ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 12 Σεπτέμβρη 2004
Σελ. /24
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«Αρωμα» Πορτογαλίας στο Λυκαβηττό

Στην Πορτογαλία και τα υγρά σοκάκια της Λισαβόνας, στην πατρίδα των φάδος, θα «ταξιδέψουν» όσοι βρεθούν στις 15 και στις 16 Σεπτέμβρη, στο Λυκαβηττό. Στις δυο βραδιές - αφιέρωμα στην Αμάλια Ροντρίγκες - το κοινό θα έχει την ευκαιρία να γευτεί τα φημισμένα πορτογαλικά τραγούδια, ερμηνευμένα από τις Κριστίνα Μπράνκο, Τζοάνα Αμεντοέιρα, Μαρία Αμέλια Προένκα και η αδελφή της Αμ. Ροντρίγκες, Σελέστ Ροντρίγκες. Τραγούδια της ψυχής, που ερμηνεύονται χωρίς μικρόφωνο, με τη συνοδεία κιθαρών, τα φάδος έχουν κοινά στοιχεία με τα μπλουζ του Μισισιπή, το κουβανέζικο son, το αφροπερουβιάνικο lando, την τζαμαϊκανική reggae, το βραζιλιάνικο saudade, τη morna του Πράσινου Ακρωτηρίου, το νιγηριανικό juju.

Το φάδος πρωτοεμφανίστηκε μέσα από το τραγούδι της Μαρία Σεβέρα, στην Αλφάμα, μια από τις πιο κακόφημες, φτωχές και υποβαθμισμένες γειτονιές της Λισαβόνας. Το «θυελλώδες ερωτικό τραγούδι», που πολεμήθηκε ως επικίνδυνο για τα ήθη της εποχής, δεν ήταν παρά το απόσταγμα της καλλιτεχνικής έκφρασης μιας υπό διαμόρφωση κοινωνίας που άρχιζε να πληρώνει το τίμημα της αποικιοκρατίας. Οι κουλτούρες των αποικιών έπαιρναν κατά έναν τρόπο την εκδίκησή τους. Αυτή η καινούρια μουσική που κρατούσε μέσα της κρυμμένα τα χρώματα της μουσικής των αποικιών έδενε τέλεια με την τεράστια λογοτεχνική παράδοση της μητρόπολης. Μια παράδοση που πολλές από τις πρώην αφρικανικές αποικίες χρησιμοποίησαν ως όπλο στη διάρκεια των απελευθερωτικών τους αγώνων. Η επίσημη εμφάνιση του φάδος έγινε το 1910. Είκοσι χρόνια αργότερα, σε ηλικία είκοσι χρόνων η μεγάλη Αμάλια Ροντρίγκες θα αρχίσει την καριέρα της στα σοκάκια της Αλφάμα, συνθέτοντας τη μέχρι τότε παράδοση αυτής της τόσο γοητευτικής μουσικής έκφρασης.


Κυριακή 12/9
  • Σαβίνα Γιαννάτου
    Σαβίνα Γιαννάτου
    Συναυλία του Θανάση Παπακωνσταντίνου στο Λυκαβηττό. Μαζί του, η Μάρθα Φριντζήλα, ο Γιάννης Αγγελάκας και οι «Λαϊκελέδικα».
  • Στο Κηποθέατρο Παπάγου, το φημισμένο Ρωσικό Κρατικό Χοροθέατρο «Κοζάκοι της Ρωσίας», παρουσιάζει γνωστούς παραδοσιακούς χορούς από τη Ρωσία.
  • Η «Πατινάδα του Αιγαίου» ξεδιπλώνεται στο Θέατρο Πέτρας. Τη μουσικοχορευτική παράσταση συνδιοργανώνουν οι σύλλογοι Ικαρίας «Πανικαρία» και «Νησιά Αιγαίου» Ανω Λιοσίων με τη συμμετοχή του Συλλόγου Κρητών Ανω Λιοσίων «Μεγαλόνησος».
  • Συναυλία της Ελευθερίας Αρβανιτάκη, στην Ελευσίνα, στο πλαίσιο των «Αισχυλείων». Μαζί της οι Μελίνα Ασλανίδου, Ησαΐας Ματιάμπα.
Δευτέρα 13/9
  • Στο Κατράκειο, στο πλαίσιο του Πολιτιστικού Καλοκαιριού του Δήμου Νίκαιας δίνουν συναυλία ο Γιώργος Νταλάρας και η Γλυκερία.
  • «Επτά επί Θήβας» του Αισχύλου από το Σύγχρονο Θέατρο Αθήνας, στο Κηποθέατρο Παπάγου.
  • Συναυλία του Μίμη Πλέσσα, στο Θέατρο Βράχων, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Υμηττού.
Τρίτη 14/9
  • Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Δήμου Νίκαιας για τα 82 χρόνια από τη μικρασιατική καταστροφή, που διοργανώνονται από 12-20 Σεπτέμβρη, σε συνεργασία με προσφυγικούς συλλόγους, στις 9μ.μ., στην πλατεία Αγ. Νικολάου, πραγματοποιείται συναυλία με την Δόμνα Σαμίου.
  • Βραδιά Χατζιδάκι, στο Δημοτικό Θέατρο του Αλσους Ηλιούπολης (9μ.μ.), όπου η Ντόρα Μπακοπούλου (πιάνο) και ο Σπύρος Σακκάς (φωνή), παρουσιάζουν τους «Μικρούς Εσπερινούς».
  • «Φιλοκτήτης» του Σοφοκλή από το ΔΗΠΕΘΕ Λάρισας, στο Θέατρο Πέτρας, με τον Νικήτα Τσακίρογλου στον ομώνυμο ρόλο.
  • Ο Ν. Ζιώγαλας, ο Γ. Αλουπογιάννης και ο Δ. Κοργιαλάς τραγουδούν στο Θέατρο Βράχων, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Υμηττού.
Τετάρτη 15/9
  • Στη Νίκαια τραγουδά η Δόμνα Σαμίου
    Στη Νίκαια τραγουδά η Δόμνα Σαμίου
    Η Σαβίνα Γιαννάτου εμφανίζεται στη Μάντρα Μπλόκου Κοκκινιάς, στο πλαίσιο του «Πολιτιστικού Καλοκαιριού» του Δήμου Νίκαιας, με την παράσταση «Πάω να πω στο σύννεφο». Είναι βασισμένη στον τελευταίο ομότιτλο δίσκο της με τραγούδια του Μάνου Χατζιδάκι, αλλά και στους κύκλους τραγουδιών «Ματωμένος Γάμος» και «Μεγάλος Ερωτικός».
  • Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Δήμου Νίκαιας για τα 82 χρόνια από τη μικρασιατική καταστροφή, στις 7 μ.μ., στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δημαρχείου Νίκαιας (Π. Τσαλδάρη 10, α` όροφος), πραγματοποιείται ημερίδα με θέμα «Μικρασιατική λογοτεχνία του τότε και του σήμερα». Θα μιλήσουν ο Κάρολος Μητσάκης, καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών και η συγγραφέας Ελένη Δικαίου.
  • Στο Κηποθέατρο Παπάγου δίνει συναυλία ο Αλκίνοος Ιωαννίδης.
  • «Εκκλησιάζουσες» του Αριστοφάνη από το ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης, στην Ελευσίνα, στο πλαίσιο των «Αισχυλείων».
Πέμπτη 16/9
  • Τους «Επτά επί Θήβας» του Αισχύλου παρουσιάζει το «Σύγχρονο Θέατρο Αθήνας», στο Κατράκειο της Νίκαιας, σε μετάφραση και σκηνοθεσία Γιώργου Κιμούλη.
  • «Τραχίνιες» του Σοφοκλή από το ΚΘΒΕ, στο Θέατρο Πέτρας, σε μετάφραση Κ. Βαλάκα - Ελ. Παπάζογλου και σκηνοθεσία Β. Αρδίτη.
  • Συναυλία του Αμερικανού τζαζίστα Chris Jarrett, στις 9μ.μ., στην «Παιδική Χαρά Πικιώνη», στη Φιλοθέη. Είσοδος ελεύθερη.
Παρασκευή 17/9
  • Ο Νίκος Ξυδάκης δίνει συναυλία στο Αλσος Ν. Φιλαδέλφειας, στις 9.30μ.μ., στο πλαίσιο αφιερώματος στους Ελληνες της Αιγύπτου. Συμμετέχουν: Χάικ Γιατζιτζιάν, Βασίλης Ρακόπουλος, Αναστασία Εδεν.
  • Συναυλία της Martha Moreleon και της Latin Band με μουσική και τραγούδια από τη Βραζιλία, την Κολομβία και την Κούβα, στο Κηποθέατρο Παπάγου.
  • Θανάσης Παπακωνσταντίνου
    Θανάσης Παπακωνσταντίνου
    «Ιππόλυτος» του Ευριπίδη από το Εθνικό Θέατρο, στο Θέατρο Βράχων, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Υμηττού.
Σάββατο 18/9
  • Στο Κατράκειο της Νίκαιας πραγματοποιείται συναυλία της Μαρινέλλας.

«Φιλοκτήτης» από το ΔΗΠΕΘΕ Λάρισας
«Φιλοκτήτης» από το ΔΗΠΕΘΕ Λάρισας


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ