ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 1 Γενάρη 2000 - Κυριακή 2 Γενάρη 2000
Σελ. /48
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Οικονομική Πολιτική 1999
«Χρυσό μετάλλιο» στο αντιλαϊκό έργο της κυβέρνησης

Τα σημαντικότερα γεγονότα που σημειώθηκαν το 1999 στον τομέα οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης. Δεσπόζουσα θέση κατέχουν οι ιδιωτικοποιήσεις όπου η κυβέρνηση κατάφερε να κατακτήσει την ... 3η θέση διεθνώς!

Ετος ιδιωτικοποιήσεων θα μπορούσε να χαρακτηριστεί το 1999 για την Ελλάδα. Παράλληλα με τη συνέχιση της αντιλαϊκής (εισοδηματικής, νομισματοπιστωτικής, φορολογικής κλπ.) πολιτικής, η κυβέρνηση Σημίτη επέβαλε το 1999 επιτυχία - «δια πυγμής και ροπάλου» - την «πολιτική του λιγότερου κράτους», με την εκποίηση της δημόσιας περιουσίας, διεκδικώντας έτσι τον τίτλο της κυβέρνησης των ιδιωτικοποιήσεων.

Στους 12 μήνες ή τις 365 μέρες του 1999, η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ κατέγραψε σημαντικές «επιτυχίες» στην εφαρμογή της πολιτικής ιδιωτικοποιήσεων. Αυτή τη χρονιά η κυβέρνηση ξεπούλησε σε ιδιώτες μεγάλα πακέτα μετοχών ή και ολόκληρες επιχειρήσεις και οργανισμούς που ήταν κάτω από τον έλεγχο του κράτους, ενώ παράλληλα ψήφισε και μια σειρά νόμους που επιτρέπουν την εκποίηση στρατηγικής σημασίας επιχειρήσεων (όπως η Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία, η Ελληνική Βιομηχανία Οχημάτων κλπ.). Με την τόλμη που έδειξε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ στο ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας κατάφερε (σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ενωσης) να...«κερδίσει» στον τομέα των ιδιωτικοποιήσεων την τρίτη θέση διεθνώς! Και είναι σχεδόν βέβαιο πως αν το ΠΑΣΟΚ κερδίσει τις εκλογές του 2000, θα επιδιώξει να κατακτήσει το «χρυσό μετάλλιο» - δηλαδή την 1η θέση - παραδίδοντας κάθε τι κρατικό στον έλεγχο του ιδιωτικού κεφαλαίου!

Του λόγου το αληθές, προκύπτει και από τα σημαντικότερα γεγονότα του 1999, στον τομέα οικονομικής πολιτικής, όπως τα κατέγραψε και παρουσιάζει στο παρακάτω «οικονομικό ημερολόγιο του '99» ο «Ρ». Διαβάζοντας κανείς προσεκτικά τα γεγονότα αυτά - καθώς και το πλαίσιο οικονομικής πολιτικής που έθεσε η κυβέρνηση με τον προϋπολογισμό του 2000 - θα διαπιστώσει τους μεγάλους χαμένους και τους μεγάλους κερδισμένους της πολιτικής που εφαρμόστηκε με στόχο την ένταξη στην ΟΝΕ, αλλά και το τι επιφυλάσσει η συνέχιση της ίδιας πολιτικής στη μεταΟΝΕ εποχή...

ΓΕΝΑΡΗΣ

4 ΓΕΝΑΡΗ: Αρχίζουν επίσημα οι χειμερινές εκπτώσεις στον Πειραιά δίνοντας το σύνθημα και για την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη που θα ξεκινήσουν τρεις μέρες αργότερα, παρατείνοντας την ελπίδα των ιδιοκτητών μικρομεσαίων επιχειρήσεων για αναθέρμανση της αγοράς, ελπίδα που δεν εκπληρώθηκε στην περίοδο των γιορτών.

4 ΓΕΝΑΡΗ: Δίνεται στη δημοσιότητα η εξαμηνιαία έκθεση του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας, στην οποία μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι «ο κρισιμότερος στόχος της ελληνικής οικονομίας για την ένταξη στο ΕΥΡΩ είναι η επίτευξη της μείωσης του πληθωρισμού από στο 2% στο τέλος του 1999».

7 ΓΕΝΑΡΗ: Ο Γενικός Δείκτης στο Χρηματιστήριο Αξιών της Αθήνας σημειώνει το πρώτο ρεκόρ της χρονιάς φτάνοντας τις 3.000 μονάδες!

8 ΓΕΝΑΡΗ: Ο υπουργός Εθνικής ομολογεί για πρώτη φορά δημόσια την πρόθεση της κυβέρνησης να πουλήσει και την «Ολυμπιακή», ενώ την ίδια μέρα δημοσιεύεται η προκήρυξη για τη δεύτερη απόπειρα ξεπουλήματος της Ιονικής Τράπεζας.

11 ΓΕΝΑΡΗ: Το υπουργείο Οικονομικών καταθέτει στη Βουλή τροπολογία με την οποία καταργεί προηγούμενη διάταξη (είχε ψηφιστεί το Μάρτη του '98) που υποχρέωνε τους φορολογούμενους να δηλώνουν όλα τους τα εισοδήματα, ανεξάρτητα από το εάν φορολογούνται. Την πήρε δηλαδή πίσω πριν εφαρμοστεί.

18 ΓΕΝΑΡΗ: Δίνονται στη δημοσιότητα τα επίσημα στοιχεία της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών που αποκαλύπτουν τα δραματικά αποτελέσματα της ασκούμενης πολιτικής για τους αυτοαπασχολούμενους και μικρούς ΕΒΕ και το 1998, χρονιά που σε σχέση με το 1997 τα «φέσια» αυξήθηκαν κατά 2,21% (έφτασαν τα 361,7 δισ. δραχμές) και άλλες 3.083 επιχειρήσεις κατέβασαν οριστικά τα ρολά τους ή προανήγγειλαν πτώχευση.

20 ΓΕΝΑΡΗ: Δίνεται στη δημοσιότητα παγκόσμια έρευνα της «GALLUP ICAP». Στην έρευνα που έγινε σε 56 χώρες των 5 ηπείρων οι Ελληνες βρίσκονται στην πρώτη τριάδα μεταξύ των λαών της Γης που προβλέπουν επιδείνωση της κατάστασης αλλά και αύξηση των κοινωνικών συγκρούσεων το 1999.

20 ΓΕΝΑΡΗ: Με τροπολογία _ σκάνδαλο που συντάχθηκε από την πολυεθνική «ΛΟΚΡΙΤΣ» και κατέθεσε η κυβέρνηση στη Βουλή, ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες ξεπουλήματος της χαρτοβιομηχανίας «SOFTEX ΑΕ».

26 ΓΕΝΑΡΗ: Ξεκίνησε ο χορός των ανατιμήσεων στα ασφάλιστρα των οχημάτων με τις άμεσες αυξήσεις που κινήθηκαν γύρω στο 6% και έγιναν πιο τσουχτερές με τη μείωση των ποσοστών εκπτώσεων (bonus) στους οδηγούς που δεν προκαλούν ατυχήματα.

26 ΓΕΝΑΡΗ: Η κυβέρνηση ανακοινώνει δια στόματος υφυπουργού Οικονομικών Ν. Χριστοδουλάκη, μια σειρά από ρυθμίσεις στην κατεύθυνση της παραπέρα διεύρυνσης του κερδοσκοπικού τζόγου στην αγορά ομολόγων, της ενίσχυσης της κερδοφορίας των εταιριών «αμοιβαίων κεφαλαίων», την παροχή διευκολύνσεων σκάνδαλο προς τις ασφαλιστικές εταιρίες και την καθιέρωση του θεσμού των «μελλοντικών συμβολαίων».

ΦΛΕΒΑΡΗΣ

8 ΦΛΕΒΑΡΗ: Υποβλήθηκαν οι τρεις μη δεσμευτικές προσφορές από τους τρεις τραπεζικούς μνηστήρες για την απόκτηση της Ιονικής Τράπεζας. Πρόκειται για τους ομίλους της Eurobank που κατέθεσε κοινή προσφορά με την Εργασίας, της Πίστεως και της Πειραιώς.

10 ΦΛΕΒΑΡΗ: Αντί για λύσεις στα συσσωρευμένα προβλήματα της αγροτιάς, η κυβέρνηση ανακοίνωσε δήθεν ρύθμιση των αγροτικών χρεών που ισοδυναμεί με ακόμα χειρότερους όρους από αυτούς που πρόβλεπε η εγκύκλιος 82/1991 της ΑΤΕ.

25 ΦΛΕΒΑΡΗ: Αρχίζει ο «κοινωνικός διάλογος» για τη μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος με έντονη την παρουσία εκπροσώπων των μεγαλοεπιχειρηματιών, ενώ απουσίασαν η ΓΣΕΕ και άλλοι μαζικοί φορείς καταγγέλλοντας τον ψευτοδιάλογο.

ΜΑΡΤΗΣ

3 ΜΑΡΤΗ : Αμέσως μετά τη δημόσια δήλωση του υπουργού Ανάπτυξης πως «ισχύει η γενική συμφωνία κυρίων που προβλέπει καμία αύξηση μέσα στο '99», οι εκπρόσωποι των μεγαλοεπιχειρηματιών καθιστούσαν σαφές ότι στην καλύτερη περίπτωση οι αυξήσεις τιμών θα κινηθούν στα επίπεδα του πληθωρισμού.

3 ΜΑΡΤΗ: Η πλειοψηφία της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ αποφάσισε να προχωρήσει σε έκτακτο συνέδριο «παρωδία» μερικούς μήνες πριν την κανονική διεξαγωγή του, επιχειρώντας, όπως καταγγέλλει η ΕΣΚ ΔΕΗ, να συνεχίσει με λυμένα χέρια για άλλα τρία χρόνια να γίνεται γέφυρα για τα αντεργατικά κυβερνητικά σχέδια.

12 ΜΑΡΤΗ: Ανακοινώνονται από το υπουργείο Ανάπτυξης νέες τιμές σε μια σειρά φάρμακα και αυξήσεις σε εννέα νοσοκομειακά κατά του AIDS. Μεταξύ των πρωτοκυκλοφορούντων περιλαμβάνεται και το «Viagra».

22 ΜΑΡΤΗ: Τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών διαψεύδουν τους κυβερνητικούς ισχυρισμούς περί «φιλολαϊκής φορολογικής πολιτικής». Με βάση την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων του 1998 για εισοδήματα που αποκτήθηκαν το 1997, προκύπτει ότι ότι πάνω από 2,3 εκατ. φορολογούμενοι ή το 52,1% του συνόλου, δήλωσαν ετήσιο οικογενειακό εισόδημα από 0,5 μέχρι 2,5 εκατ. δρχ., ενώ ο μέσος φόρος ανά εργαζόμενο αυξήθηκε κατά 36%.

23 ΜΑΡΤΗ: Με τρίωρο αποκλεισμό του υπουργείου Ανάπτυξης οι ΕΒΕ δήλωσαν την αντίθεσή τους στην εφαρμοζόμενη φιλομονοπωλιακή πολιτική.

26 ΜΑΡΤΗ: Μετά από έντονο παρασκήνιο και υπόγειες διεργασίες μεταξύ των τριών «μνηστήρων», ολοκληρώθηκε η διαδικασία ξεπουλήματος της Ιονικής χωρίς την υποβολή προσφοράς από τον όμιλο Λάτση και με την υποβολή προσφορών από τους άλλους δύο υποψήφιους, την Τράπεζα Πίστεως και τον όμιλο Πειραιώς.

29 ΜΑΡΤΗ: Με τις ευλογίες του υπουργού Εθνικής Οικονομίας και την τυπική έγκριση του διορισμένου από την κυβέρνηση ΔΣ της Εμπορικής Τράπεζας, η Ιονική πέρασε κάτω από τον έλεγχο της Πίστεως του Γ. Κωστόπουλου.

30 ΜΑΡΤΗ: Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Λουκάς Παπαδήμος, καταθέτει στη Βουλή την έκθεση για τη Νομισματική Πολιτική 1998 - 1999, που κινείται στον αστερισμό της συνολικής οικονομικής πολιτικής μονόπλευρης λιτότητας σε βάρος των εργαζομένων (εισοδηματικής, φορολογικής κλπ.) με τη συνέχιση της σφιχτής νομισματοπιστωτικής πολιτικής. Από την έκθεση δε λείπουν οι υποδείξεις για παραπέρα καθήλωση των πραγματικών εισοδημάτων των εργαζομένων, την επιτάχυνση των περιβόητων «διαρθρωτικών αλλαγών» και προτείνει τη λήψη νέων μέτρων σε βάρος του λαού και των εργαζομένων, προκειμένου να επιτευχθούν τα κριτήρια της ΟΝΕ. Από την ίδια έκθεση σκιαγραφούνται οι συνέπειες της πολύχρονης και πολύμορφης λιτότητας σε βάρος του λαού, με την παράθεση του στοιχείου που μας πληροφορούσε ότι, μέχρι το Δεκέμβρη του 1998, οι Ελληνες πολίτες χρωστούσαν στις Τράπεζες το ποσό του 1,01 τρισεκατομμυρίου δραχμών.

30 ΜΑΡΤΗ: Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας εξαγγέλλει νέο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, από το 2000. Για πρώτη φορά αφήνει να εννοηθεί ότι μεταξύ των πρώτων εταιριών που θα ιδιωτικοποιηθούν θα είναι και η Εμπορική Τράπεζα.

ΑΠΡΙΛΗΣ

1 ΑΠΡΙΛΗ: Ο πρόεδρος της Τράπεζας Πίστεως Γ. Κωστόπουλος, εκφράζει την πλήρη ικανοποίησή του για το «δώρο» που του έκανε η κυβέρνηση, παραδίδοντάς του αντί πινακίου φακής την Ιονική Τράπεζα, η οποία θεωρούνταν τράπεζα «φιλέτο».

5 ΑΠΡΙΛΗ: Η κυβέρνηση εμμένοντας στην εφαρμογή της πολιτικής του «λιγότερου κράτους» που αξίωναν οι Βρυξέλλες και οι βιομήχανοι, προαναγγέλλει για τα μέσα Ιούνη την εκποίηση και νέου πακέτου μετοχών του ΟΤΕ, ώστε να περάσει κάτω από τον έλεγχο των ιδιωτών το 49% των μετοχών του.

7 ΑΠΡΙΛΗ: Αυξήσεις μέχρι και 25% για 39 φάρμακα ανακοινώνει το υπουργείο Ανάπτυξης.

17 ΑΠΡΙΛΗ: Επίσημα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ενωσης (Eurostat) αποκαλύπτουν ότι οι 10 από τις 25 φτωχότερες περιφέρειες των 15 χωρών - μελών της Κοινότητας ανήκουν στην Ελλάδα. Η χώρα μας, που το 1986 βρισκόταν στην προτελευταία θέση (στην τελευταία ήταν η Πορτογαλία) σήμερα βρίσκεται στην τελευταία.

23 ΑΠΡΙΛΗ: Μεγάλες είναι οι οικονομικές επιπτώσεις του βρόμικου πολέμου στη Γιουγκοσλαβία, στη Βόρεια Ελλάδα. Σύμφωνα με το Σύνδεσμο Εξαγωγέων Βόρειας Ελλάδας, από την αρχή του πολέμου μέχρι σήμερα η μείωση των ελληνικών εξαγωγών προς τη Γιουγκοσλαβία ανέρχεται στα 3 δισεκατομμύρια δραχμές.

29 ΑΠΡΙΛΗ: Το μπαμπούλα της μη ένταξης της χώρας στην ΟΝΕ επισείει η Τράπεζα της Ελλάδος. Μιλώντας στην ετήσια Γενική Συνέλευση των μετόχων της Τράπεζας, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Λ. Παπαδήμος, υπέδειξε στην κυβέρνηση να συνεχίσει με την ίδια και μεγαλύτερη σκληρότητα την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης και να την εμπλουτίσει άμεσα με νέα μέτρα στον τομέα των διαρθρωτικών αλλαγών.

ΜΑΗΣ

4 ΜΑΗ: Η κυβέρνηση αθετεί τη θέσπιση φορολογικών ελαφρύνσεων που είχε εξαγγείλει η ίδια, επικαλούμενη και μάλιστα δια στόματος του ίδιου του πρωθυπουργού, τις επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία από τους αμερικανοΝΑΤΟικούς βομβαρδισμούς στη Γιουγκοσλαβία.

6 ΜΑΗ: «Μπαράζ» κινητοποιήσεων εξήγγειλαν οι εργαζόμενοι της «ΣΟΦΤΕΞ», εκφράζοντας έτσι την αντίθεσή τους στην επιλογή της κυβέρνησης να ξεπουλήσει την επιχείρηση με όρους «μπανανίας»

10 ΜΑΗ: Με το μάτι στραμμένο στην επόμενη μέρα του βρόμικου πολέμου στη Γιουγκοσλαβία και στις νέες ευκαιρίες για «μπίζνες», αρχίζει στη Θεσσαλονίκη το 6ο Φόρουμ Βιομηχάνων και Επιχειρηματιών.

15 ΜΑΗ: Σύμφωνα με αποκαλυπτικές ομολογίες, προερχόμενες από την έκθεση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, προκύπτει ότι οι επιχειρηματίες εκμεταλλεύτηκαν κερδοσκοπικά την υποτίμηση της δραχμής και κράτησαν τον πληθωρισμό σε υψηλά επίπεδα παρά τη σφιχτή εισοδηματική πολιτική, ενώ η αύξηση του ΑΕΠ δε συνοδεύτηκε με αύξηση της απασχόλησης.

17 ΜΑΗ: Πίσω από τα ερείπια και τις καταστροφές που προκαλούν οι αμερικανοΝΑΤΟικοί βομβαρδισμοί στη Γιουγκοσλαβία, ο υπουργός Ανάπτυξης Ε. Βενιζέλος βλέπει σημαντικές ευκαιρίες για «μπίζνες» των Ελλήνων επιχειρηματιών. Δεν παρέλειψε μάλιστα να τους καλέσει να βρίσκονται σε ετοιμότητα για τη μοιρασιά της βρόμικης λείας.

18 ΜΑΗ: Με εγκύκλιο του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους που κοινοποιήθηκε στις αρμόδιες υπηρεσίες και θέτει ανώτατο πλαφόν 2% στις δαπάνες του προϋπολογισμού για κοινωνικούς σκοπούς, η κυβέρνηση αποκαλύπτει την πρόθεσή της να επιβάλει και νέα, άγρια λιτότητα στις κοινωνικές δαπάνες.

21 MAH: Με γοργούς, μέχρι επικίνδυνους ρυθμούς αυξάνονται τα δάνεια που χορηγούν οι τράπεζες σε ιδιώτες και επιχειρήσεις. Σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, την πενταετία 1994 - 1999 τα καταναλωτικά δάνεια αυξήθηκαν κατά 367,3% και τα στεγαστικά κατά 120,2%, ενώ την ίδια περίοδο, ο συνολικός δανεισμός στις επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα (βιομηχανία, βιοτεχνία, εμπόριο) αυξήθηκε κατά 95%.

30 ΜΑΗ: Στα χέρια του αδηφάγου ευρωπαϊκού καρτέλ τσιμέντου περνάνε οι τσιμεντοβιομηχανίες «ΑΓΕΤ Ηρακλής» και «Τσιμέντα Χαλκίδας». Τα ιταλικά αφεντικά - που πήραν τις δύο ελληνικές τσιμεντοβιομηχανίες από τις κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, - υπέγραψαν προσύμφωνο πώλησης με την αγγλική πολυεθνική και πρωτοκλασάτο μέλος του καρτέλ, τσιμεντοβιομηχανία «Blue Circle».

ΙΟΥΝΗΣ

2 ΙΟΥΝΗ: Μετά από δυόμισι χρόνια υπονόμευσης, που συνδυάστηκε με 1.200 απολύσεις, η κυβέρνηση ξεπούλησε τη μεγαλύτερη χαρτοβιομηχανία της χώρας, τη «ΣΟΦΤΕΞ», σε αμερικανική κοινοπραξία, ολοκληρώνοντας έτσι, ένα ακόμα σκάνδαλο.

9 ΙΟΥΝΗ: Εντείνονται οι διεργασίες στην κατεύθυνση της παραπέρα συγκέντρωσης του τραπεζικού συστήματος σε λιγότερους ομίλους, αλλά και της αποφασιστικής του πρόσδεσης στους διεθνείς τραπεζικούς κολοσσούς. Η αρχή έγινε με τον έλεγχο της τράπεζας Εργασίας από τον όμιλο Eurobank και τη γερμανική τράπεζα Deutsche Bank.

15 ΙΟΥΝΗ: Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας προαναγγέλλει την απόφαση της κυβέρνηση να ιδιωτικοποιήσει μέσα στη βδομάδα τα ΚΑΕ, τη ΔΕΘ και στη συνέχεια να παραδώσει την «Ολυμπιακή Αεροπορία» στα χέρια της «Μπρίτις Εργουέις». Επίσης, δηλώνει ότι μέχρι το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιούλη θα έχει παραδοθεί στα χέρια των ιδιωτών το υπόλοιπο 14% των μετοχών του ΟΤΕ.

21 ΙΟΥΝΗ: Ικανοποιημένοι από την πολιτική της κυβέρνησης - δηλώνουν οι μεγαλοβιομήχανοι της χώρας από το βήμα της ετήσιας Γενικής Συνέλευσης του ΣΕΒ - που είδαν τα τελευταία 7 χρόνια τα κέρδη τους έχουν αυξηθεί κατά 2.424,2%. Δεν παρέλειψαν βέβαια να απαιτήσουν νέα προνόμια αλλά και νέα αντιλαϊκά μέτρα, προκειμένου να επιτευχθεί η είσοδος της χώρας στην ΟΝΕ. Από το ίδιο βήμα της συνέλευσης του ΣΕΒ ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας δεσμεύτηκαν δημόσια να ικανοποιήσουν τις αξιώσεις των βιομηχάνων.

23 ΙΟΥΝΗ: Δύο μέρες μετά τις δεσμεύσεις που ανέλαβε στη Γενική Σσυνέλευση του ΣΕΒ, η κυβέρνηση ανακοινώνει την απόφασή της να βγάλει στο «σφυρί» την «Ολυμπιακή Αεροπορία», τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, την ΕΤΒΑ αλλά και την Αγροτική Τράπεζα. Η ΟΑ παραδίδεται με συνοπτικές διαδικασίες στη βρετανική «Μπρίτις Εργουέις». Πωλητήριο μπαίνει και στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, αφού ο διοικητής της ΕΤΒΑ ανακοινώνει ότι θα πουλήσει το 51% που κατέχει στα Ναυπηγεία. Παράλληλα ανακοινώνεται η μετοχοποίηση της ΕΤΒΑ και τίθεται χρονοδιάγραμμα ιδιωτικοποίησης για την ΑΤΕ.

29 ΙΟΥΝΗ: Κάτω από τον πλήρη έλεγχο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και των άλλων ιμπεριαλιστικών κέντρων, δεσμεύτηκε να θέσει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ την ελληνική οικονομία για τα επόμενα 50 χρόνια, που σημαίνει ότι και η οικονομική πολιτική που θα εφαρμόζεται μέχρι το 2049 θα έχει την έγκριση του συγκεκριμένου ιμπεριαλιστικού οργανισμού. Το παραπάνω προκύπτει από το προσχέδιο της έκθεσης του ΔΝΤ, που εκτός των άλλων, συνιστά την προώθηση μέτρων για το ξήλωμα ασφαλιστικών κατακτήσεων, μείωση των μισθών των νεοπροσλαμβανομένων κλπ.

ΙΟΥΛΗΣ

2 ΙΟΥΛΗ: Η κυβέρνηση ανακοινώνει τη δημιουργία «Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων» (ΕΦΕΤ), που στην ουσία αποτελεί στάχτη στα μάτια των καταναλωτών, καθώς δε θίγεται η πολιτική της ελεύθερης αγοράς και της ΟΝΕ, που αφήνει ασύδοτες τις πολυεθνικές να παράγουν, να εισάγουν και να πουλάνε και επικίνδυνα για τη δημόσια υγεία είδη διατροφής.

5 ΙΟΥΛΗ: Η διοίκηση της Τράπεζας Εργασίας, απειλεί τον όμιλο Λάτση πως αν δεν προσφέρει περισσότερα για την απόκτηση του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών της, θα οριστικοποιήσει τη συνεργασία με τον όμιλο της Πειραιώς που είχε ανακοινώσει προ ημερών.

8 ΙΟΥΛΗ: Από ρεκόρ σε ρεκόρ τα κέρδη των βιομηχάνων. Σύμφωνα με στοιχεία της ICAP, 3.470 βιομηχανικές επιχειρήσεις (ΑΕ και ΕΠΕ) εμφανίζουν για το 1998 (που ο πληθωρισμός έτρεχε με ρυθμό 4,8%) ποσοστό αύξησης των επίσημων και φανερών κερδών 20,5%, ενώ την ίδια χρονιά η ονομαστική αύξηση μισθών - συντάξεων κινήθηκε μεταξύ 1,5% και 5,3%.

12 ΙΟΥΛΗ: Ο υπουργός Ανάπτυξης ανακοινώνει οριακές ρυθμίσεις για την επαγγελματική στέγη, που σε καμία περίπτωση δεν αντιμετωπίζουν τα προβλήματα των μικρών επαγγελματιών, βιοτεχνών και εμπόρων λόγω της «ελεύθερης αγοράς».

13 ΙΟΥΛΗ: Το ΔΣ του Χρηματιστηρίου αποφασίζει να παρατείνει για ένα 15ήμερο ακόμη τη διαδικασία της δημόσιας προσφοράς για τις μετοχές της Τράπεζας Εργασίας.

19 ΙΟΥΛΗ: Νέο ρεκόρ στη Σοφοκλέους, με το γενικό δείκτη τιμών μετοχών να σπάει και το φράγμα των 4.500 μονάδων.

20 ΙΟΥΛΗ: Ομολογείται επισήμως για πρώτη φορά ότι προωθείται η ιδιωτικοποίηση της Εμπορικής Τράπεζας. Ο πρόεδρος της Εμπορικής Κ. Γεωργουτσάκος, δηλώνει ανοιχτά πως η Τράπεζα αναζητά «στρατηγικό σύμμαχο» με την πώληση μέχρι και του 10% των μετοχών.

21 ΙΟΥΛΗ: Οι βιομήχανοι αξιώνουν φτηνότερο πετρέλαιο για τη βιομηχανία με μείωση των έμμεσων φόρων, για τη συγκράτηση του πληθωρισμού. Παράλληλα αξιώνουν τη λήψη νέων αντιλαϊκών μέτρων και τη διεύρυνση των προνομίων τους για τη μείωση της ανεργίας - που έφτασε στο 10,8%.

22 ΙΟΥΛΗ: Στη δίνη των διαπλεκομένων εισέρχεται για μια ακόμη φορά το φυσικό αέριο. Ο υπουργός Ανάπτυξης, μια μέρα μετά τη συνέντευξη ορισμένων δημάρχων - που ζήτησαν την ακύρωση του διαγωνισμού για τα δίκτυα πόλης - δίνει εντολή στη ΔΕΠΑ να συνεχιστεί ο διαγωνισμός και διαβεβαιώνει τους επενδυτές ότι «είναι απολύτως διασφαλισμένοι»!

26 ΙΟΥΛΗ: Νέα δεδομένα δημιουργούνται στο «παιγνίδι» ανάμεσα στους ομίλους Λάτση και Σάλλα για την απόκτηση του ελέγχου της Τράπεζας Εργασίας. Η διοίκηση της τελευταίας εκδίδει ανακοίνωση, με την οποία συστήνει στους μετόχους της την αποδοχή της βελτιωμένης προσφοράς του ομίλου Λάτση.

27 ΙΟΥΛΗ: Η ΕΤΒΑ ανακοινώνει τη μονογράφηση της συμφωνίας, με την οποία η κυβέρνηση παραδίδει - με συμβολικό ποσό - τη Ναυτιλιακή Βιομηχανική Περιοχή στον Αστακό στις μεγάλες κατασκευαστικές εταιρίας «ΜΕΤΩΝ», «ΑΚΤΩΡ» κλπ. των Αρφανο-Χιόνηδων, Μπόμπολα κλπ.

28 Ιούλη: Η διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδος αποφασίζει πρόσθετα περιοριστικά μέτρα στις χορηγήσεις καταναλωτικών δανείων από τις εμπορικές τράπεζες, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η ανοδική πορεία του πληθωρισμού.

30 ΙΟΥΛΗ: Με μια πραξικοπηματική συμφωνία ντροπής, οι εκπρόσωποι των παρατάξεων ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ και της ΣΑΔ (ΣΥΝ), στη διοίκηση της ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ, προχωρούν στο ξεπούλημα του ασφαλιστικού συστήματος 60 χιλιάδων εργαζομένων και συνταξιούχων της ΔΕΗ. Η συμφωνία αυτή για την κυβέρνηση αποτελεί προϋπόθεση για το ξεπούλημα της ΔΕΗ.

ΑΓΟΥΣΤΟΣ

10 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ: Οι συνδικαλιστές της ΠΑΣΚΕ, της ΔΑΚΕ και του ΣΥΝ υπερψηφίζουν τη συμφωνία - λαιμητόμο για τα ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων της ΔΕΗ.

18 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ: Να μετριάσουν τις τεράστιες αποκλίσεις που παρατηρούνται στις τιμές των καυσίμων ζητά η κυβέρνηση από τις εταιρίες πετρελαιοειδών και θέτει πλαφόν ανώτατων τιμών πώλησης, που όμως - ελέω ελεύθερης αγοράς - δεν εφαρμόζονται.

23 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ: Ο γενικός δείκτης του χρηματιστηρίου σπάει για πρώτη φορά το φράγμα των 5.000 μονάδων.

ΣΕΠΤΕΜΒΡΗΣ

2 ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ: Ο Κ. Σημίτης, γνωστοποιεί - παραμονές της ομιλίας του στη ΔΕΘ - φορολογικά μέτρα (μικρή αύξηση των αφορολόγητων ορίων, αύξηση των εκπτώσεων φόρου για παιδιά, μείωση των ειδικών φόρων στα αυτοκίνητα κλπ.) που χαρακτηρίστηκαν «ψίχουλα», καθώς σε τίποτε δεν αλλάζουν την ουσία της εφαρμοζόμενης πολιτικής. Απλώς αυτά τα μέτρα αποφασίστηκαν προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι προεκλογικοί μικροκομματικοί στόχοι του κυβερνώντος κόμματος.

9 ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ: Η κυβέρνηση εκμεταλλευόμενη την αναμπουμπούλα του καταστρεπτικού σεισμού, προωθεί «στη ζούλα» το πλαίσιο για την ιδιωτικοποίηση της ΕΥΔΑΠ με σχετικό νομοσχέδιο που καταθέτει στη Βουλή.

10 ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ: Τα «κοράκια» της οδού Σοφοκλέους δε δίστασαν να παίξουν ακόμα και με το δράμα των σεισμόπληκτων, οδηγώντας στην αρχή της συνεδρίασης το δείκτη στο 6,8% και στη συνέχεια σε άνοδο. Ετσι, στο τέλος της συνεδρίασης ο δείκτης έκλεισε στις 5.740,5 μονάδες που ήταν επίπεδο ρεκόρ όλων των εποχών!

17 Σεπτέμβρη: Ο γενικός δείκτης του χρηματιστηρίου σπάει κάθε προηγούμενο ρεκόρ αγγίζοντας τις 6.484 μονάδες, για να κλείσει τελικά στις 6.354 μονάδες.

20 Σεπτέμβρη: Δημιουργώντας τεχνητή ένταση, 16 «συνδικαλιστές» των παρατάξεων ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - ΣΑΔ, διέλυσαν τη συνεδρίαση του ΔΣ, προκειμένου να μην παρθεί απόφαση για πραγματοποίηση Γενικού Συμβουλίου και συνέλευσης, από τα οποία θα προέκυπτε απόφαση καταδίκης της κατάπτυστης συμφωνίας για τη διάλυση του ασφαλιστικού.

ΟΚΤΩΒΡΗΣ

1 ΟΚΤΩΒΡΗ: Στον εφοπλιστή Στ. Ηλία πέρασαν τα Ναυπηγεία Αυλίδας. Ο εν λόγω εκλεκτός της κυβέρνησης - που λίγο αργότερα χάθηκαν τα ίχνη του - εμφανίστηκε ως εκπρόσωπος τριών εταιριών. Χρησμό της Πυθίας θυμίζει ο σχετικός όρος πώλησης που αναφέρεται στη διασφάλιση των θέσεων εργασίας.

4 ΟΚΤΩΒΡΗ: Στοιχεία για τη συμμετοχή των ξένων «θεσμικών» στο Χρηματιστήριο της Αθήνας, δίνονται για πρώτη φορά επίσημα. Ο πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς αναφέρει στη Βουλή ότι οι ξένοι συμμετέχουν στις καθημερινές συναλλαγές με ποσοστό 15%, ενώ οι συνολικές τοποθετήσεις τους εκτιμούνται περί το 25%.

9 ΟΚΤΩΒΡΗ: Νέο σίριαλ στο γνωστό σκάνδαλο του ξεπουλήματος της «ΑΓΕΤ Ηρακλής». Οι Ιταλοί, που είχαν αποκτήσει κοψοχρονιά τη μονάδα, ανακοίνωσαν ότι την πούλησαν στην πολυεθνική, του καρτέλ του τσιμέντου, «Blue Circle». Η δημοσιοποίηση της απόφασης συνοδεύτηκε από ένα κύμα υποκρισίας και πρόκλησης από τα ΜΜΕ της χώρας μας και διάφορους επιχειρηματικούς ομίλους. Πρόκειται κύρια για όλους εκείνους που πριν λίγα χρόνια υπερθεμάτιζαν υπέρ του ξεπουλήματος, αλλά σ' αυτή τη φάση προβάλλουν την άποψη ότι η μεταβίβαση έπρεπε να γίνει προς Ελληνες επιχειρηματίες.

14 ΟΚΤΩΒΡΗ: Πιστή στην παράδοση, η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών δίνει στη δημοσιότητα λίστες από φορολογικούς ελέγχους με τη διευκρίνιση ότι πρόκειται για περιπτώσεις «επωνύμων». Η λίστα στην πραγματικότητα αποτελεί τεκμήριο αθώωσης για μεγαλοεπιχειρηματίες όπως ο Κόκαλης, ο Βαρδινογιάννης. ο Μπόμπολας κλπ., μια και οι αναφορές γίνονται για φοροδιαφυγή μερικών δεκάδων εκατομμυρίων δραχμών...

15 ΟΚΤΩΒΡΗ: Ωμά και χωρίς περιστροφές ο διοικητής της κεντρικής Τράπεζας της ΕΕ, δηλώνει ότι η πολιτική λιτότητας θα συνεχιστεί και μετά την ένταξη της χώρας στη ζώνη του ΕΥΡΩ.

15 ΟΚΤΩΒΡΗ: Πάνω από 1.000.000 Ελληνες υποσιτίζονται. Τα στοιχεία είναι της Γενικής Ομοσπονδίας Καταναλωτών Ελλάδας και ανακοινώθηκαν με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα Διατροφής.

18 ΟΚΤΩΒΡΗ: Το μεγαλύτερο σωματείο της ΔΕΗ, η Ενωση Τεχνικών, με απόφαση του έκτακτου γενικού συμβουλίου της καταγγέλλει τη συμφωνία κυβέρνησης - ΓΕΝΟΠ (που προβλέπει το ξεπούλημα των ασφαλιστικού ταμείου εργαζομένων στη ΔΕΗ και στη συνέχεια την ιδιωτικοποίησή της) και ζητά την απόσυρσή της.

19 ΟΚΤΩΒΡΗ: Θερμοκήπιο για τις ασφαλιστικές εταιρίες αποδεικνύεται η συρρίκνωση της κοινωνικής ασφάλισης. Το 1998 αύξησαν τα κέρδη τους κατά 83,3% σε σχέση με το 1987.

20 ΟΚΤΩΒΡΗ: Ανακοινώθηκε και επίσημα η πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει στο ξεπούλημα της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας (ΕΑΒ) και της Ελληνικής Βιομηχανίας Οχημάτων (ΕΛΒΟ). Πρόκειται, γράφει ο «Ρ», για ξεπούλημα με... ονοματεπώνυμο, μιας και είναι προδιαγεγραμμένο ότι οι εταιρίες θα παραδοθούν στη γερμανική DASA και στον όμιλο Κόκκαλη.

ΝΟΕΜΒΡΗΣ

3 ΝΟΕΜΒΡΗ: Η κυβέρνηση καταθέτει τον κρατικό προϋπολογισμό για το 2000. Πρόκειται για τον τελευταίο προϋπολογισμό τα κονδύλια του οποίου απεικονίζονται σε δραχμές. Σε ό,τι αφορά το περιεχόμενό του, δεν προκαλεί καμιά απολύτως έκπληξη. Είναι ένας βαθιά αντιλαϊκός και ταξικός προϋπολογισμός, ο οποίος βέβαια είναι προσαρμοσμένος στις προεκλογικές ανάγκες των «εκσυγχρονιστών» και κύρια αιχμή στην εφαρμογή της νέας φορολογικής κλίμακας, που βεβαίως δεν έχει τίποτα κοινό με την ικανοποίηση του αιτήματος για τιμαριθμοποίηση, προβλέπει όμως την επιστροφή 2-3 δεκαχίλιαρων στους φορολογούμενους, ποσό που οι κυβερνώντες εκτιμούν πως θα παίξει το ρόλο του στις επερχόμενες εκλογές.

5 ΝΟΕΜΒΡΗ: Το «τέρας» του πληθωρισμού ξανασηκώνει κεφάλι. Εκεί που η κυβέρνηση περίμενε να «κλείσει» κάτω από το 2% -ποσοστό όπου ο δείκτης είχε παγώσει για τρεις μήνες- τον Οκτώβρη τελικά διαμορφώθηκε στο 2,2%, κύρια λόγω των ανατιμήσεων στις τιμές των καυσίμων.

8 ΝΟΕΜΒΡΗ: Δόθηκε στη δημοσιότητα το νομοσχέδιο για την παράδοση του τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας στο μεγάλο κεφάλαιο. Το νομοσχέδιο αφορά τη λεγόμενη απελευθέρωση του κλάδου και την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, η οποία μετατρέπεται σε εξάρτημα εξασφάλισης κερδών για τις πολυεθνικές.

16 ΝΟΕΜΒΡΗ: Ανακοινώθηκε η κυβερνητική πρόθεση για την ιδιωτικοποίηση και της Ελληνικής Τράπεζας Βιομηχανικής Ανάπτυξης (ΕΤΒΑ). Η Τράπεζα, που υποτίθεται πως ιδρύθηκε για να συνεισφέρει στη βιομηχανική ανάπτυξη της χώρας, αλλά μετατράπηκε σε τράπεζα χορήγησης «θαλασσοδανείων», αφού παρέγραψε χρέη βιομηχάνων 1 τρισεκατομμυρίου δραχμών, εισάγεται μέσα στη χρονιά στο Χρηματιστήριο.

24 ΝΟΕΜΒΡΗ: Πονοκέφαλος έχουν γίνει για την κυβέρνηση οι ανοδικές τάσεις των διεθνών τιμών στα καύσιμα. Ο φόβος τους βέβαια δε βρίσκεται στο γεγονός ότι οι συνεχώς αυξανόμενες τιμές ροκανίζουν τα λαϊκά εισοδήματα, αλλά στο ότι μπαίνει σε κίνδυνο ο στόχος για συγκράτηση του πληθωρισμού. Συνεχείς συσκέψεις επί συσκέψεων και τελικά...

25 ΝΟΕΜΒΡΗ: Ανακοινώθηκε ότι από την 1η Δεκέμβρη μειώνεται 7,5% το οικιακό τιμολόγιο της ΔΕΗ και 50% ο ειδικός φόρος στα καύσιμα.

29 ΝΟΕΜΒΡΗ: Πραγματοποιείται με μεγάλη επιτυχία η ημερίδα της ΚΕ του ΚΚΕ για τις εξελίξεις, τις τάσεις και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. Ο «Ρ» αρχίζει από την επομένη τη δημοσίευση του συνόλου των υλικών της ημερίδας.

30 ΝΟΕΜΒΡΗ: Σύμφωνα με στοιχεία διεθνών οργανισμών, η κυβέρνηση Σημίτη έχει καταγράψει σημαντικές «επιτυχίες» στην επιβολή του «λιγότερου κράτους» με την εκποίηση των δημόσιων επιχειρήσεων και οργανισμών. Τα στοιχεία αυτά φέρουν την Ελλάδα να κατέχει προς το παρόν, διεθνώς, τρίτη θέση στο ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας και αν συνεχίσει με τους ίδιους ρυθμούς σύντομα θα κατακτήσει και την... πρώτη θέση.

ΔΕΚΕΜΒΡΗΣ

2 ΔΕΚΕΜΒΡΗ: Αγονος κηρύχτηκε ο διαγωνισμός για το ξεπούλημα της ΔΕΘ. Οι πληροφορίες μιλούν για άμεση επέμβαση Σημίτη, ο οποίος ζήτησε την ακύρωση του διαγωνισμού, μετά από σχετική αξίωση της κοινοπραξίας «Λαμπράκη - Τεγόπουλου - Μπόμπολα - Βαρδινογιάννη»

8 ΔΕΚΕΜΒΡΗ: Αλμα έκανε τον Οκτώβρη ο πληθωρισμός, που έκλεισε με ποσοστό 2,6%. Εμφανή στην αγορά τα σημάδια αναζωπύρωσης της κερδοσκοπίας με πρόσχημα τις ανατιμήσεις στα καύσιμα.

15 ΔΕΚΕΜΒΡΗ: Δόθηκε στη δημοσιότητα το «επικαιροποιημένο πρόγραμμα σύγκλισης» για την περίοδο 1999 - 2002. Δεν κρύβει βέβαια κάποια έκπληξη, αλλά κατά γενική ομολογία αποτελεί μια εμφανή προσπάθεια της κυβέρνησης να καταγράψει, στη βάση ακόμα πιο συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος, το τελειωτικό χτύπημα σε ό,τι δεν πρόλαβαν να ισοπεδώσουν οι «εκσυγχρονιστές» μέχρι τώρα.

16 ΔΕΚΕΜΒΡΗ: Ακρως ενδιαφέρουσα η έρευνα της ICAP. Αποδεικνύει ότι για μια ακόμα χρονιά οι βιομήχανοι γνώρισαν πρωτοφανή αύξηση της κερδοφορίας των επιχειρήσεών τους το 1998 και το 1999, ενώ δηλώνουν αισιόδοξοι για συνέχιση της κερδοφορίας και το 2000.

21 ΔΕΚΕΜΒΡΗ: Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ψηφίζουν τον κρατικό προϋπολογισμό της επόμενης χρονιάς.

24 ΔΕΚΕΜΒΡΗ: Μετά από μια περίοδο συνεχούς πτώσης των τιμών στο Χρηματιστήριο της Αθήνας, οι ποικιλώνυμοι κερδοσκόποι καταφέρνουν να ρίξουν το δείκτη - όπως ακριβώς τον είχαν εκτοξεύσει στα ύψη το Σεπτέμβρη - μέσα σε δύο συνεδριάσεις πάνω από 10%.

27- 28 ΔΕΚΕΜΒΡΗ: Κλιμακώνεται ο τζόγος στην οδό Σοφοκλέους. Εκατοντάδες «χαρτιά» που τις προηγούμενες μέρες έκλειναν με ζημιές 8% και εκατοντάδες χιλιάδες ανεκτέλεστες εντολές πωλήσεων, σημειώνουν συνεχή «λίμιτ απ», ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις δε γίνονται πράξεις λόγω... έλλειψης προσφοράς.


Ο.Τ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ