ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 9 Σεπτέμβρη 2004
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΕΙΣΜΟΠΛΗΚΤΟΙ ΑΘΗΝΑΣ
Πέντε χρόνια μετά: Μόνο ένας στους πέντε έχει αποκατασταθεί!

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΥΠΕΧΩΔΕ, ένας στους τρεις δεν ξεκίνησε καν τη διαδικασία για την επισκευή με τα μέτρα που εξήγγειλε η προηγούμενη κυβέρνηση και εφαρμόζει και η σημερινή

Πέντε χρόνια μετά το σεισμό, οι πληγές μένουν ανοιχτές...
Πέντε χρόνια μετά το σεισμό, οι πληγές μένουν ανοιχτές...
Πέντε ολόκληρα χρόνια μετά τον καταστροφικό σεισμό της 7ης Σεπτέμβρη 1999 και ακόμη ούτε ένας στους πέντε σεισμοπλήκτους δεν έχει ολοκληρώσει το έργο της αποκατάστασης του σπιτιού του, ενώ 1 στους 3 δεν ξεκίνησε καν τη διαδικασία για την επισκευή, με τα μέτρα που εξήγγειλε η προηγούμενη κυβέρνηση και συνέχισε η σημερινή και τα οποία, άλλωστε, δεν οδηγούν καν στην ενίσχυση, αλλά στην απλή επαναφορά τους στην προ του σεισμού κατάσταση!

Αυτό προκύπτει από τον πίνακα του ΥΠΕΧΩΔΕ με τα επίσημα στοιχεία της αποκατάστασης, που αποκαλύπτει σήμερα ο «Ρ», και τα οποία αποδεικνύουν την παταγώδη αποτυχία των μέτρων για την αποκατάσταση των σεισμοπλήκτων. Το γεγονός αυτό, άλλωστε, μαρτυρά η ύπαρξη, ακόμη και τώρα, όλων των καταυλισμών των 5.000 λυομένων, τα οποία, υποτίθεται ότι, θα ξηλώνονταν σε μερικούς μήνες μετά την τοποθέτησή τους... Αξίζει να σημειώσουμε ότι τα στοιχεία αυτά είναι οριστικά, καθώς στις 22 Απρίλη 2004 έληξε και η τελευταία παράταση, προκειμένου οι ενδιαφερόμενοι να υποβάλουν αιτήσεις για την αποκατάσταση, μέσω των Τομέων Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων (ΤΑΣ) και να εισπράξουν την ανεπαρκέστατη στεγαστική συνδρομή σε δύο ή τρεις δόσεις.

Οπως είναι γνωστό, μετά το σεισμό τα συνεργεία των μηχανικών διενήργησαν δευτεροβάθμιο έλεγχο σε 60.380 κίτρινα (επισκευάσιμα) και κόκκινα (κατεδαφιστέα), που έπαθαν μικρότερες ή μεγαλύτερες ζημιές. Από τους ελέγχους αυτούς προέκυψε ο χαρακτηρισμός του κίτρινου για 38.165 από αυτά και του κόκκινου για 4.250 κτίρια, τα οποία θα μπορούσαν να ενταχθούν στα μέτρα για την επισκευή ή την ανακατασκευή τους που εξήγγειλε η κυβέρνηση. Τα υπόλοιπα 27.975 κτίρια, παρότι είχαν ελαφριές, έστω, ζημιές δεν εντάχθηκαν σε κανένα πρόγραμμα αποκατάστασης και την επιδιόρθωσή τους ανέλαβαν εξ ολοκλήρου οι ιδιοκτήτες τους.


Σύμφωνα, λοιπόν, με τα οριστικά στοιχεία του ΥΠΕΧΩΔΕ του Ιούλη του 2004, που παρουσιάζει σήμερα ο «Ρ» και τα οποία δεν περιλαμβάνουν 1.361 βιομηχανικά κτίρια, 288 διατηρητέα και 769 επαγγελματικούς χώρους, των οποίων οι ιδιοκτήτες υπέβαλαν, επίσης, αιτήσεις για επισκευή ή ανακατασκευή, έχουμε:

  • Από τα 38.165 κίτρινα κτίρια είχαν υποβάλει αιτήσεις οι ιδιοκτήτες μόνο των 12.806 και είχαν εγκριθεί 11.291. Από αυτές, το έργο της αποκατάστασης ολοκληρώθηκε μόνο στα 5.408 σπίτια, ενώ σε εκκρεμότητα διαφόρων σταδίων βρίσκονται 7.114 σεισμόπληκτα κτίρια.
  • Από τα 4.558 κόκκινα (η διαφορά από το αρχικό αποτέλεσμα του δευτεροβάθμιου ελέγχου οφείλεται στο γεγονός ότι έγιναν και πάνω από 2.000 τριτοβάθμιοι έλεγχοι που είχαν ως αποτέλεσμα ορισμένα κτίρια να μεταταγούν από κίτρινα σε κόκκινα και το αντίστροφο) που υπέβαλαν αιτήσεις οι ιδιοκτήτες τους έχουν εγκριθεί οι 4.327. Το έργο της αποκατάστασης έχει ολοκληρωθεί μόνο στα 2.574 από τα κτίρια αυτά, ενώ σε εκκρεμότητα βρίσκονται τα υπόλοιπα 1.972 κτίρια που πρέπει να ανακατασκευαστούν - δηλαδή να κατασκευαστούν εξαρχής.
  • Αν αθροίσουμε τα κτίρια, στα οποία οι εργασίες αποκατάστασης έχουν ολοκληρωθεί (7.982), τότε διαπιστώνουμε ότι αυτά δεν αποτελούν παρά το 20% όσων είχαν χαρακτηριστεί κόκκινα και κίτρινα. Αν αθροίσουμε τις αιτήσεις που έχουν εγκριθεί (μαζί με τα βιομηχανικά, διατηρητέα και επαγγελματικούς χώρους), τότε προκύπτει ότι μόνο ένα 34% των σεισμοπλήκτων έχει ξεκινήσει τις διαδικασίες αποκατάστασης των κτιρίων, με βάση τα μέτρα του ΥΠΕΧΩΔΕ. Ακόμη και αν όλα τα κτίρια που βρίσκονται σε εκκρεμότητα επισκευαστούν ή ανακατασκευαστούν, το ποσοστό τους δεν πρόκειται να φτάσει ούτε το 50% αυτών που είχαν χαρακτηριστεί επισκευάσιμα ή κατεδαφιστέα!..
Υπουργική Απόφαση

Ο πίνακας του ΥΠΕΧΩΔΕ που αποδεικνύει το φιάσκο της αποκατάστασης και τον κυβερνητικό εμπαιγμό των σεισμοπλήκτων
Ο πίνακας του ΥΠΕΧΩΔΕ που αποδεικνύει το φιάσκο της αποκατάστασης και τον κυβερνητικό εμπαιγμό των σεισμοπλήκτων
Επειδή οι γραφειοκρατικές και άλλες εκκρεμότητες, τόσο για την επισκευή όσο και για την ανακατασκευή κτιρίων, ακόμη και αν οι ιδιοκτήτες τους έχουν λάβει την έγκριση των αιτήσεών τους, ανέρχονται σε χιλιάδες, το ΥΠΕΧΩΔΕ, με την Υπουργική Απόφαση με αριθ. πρωτοκόλλου 5919/Α 321 της 23 Ιούλη 2004, υποχρεώθηκε να δώσει διάφορες παρατάσεις, μεταξύ των οποίων:

- Σε περιπτώσεις καθυστέρησης υποβολής δικαιολογητικών για χορήγηση στεγαστικής συνδρομής που οφείλονται σε διαφορές μεταξύ πολίτη και δημοτικής ή δημόσιας αρχής, τότε η ημερομηνία έναρξης των προθεσμιών θεωρείται η ημερομηνία άρσης του κωλύματος.

- Για τους δικαιούχους στεγαστικής συνδρομής ανακατασκευής που δεν έχουν υποβάλει αίτηση για τη χορήγηση της τρίτης δόσης, η προθεσμία υποβολής των δικαιολογητικών φτάνει τα 6 χρόνια από την έκδοση της οικοδομικής άδειας, αρκεί να έχει αποπερατωθεί ο σκελετός του κτιρίου.

- Για τη χορήγηση της δεύτερης δόσης στεγαστικής συνδρομής για ανακατασκευή χορηγείται παράταση μέχρι 31 Δεκέμβρη 2005 (σε περιπτώσεις που οι Προσωρινές Βεβαιώσεις Καθορισμού δικαιούχου εκδόθηκαν μέχρι 31-12-2002) και μέχρι 36 μήνες από την έκδοση των βεβαιώσεων αυτών για όσους τις έλαβαν από 1-1-2003 και μετά. Οι ίδιες προθεσμίες ισχύουν και για όσους έχουν κάνει αίτηση για αυτοστέγαση.

- Καταργείται η χρονική προθεσμία των 12 μηνών, εντός της οποίας ο δικαιούχος υποχρεούται να υποβάλει αίτηση για τη χορήγηση της Β' δόσης στεγαστικής συνδρομής για αποπεράτωση και παρέχονται προθεσμίες: Ως τις 31-12-2005 για όσους οι Προσωρινές Βεβαιώσεις καθορισμού Δικαιούχου εκδόθηκαν μέχρι τις 31-12-2003. Εως 24 μήνες από την έκδοση των προσωρινών αυτών Βεβαιώσεων δικαιούχου, όταν αυτές εκδόθηκαν από 1-1-2004 και μετά.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ