ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 29 Δεκέμβρη 1999
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΥΜΑ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ
Μαίνεται η χειρότερη θεομηνία των τελευταίων δεκαετιών
ΠΑΡΙΣΙ.-

Μεγάλες οι καταστροφές σε ολόκληρη σχεδόν την Κεντρική Ευρώπη

Associated Press

Μεγάλες οι καταστροφές σε ολόκληρη σχεδόν την Κεντρική Ευρώπη
Στο έλεος του μένους της φύσης βρέθηκε, για δεύτερη φορά μέσα σε λίγα εικοσιτετράωρα, η βόρεια και η κεντρική Ευρώπη, που δοκιμάστηκε, επί ώρες, από τις καταρρακτώδεις βροχές και τους θυελλώδεις ανέμους. Ο τραγικός κατάλογος των νεκρών και των τραυματιών αυξήθηκε σημαντικά, χωρίς να έχει καταστεί δυνατό να δοθούν ολοκληρωτικά στοιχεία, το μεγαλύτερο μέρος του ευρωπαϊκού οδικού δικτύου παραμένει εκτός λειτουργίας, ενώ το μέγεθος και το κόστος των υλικών ζημιών είναι ανυπολόγιστο.

Ξεπέρασαν τους εκατό οι νεκροί από το σφοδρό κύμα κακοκαιρίας που πλήττει για τέταρτο συνεχόμενο 24ωρο την κεντρική και βόρεια Ευρώπη. Οι περισσότεροι δρόμοι είναι αποκλεισμένοι είτε από υπερχειλίσεις ποταμών, είτε από ξεριζωμένα δέντρα. Τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς έχουν παραλύσει, στο σκοτάδι έχουν βυθιστεί εκατοντάδες περιοχές, όπου έχουν διακοπεί και οι τηλεπικοινωνίες, ενώ οι συνεχιζόμενοι ισχυροί άνεμοι καθιστούν ακόμη δυσκολότερο το έργο των συνεργείων που προσπαθούν να αποκαταστήσουν τις βλάβες.

Καταστροφή του αιώνα

«Κατεστραμμένες ζώνες», έχουν κηρυχτεί οι περισσότερες περιοχές στη βόρεια, στη δυτική, αλλά και στην ανατολική Γαλλία, η οποία υπέστη «τη χειρότερη φυσική καταστροφή της εκατονταετίας», όπως υποστηρίζουν οι γαλλικές αρχές. Ο αριθμός των νεκρών έχει φθάσει τους 57, σε απόλυτο σκοτάδι έχουν βυθιστεί, εδώ και 24ωρα, περισσότερα από 3,5 εκατομμύρια σπίτια, ενώ 300.000 νοικοκυριά δεν έχουν τηλέφωνο. Η κρατική εταιρία ηλεκτρισμού απηύθυνε έκκληση στις αντίστοιχες εταιρείες της Γερμανίας, της Βρετανίας και της Ισπανίας να αποστείλουν άμεσα πυλώνες, καλώδια και γεννήτριες, προκειμένου να αποκατασταθεί η ηλεκτροδότηση.

Associated Press

Ο Γάλλος υπουργός Μεταφορών Ζαν Κλοντ Γκισό, ανακοινώνοντας ότι έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας όλες οι σιδηροδρομικές γραμμές των νοτιοδυτικών περιοχών, ότι ματαιώθηκε το 10% των πτήσεων της «Air France» και ότι το μεγαλύτερο μέρος του οδικού δικτύου παραμένει αποκλεισμένο, εκτίμησε ως «ανθρωπίνως αδύνατο» να αποκατασταθούν οι καταστροφές μέχρι την Πρωτοχρονιά. Ο πρωθυπουργός Λιονέλ Ζοσπέν, ο οποίος επέστρεψε εσπευσμένα από την Αίγυπτο, επισκέφθηκε τις κατεστραμμένες γειτονιές του Παρισιού, τις πληγείσες δυτικές επαρχίες της Γαλλίας, αλλά και τις ακτές της Βρετάνης, όπου συνεχίζονται, παρά τις αντίξοες συνθήκες, οι προσπάθειες περιορισμού της πετρελαιοκηλίδας που προκλήθηκε, την περασμένη βδομάδα, από τη βύθιση του πετρελαιοφόρου «Ερικα».

Ο Πρόεδρος Ζακ Σιράκ, με έκτακτο μήνυμά του, κάλεσε το γαλλικό λαό να επιδείξει υπομονή, αλλά και αλληλεγγύη για να αντιμετωπιστεί η πρωτοφανής θεομηνία. Το Εθνικό Ταμείο Ιστορικών Μνημείων ανακοίνωσε, χθες, ότι οι καταστροφές που προκάλεσε η κακοκαιρία του Σαββατοκύριακου στα μνημεία της χώρας εκτιμάται ότι ξεπερνούν τα 400 - 500 εκατομμύρια φράγκα (62 - 77 εκατομμύρια δολάρια), ενώ πυρετωδώς εργάζονται τα ειδικά συνεργεία, προκειμένου να αποκαταστήσουν ό,τι είναι δυνατόν πριν τους προγραμματισμένους εορτασμούς της έλευσης του 2000.

Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης έχουν κηρυχτεί, όμως, από τις ισπανικές αρχές και οι περιοχές της Γαλικίας, της Καντάμπρια και της Εουσκάντης, ενώ 83.000 άνθρωποι, στη χώρα των Βάσκων, παραμένουν για τρίτη μέρα χωρίς ηλεκτρικό. Ανεμοι σαρώνουν τις ατλαντικές ακτές της Ισπανίας με ταχύτητα 130 χλμ./ώρα, ο αυτοκινητόδρομος Μαδρίτης - Παρισιού έχει κλείσει, ενώ σοβαρότατες καταστροφές έχουν προκληθεί στις περιοχές του Μπιλμπάο και του Μπαρακάλντο. Αποκλεισμένοι παραμένουν οι περισσότεροι αυτοκινητόδρομοι και στη Γερμανία, όπου, κατά διαστήματα, η ταχύτητα των ανέμων ξεπέρασε τα 200 χλμ./ώρα, ενώ στο σκοτάδι έχουν βυθιστεί πολλές περιοχές και στην Ελβετία.

Τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, χθες, στην περιοχή του Τυρόλου της Αυστρίας από χιονοστιβάδα, ενώ τους 77 έφθασαν οι τραυματίες από τη σφοδρή κακοκαιρία στην επαρχία Γκαζιαντέπ της βόρειας Τουρκίας. Στην Ιταλία σοβαρότατες ζημιές υπέστη το Καπιτώλιο, μεγάλες είναι οι καταστροφές στην κεντρική επαρχία της Ουμβρίας και στην Καλαβρία, ενώ στο διεθνές αεροδρόμιο του Φιουμιτσίνο σε λειτουργία βρισκόταν, χθες, μόνο ο ένας από τους τρεις αεροδιαδρόμους. Σε κατάσταση συναγερμού έχουν τεθεί οι αρχές και στο Βέλγιο, όπου έχουν πλημμυρίσει πολλές κεντρικές και βόρειες περιοχές.

ΙΝΔΟΝΗΣΙΑ
Κλιμάκωση θρησκευτικών συγκρούσεων με δεκάδες νεκρούς...
ΤΖΑΚΑΡΤΑ.-

Εκκληση για την αποστολή διεθνών ειρηνευτικών δυνάμεων(!) στα νησιά Μολούκα της Ινδονησίας απηύθυναν χτες εκκλησιαστικοί ηγέτες, υποστηρίζοντας πως οι ινδονησιακές δυνάμεις ασφαλείας δεν είναι σε θέση να θέσουν υπό έλεγχο την κλιμακούμενη θρησκευτική βία. Οι συγκρούσεις που έγιναν σε διάστημα λιγότερο από μία βδομάδα ανάμεσα σε χριστιανούς και μουσουλμάνους στην πρωτεύουσα των νήσων, Αμπόν, είχαν ως αποτέλεσμα το θάνατο πολλών δεκάδων ατόμων (Ορισμένες πληροφορίες μιλούν ακόμη και για 150 νεκρούς!)

Σε χτεσινή ανακοίνωσή της η Ινδονησιακή Κοινωνία Εκκλησιών παρομοιάζει τα διαδραματιζόμενα γεγονότα στα νησιά Μολούκου ως «γενοκτονία», ρίχνοντας ευθύνες, για την οξυμένη ένταση και τον αυξανόμενο αριθμό θυμάτων στις ινδονησιακές δυνάμεις ασφαλείας, επισημαίνοντας πως σε πολλές περιπτώσεις αυτές χρησιμοποιούν αληθινά πυρά στην προσπάθειά τους να καταστείλουν τις συγκρούσεις. Η Ινδονησιακή Κοινωνία Εκκλησιών τόνισε πως ο στρατός και η αστυνομία είναι υπεύθυνες για τις συγκρούσεις, προτείνοντας πως «οι δυνάμεις ασφαλείας θα πρέπει να αποχωρήσουν και να αντικατασταθούν από διεθνείς δυνάμεις στρατιωτών».

Παρόμοιες κατηγορίες κατά των δυνάμεων ασφαλείας έχουν κατά καιρούς εκτοξεύσει ηγέτες χριστιανών και μουσουλμάνων των νήσων Μολούκα. Αυτόπτες μάρτυρες, τους οποίους επικαλείται το ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο BBC, αναφέρουν πως είδαν «αποκεφαλισμένα κορμιά να σέρνονται στους δρόμους της Αμπόν» κατά τη διάρκεια του περασμένου 24ώρου. Πρόσθεσαν δε, πως ένοπλες συμμορίες χριστιανών και μουσουλμάνων συνέχισαν να επιτίθενται η μία στην άλλη για τρίτη συνεχόμενη μέρα χρησιμοποιώντας αυτοσχέδια όπλα. Σύμφωνα με το ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο BBC, η αφορμή για τις συγκρούσεις που μαίνονται από την περασμένη Κυριακή στα νησιά Μολούκα δόθηκε όταν κυκλοφόρησαν φήμες πως ένας 14χρονος μουσουλμάνος ποδοπατήθηκε από όχημα που οδηγούσε χριστιανός. Επίκεντρο των συγκρούσεων είναι η πλατεία Τρικόρα, στο κέντρο του λιμανιού της Αμπόν. Στη διάρκεια αυτών των συγκρούσεων πυρπολήθηκαν δεκάδες κτίρια, μεταξύ των οποίων ένα τζαμί και ένας προτεσταντικός ναός (ο μεγαλύτερος στην πόλη). Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του ΒΒC, Ρίτσαρντ Γκαλπίν, όλη η περιοχή μοιάζει να έχει μετατραπεί σε «μία απέραντη ζώνη πυρός».

Λίγες μέρες πριν την έξαρση των συγκρούσεων στην Αμπόν, τουλάχιστον 125 άνθρωποι - στην πλειονότητά τους χριστιανοί - σκοτώθηκαν στη νήσο Μπούρου. Από την έναρξη των λεγόμενων θρησκευτικών συγκρούσεων στα νησιά Μολούκα, στις αρχές του χρόνου, έχουν χάσει τη ζωή τους κάπου 700 έως 800 άνθρωποι.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Ανεπιτυχής απόπειρα αεροπειρατείας
ΝΤΙΣΕΛΝΤΟΡΦ.-

Μόνο αναστάτωση προήλθε από την αποτυχημένη χτεσινή απόπειρα ενός άντρα να κάνει αεροπειρατεία σε αεροπλάνο της «Λουφτχάνσα» που πραγματοποιούσε πτήση από την Πράγα στο Ντίσελντορφ μεταφέροντας 23 ανθρώπους.

Ισως δε γινόταν καθόλου λόγος, αν δεν υπήρχε σε εξέλιξη για τέταρτη μέρα η αεροπειρατεία σε αεροσκάφος των ινδικών αερογραμμών. Ούτε καν αναστάτωση, καθώς όπως ανακοίνωσε η γερμανική αστυνομία, ουδείς τραυματίστηκε, ενώ το αεροπλάνο προσγειώθηκε με ασφάλεια στο αεροδρόμιο του Ντίσελντορφ όπως ήταν προγραμματισμένο και ο αεροπειρατής παραδόθηκε στις αρχές.

Η αστυνομία αναφέρει σε δήλωσή της ότι ένας 41χρονος αραβόφωνος απείλησε να πυροδοτήσει μια βόμβα μέσα στο αεροσκάφος στη διάρκεια της 70λεπτης πτήσης. Ωστόσο, στη συνέχεια «έλυσε την πολιορκία» και παραδόθηκε στις αρχές όπου κρατείται και ανακρίνεται. Αστυνομικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι δεν είναι σαφές γιατί προσπάθησε να καταλάβει το αεροπλάνο ο άνδρας αυτός, το όνομα και η εθνικότητα του οποίου δεν αποκαλύφθηκαν.

Πάντως, το αεροπλάνο προσγειώθηκε στο Ντίσελντορφ στην ώρα του, λίγο πριν από το μεσημέρι και ερευνήθηκε για εκρηκτικά, αλλά δεν έχει βρεθεί τίποτε.

ΤΟΥΡΚΜΕΝΙΣΤΑΝ
«Ισόβιος πρόεδρος»
ΑΣΧΑΜΠΑΝΤ.-

Ο Πρόεδρος του Τουρκμενιστάν Σαπαρμουράντ Νιάζοφ, ανακηρύχτηκε χτες ισόβιος Πρόεδρος με νόμο που ψήφισε το Κοινοβούλιο του Ασχαμπάντ και η οποία έχει συνταγματική ισχύ, μετέδωσε πρακτορείο ΙΝΤΕΡΦΑΞ από την τουρκμενική πρωτεύουσα. Το τουρκμενικό Κοινοβούλιο, παρά την αντίδραση του Νιάζοφ, ψήφισε υπέρ της χορήγησης στον Πρόεδρο «απόλυτων προεδρικών εξουσιών για απεριόριστη περίοδο». Ο Νιάζοφ, 59 χρόνων, αποκαλείται «Τουρκμένμπασι» (αρχηγός των Τουρκμένων) στη χώρα του, όπου έχει εγκαθιδρύσει πραγματική προσωπολατρία. Πρώην πρώτος γραμματέας του ΚΚ Τουρκμενίας (Κεντρική Ασία), ο Νιάζοφ εξελέγη Πρόεδρος το 1992 με 99,5% των ψήφων. Το 1994 παρέτεινε τη θητεία του με δημοψήφισμα ως το 2002, το ποσοστό του «ναι» έφτασε το 99,9%.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ