ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 30 Δεκέμβρη 1999
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΥΜΑ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ
Εικόνα καταστροφής την επόμενη μέρα...
ΠΑΡΙΣΙ.-

Πτώση ελικοπτέρου στην Ουγγαρία

Associated Press

Πτώση ελικοπτέρου στην Ουγγαρία
Εξασθενεί σταδιακά το σφοδρό κύμα κακοκαιρίας, που έπληξε την Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη. Οι κρατικές υπηρεσίες και τα σωστικά συνεργεία εργάζονται με πυρετώδεις ρυθμούς, για να αποκαταστήσουν τις τεράστιες καταστροφές που άφησε πίσω της η θεομηνία, ενώ ο νεότερος απολογισμός ανεβάζει τον αριθμό των θυμάτων σε 135 νεκρούς, και τους τραυματίες σε εκατοντάδες. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, που έδωσε στη δημοσιότητα ο γαλλικός όμιλος ασφαλιστικών εταιριών SCOR, σε συνεργασία με τις ευρωπαϊκές μετεωρολογικές υπηρεσίες, το κόστος της καταστροφής στις χώρες της Δυτικής Ευρώπης ξεπερνά τα 5 δισεκατομμύρια ΕΥΡΩ.

Νύχτα - μέρα εργάζονται τα σωστικά συνεργεία με τη συνδρομή 6.000 στρατιωτών, αλλά και συνεργείων, που έφθασαν από τη Γερμανία, τη Βρετανία, την Ιταλία και την Ισπανία για να αποκαταστήσουν τις ζημιές που προκάλεσε η σφοδρή θύελλα που σάρωσε τη Γαλλία, τα τελευταία 24ωρα. Στόχος είναι, τουλάχιστον, να αποκατασταθούν η ηλεκτροδότηση, οι τηλεπικοινωνίες, οι μεταφορές και να ανοίξουν οι αυτοκινητόδρομοι σε όλες τις περιοχές της Γαλλίας πριν τον ερχομό του νέου έτους. Σε «κατάσταση φυσικής καταστροφής», κηρύχτηκαν τα 2/3 της γαλλικής επικράτειας, καθώς τα 60 από τα 96 διοικητικά διαμερίσματα της χώρας έχουν υποστεί σοβαρότατες καταστροφές.

Πλημμυρισμένα χωράφια στη δυτική Γαλλία

Associated Press

Πλημμυρισμένα χωράφια στη δυτική Γαλλία
Μέχρι χθες το απόγευμα, στον κατάλογο των θυμάτων είχαν, ήδη, καταγραφεί 70 νεκροί, ενώ σε εκατοντάδες ανέρχονταν οι τραυματίες. Οπως ανακοίνωσε ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών, Ζαν Πιερ Σεβενεμάν, στόχος είναι να ηλεκτροδοτηθούν, μέσα στα επόμενα 24ωρα, τα 2 εκατομμύρια νοικοκυριά που παραμένουν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, αλλά και να χορηγηθεί άμεσα το έκτακτο βοήθημα των 100 εκατομμυρίων φράγκων που εγκρίθηκε για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που έχουν προκληθεί από τις πλημμύρες και τις κατολισθήσεις, τις ζημιές, δηλαδή, που δεν καλύπτουν οι ασφαλιστικές εταιρίες.

Πυρετωδώς, όμως, εργάζονται τα συνεργεία αποκατάστασης και στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες. Τα σοβαρότερα προβλήματα αντιμετωπίζουν η Ουγγαρία, η Αυστρία και η Τουρκία. Χωρίς αποτέλεσμα συνεχίζονταν, μέχρι χθες το βράδυ, οι προσπάθειες των σωστικών συνεργείων στην περιοχή του Τυρόλο, όπου βρίσκονται θαμμένοι κάτω από χιονοστιβάδα, τουλάχιστον, 9 άνθρωποι, εκ των οποίων 7 Γερμανοί τουρίστες.

Την ίδια στιγμή, στην κεντρική Ουγγαρία, ελικόπτερο που μετέφερε 4 μέλη σωστικού συνεργείου κατέπεσε, από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία, στην περιοχή Σέκερσφεχερβαρ, ενώ οργάνωνε μία επιχείρηση διάσωσης. Στο συνολικό απολογισμό των νεκρών, συμπεριλαμβάνονται και 4 άστεγοι που έχασαν τη ζωή τους από το κρύο στη Βουδαπέστη, της οποίας οι περιφερειακοί δρόμοι παραμένουν αποκλεισμένοι από το χιόνι, ενώ σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζουν και τα πλοία που κινούνται στο Δούναβη.

Δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και στη βορειοδυτική Τουρκία, όπου μαίνονται θυελλώδεις άνεμοι και καταρρακτώδεις βροχές. Πολλές περιοχές έχουν μείνει χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα και τηλεπικοινωνίες, ενώ δεν έχει γίνει, ακόμη, γνωστός ο ακριβής αριθμός των τραυματιών. Στο μεταξύ, όπως ανακοίνωσαν οι τουρκικές αρχές, σώοι είναι οι 17 ναυτικοί - μέλη του πληρώματος του ρωσικού δεξαμενόπλοιου «Volganeft 248», το οποίο, κατά τη διάρκεια της νύχτας, προσάραξε, εξαιτίας των θυελλωδών ανέμων, στη θάλασσα του Μαρμαρά και στη συνέχεια κόπηκε στα δύο. Μέρος των 4.863 τόνων πετρελαίου που μετέφερε το δεξαμενόπλοιο έχει διαρρεύσει στη θάλασσα.

ΙΝΔΟΝΗΣΙΑ
Θα σταματήσει ο στρατός τις πολύνεκρες συγκρούσεις στην Αμπόν;
ΤΖΑΚΑΡΤΑ.-

Μπορεί ο στρατός να αναχαιτίσει το τελευταίο κύμα πολύνεκρων συγκρούσεων μεταξύ χριστιανών και μουσουλμάνων στα νησιά Μολούκα, μετά τις συσσωρευμένες καταγγελίες πως οι τοπικές αστυνομικές αρχές και οι δυνάμεις ασφαλείας έχουν μεγάλο μερίδιο ευθύνης για το αιματοκύλισμα; Η απάντηση της κυβέρνησης του Ινδονήσιου Προέδρου Ουαχίντ μοιάζει καταφατική στο παραπάνω ερώτημα, μιας που χτες αποφάσισε να μεταθέσει τον έλεγχο της κατάστασης στα ταραγμένα νησιά Μολούκα από τις αστυνομικές δυνάμεις στο στρατό.

Ο αριθμός των θυμάτων των τελευταίων συγκρούσεων παραμένει συγκεχυμένος, όπως συγκεχυμένες είναι και οι πληροφορίες για το τι ακριβώς διαδραματίζεται αυτές τις ημέρες στα νησιά Μολούκα (πρώην ολλανδική αποικία με την ονομασία Σπάις Αϊλαντς). Ωστόσο, ένα πράγμα θεωρείται βέβαιο: πως η πρωτεύουσα των νησιών, Αμπόν, έχει μετατραπεί πλέον σε ένα ευρύ πεδίο μάχης, ενώ σύμφωνα με τον ανταποκριτή του ΒΒC στην περιοχή, Ρίτσαρντ Γκάλπιν, «ήδη επιχειρούν κατά κύματα ομάδες κατοίκων του νησιού να εγκαταλείψουν τις εστίες τους για να βρουν αλλού ασφαλέστερο καταφύγιο»...

Εως και προ της απόφασης της κυβέρνησης Ουαχίντ να αναθέσει στο στρατό το ρόλο καταστολής των λεγόμενων θρησκευτικών συγκρούσεων, στα νησιά έδρευαν περισσότεροι από 2.000 στρατιώτες. Το εάν ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί μέσα στις επόμενες μέρες, είναι κάτι που ελέγχεται ακόμη ως ανακριβές. Ενα επιπλέον ερωτηματικό που προκαλεί η χτεσινή απόφαση του Ινδονήσιου Προέδρου Αμπντουραχμάν Ουαχίντ, είναι το εάν αυτή η εξέλιξη θα συνοδευτεί και από την ικανοποίηση του επίμονου αιτήματος του στρατού για την επιβολή στρατιωτικού νόμου στα νησιά Μολούκα (αλλά και σε άλλες, επίσης, ταραγμένες περιοχές της χώρας, όπως η επαρχία Ατσέι και η Ιρίαν Τζάβα). Ο ίδιος ο Ουαχίντ πάντως, απέκλεισε χτες ένα τέτοιο ενδεχόμενο, λέγοντας πως ναι μεν η κατάσταση στα νησιά Μολούκα είναι εκτός ελέγχου, εντούτοις «η επιβολή στρατιωτικού νόμου δε θα ήταν η σωστή απάντηση σ' αυτό το ζήτημα»...

ΜΕΞΙΚΟ
Ισχυρός σεισμός
ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΜΕΞΙΚΟΥ.-

Ενας ακόμη σεισμός ταρακούνησε τη χώρα, χωρίς, ωστόσο, να υπάρχουν προς το παρόν πληροφορίες για θύματα ή ζημιές, παρά το γεγονός ότι η σεισμική δόμηση ήταν ισχυρή, μεγέθους 5,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και συγκλόνισε τις νοτιοδυτικές περιοχές του Μεξικού.

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, η δόνηση διήρκεσε περίπου τριάντα δευτερόλεπτα, προκαλώντας μεγάλο πανικό στους κατοίκους της πολιτείας Γκερέρο, αλλά και στους παραθεριστές στο Ακαπούλκο. Εκπρόσωπος του Σεισμολογικού Ινστιτούτου του Αυτόνομου Πανεπιστημίου του Μεξικού ανέφερε ότι το επίκεντρο της δόνησης ήταν στην πολιτεία Γκερέρο, νοτιοδυτικά της πόλης του Μεξικού.

Παράλληλα, το τηλεοπτικό δίκτυο «TV Azteca» ανέφερε ότι δόνηση σημειώθηκε στις 07.20 (ώρα Ελλάδος), είχε μέγεθος 5,9 Ρίχτερ και το επίκεντρό της ήταν ανάμεσα στις περιοχές Αλβαρές και Ζιχουατενέγιο, στην ακτή του Ειρηνικού, ενώ διευκρίνισε ότι «δεν υπάρχει κατάσταση εκτάκτου ανάγκης».

ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Προς άρση της βουλευτικής ασυλίας του Κολ
ΒΕΡΟΛΙΝΟ.-

Με γοργούς ρυθμούς, προχωρά η έρευνα που μπορεί να οδηγήσει στη δίωξη του «δεινόσαυρου» της γερμανικής πολιτικής σκηνής Χέλμουτ Κολ, καθώς η Εισαγγελία της Βόννης ενημέρωσε χθες το πρωί τον πρόεδρο της γερμανικής Βουλής για την πρόθεσή της να ξεκινήσει έρευνα κατά του χριστιανοδημοκράτη πρώην καγκελάριου της Γερμανίας για οικονομικές ατασθαλίες, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος της Βουλής.

Συγκεκριμένα, στις δηλώσεις που έκανε προς τον Τύπο, εκπρόσωπος της Μπούντεσταγκ δήλωσε ότι ο πρόεδρος της Βουλής Βόλφγκανγκ Τίρσε έλαβε χθες την επιστολή της Εισαγγελίας, που ερευνά σκάνδαλο χρηματοδότησης του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος και πρόκειται να έχει διαβουλεύσεις με τους αρχηγούς των κομμάτων, για να αποφασιστεί εάν το σώμα θα δεχτεί την έρευνα κατά του Κολ, αίροντας τη βουλευτική του ασυλία εάν ασκηθεί δίωξη εναντίον του, ή εάν θα εμποδίσει τη διεξαγωγή της. Εάν οι αρχηγοί των κομμάτων δεν προβούν σε οποιαδήποτε ενέργεια εντός 48 ωρών, η έρευνα θα συνεχιστεί.

Το θέμα που προέκυψε προσφάτως και ταλανίζει τη γερμανική πολιτική σκηνή, έχει γίνει το επίκεντρο της αντιπαράθεσης όλου του πολιτικού κόσμου, ενώ κυριολεκτικά πυροδοτήθηκε από τη στιγμή που ο Χέλμουτ Κολ παραδέχτηκε ότι δέχτηκε ποσόν 2 εκατομμυρίων μάρκων ως ηγέτης της Χριστιανοδημοκρατικής Ενωσης ανάμεσα στο 1993 και το 1998, αλλά μέχρι στιγμής έχει αρνηθεί πεισματικά να κατονομάσει τους χρηματοδότες, αν και η χρηματοδότηση των κομμάτων από ανώνυμες πηγές είναι παράνομη στη Γερμανία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ