ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 30 Δεκέμβρη 1999
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΝΔΙΑ: ΓΙΑ ΕΒΔΟΜΗ ΜΕΡΑ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Η ΑΕΡΟΠΕΙΡΑΤΕΙΑ
Πόλεμος νεύρων

Οι μηχανικοί κάνουν επιδιορθώσεις στο αεροπλάνο όπου κρατούνται οι όμηροι

Associated Press

Οι μηχανικοί κάνουν επιδιορθώσεις στο αεροπλάνο όπου κρατούνται οι όμηροι
ΚΑΝΤΑΧΑΡ, ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ, ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ - ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.-

Κατόπιν και της παραίνεσης της κυβέρνησης των Ταλιμπάν, οι έξι αεροπειρατές που εξακολουθούσαν χθες να κρατούν ομήρους τους 160 επιβάτες του «Airbus» των Ινδικών Αερογραμμών εγκατέλειψαν δύο από τα αιτήματά τους στις διαπραγματεύσεις με την Ινδική αντιπροσωπεία που έχει μεταβεί στο Κανταχάρ του Αφγανιστάν - στο αεροδρόμιο του οποίου βρίσκεται ακόμη το σκάφος.

Τα δύο αυτά αιτήματα ήταν η καταβολή λύτρων 200 εκατ. δολαρίων και η παράδοση σε αυτούς της σορού ενός αυτονομιστή του Κασμίρ.

Σύμφωνα με τη δημοσιογράφο Κέιτ Κλαρκ, απεσταλμένη του βρετανικού ραδιοτηλεοπτικού δικτύου BBC στο Κανταχάρ, μια νότια πόλη του Αφγανιστάν, το αίτημα της απελευθέρωσης 35 αυτονομιστών του Κασμίρ που έχουν καταδικαστεί για «τρομοκρατική δράση» εξακολουθεί να ισχύει.

Ο υπουργός Εξωτερικών της ισλαμικής κυβέρνησης των Ταλιμπάν, Ουακίλ Αχμέντ Μουταουακίλ, δήλωσε σχετικά ότι ασκήθηκαν πιέσεις στους αεροπειρατές (τέσσερις Πακιστανούς, έναν υπήκοο του Νεπάλ και έναν Αφγανό) να εγκαταλείψουν αυτά τα «μη ισλαμικά» αιτήματα. Ο ίδιος αξιωματούχος είπε ότι η κυβέρνηση των Ταλιμπάν θέλει ταχεία επίλυση της κρίσης και πρόσθεσε ότι αν η Ινδική κυβέρνηση δε δεχτεί τα αιτήματα που της έχουν τεθεί, θα ζητήσει από το αεροσκάφος να εγκαταλείψει τη χώρα.

Σε μια αντιστροφή του κλίματος στο Νέο Δελχί, συγγενείς των ομήρων έλεγαν χθες ότι «υποστηρίζουν» οποιαδήποτε απόφαση πάρει η κυβέρνηση του Αταλ Μπιχάρι Βάτζπαϊ. Οι υπουργοί της ινδικής κυβέρνησης πραγματοποιούν αλλεπάλληλες συσκέψεις για την εκτίμηση της κατάστασης και τους ζητήθηκε να παραμείνουν στην πρωτεύουσα όσο η κρίση διαρκεί.

Ωστόσο, δεν υπάρχει καμία πληροφορία εκ της οποίας να συνάγεται ότι η κυβέρνηση Βάτζπαϊ θα δεχτεί τελικά τα αιτήματα των αεροπειρατών.

Οι επιβάτες του αεροσκάφους δεν έχουν πλέον δεμένα μάτια και οι αεροπειρατές επιτρέπουν σε ορισμένους να μετακινούνται μέσα στην άτρακτο.

Την Τρίτη οι αεροπειρατές αρνήθηκαν το αίτημα των Ινδών διαπραγματευτών να απελευθερώσουν τις γυναίκες και τα παιδιά που βρίσκονται μεταξύ των ομήρων.

Επτά φορτηγά με πολιτοφύλακες Ταλιμπάν εξακολουθούν να βρίσκονται γύρω από το «Airbus», όπως και ακροβολισμένοι κομάντος. Η κυβέρνηση των Ταλιμπάν έχει προειδοποιήσει ότι θα διατάξει έφοδο αν οι αεροπειρατές αρχίσουν να εκτελούν επιβάτες.

Η διεθνής επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού έχει στείλει στην περιοχή μια ομάδα ιατρών και χειρουργών, που έχουν στήσει ένα πόστο στο αεροδρόμιο και διανέμουν φάρμακα στους ομήρους.

Μάχες εντυπώσεων

Από την απαρχή της αεροπειρατείας, η οποία εισέρχεται σήμερα στην έβδομη ημέρα της, η ινδική κυβέρνηση υπονοεί συνεχώς ότι «πίσω» της βρίσκεται το Πακιστάν, γεγονός που έχει χειροτερεύσει κατά πολύ το ήδη δηλητηριασμένο από τη δυσπιστία κλίμα.

Ο στρατηγός - δικτάτορας του Πακιστάν Περβέζ Μουσαράφ αρνήθηκε ότι οι 4 από τους αεροπειρατές είναι Πακιστανοί, και οποιαδήποτε σχέση των μυστικών υπηρεσιών της χώρας με την αεροπειρατεία. Από την άλλη, Πακιστανοί δημοσιογράφοι υπονοούν ότι ενδέχεται να πρόκειται για «προβοκάτσια» των Ινδικών μυστικών υπηρεσιών (!).

ΡΩΣΙΑ - ΤΣΕΤΣΕΝΙΑ
Σκληρές μάχες
ΜΟΣΧΑ.-

Ρώσος στρατιώτης τρώει ψωμί σε ένα διάλειμμα από τις μάχες

Associated Press

Ρώσος στρατιώτης τρώει ψωμί σε ένα διάλειμμα από τις μάχες
Οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν την προέλασή τους στο Γκρόζνι, υποχρεώνοντας τους Τσετσένους μαχητές να εγκαταλείψουν προχτές κατά τη διάρκεια της νύχτας τη στρατηγικής σημασίας συνοικία Σταροπρομίλοφσκι. Την πληροφορία επιβεβαίωσε και ο υπαρχηγός του Γενικού Επιτελείου των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων, στρατηγός Βαλέρι Μανίλοφ. Επίσης, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο των Τσετσένων ανταρτών, Μοβλάντι Ουντούγκοφ, οι αντάρτες αποχώρησαν από στρατηγικής σημασίας υψώματα του Γκρόζνι και στη νότια ορεινή περιοχή. Πρόσθεσε όμως ότι οι Τσετσένοι έχουν απωθήσει τις ρωσικές δυνάμεις σε μια άλλη ορεινή περιοχή, οι οποίες υφίστανται σοβαρές απώλειες στις μάχες. Η Ρωσία έχει αναφέρει 4 νεκρούς Ρώσους στρατιώτες και 200 Τσετσένους τις μέρες αυτές. Σύμφωνα με την Υπηρεσία Τύπου του υπουργείου Αμυνας της Ρωσίας, το πυροβολικό και η αεροπορία κατάφεραν πλήγματα σε στόχους και ομάδες συμμοριτών, σε αποθήκες και βάσεις τους στις περιοχές Νόβι Χαρσενόι, Σατόι, Ντούμπα-Γιουρτ, Χαρατσόι.

Ο υπουργός Αμυνας, Ιγκορ Σεργκέγεφ, δήλωσε χτες ότι «η ρωσική στρατιωτική επιχείρηση στην Τσετσενία βρίσκεται πλέον στην τελική της φάση - τουλάχιστον η ενεργός φάση της». Τόνισε ότι η παρούσα φάση της ρωσικής επιχείρησης, που έχει στόχο την ήττα των Τσετσένων τρομοκρατών στις ορεινές περιοχές της Νότιας Τσετσενίας, θα είναι και η τελευταία. «Είναι δύσκολο να πω από τώρα πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση στο μέλλον, αλλά είναι σαφές πλέον ότι δε θα υπάρξει τέταρτη φάση της επιχείρησης, η οποία θα παραμείνει στο σημερινό τρίτο της στάδιο», πρόσθεσε ο στρατάρχης.

Από την άλλη μεριά, εντύπωση προκάλεσε η δήλωση του πρώην υπουργού Αμυνας της Γεωργίας Τενγκίς Κετοβάνι ότι στο έδαφος της Γεωργίας βρίσκονται περίπου 15.000 ένοπλοι Τσετσένοι μαχητές, οι οποίοι μπορούν να διενεργήσουν τρομοκρατικές πράξεις. «Η Γεωργία στο πρόσωπο αυτών των ένοπλων μαχητών απειλείται με σοβαρή αποσταθεροποίηση». Ωστόσο, σημείωσε ότι ούτε ο Μπασάγεφ, ούτε ο Χατάμπ βρίσκονται στη Γεωργία. Εκτός απ' αυτό, σύμφωνα πάντα με τον Κετοβάνι, τελευταία πολλοί Τσετσένοι αγοράζουν σπίτια στην Τιφλίδα, «πουλώντας ναρκωτικά στους Γεωργιανούς».

ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Τη βία κατά Σέρβων και Τσιγγάνων θυμήθηκε να καταδικάσει ο Ανάν
ΠΡΙΣΤΙΝΑ.-

Το κύμα εθνικιστικής βίας που σαρώνει το Κοσσυφοπέδιο, ένα εξάμηνο μετά την ανάπτυξη των πολυεθνικών στρατευμάτων της «ΚΦΟΡ», καταδίκασε χτες ο ΓΓ του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, προτρέποντας την κοινότητα των Κοσσοβάρων Αλβανών να θέσει ένα τέρμα στις επιθέσεις κατά των Σέρβων, των Τσιγγάνων και άλλων μειονοτήτων.

«Εξι μήνες μετά την είσοδο των ΝΑΤΟικών δυνάμεων στο Κοσσυφοπέδιο, η βία κατά των εθνικών μειονοτήτων εξακολουθεί να είναι το πιο σημαντικό ζήτημα ανθρωπίνων δικαιωμάτων», επισημαίνει ο Κόφι Ανάν σε αναφορά που συνέταξε προς το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, σημειώνοντας επιπλέον πως «το επίπεδο και η φύση της βίας στο Κοσσυφοπέδιο, ιδιαίτερα κατά των ευπαθών μειονοτήτων παραμένει απαράδεκτο]». Σε άλλο σημείο της αναφοράς του, ο Κόφι Ανάν επικρίνει την ολιγωρία που παρατηρείται στην ανασυγκρότηση του δικαστικού και εκτελεστικού συστήματος στο Κοσσυφοπέδιο, λέγοντας πως «χρειάζεται μία ισχυρή απάντηση προκειμένου να επιλυθεί το πρόβλημα της ανεπίσημης επιβολής νόμου από δράστες που έχουν αναφερθεί να δρουν στην περιοχή». Εκανε επίσης έκκληση για την ταχεία ανάπτυξη περαιτέρω αστυνομικών δυνάμεων του ΟΗΕ στην επαρχία, επισημαίνοντας πως από τις 4.700 δυνάμεις που επρόκειτο να αναπτυχθούν, έχουν καταφθάσει στην περιοχή μόνον 1.000...

Η έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ επρόκειτο να συζητηθεί αργά χτες το βράδυ από τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του οργανισμού.

Δικαστήριο ΟΗΕ για την πρώην Γιουγκοσλαβία
Ο απόστρατος στρατηγός Γκάλιτς αρνείται τις κατηγορίες
ΧΑΓΗ.-

Ο απόστρατος Σερβοβόσνιος στρατηγός Στάνισλαβ Γκάλιτς αρνήθηκε χτες την ενοχή του ενώπιον του δικαστηρίου των Ηνωμένων Εθνών για εγκλήματα πολέμου στην πρώην Γιουγκοσλαβία, το οποίο τον δικάζει ως επικεφαλής της πολιορκίας του Σαράγεβο κατά τον πόλεμο στη Βοσνία (1992-'95).

Ο 56χρονος Γκάλιτς, επικεφαλής της στρατιωτικής δύναμης των Σέρβων της Βοσνίας στο Σαράγεβο από το 1992 ως το 1994, αντιμετωπίζει κατηγορίες για παράβαση του δικαίου και των εθίμων του πολέμου και για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, επειδή - σύμφωνα με το κατηγορητήριο - διέταξε βομβαρδισμούς και επέτρεψε τη δράση ελεύθερων σκοπευτών εναντίον αμάχων στην πολιορκούμενη βοσνιακή πρωτεύουσα.

Ο Γκάλιτς είπε ότι καταλαβαίνει τις κατηγορίες που του αποδίδονται και δήλωσε ότι «δεν είναι ένοχος» για καμιά απ' αυτές. Οπως είναι γνωστό, ο Γκάλιτς συνελήφθη από Βρετανούς κομάντος της πολυεθνικής δύναμης «SFOR» πριν από ένα δεκαήμερο στην Μπάνια Λούκα, ενώ οδηγούσε το αυτοκίνητό του.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ