ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 1 Γενάρη 2000 - Κυριακή 2 Γενάρη 2000
Σελ. /48
ΜΝΗΜΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ
ΜΝΗΜΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

Φωτ.

Στις 11 του Γενάρη του 2000, συμπληρώνονται 5 χρόνια και 5 μήνες από τότε, που έφυγε για πάντα από κοντά μας ο αλησμόνητος σύντροφός μου στη ζωή και τον αγώνα, ο ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΠΑΡΤΖΙΩΤΑΣ (Φάνης).

Στη μνήμη του και για την ονομαστική του γιορτή, προσφέρω 50.000 δρχ. για την επιτυχία του 16ου Συνεδρίου του ΚΚΕ και για το «Ρίζο» (από 25.000 δρχ.)

Ο Βασίλης Μπαρτζιώτας έγινε μέλος της ΟΚΝΕ στα 15 του χρόνια και ύστερα από μακρόχρονη πορεία, έφτασε στη θέση του Γραμματέα της ΚΕ του ΚΚΕ, πολιτικός επίτροπος του Γενικού Αρχηγείου του ΔΣΕ, υπουργός της Προσωρινής Δημοκρατικής Κυβέρνησης.

Ανθρωπος σοβαρός, ήρεμος, σεμνός και αφοσιωμένος ολόψυχα στην ιδεολογία του, δούλεψε ακούραστα επαγγελματικά, από όποιο μετερίζι τον τοποθετούσε κάθε φορά το κόμμα του, για το καλό του ελληνικού λαού, για την ειρήνη και την ελευθερία, τη δημοκρατία.

Ποτέ, στη μακρόχρονη 70χρονη πορεία του ως κομμουνιστής, δεν αμφισβήτησε απόφαση, δεν αρνήθηκε οποιαδήποτε δουλιά του ανατέθηκε, μικρή ή μεγάλη, επικίνδυνη ή όχι. Πάντα έβαζε το συμφέρον του λαού πάνω από τα παιδιά του, την οικογένειά του, τον εαυτό του.

Παράλληλα και σε στενή σύνδεση με την κομματική του δουλιά, ασχολήθηκε με τη συγγραφική. Εγραφε ρεπορτάζ, άρθρα, μελέτες και βιβλία. Από τα βιβλία του πολλά κυκλοφόρησαν, άλλα περιμένουν τη σειρά τους.

Θα σε θυμούμαστε για πάντα, αγαπημένε μας σύντροφε. Το φωτεινό σου παράδειγμα θα οδηγεί σε μεγαλύτερες ευτυχίες το λαό που λάτρεψες.

Ηρώ Μπαρτζιώτα

* * *

Φωτ.

Στη μνήμη του συζύγου μου ΒΑΣΙΛΗ ΜΠΑΝΤΡΑ, αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ, ο οποίος ανάλωσε όλη τη ζωή του παλεύοντας για τα ιδανικά της ελευθερίας, της εθνικής ανεξαρτησίας και του σοσιαλισμού. Του πατέρα μου ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΙΖΑΚΗ, αγωνιστή της Αντίστασης και του ΔΣΕ, ο οποίος δολοφονήθηκε από τρομοκράτες στο χωριό του Σωτηρίτσα Αγιάς, καθώς και στη μνήμη του αδελφού μου ΘΟΔΩΡΟΥ ΡΙΖΑΚΗ, ο οποίος σε ηλικία 18 ετών σκοτώθηκε σε μάχη του ΔΣΕ, προσφέρω 20.000 δρχ. για την Οικονομική Εξόρμηση του ΚΚΕ και 2.000 δρχ. για ενίσχυση του «Ριζοσπάστη».

Βασιλική Μπαντρά

* * *

Φωτ.

Στη μνήμη του αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης και των αγώνων του λαού ΓΕΡΑΣΙΜΟΥ ΤΣΑΚΑΡΙΣΙΑΝΟΥ, με τη συμπλήρωση ενός χρόνου από το θάνατό του, η σύζυγός του Νικολέτα και τα παιδιά του προσφέρουν 100.000 δρχ. στο «Ριζοσπάστη», 50.000 δρχ. για την Οικονομική Εξόρμηση και 50.000 δρχ. στο Παράρτημα Γαλατσίου της ΠΕΑΕΑ, του οποίου ήταν μέλος.

* * *

Φωτ.

Εφυγε ένας ακόμη αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ. Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΖΑΦΕΙΡΗΣ γεννήθηκε το 1927.

Πέθανε στις 28 Οκτώβρη 1999.

Αυτός ο αταλάντευτος αγωνιστής και μέλος του ΚΚΕ πολέμησε από τις γραμμές του ΕΛΑΣ για τη λευτεριά της πατρίδας. Πήρε μέρος σε πολλές μάχες, όπως στη μάχη της σοδειάς, στη μάχη του Κοσκινά και σε άλλες. Γι' αυτή του τη δράση κυνηγήθηκε από τους απάτριδες που τον ανάγκασαν να ζώσει ξανά τ' άρματα. Πήγε στο ΔΣΕ, στο ιππικό του Γαζή.

Στη μνήμη του για την Οικονομική Εξόρμηση του ΚΚΕ, με τη συμπλήρωση δύο μηνών από το θάνατό του, προσφέρουμε 30.000 δρχ.

Τα παιδιά του Θανάσης, Βάγιας και ο αδελφός του Βαγγέλης

***

Φωτ.

Κ.Ν.Ε. Παιδιά μας... Παιδιά του κόσμου... Ξεπεράσατε τις λαθεμένες ερμηνείες των καιρών. Με το ατσάλι του ΚΚΕ χτίζετε τη συνείδησή σας.

Και της Γης ζωντανοί και της Γης πεθαμένοι πλάι σας. Εκατομμύρια ζωντανοί του κόσμου. Εκατομμύρια οι νεκροί της Γης που είπαν «ΟΧΙ». Οχι στο θάνατο. Οχι στο ψέμα.

Κνίτες. Παιδιά μας. Παιδιά του κόσμου... Κουβαλάτε στους ώμους σας την Αλήθεια του Τζορντάνο Μπρούνο, του Σπις, του Γαλιλαίου... Με χιλίων «σελάων» το λάμπος, με χιλίων κυκλώνων ορμή διώξτε τις στάχτες από τα καμένα κορμάκια των παιδιών της Σερβίας. Φωτίστε τις καρδιές των ανθρώπων, όπου Γης.

Και θυμηθείτε.

Ο ήλιος του Επιστημονικού Σοσιαλισμού έχει ήδη ανατείλει. Το μεσουράνημά του πλησιάζει...

Στη μνήμη του αγαπημένου μου συντρόφου ΜΑΚΗ ΛΙΜΠΕΡΑΤΟΥ προσφέρω 50.000 δρχ. στο «Ριζοσπάστη».

Νίκη Ε. Λιμπεράτου

* * *

Φωτ.

Στις 4 Γενάρη κλείνουν 13 χρόνια από το θάνατο της γυναίκας μου ΔΕΣΠΟΙΝΑΣ ΚΑΠΕΤΑΝΟΥ.

Στη μνήμη της, προσφέρω για την Οικονομική Εξόρμηση του ΚΚΕ 10.000 δρχ.

Ο σύντροφός της στη ζωή Γιώργος Καπετάνος

* * *

Φωτ.

Στη μνήμη της ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΣ ΖΗΣΟΥ, ο αδελφός της Ζήσης Λαζαρίδης προσφέρει στην ΚΟ Καστοριάς 20.000 δρχ. για την Οικονομική Εξόρμηση του ΚΚΕ.

* * *

Ο Πέτρος Ματσούκας από την Πύλο, προσφέρει 5.000 δρχ. στο ΚΚΕ, μέσω ΝΕ Μεσσηνίας, στη μνήμη του θείου του ΦΩΤΗ ΚΟΥΒΕΛΙΩΤΗ , κομμουνιστή από τον Πήδασο.

* * *

Ο Παρασκευάς Διονυσόπουλος από την Πύλο προσφέρει 30.000 δρχ. στο ΚΚΕ, μέσω της ΝΕ Μεσσηνίας, στη μνήμη του αγωνιστή πατέρα του ΔΗΜΗΤΡΗ ΔΙΟΝΥΣΟΠΟΥΛΟΥ.

* * *

Φωτ.

Στη μνήμη του ΧΡΗΣΤΟΥ ΚΑΤΣΑΜΑΚΗ, αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ, η γυναίκα του Σωτηρία Κατσαμάκη από την Καστοριά, προσφέρει στην ΚΟ Καστοριάς 5.000 δρχ. για την Οικονομική Εξόρμηση.

* * *

Φωτ.

Στις 19 Δεκέμβρη έγινε στο Αχλαδοχώρι Σερρών το χρονιάτικο μνημόσυνο της μητέρας μου ΕΛΕΝΗΣ ΜΠΟΥΡΒΑΝΗ. Γεννήθηκε στο Αχλαδοχώρι. Ηταν κόρη του του Ευστάθιου Κρέζιου. ΕΑΜίτισσα στην Κατοχή βοήθησε στον αγώνα για την απελευθέρωση της πατρίδας, ενώ ο άντρας της ήταν αντάρτης του ΕΛΑΣ, στο τμήμα του καπετάν Πιέρου.

Στη μνήμη της, καθώς και στη μνήμη των αδελφών ΣΤΑΥΡΟΥ, ΜΑΡΙΑΣ, ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ και ΝΙΚΟΛΑ ΜΠΟΥΡΒΑΝΗ, που πέθαναν τα τελευταία πέντε χρόνια και στη μνήμη των νεκρών αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ από το Αχλαδοχώρι, προσφέρω, μέσω ΚΟΒ Οικοδόμων Νέας Ιωνίας, 10.000 δρχ. στο ΚΚΕ.

Ηλίας Μπουρβάνης

* * *

Φωτ.

Στη μνήμη του συντρόφου μου στη ζωή και στον αγώνα ΒΑΣΙΛΗ ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΥ, και για τη γιορτή του, προσφέρω 10.000 δρχ. στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Ντεπώ, και 2.000 δρχ. στο «Ριζοσπάστη».

Αννα Σταθοπούλου

** *

Φωτ.

Στη μνήμη του αγωνιστή ΓΙΑΝΝΗ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ (καπετάν Φρίξου), ο οποίος δολοφονήθηκε από ταγματασφαλίτες το Μάη του 1945 στο χωριό Λεσίνη Μεσολογγίου, η γυναίκα του Ελευθερία προσφέρει, μέσω ΚΟΒ Κυπριάδου - Πατησίων, 10.000 δρχ. στο ΚΚΕ και 5.000 δρχ. στο «Ριζοσπάστη».

* * *

Φωτ.

Πέρασαν 29 μήνες από τότε που έφυγε από κοντά μας η αγαπημένη μας σύζυγός, μάνα και γιαγιά ΣΤΕΛΛΑ Θεόδωρου ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ.

Στη μνήμη της, προσφέρουμε 20.000 δρχ. στο ΚΚΕ για το 16ο Συνέδριό του.

Η οικογένειά της

* * *

Φωτ.

Πέρασαν 3 χρόνια από τότε που η καρδιά του αγωνιστή ΚΩΣΤΑ ΓΕΩΡΓΙΟΥ έπαψε να χτυπά.

Ηταν πρόεδρος του Παραρτήματος Κοκκινιάς της ΠΕΑΕΑ, μέλος του ΚΣ της ΠΕΑΕΑ και μέλος του ΚΚΕ ως το τέλος της ζωής του.

Στη μνήμη του, προσφέρω 10.000 δρχ. στο ΚΚΕ.

Ο φίλος του Γεώργιος Κυζιρίδης

* * *

Στη μνήμη του αγαπημένου μας ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΚΑΡΑΜΠΕΣΙΝΗ, μέλους του ΚΚΕ και αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης, που έφυγε από κοντά μας στις 15 Ιούνη 1998, προσφέρουμε 50.000 δρχ. για την Οικονομική Εξόρμηση.

Η συντρόφισσά του Κική

Τα παιδιά του Γιώργος - Βάγια

Η εγγονή του Μυρτώ

* * *

Φωτ.

Στις 22 Δεκέμβρη συμπληρώθηκαν 4 χρόνια από τότε που έφυγε από κοντά μου ο σύζυγός μου ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΙΝΤΗΣ , αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης, δικηγόρος και τέως δήμαρχος Ηλιούπολης.

Στη μνήμη του, προσφέρω 50.000 δρχ. για την Οικονομική Εξόρμηση του ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ «Αγ. Κωνσταντίνου» Ηλιούπολης

Γεωργία Κιντή

* * *

Στις 6 Δεκέμβρη, συμπληρώθηκαν 2 χρόνια από το θάνατο της πολυαγαπημένης μας και αξέχαστης ΝΙΚΗΣ ΔΙΔΙΚΑ.

Στη μνήμη της, προσφέρω στο κόμμα της, το ΚΚΕ, 50.000 δρχ.

Η μητέρα της Μ. Λαμπρούκου

* * *

Φωτ.

Στη μνήμη του αγωνιστή ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΠΛΙΑΚΟΥ , που πέθανε στις 18 Νοέμβρη 1999, η γυναίκα του Λίτσα Πλιάκου και τα παιδιά του Παναγιώτης και Αικατερίνη προσφέρουν 20.000 δρχ. στην ΚΟΒ Νέας Κρήνης για την Οικονομική Εξόρμηση.

* * *

Φωτ.

Δεκατρείς μήνες πέρασαν από τον άδικο χαμό της αγωνίστριας ΣΤΕΛΛΑΣ ΣΙΑΝΟΥ - λες και ήταν χτες.

Στη μνήμη της αγαπημένης συντρόφισσάς μου, προσφέρω στο ΚΚΕ 40.000 δρχ., μέσω ΚΟΒ Παρακάλαμου Ιωαννίνων, της οποίας ήταν μέλος.

Ο σύζυγός της Ευθύμιος Σιάνος

* * *

Ο Γεράσιμος Κωνσταντάτος προσφέρει 50.000 δρχ. στο ΚΚΕ ως τρίτη δόση στη μνήμη των Ελλήνων ναυτεργατών, καθώς και στη μνήμη όλων των Ελλήνων και Κυπρίων κομμουνιστών, που έπεσαν πολεμώντας λιονταρίσια το διεθνή φασισμό από τις γραμμές των Διεθνών Ταξιαρχιών στην Ισπανία το 1936 - 1939.

«... Γη της Ισπανίας σκέπασε με αγάπη και δόξα τους συντρόφους (15.000 ήτανε οι νεκροί κομμουνιστές των Διεθνών Ταξιαρχιών), που έπεσαν για τη δική μας και τη δική τους λευτεριά.

... Σημαίες της Ισπανίας κλίνατε μπροστά στους ήρωες...»

Τα λόγια είναι της Ντοπλορές Ιμπαρούρι - Πασιονάρια στον αποχαιρετισμό των Διεθνών Ταξιαρχιών στις 28 του Οκτώβρη 1938 στην GRAND VIA της Βαρκελώνης.

* * *

Φωτ.

Τον περασμένο Νοέμβρη έκλεισαν 6 χρόνια από το θάνατο της αγωνίστριας ΑΘΗΝΑΣ (Αθηνούλας) ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ.

Στη μνήμη της, ο σύζυγός της Γιάννης προσφέρει, μέσω της ΚΟΒ «Ταξιάρχη» Κορυδαλλού, 20.000 δρχ. στο ΚΚΕ.

* * *

φωτ

Στη μνήμη της γυναίκας μου ΜΑΡΘΑΣ ΜΠΑΛΑΡΟΥΤΣΟΥ, αγωνίστριας της Εθνικής Αντίστασης, που πέθανε στις 17 Μάρτη 1999, προσφέρω 10.000 δρχ. στο «Ριζοσπάστη», 40.000 δρχ. στο ΚΚΕ και 10.000 δρχ. στο Παράρτημα Νεάπολης της ΠΕΑΕΑ, του οποίου ήταν μέλος.

Κλέαρχος Μπαλαρούτσος

* * *

Φωτ.

Στις 30 Νοέμβρη 1999, έφυγε από κοντά μας ο αγωνιστής ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΛΦΑΣ, μέλος του ΚΚΕ. Γεννήθηκε στο Πλατανόραμα Κοζάνης. Καταγόταν από φτωχή αγροτική οικογένεια. ΕΠΟΝίτης στην Κατοχή, στον Εμφύλιο βοήθησε το ΔΣΕ. Το 1952 εγκαταστάθηκε στην Κατερίνη. Εντάχθηκε στην ΕΔΑ και το 1974, με τη νομιμοποίηση του ΚΚΕ, πέρασε στις γραμμές του και αγωνίστηκε με όλες τις δυνάμεις για την ανάπτυξη των οργανώσεών του. Ηταν από τα πιο δραστήρια μέλη του Κόμματος, συμμετείχε στους αγώνες και τις κινητοποιήσεις των οικοδόμων της Κατερίνης. Εμεινε πιστός στα ιδανικά του σοσιαλισμού και του ΚΚΕ, χωρίς να ταλαντεύεται. Με τον πηγαίο και αυθόρμητο χαρακτήρα του, έδινε κουράγιο και θάρρος σε όλους τους συντρόφους.

Τα τελευταία του λόγια ήταν «αγώνας, αγώνας δύσκολος, αλλά πρέπει να συνεχίσουμε».

Στη μνήμη του αξέχαστου Γιώργου Κάλφα, προσφέρουμε 50.000 δρχ. στην ΚΟΒ Εργαζόμενων.

Οι σύντροφοί του από την Κατερίνη

  • Επίσης στη μνήμη του Γιώργου Κάλφα, ο γιος του Αντώνης πρόσφερε 30.000 δρχ. στη ΝΕ Πιερίας.

* * *

Φωτ.

Η οικογένεια Φούκη - Παντελιάδου προσφέρει 100.000 δρχ. στη ΝΕ Πιερίας, στη μνήμη του αγωνιστή ΚΩΣΤΑ ΠΑΝΤΕΛΙΑΔΗ, μέλους του ΚΚΕ, με τη συμπλήρωση 3 χρόνων από το θάνατό του.

Φωτ.

Η ΒΟΥΛΑ Μπαζίγου - ΓΑΛΥΦΑ γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Παλιά Κοκκινιά του Πειραιά. ΕΑΜίτισσα στην Κατοχή και μέλος του ΚΚΕ, το 1947 και ενώ βρισκόταν σε παρανομία, πιάστηκε και καταδικάζεται από Εκτακτο Στρατοδικείο σε θάνατο. Ακολούθησε και αυτή το δρόμο των φυλακών.

Οταν αφέθηκε ελεύθερη, εντάχθηκε στην ΕΔΑ και πρόσφερε τις υπηρεσίες της ως μέλος της Επιτροπής Πόλης Πειραιά.

Με τη δικτατορία των συνταγματαρχών, πιάστηκε και πάλι και στάλθηκε εξορία.

Μετά τη μεταπολίτευση, πρωτοστατεί στην ανασυγκρότηση της ΚΟ Πειραιά, της οποίας για χρόνια ήταν μέλος της Επιτροπής Πόλης.

Η Βούλα Μπαζίγου - Γαλύφα διακρινόταν για την ακούραστη δουλιά της, τη σεμνότητά της, αλλά και για την αταλάντευτη στάση της απέναντι σε κάθε προσπάθεια διαστρέβλωσης της επαναστατικής θεωρίας και των αρχών του λειτουργίας του Κόμματος.

Στη μνήμη της, ο αδελφός της Γιώργος Μπαζίγος προσφέρει για την Οικονομική Εξόρμηση 50.000 δρχ, μέσω ΚΟΒ Παλιάς Κοκκινιάς.

* * *

Ο Νίκος Μποσιάδης προσφέρει 10.000 δρχ. στο ΚΚΕ, στη μνήμη του κουνιάδου του ΧΡΗΣΤΟΥ ΝΑΟΥΜ και της πεθεράς του ΕΥΔΟΞΙΑΣ ΝΑΟΥΜ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ