ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 9 Σεπτέμβρη 2004
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΛΑΡΙΣΑ
Ξεκίνησαν με φόρα!

Οι Λαρισαίοι κομμουνιστές ενημερώνουν τους εργαζόμενους και το λαό της περιοχής για τις πολιτικές θέσεις και τις προτάσεις του ΚΚΕ και τους καλούν να συμμετάσχουν, μαζικά και δυναμικά, στο πανελλαδικό συλλαλητήριο, στις 9 Οκτώβρη, στην Αθήνα

Με καθημερινές επισκέψεις σε εργοστάσια κι άλλους χώρους δουλιάς οι κομμουνιστές της Λάρισας ξεκίνησαν με φόρα την εξόρμηση ενημέρωσης των εργαζομένων και του λαού της περιοχής για το πανελλαδικό συλλαλητήριο, που διοργανώνει το ΚΚΕ, στις 9 Οκτώβρη, στην Αθήνα. Οι περιοδείες στους χώρους δουλιάς θα συνεχιστούν, ενώ προγραμματίζονται ενημερωτικές συσκέψεις και συγκεντρώσεις σε συνοικίες της πόλης, σε επαρχίες και στα χωριά του νομού.

Οπως σημειώνουν στελέχη της Κομματικής Οργάνωσης Λάρισας, στόχος της εξόρμησης είναι όχι μόνο να πληροφορηθούν όλοι οι Λαρισαίοι το πότε και πού θα πραγματοποιηθεί το συλλαλητήριο, αλλά και να μάθουν γιατί γίνεται και σε τι αποσκοπεί. Ταυτόχρονα, θα γίνει προσπάθεια να πειστούν όσο το δυνατόν περισσότεροι να πάρουν μέρος στο συλλαλητήριο για να δηλώσουν, και με την παρουσία τους, την αντίθεσή τους στην εφαρμοζόμενη αντιλαϊκή πολιτική και να διαδηλώσουν την απόφασή τους να βγουν στον αγώνα για την ανατροπή της.

Οι σχετικές συζητήσεις που διεξήχθησαν στις συνεδριάσεις των κομματικών και κνίτικων οργανώσεων έδειξαν ότι οι κομμουνιστές της περιοχής αντιλαμβάνονται τη σημασία αυτής της πολιτικής πρωτοβουλίας του ΚΚΕ, συνειδητοποιούν κι αναλαμβάνουν τις προσωπικές ευθύνες που τους αναλογούν για την επιτυχία της προσπάθειας ενημέρωσης κι ενεργοποίησης του κόσμου κι είναι πρόθυμοι κι έτοιμοι «να βάλουν τα δυνατά τους» για την επίτευξη όλων των στόχων.

Ενθαρρυντικά τα πρώτα συμπεράσματα

Τα συμπεράσματα από τις πρώτες επαφές των στελεχών της Νομαρχιακής Επιτροπής του Κόμματος με εργαζόμενους της Λάρισας - επισκέψεις έγιναν σε πολλά εργοστάσια, όπως «Ιρις», «Γκρουπ - Φάσιον», «Σταφ», «Μπετίνα», «Πελασγίς», «Στούντιο Τεξτίλ», «Τέγος», «Ραπτέξ», «Βαλαβάνης» κ.ά. επίσης, στο μηχανοστάσιο του ΟΣΕ, στη ΔΕΗ, στο Δημαρχείο Λάρισας, στην Ενωση Συνεταιρισμών, στο Οινοποιείο Τυρνάβου κι αλλού - είναι πάρα πολύ ενθαρρυντικά, καθώς δείχνουν πως η φωνή του ΚΚΕ ακούγεται με ενδιαφέρον από πολλούς και οι θέσεις του βρίσκουν αποδοχή. Σ' αυτό, εκτός του γεγονότος ότι στη Λάρισα το ΚΚΕ έχει βαθιές ρίζες και οι κομμουνιστές «χαίρουν ιδιαίτερης εκτίμησης», συντελεί, τα μέγιστα και το ότι οι εργαζόμενοι της περιοχής νιώθουν «στο πετσί τους» τ' αποτελέσματα της αντεργατικής - αντιλαϊκής πολιτικής που εφαρμόζεται.

Π.χ., οι περισσότεροι που δουλεύουν στον ιδιωτικό τομέα βρίσκονται υπό τη συνεχή απειλή των απολύσεων, οι οποίες, το τελευταίο διάστημα, λαμβάνουν τρομακτικές και τρομοκρατικές διαστάσεις στην περιοχή. Είναι χαρακτηριστικό ότι, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Κέντρου Προώθησης Απασχόλησης του Τοπικού ΟΑΕΔ, από την αρχή του έτους που διανύουμε μέχρι το τέλος Αυγούστου απολύθηκαν από τους εργοδότες τους και «πέρασαν» στην ανεργία πάνω από 10.000 εργαζόμενοι! Συγκεκριμένα, κατά μήνα, είχαμε τις εξής απολύσεις: 1.352 το Γενάρη, 975 το Φλεβάρη, 845 το Μάρτη, 1.008 τον Απρίλη, 1.317 το Μάη, 1.985 τον Ιούνη, 1.405 τον Ιούλη και 1.177 τον Αύγουστο. Κι όλα αυτά σε μια περιοχή όπου η ανεργία έχει γιγαντωθεί, καθώς τα τελευταία δέκα χρόνια έκλεισαν δεκάδες μεγάλα και μικρότερα εργοστάσια και πολλές επιχειρήσεις μετακόμισαν σε γειτονικές χώρες, ενώ δεν άνοιξε καμία, σχεδόν, σοβαρή βιομηχανία.

Αλλο χαρακτηριστικό στοιχείο της οικτρής κατάστασης στην οποία αναγκάζονται να δουλεύουν οι εργαζόμενοι, είναι η τεράστια αύξηση των εργατικών «ατυχημάτων» στους χώρους δουλιάς. Σύμφωνα με στοιχεία του Εργατικού Κέντρου Λάρισας, μόνο τον περασμένο Αύγουστο 13 εργάτες και εργάτριες έπαθαν «ατύχημα» εν ώρα εργασίας, ή καθ' οδόν προς αυτή! Μερικοί απ' αυτούς έχασαν τη ζωή τους, άλλοι ζουν σακατεμένοι κι άλλοι «τη γλίτωσαν παρά τρίχα».

Απήχηση και στην αγροτιά

Με αισιοδοξία ότι ανάλογη απήχηση να βρουν οι θέσεις και οι προτάσεις του Κόμματος στους κατοίκους της λαρισινής υπαίθρου, ξεκινούν οι κομμουνιστές τις καθημερινές περιοδείες τους στην επαρχία του νομού. Γιατί τα ίδια και χειρότερα, πολλές φορές, προβλήματα έχει δημιουργήσει η αντιλαϊκή πολιτική στους αγρότες και τους άλλους κατοίκους των χωριών. Η εφαρμογή της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής της ΕΕ ξεκληρίζει μαζικά τους μικρομεσαίους αγρότες, η φτώχεια των γονιών αποκλείει την πλειοψηφία των νέων του χωριού από το δικαίωμα στη σπουδή και στη μόρφωση, η εμπορευματοποίηση της Υγείας αφήνει πολλούς χωρικούς - ιδιαίτερα γέροντες - στο έλεος του Θεού, η παντελής έλλειψη πολιτιστικής κι αθλητικής υποδομής στερεί από την ύπαιθρο τη χαρά της διασκέδασης και της δημιουργίας.

Ο αγροτικός κόσμος συνειδητοποιεί ότι μέρα με τη μέρα η ζωή του χειροτερεύει και οι ελπίδες του για ένα καλύτερο αύριο, λιγοστεύουν.

Ευθύνη των Λαρισαίων κομμουνιστών είναι να καταδείξουν τις αιτίες, να υποδείξουν τους ενόχους και να αναδείξουν τις ουσιαστικές και μακροπρόθεσμες λύσεις των προβλημάτων. Κι αισιοδοξούν ότι θα το πετύχουν, πείθοντας πολλούς Λαρισαίους ν' ακολουθήσουν το ΚΚΕ στον δύσκολο δρόμο του αγώνα. Το συλλαλητήριο της 9ης του Οκτώβρη είναι η αφετηρία, αλλά και σταθμός αυτής της προσπάθειας...

Γύρισαν από την Κούβα

Επέστρεψε από το Νησί της Επανάστασης και η δεύτερη μπριγάδα αλληλεγγύης της ΚΝΕ κουβαλώντας πολύτιμες εμπειρίες από την πολυήμερη παραμονή και εργασία της εκεί. Τα παιδιά της ΚΝΕ δούλεψαν στη φοιτητική εστία του πανεπιστημίου του Ματάνσας, μαζί με νέους από άλλες Κομμουνιστικές Νεολαίες, στο πλαίσιο της καμπάνιας αλληλεγγύης που συνδιοργάνωσαν μέσα στο καλοκαίρι. Παράλληλα, είχαν την ευκαιρία να συναντηθούν με εκπροσώπους μαζικών φορέων του Ματάνσας, με φοιτητές που σπουδάζουν εκεί, να επισκεφτούν ιστορικά μνημεία και τοποθεσίες καθώς και να διασκεδάσουν στους κουβανέζικους ρυθμούς.

Η Αλέκα Παπαρήγα στη Θεσσαλονίκη

Με αφορμή την επίσκεψή της στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα τη Δευτέρα 13 και την Τρίτη 14 Σεπτέμβρη θα πραγματοποιήσει περιοδεία, το πρόγραμμα της οποίας έχει ως εξής:

Τη Δευτέρα

-- Στις 12.30 το μεσημέρι θα επισκεφτεί τα Κλωστήρια Ναούσης.

-- Στις 18.00 θα επισκεφτεί το χώρο της ΔΕΘ και θα έχει συνάντηση με το ΔΣ της επιχείρησης και θα περιοδεύσει στον εκθεσιακό χώρο.

-- Στις 20.00 θα μιλήσει σε εκδήλωση της ΚΟΘ που θα πραγματοποιηθεί στο χώρο της Αποθήκης Δ' του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης.

Την Τρίτη

-- Στις 9π.μ. θα επισκεφτεί το εργοτάξιο της «Ν. Καματάκης ΑΤΕΕ».

-- Στις 10.30π.μ. θα επισκεφτεί τα «Ελληνικά Πετρέλαια».

-- Στις 13.00 θα επισκεφτεί τα γραφεία της ΕΣΗΕ Μ-Θ και θα συναντηθεί με το ΔΣ της Ενωσης.

-- Στις 13.30 στον ίδιο χώρο θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου. Η συνέντευξη θα μεταδοθεί ζωντανά από την ΕΤ3.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ