ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 9 Σεπτέμβρη 2004
Σελ. /40

«Βούλγαροι κι Αρβανίτες, Αρμένιοι και Ρωμιοί,

Αράπηδες και άσπροι με μια κοινή ορμή,

για την ελευθερία να ζώσουμε σπαθί

να σφάξουμε τους λύκους που το ζυγόν βαστούν

και Χριστιανούς και Τούρκους σκληρά τους τυραννούν...»

Ρήγας Φεραίος

Εις υγείαν του... εθνικισμού

Οι μεν καταγγέλλουν τον εθνικισμό των Αλβανών που «τρομοκρατούσαν» τους Ελληνες φιλάθλους στα Τίρανα. Οι δε καταγγέλλουν τον εθνικισμό των Ελλήνων που βιαιοπράγησαν κατά των Αλβανών στην Ελλάδα. Οι εθνικιστές της μιας και της άλλης πλευράς καταμαρτυρούν η μια στην άλλη τα μύρια όσα. Και πιο είναι το «συμπέρασμα»: Οτι Ελληνες και Αλβανοί δεν μπορούν να ζήσουν μαζί, ότι είναι εχθροί, ότι δεν κολλάει το «γονίδιο» του ενός με του άλλου και άλλα τέτοια Πλευρηδο-Βορίδικα. Τι δε λένε; Τι προσπέρασαν; Οτι ακριβώς δίπλα στον Φάτος Νάνο, στο γήπεδο - εκεί που κατά τα λοιπά γινόταν «κόλαση» για τους Ελληνες - καθόταν αποδεχόμενος όλες τις τιμές της φιλοξενίας και της φιλίας των γηπεδούχων ο κ. Αποστολόπουλος του Ιατρικού Κέντρου (ή μήπως μας γελάσανε τα μάτια μας;)...

***

Και για να το κάνουμε «λιανά»: Το δηλητήριο του εθνικισμού είναι περίφημο αφέψημα για τις άρχουσες τάξεις. Το χρησιμοποιούν για να ποτίζουν, να ντοπάρουν και τελικά να αποκοιμίζουν τους λαούς. Την ίδια ώρα, βέβαια, οι άρχουσες τάξεις πίνουν - αλά μπρατσέτα - σαμπάνια. Και το γιορτάζουν στην υγεία των κορόιδων...

Eurokinissi

Τα φιλικά προς τη ΝΔ έντυπα και ραδιοτηλεοπτικά μέσα διακηρύσσουν από χτες ότι ο Κ. Καραμανλής θα υπηρετήσει από τη ΔΕΘ το πολιτικό δόγμα «ούτε λιτότητα - ούτε υπέρμετρες παροχές». Αλλά αυτό μοιάζει πολύ (πάρα πολύ) με εκείνο το αλήστου μνήμης «0 + 0 =...14%»! Δε νομίζετε;..

413 π.Χ. Κατά τη διάρκεια του Πελοποννησιακού Πολέμου, ο αθηναϊκός στόλος γνωρίζει την καταστροφή στη Σικελία.

1828 Γεννήθηκε ο μεγάλος Ρώσος συγγραφέας Λέων Τολστόι.

1926 Εκδηλώνεται στρατιωτικό κίνημα των Ζέρβα - Ντερτιλή. Χάρη στη λαϊκή κινητοποίηση το κίνημα αποτυγχάνει.

1943 Εκδηλώνεται συμμαχική απόβαση στο Σαλέρνο με στόχο τη Νάπολη, ενώ οι Γερμανοί αφοπλίζουν 80 ιταλικές μεραρχίες, καθώς ο Μπαντόλιο υπογράφει την παράδοση της Ιταλίας.

1944 Ανατρέπεται η φασιστική δικτατορία στη Βουλγαρία.

1948 Ανακήρυξη της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κορέας.

1951 Διεξάγονται κοινοβουλευτικές εκλογές. Η ΕΔΑ συγκεντρώνει 180.000 ψήφους. Εκλέγει 10 βουλευτές.

1971 Οι 1.200 περίπου κρατούμενοι (85% μαύροι) των φυλακών Αττικα της Πολιτείας της Νέας Υόρκης εξεγείρονται. Ο τελικός απολογισμός είναι 43 νεκροί και πάνω από 250 τραυματίες. Οι αρχές, για να δικαιολογήσουν την αστυνομική αγριότητα ισχυρίζονται ότι οι κρατούμενοι είχαν σφάξει τους ομήρους. Ομως, η ιατροδικαστική έκθεση επιβεβαιώνει ότι όλα σχεδόν τα θύματα έφεραν τραύματα από σφαίρες αστυνομικών και εθνοφρουρών. Αν και οι υπεύθυνοι της σφαγής παρέμειναν ατιμώρητοι, η εξέγερση ενίσχυσε το αίσθημα της ενότητας της μαύρης κοινότητας των ΗΠΑ. Ιστορικό έμεινε το σύνθημα της εξέγερσης: «Αν δεν μπορούμε να ζήσουμε σαν ανθρώπινα πλάσματα, τουλάχιστον να πεθάνουμε σαν άνθρωποι».


«Προσοχή! Είναι φασίστες!»

Αυτά τα εμετικά «φέιγ - βολάν» κυκλοφορούσαν χτες στον Πειραιά...
Αυτά τα εμετικά «φέιγ - βολάν» κυκλοφορούσαν χτες στον Πειραιά...
«Με αφορμή την Εθνική ομάδα, μερικά φασιστόμουτρα έχουν ξεσαλώσει. Πουλούν εθνικισμό περί "γαλάζιας στρατιάς" και τους ακούσαμε να εκδηλώνουν το χυδαίο σοβινισμό τους προχτές στην Ομόνοια. Οι "Χρυσαυγίτες" ψάχνουν την πελατεία τους στις κερκίδες της Εθνικής. Οι αρμόδιοι ας προσέξουν καλά. Ως κοινωνικό γεγονός, οι εκφάνσεις του ποδοσφαίρου δεν μπορεί να αντιμετωπίζονται όλες υπό το πρίσμα της "ελεύθερης αγοράς" και του "τι να κάνουμε - όποιος έχει εισιτήριο πάει στο γήπεδο". Ως τέτοιο, κοινωνικό γεγονός, το ποδόσφαιρο έχει ιδεολογικές και άρα πολιτικές διαστάσεις. Επομένως, όποιος κλείνει τα μάτια σε εστίες που επωάζουν το αυγό του φιδιού στις κερκίδες, είναι - τουλάχιστον - συνυπεύθυνος. Εντάξει, κ. Ορφανέ;..».

*

Το παραπάνω κείμενο, με τον ίδιο ακριβώς τίτλο - «Προσοχή! Είναι φασίστες!» - δημοσιεύτηκε από τη στήλη στις 3 Ιούλη. Την παραμονή, δηλαδή, του τελικού στην Πορτογαλία. Το υπενθυμίζουμε και το αναδημοσιεύουμε όχι για λόγους αυτοϊκανοποίησης, αλλά γιατί, μετά το «ελληνοαλβανικό έπος» του περασμένου Σαββάτου, μερικοί υποδύονται τους «ανήξερους»...

«Είναι δυνατόν;»

«Ας ψάξουν αυτοί, που τώρα κατακρίνουν τα επεισόδια, αν έχουν παίξει οι ίδιοι ρόλο σ' αυτήν την κατάσταση. Είναι δυνατόν να γράφουν οι εφημερίδες και να παίζουν τα κανάλια "κλίμα τρομοκρατίας για την Ελλάδα στην Αλβανία;". Την ίδια μέρα που όλοι αντιληφθήκαμε τι σημαίνει "τρομοκρατία" με αυτό που συνέβη στη Ρωσία; Είναι δυνατόν;».

(απόσπασμα από συνέντευξη του Φώτη Στρακόσια, τερματοφύλακα της Εθνικής Αλβανίας στον συνάδελφο Γ. Σερέτη - «Βήμα»).

Υπάρχει αντίλογος;

Θυμάστε, φυσικά, τα πανηγύρια των εγχώριων ΜΜΕ για τη δήλωση του Ρογκ ότι το Ολυμπιακό Χωριό της Αθήνας ήταν το «καταπληκτικότερο» που χτίστηκε ποτέ. Θυμάστε πόσες φορές «παίχτηκε» και ξαναπαίχτηκε η δήλωση του «αθάνατου» στα δελτία των ειδήσεών τους.

*

Είναι, φυσικά, τα ίδια ΜΜΕ που ουδέποτε έκαναν «είδηση» τους 5 νεκρούς εργάτες στο Ολυμπιακό Χωριό. Είναι τα ίδια ΜΜΕ που ουδέποτε ανακάλυψαν κάποια «είδηση» στο γεγονός ότι («Ριζοσπάστης», 8/8/2004) τις πρώτες 80 μόλις μέρες κατασκευής του έργου σημειώθηκαν 55 τραυματισμοί εργατών σε σύνολο 500 εργαζομένων...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ