ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 10 Σεπτέμβρη 2004
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
«Νόμιμο» το «νέο δόγμα» του Πούτιν...

To εικοσάμηνο βρέφος είναι από τους «τυχερούς» διασωθέντες

Associated Press

To εικοσάμηνο βρέφος είναι από τους «τυχερούς» διασωθέντες
ΜΟΣΧΑ.- Η ρωσική πολιτική ηγεσία επανέλαβε χθες ότι μετά τη σφαγή στο σχολείο του Μπεσλάν υιοθετεί νέο «δόγμα», αυτό των «προληπτικών αντιτρομοκρατικών πληγμάτων»: Ο υπουργός Αμυνας Σεργκέι Ιβανόφ δήλωσε - σύμφωνα με το Ιντερφάξ - ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο επιθέσεων σε βάσεις και προσωρινά καταφύγια «τρομοκρατών», τόσο «εντός της χώρας, όσο και εκτός αυτής», επιθέσεις που θεωρεί «πλήρως δικαιολογημένες και πιθανές». Στο νέο δόγμα είχε αρχικά αναφερθεί ο Α/ΓΕΣ των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων, αντιστράτηγος Γιούρι Μπαλουγιέφσκι. Ο Ιβανόφ επανέλαβε ότι «έχει κηρυχτεί πόλεμος εναντίον μας». Και αυτός, όπως και ο στρατηγός, απέκλεισε μόνο «τη χρήση πυρηνικών όπλων».

Είναι αξιοσημείωτο ότι το βράδυ της Τετάρτης ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Τζακ Στρο δήλωσε - σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο - ότι η νέα ρωσική πολιτική είναι «κατανοητή» και «εντός διεθνούς νομιμότητας»: Οπως είπε, «η χάρτα των Ηνωμένων Εθνών πράγματι δίνει το δικαίωμα της αυτοάμυνας... ο ίδιος ο ΟΗΕ έχει αποδεχτεί ότι μια άμεση και πιθανή απειλή τρομοκρατίας δίνει το δικαίωμα σε οποιοδήποτε κράτος να αναλάβει κατάλληλη δράση».

Δήλωση, που ίσως δείχνει πως παρά τις αντιθέσεις Ρωσίας - ΗΠΑ/ΕΕ για τον Καύκασο, «ευνοείται» η συνταύτιση της Ρωσίας με τη «διεθνή αντιτρομοκρατική συμμαχία», αν και οι Δυτικοί προτείνουν πιο «εποικοδομητικούς» τρόπους εμπλοκής της - θέση που υποκρύπτει την πρόθεση υπαγωγής της Μόσχας στις σκοπιμότητες της «συμμαχίας».

Οι εξελίξεις συνέχιζαν να είναι ραγδαίες: Η ρωσική αστυνομία ανακοίνωσε ότι βρήκε σε κινηματογράφο της Αγίας Πετρούπολης, που παρέμενε κλειστός έξι μήνες για ανακαίνιση, κρυμμένες ποσότητες εκρηκτικών, όπλων και πυρομαχικών, μετά τη σύλληψη 3 ανθρώπων από το Καζαχστάν που μετέφεραν τουφέκια. Ο Ρώσος υπουργός Εσωτερικών Ράσιντ Νουργκαλίγιεφ παρουσίασε στον Ρώσο Πρόεδρο Πούτιν τη «νέα δομή» των δυνάμεων ασφαλείας για το Βόρειο Καύκασο, με 13 ανώτερους αξιωματούχους να διορίζονται επικεφαλής «ειδικών αντιτρομοκρατικών ομάδων». Η κυβέρνηση του Προέδρου της Βόρειας Οσετίας Αλεξάντερ Ντζακόσοφ παύθηκε, ενώ ο ίδιος υποσχέθηκε πως όσοι εξ αμελείας συνέβαλαν στην τραγωδία «θα τιμωρηθούν». Αναλυτές εκτιμούσαν ότι η Γεωργία ίσως γίνει «στόχος ρωσικών αντιποίνων». Σε απάντηση για την «επικήρυξη» για 10 εκατ. δολάρια των Μασχάντοφ και Μπασάγιεφ από την FSB, οι Τσετσένοι του αποσχιστικού κινήματος ανακοίνωσαν ότι «επικηρύσσουν» για 20 εκατ. δολάρια τον ...Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Οσον αφορά στον τραγικό απολογισμό της σφαγής στο σχολείο του Μπεσλάν, ο επίσημος απολογισμός παρέμενε στους 326 νεκρούς ομήρους, 30 νεκρούς εκ των απαγωγέων και 727 τραυματίες, εκ των οποίων τουλάχιστον 64 χαροπάλευαν. Στα νεκροτομεία εξακολουθούν να βρίσκονται τουλάχιστον 93 σοροί που δεν έχουν αναγνωριστεί.

Αντιφατικές παρέμεναν οι πληροφορίες, που δίνονταν επισήμως για την ταυτότητα των απαγωγέων: Μια μέρα μετά τη δήλωση του υπουργού Αμυνας Ιβανόφ στον Γκάρντιαν, με την οποία απέφευγε να αποδώσει την ευθύνη σε Τσετσένους, αξιωματούχοι ανακοίνωναν ανωνύμως χθες ότι αναγνωρίστηκαν «10 τρομοκράτες», 6 Τσετσένοι και 4 Ινγκουσέτιοι. Πληροφορίες, που ήρθαν μετά τις δηλώσεις του ΥπΕξ Λαβρόφ στην εφημερίδα Βρέμια Νοβόστι, εναντίον της παροχής ασύλου σε «ανθρώπους αναμειγμένους στην τρομοκρατία», που σηματοδοτούν «υποκρισία... δύο μέτρα και σταθμά» και «υποβαθμίζουν την ενότητα της διεθνούς συμμαχίας κατά της τρομοκρατίας». Οι δηλώσεις του «φωτογραφίζουν» ΗΠΑ και Βρετανία. Αξιοσημείωτα, ο Λαβρόφ χθες βράδυ επρόκειτο να συναντηθεί με τον Ρούντολφ Τζουλιάνι, που ήταν δήμαρχος της Νέας Υόρκης όταν έγιναν οι επιθέσεις της 11ης Σεπτέμβρη 2001 στις ΗΠΑ, για συμβολικούς λόγους, αλλά και για να ασκήσει πίεση στην Ουάσιγκτον. Ο ίδιος επιχείρησε να αποστασιοποιηθεί από τη θέση πως η «τρομοκρατία» συνδέεται αποκλειστικά «με το Ισλάμ και τον αραβικό κόσμο»: «Οι τρομοκράτες δεν έχουν εθνικότητα... είναι άνθρωποι στο περιθώριο της ηθικής, στο περιθώριο του πολιτισμού, της θρησκείας, του έθνους», είπε.

Χθες βράδυ, τέλος, έγινε γνωστό ότι ο Πούτιν και ο Γερμανός καγκελάριος Σρέντερ, που θα συναντηθούν την Παρασκευή στη Γερμανία, έχουν ήδη υιοθετήσει κοινή διακήρυξη «για την τρομοκρατία».

Ριζική επίλυση του προβλήματος μπορεί να υπάρξει μόνο στο σοσιαλισμό

Ανακοίνωση της Γραμματείας της ΚΕ του Κομμουνιστικού Εργατικού Κόμματος Ρωσίας (ΚΕΚΡ-ΚΚΡ)

«Η μαζική δολοφονία των παιδιών και των γονιών τους στο Μπεσλάν προκαλεί αγανάκτηση, οργή και πόνο σε όλους τους ανθρώπους. Ομως, ο πόνος δε θα πρέπει να εμποδίσει την αναζήτηση των πραγματικών αιτιών της τραγωδίας, που συνεχίζεται», τονίζεται στην ανακοίνωση της Γραμματείας της ΚΕ του Κομμουνιστικού Εργατικού Κόμματος Ρωσίας (ΚΕΚΡ-ΚΚΡ).

Ακόμη σημειώνεται: «Οι μεταρρυθμίσεις του 1989-2004 έφεραν στους λαούς της ΕΣΣΔ τεράστια και παράλογα βάσανα: Καραμπάχ, Σουμγκάιτ, Υπερδνειστερία, Αμπχαζία, Τατζικιστάν, Τσετσενία, είναι αιματηροί κρίκοι της ίδιας αλυσίδας της καπιταλιστικοποίησης της χώρας... Τη ρωσική κοινωνία συγκλονίζει η φρίκη των τρομοκρατικών επιθέσεων, που έγιναν αναπόσπαστο τμήμα της ύπαρξης του συστήματος, το οποίο θεμελίωσε ο Γιέλτσιν και παρέδωσε στον Πούτιν. Κάτι τέτοιο στην ΕΣΣΔ θα ήταν αδύνατο ακόμη και να το φανταστούμε! Ο Πρόεδρος Πούτιν στο τηλεοπτικό διάγγελμά του προσπάθησε να το ερμηνεύσει με το ότι "οι εσωτερικές συγκρούσεις και διεθνικές αντιπαραθέσεις πριν καταστέλλονταν σκληρά από την κυρίαρχη ιδεολογία". Ομως, στη Σοβιετική Ενωση κυρίαρχη ιδεολογία ήταν η αδελφοσύνη και φιλία των λαών, η κοινωνική ισότητα και αλληλεγγύη των εργαζομένων όλων των εθνοτήτων, που στηρίζονταν στο θεμέλιο της παλλαϊκής ιδιοκτησίας. Πράγματι, η κυρίαρχη ιδεολογία σκληρά μπλόκαρε τις προσπάθειες προσωπικής ευημερίας πάνω στη δυστυχία των άλλων ανθρώπων. Αντίθετα, ο καπιταλισμός, η ιδεολογία του κέρδους, έφερε στη Ρωσία τις αιματηρές εσωτερικές συγκρούσεις».

Στην ανακοίνωση καταγγέλλονται τόσο οι προσπάθειες του καθεστώτος Πούτιν να θωρακίσει το σύστημα με νέους αυταρχικούς νόμους, με το πρόσχημα της τρομοκρατίας, όσο και τα ιμπεριαλιστικά σχέδια διαμελισμού της Ρωσίας: «Μήπως η μαζική δολοφονία των παιδιών είναι το όριο της σκληρότητας; Στο σύστημα του καπιταλισμού αυτό το όριο έχει εδώ και καιρό ξεπεραστεί. Για χάρη των φυσικών πόρων και των αγορών της Ρωσίας, με τη βοήθεια του εργαλείου της διεθνούς τρομοκρατίας, ο ιμπεριαλισμός μπορεί να συνεχίσει την επέμβαση με κάθε είδους μεθόδους... Και σήμερα στα μελλοντικά τους σχέδια βρίσκεται ο διαμελισμός της Ρωσίας σε μερικά κομμάτια... Δε θέλουν μια ισχυρή κι ενιαία Ρωσία στο διαμορφωμένο παγκόσμιο σύστημα του καπιταλισμού».

Στην ανακοίνωση προβάλλονται οι εξής στόχοι πάλης για το λαϊκό κίνημα στη Ρωσία:

- Να σταματήσει η Ρωσία να συμβαδίζει με τις άλλες ιμπεριαλιστικές χώρες, στον αγώνα ενάντια δήθεν στη «διεθνή τρομοκρατία» και να συνειδητοποιηθεί πως πίσω από τις επιθέσεις στη Ρωσία υπάρχουν συγκεκριμένα οικονομικά συμφέροντα.

- Να λογοδοτήσει στη Δικαιοσύνη ο Γιέλτσιν «για την ανάφλεξη του πολέμου στην Τσετσενία, την αρχική ενίσχυση και εξοπλισμό των αυριανών συμμοριτών».

- Να κινηθούν διώξεις ενάντια στα εγκλήματα των ντόπιων (Τσετσένων και Ρώσων) καπιταλιστών, στην υπόθεση της ανακίνησης της εχθρότητας και στη συνέχεια της ληστείας που έγινε με τη σημαία της «ανοικοδόμησης» της Τσετσενίας.

- Να δημιουργηθεί ανεξάρτητη κοινοβουλευτική επιτροπή για την έρευνα των συνθηκών της τραγωδίας στο Μπεσλάν, στην οποία θα λογοδοτήσει και ο Πρόεδρος Πούτιν.

«Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να επιτραπεί οι φορείς της κυρίαρχης ιδεολογίας της καπιταλιστικής κοινωνίας να χρησιμοποιήσουν τη λαϊκή τραγωδία και τη δίκαιη αγανάκτηση για την ανάφλεξη του μίσους προς άλλα έθνη και για την επιδεικτική συσπείρωση γύρω από τους βασικούς φταίχτες της συνεχιζόμενης και διευρυνόμενης τραγωδίας. Το παγερό αίμα του εγκλήματος είναι αποτέλεσμα του καπιταλισμού και της ιδεολογίας του κέρδους. Ριζική λύση του προβλήματος μπορεί να υπάρξει μόνο επί σοσιαλισμού!», καταλήγει η ανακοίνωση της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΕΚΡ-ΚΚΡ.


Ι. Π.

«Υποστηρικτές της ειρήνης»...

Αμερικανική Επιτροπή για την Ειρήνη στην Τσετσενία: ιδιωτική μη-κυβερνητική οργάνωση (ίδρ. 1999), αυτοπροσδιοριζόμενη ως «η μόνη» στις Ηνωμένες Πολιτείες η οποία είναι αποκλειστικά αφοσιωμένη στην «προώθηση της ειρηνικής επίλυσης του Ρωσο-Τσετσενικού πολέμου». Συμπρόεδροι: Ζμπίγκνιου Μπρεζίνσκι, πρώην σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Κάρτερ, Αλεξάντερ Μ. Χέιγκ, πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, και Στέφεν Σόλαρτζ, πρώην μέλος του αμερικανικού Κογκρέσου. [Περισσότερα στο http://www.peaceinchechnya.org/about.htm (αγγλικά)]. Ως αποστολή της, η... ειρηνόφιλη, οπωσδήποτε, αυτή οργάνωση περιγράφει: την «προώθηση πολιτικών διαμέσου της κυβέρνησης των ΗΠΑ και διεθνών οργανισμών», την «πληροφόρηση» σε αμερικανικό και διεθνές επίπεδο και ιδιωτικές «διπλωματικές επαφές». Είναι χαρακτηριστικό πως από αυτή τη «μη-κυβερνητική» οργάνωση διέρρευσε η πληροφορία πως η Ουάσιγκτον παρείχε άσυλο στον Ιλίας Αχμάντοφ - κορυφαίο στέλεχος της τσετσενικής αποσχιστικής παράταξης, και επί κυβέρνησης Μασχάντοφ «υπουργός Εξωτερικών» της αυτοαποκαλούμενης «δημοκρατίας της Ισκέρια».

Τα συμπεράσματα δικά σας...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ