη Σαραγόσα με 2-1, στο «Ρομαδέρα», στο ντέρμπι της 17ης αγωνιστικής του ισπανικού πρωταθλήματος. Η «Ντεπόρ», που είχε να ηττηθεί από τις 23 Οκτώβρη (από τη Βαλένθια με 2-0), έμεινε μεν στην κορυφή της βαθμολογίας με 36 βαθμούς αλλά έχασε έδαφος αφού η δεύτερη Σαραγόσα μείωσε τη διαφορά στους 6 βαθμούς.

Στα υπόλοιπα παιχνίδια για τον ίδιο θεσμό σημειώθηκαν τα εξής αποτελέσματα: Αλάβες-Ρεάλ Μαδρίτης 1-3, Σοσιεδάδ-Βαλένθια 0-0, Ατλέτικο Μαδρίτης-Οβιέδο 5-0, Εσπανιόλ-Νουμάνθια 3-1, Μαγιόρκα-Σεβίλλη 3-1, Σανταντέρ-Ατλέτικο Μπιλμπάο 2-2, Ράγιο Βαγιεκάνο-Μπαρτσελόνα 1-1, Μπέτις-Βαγιαδολίδ 0-1, Θέλτα Βίγκο-Μάλαγα 2-4.

  • Η Κορίνθιανς κατέκτησε για δεύτερη συνεχή χρονιά τον τίτλο στο βραζιλιάνικο πρωτάθλημα, μετά και τον τρίτο τελικό κόντρα στην Ατλέτικο Μινέιρο, χτες τα ξημερώματα στο Σάο Πάολο, ο οποίος έληξε ισόπαλος χωρίς τέρματα.

Στον πρώτο τελικό της διοργάνωσης, η Ατλέτικο είχε νικήσει με 3-2 στο Μπέλο Οριζόντε. Η Κορίνθιανς μια βδομάδα αργότερα είχε νικήσει με 2-0 στο Σάο Πάολο και σήμερα με το ισόπαλο αποτέλεσμα στέφθηκε ξανά πρωταθλήτρια, αφού είχε καλύτερο συντελεστή από την αντίπαλο της στην κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος.

ΚΥΠΕΛΛΟ ΒΟΛΕΪ
«Δικέφαλος» εναντίον «γηραιού»

«Κιτρινομπλέ» χρώματα φορούσε χτες η... ατυχία. Η κληρωτίδα της ΕΟΠΕ «διάλεξε» για μια θέση στον τελικό ν' αναμετρηθούν, στο φάιναλ φορ του Κυπέλλου Ελλάδας ανδρών, που θα γίνει στην Πάτρα (25-26/3/2000), ν' αναμετρηθούν ΑΕΚ - Ηρακλής. Αμφότεροι οι αντίπαλοι που απαρτίζουν το πρώτο ζευγάρι των ημιτελικών, σύμφωνα με τα τελευταία θετικά αποτελέσματα στο πρωτάθλημα, έδειξαν ότι βρίσκονται σε πολύ καλή φόρμα. Στη μεταξύ τους αναμέτρηση, λοιπόν, όπου αναμένεται να δώσουν τον καλύτερό τους εαυτό, κάθε πρόβλεψη είναι παρακινδυνευμένη. Στον άλλο ημιτελικό ο «Δαυίδ» θα αντιμετωπίσει τον «Γολιάθ». Ο περσινός πρωταθλητής και φετινός πρωτοπόρος της μεγάλης κατηγορίας Ολυμπιακός αναμένεται να έχει αρκετά εύκολο έργο με αντίπαλο τον Ιωνικό Νικαίας και να μην κοπιάσει να γίνει μια από τις δύο ομάδες του μεγάλου τελικού.

Στο Κύπελλο γυναικών, στα ημιτελικά (26-27/2/2000) και τα δύο παιχνίδια προβλέπεται να παρουσιάσουν μεγάλο ενδιαφέρον αφού τρεις από τις τέσσερις ομάδες, που μετέχουν στην τελική φάση, είναι οι κορυφαίες του πρωταθλήματος της Α1. Ωστόσο, τα βλέμματα αναμένεται να τραβήξει το μεγάλο ντέρμπι μεταξύ του Παναθηναϊκού και του Φιλαθλητικού, ενώ στην κόντρα των Βριλησσίων με τον Ηρακλή, φαβορί παρουσιάζεται η ομάδα της Αθήνας.

  • Δεν έχει οριστικοποιηθεί, μέχρι στιγμής, η πόλη η οποία θα φιλοξενήσει το φάιναλ φορ των γυναικών, αλλά τις περισσότερες πιθανότητες συγκεντρώνει η Λαμία.
ΑΕΚ
Χαμηλοί τόνοι

Χαρούμενα Χριστούγεννα θα κάνουν στην ΑΕΚ, μετά το 4 - 1 επί της Προοδευτικής. Ομως η ευφορία δεν είναι υπέρμετρη, άρα δεν ενέχει κινδύνους αποπροσανατολισμού. Βασικός εκφραστής σ' αυτή την κατεύθυνση ο Λιούμπισα Τουμπάκοβιτς: «Είμαι σίγουρος ότι όλοι όσοι βρισκόμαστε μέσα στο ποδοσφαιρικό τμήμα της ΑΕΚ γνωρίζουμε ακριβώς σε τι κατάσταση είναι η ομάδα, έχουμε συναίσθηση του πού βρισκόμαστε και πόσο ακόμα περισσότερη δουλιά χρειαζόμαστε. Αυτό που με ευχαρίστησε ιδιαίτερα από το χτεσινό παιχνίδι ήταν η πολύ καλή εμφάνιση της ομάδας που αποτέλεσε τη συνέχεια στα τελευταία μας παιχνίδια. Ηταν ματς στα οποία οι παίκτες μου δεν είχαν την ψυχολογική πίεση προηγούμενων αγώνων και αυτό μας βοήθησε αρκετά».

Και ο Σέρβος τεχνικός πρόσθεσε: «Το πλέον σημαντικό για μία ομάδα είναι ότι από τη στιγμή που αρχίσει να ανεβαίνει και να παρουσιάζει δείγματα σταθερής ανάκαμψης στην απόδοσή της, είναι κάτι που δίνει και σε μένα αλλά και στους παίκτες τη δύναμη να συνεχίσουμε στο ίδιο επίπεδο και ακόμα πιο δυνατά. Γνωρίζουμε πολύ καλά τι χρειάζεται η ομάδα, γνωρίζουμε ότι πρέπει να προχωρήσει η ανανέωσή της και η δουλιά σε βάθος και όλα αυτά τα πράγματα πρέπει να γίνουν. Αξίζει τον κόπο να συνεχίσουμε αυτή την προσπάθεια, γιατί πρόκειται για μία ομάδα με δυνατότητες που πρέπει να αξιοποιηθούν και να παρουσιάσει ακόμα καλύτερο πρόσωπο».

ΗΡΑΚΛΗΣ - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ 82-81 (κ.α 66-66)
Συγκλονιστικό φινάλε

Συγκλονιστικός ήταν ο τελευταίος αγώνας της χρονιάς για την Α1 που διεξήχθη χτες στο Ιβανώφειο και έληξε με επικράτηση του γηπεδούχου Ηρακλή επί του Ολυμπιακού με 82-81 στην παράταση (κ.α 66-66). Στον αγώνα που έγινε κεκλεισμένων των θυρών λόγω τιμωρίας του Ηρακλή, οι δυο ομάδες «διαφήμισαν» το μπάσκετ και πάλεψαν εξίσου για τη νίκη. Ο Ολυμπιακός που βρέθηκε να χάνει λίγο πριν το φινάλε του αγώνα με τρεις πόντους, ισοφάρισε με τον εύστοχο τρίποντο του Τόμιτς. Στην παράταση ο Ηρακλής έδειξε πιο ψύχραιμος και παρά το γεγονός ότι δεν είχε και τον Ντίκινς που είχε φύγει με 5 φάουλ, κατάφερε να πάρει το ροζ φύλλο αγώνα. Από τους νικητές ξεχώρισαν οι Ντίκινς (30) Χατηβρέτας (13), ενώ από τον Ολυμπιακό οι Εντουαρτνς (25)και Τόμιτς (22).

ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ

Με τη συμμετοχή περίπου 300 κολυμβητών από 10 σωματεία διεξάγεται το τριήμερο 27-29 του Δεκέμβρη στο κολυμβητήριο της Γλυφάδας η τελική φάση του Διασυλλογικού Κυπέλλου σε 25άρα πισίνα. Τα σωματεία που θα λάβουν μέρος είναι επτά από την Αθήνα (Ολυμπιακός, Πανελλήνιος, Γλυφάδα, Εθνικός, Παναθηναϊκός, Ιωνικός, Ηλυσιακός) και τρία από τη Θεσσαλονίκη (ΠΑΟΚ, Αρης, Χανθ) που προκρίθηκαν από την προκριματική φάση, καθώς επίσης και 8 αντιπροσωπευτικές ομάδες από τις αντίστοιχες Περιφέρειες.

Πέθανε ο Κοντρασίν

Ο Βλαντιμίρ Κοντρασίν, ο προπονητής που οδήγησε την ομάδα μπάσκετ της Σοβιετικής Ενωσης στον πρώτο Ολυμπιακό τίτλο το 1972, πέθανε χτες από καρκίνο σε ηλικία 70 χρόνων. Ο Κοντρασίν οδήγησε την ομάδα της Σοβιετικής Ενωσης σε πολλούς διεθνείς θριάμβους, μεταξύ των οποίων ήταν ο τίτλος του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος το 1974, αλλά η πιο σπουδαία επιτυχία ήταν η νίκη στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μονάχου. Στον τελικό, αν και οι Σοβιετικοί ήταν πίσω στο σκορ με έναν πόντο τρία δευτερόλεπτα πριν από το λήξη του αγώνα, κέρδισαν το φαβορί που ήταν οι Αμερικανοί. Ο Ιβάν Εντέσκο με μακρινή μπαλιά τροφοδότησε τον Αλεξάντερ Μπέλοφ, ο οποίος πέτυχε το καλάθι ενώ ταυτόγχρονα ακούστηκε η κόρνα της λήξης, που ανέδειξε νικητές τους Σοβιετικούς με 51-50.

Η Μάντσεστερ των τίλων

Η εκπληκτική πορεία της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ κατά τη διάρκεια της χρονιάς από την κατάκτηση του πρωταθλήματος και του κυπέλλου στην Αγγλία, ως την κατάκτηση του Τσάμπιονς Λιγκ και του διηπειρωτικού κυπέλλου, είναι το κορυφαίο αθλητικό γεγονός του 1999, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας που διοργάνωσε το διεθνές πρακτορείο ειδήσεων «Associated Press». Ετσι οι «μπέμπηδες» κατέκτησαν τη χρονιά που φεύγει σχεδόν όλους τους τίτλους που σχετίζονται με τη «στρογγυλή θεά».

Αναλυτικά τα δέκα κορυφαία αθλητικά γεγονότα της χρονιάς: 1. Η πορεία της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, 2. Το σκάνδαλο δωροδοκιών στη ΔΟΕ 3. Το παγκόσμιο ρεκόρ του Μάικλ Τζόνσον στα 400μ, 4. Το παγκόσμιο ρεκόρ του Μορίς Γκριν στα 100μ 5. Η αποχώρηση του Μάικλ Τζόρνταν από το μπάσκετ, 6. Η κατάκτηση του τίτλου στη Φόρμουλα 1 από τον Μίκα Χάκινεν, 7. Η νίκη του Λένοξ Λιούις επί του Εβάντερ Χόλιφιλντ στην πυγμαχία, 8. Η νίκη του Λανς Αρμστρονγκ στον ποδηλατικό γύρο της Γαλλίας, 9. Η αποχώρηση της Στέφι Γκραφ από το τένις, 10. Η επιστροφή του Αντρέ Αγκάσι στο νούμερο «1» του τένις.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ