ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 9 Σεπτέμβρη 2004
Σελ. /40
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Πρωταγωνιστής και φέτος η διπλοβάρδια

Η υποχρηματοδότηση της εκπαίδευσης από τα κρατικά ταμεία οδηγεί σε ναυάγιο το πρόγραμμα σχολικής στέγης

Από κινητοποίηση το Μάη του 2003 για τη σχολική στέγη στη Θεσσαλονίκη

Motion Team

Από κινητοποίηση το Μάη του 2003 για τη σχολική στέγη στη Θεσσαλονίκη
Μια ακόμα σχολική χρονιά ξεκινάει τη Δευτέρα στη Θεσσαλονίκη με τη διπλοβάρδια σε ρόλο πρωταγωνιστή. Το μακρόπνοο πρόγραμμα της σχολικής στέγης, που άρχισε να «τρέχει» από το 2001 και φιλοδοξούσε - σύμφωνα με την τότε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ - να εξαλείψει τη διπλή βάρδια στα πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια ιδρύματα του νομού μέχρι το 2006, βρίσκεται για μια ακόμη φορά στον αέρα, αφού στα ταμεία της Νομαρχίας έχει μπει μόλις το 1/6 από τα κονδύλια που προβλέπονταν για την ολοκλήρωση του 6ετούς προγράμματος. Συγκεκριμένα, από τα 70 δισ. δραχμές που ήταν ο προϋπολογισμός του προγράμματος σχολικής στέγης, έχουν αποταμιευτεί λιγότερα από 13 δισ. δραχμές, με αποτέλεσμα ελάχιστα από τα έργα που προβλέπονταν να έχουν ολοκληρωθεί.

Για το 2004 η κυβέρνηση χρηματοδότησε το πρόγραμμα με 8 εκατομμύρια ευρώ (περίπου 2,7 δισ. δραχμές), ποσό που διοχετεύτηκε άμεσα στην κάλυψη των εξόδων από το 2003. Αντίστοιχα, τα ποσά που δόθηκαν από τον κρατικό προϋπολογισμό από την αρχή του προγράμματος ήταν 5 δισ. δραχμές για το 2001, 2 δισ. για το 2002 και 2,7 δισ. δραχμές για το 2003, χρήματα που δεν καλύπτουν ούτε στο ελάχιστο τις πραγματικές ανάγκες του νομού για την ανέγερση νέων σχολικών μονάδων και τη συντήρηση των παλιών. Μόνο για τα έργα του 2004 απαιτούνται άμεσα περίπου 48 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία η κυβέρνηση παραπέμπει στις ελληνικές καλένδες.

Αποτέλεσμα της υποχρηματοδότησης της εκπαίδευσης από τον κρατικό προϋπολογισμό, που εφάρμοσε το ΠΑΣΟΚ και εντείνει η κυβέρνηση της ΝΔ, είναι το 37% των σχολείων στο Δήμο της Θεσσαλονίκης να λειτουργήσουν και φέτος με το σύστημα της διπλοβάρδιας, ενώ ανάλογα είναι τα ποσοστά και για την πλειοψηφία των δήμων στο πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης. Ενδεικτικά, στην Καλαμαριά, οι μαθητές στο 79% των Γυμνασίων και Λυκείων θα μοιράζονται και φέτος σε δύο βάρδιες, όπως και στο 50% των Δημοτικών και στο 100% των ΤΕΕ, λόγω έλλειψης σχολικών κτιρίων. Το ποσοστό των σχολείων που θα λειτουργήσουν με διπλοβάρδια στον υπόλοιπο νομό κυμαίνεται από 7% έως 16% κατά περιοχή.

Στρώνει το χαλί η νομαρχία

Παρά το γεγονός ότι η πολιτική της υποχρηματοδότησης από την πλευρά της κυβέρνησης παραμένει ίδια, η τακτική της Νομαρχίας ως προς τη διεκδίκηση των χρημάτων που απαιτούνται για την εξάλειψη της διπλοβάρδιας στην πόλη δε φαίνεται να μεταβάλλεται. Αντίθετα, προτάσεις όπως αυτή που κατέθεσε πρόσφατα ο Νομάρχης Θεσσαλονίκης για την ανέγερση σχολείων από ιδιώτες, με αντάλλαγμα την εκμετάλλευση εμπορικών χώρων μέσα στα σχολικά κτίρια, απαλλάσσουν την κυβέρνηση από τις τεράστιες ευθύνες της και στρώνουν το χαλί ώστε να προχωρήσει με γρηγορότερους ρυθμούς η μεθοδευόμενη ιδιωτικοποίηση της εκπαίδευσης. Με δεδομένη τη συνέχιση και την όξυνση της αντιεκπαιδευτικής επίθεσης από την πλευρά της ΝΔ, η πρόταση της «Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας» για τη δημιουργία ενός κοινού μετώπου εκπαιδευτικών, γονέων, εργαζομένων και μαθητών για τη δυναμική διεκδίκηση των απαραίτητων κονδυλίων, αποκτά σήμερα ιδιαίτερη επικαιρότητα.


Ρύθμιση για κατηγορία εκπαιδευτικών

Απέσυρε την Υπουργική Απόφαση με την οποία απολύονταν σαράντα περίπου εκπαιδευτικοί δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (οικονομολόγοι και κοινωνιολόγοι) η υπουργός Παιδείας, Μ. Γιαννάκου και μετά από συνάντηση που είχε χτες με την ΟΛΜΕ δήλωσε ότι τη Δευτέρα οι εκπαιδευτικοί αυτοί θα βρίσκονται κανονικά στα σχολεία τους.

Η απαράδεκτη και παράνομη απόφαση της «ανάκλησης διορισμού» των εκπαιδευτικών (υπογεγραμμένη από την ίδια την υπουργό) είχε δημοσιευτεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως στις 31 Αυγούστου 2004. Οι συγκεκριμένοι εκπαιδευτικοί διδάσκουν εδώ και τρία χρόνια και είχαν διοριστεί με το διαγωνισμό του ΑΣΕΠ του 2000, χωρίς να έχουν πτυχίο ΣΕΛΕΤΕ (που τότε δεν ήταν απαραίτητο) κι αυτό οδήγησε πριν δυο βδομάδες στην «απόλυσή» τους. Η υπουργός έκανε λόγο για «κακοδιοίκηση», που ευθύνεται για το όλο πρόβλημα και η υπόθεση κλείνει με ρύθμιση που δεσμεύτηκε να φέρει η υπουργός, χωρίς να απολυθούν παράνομα και αδίκως οι συγκεκριμένοι εκπαιδευτικοί.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ