ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 10 Σεπτέμβρη 2004
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
Πολιτική ενίσχυσης των βιομηχάνων

Ο Σ. Τσιτουρίδης έδειξε χτες ότι δεν είναι με τα συμφέροντα των αγροτών, αλλά με τα εκβιαστικά κερδοσκοπικά παιχνίδια των αλευροβιομηχάνων και εισαγωγέων

Κανένα μέτρο για την προστασία του εισοδήματος των Ελλήνων σιτοπαραγωγών και της ελληνικής παραγωγής σιταριού δεν πρόκειται να πάρει η κυβέρνηση, όπως ξεκάθαρα φάνηκε χτες μετά από τη σύσκεψη που έγινε στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με τους εκπροσώπους των αλευροβιομηχάνων και των εισαγωγέων σιτηρών και άλλων εμπλεκόμενων οργανώσεων και φορέων. Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων έδειξε στην πράξη ότι δεν είναι με τα συμφέροντα των αγροτών, αλλά με τις εκβιαστικές κερδοσκοπικές μεθοδεύσεις των εμποροβιομηχάνων και τους ολέθριους κανόνες της παγκοσμιοποιημένης «ελεύθερης αγοράς», που είναι κομμένοι και ραμμένοι στα μέτρα του μεγάλου κεφαλαίου και των πολυεθνικών.

Χτες ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων επιχείρησε και αυτός με τη σειρά του να συνεχίσει το κυβερνητικό επικοινωνιακό παιχνίδι εξαπάτησης των σιτοπαραγωγών, για το ότι καταβάλλεται προσπάθεια εξεύρεσης λύσης. Αμέσως μετά τη σύσκεψη ο Σ. Τσιτουρίδης δεν απάντησε επί της ουσίας σε καμία ερώτηση, για το τι λύσεις σε όφελος των σιτοπαραγωγών προωθεί η κυβέρνηση και πώς θα διασφαλιστούν τα συμφέροντα των Ελλήνων παραγωγών. Στην πράξη αυτό που πρόκειται να γίνει είναι να αγοραστεί η σοδειά των σιτοπαραγωγών στις εξευτελιστικές τιμές που επιδιώκουν οι εμποροβιομήχανοι και να γίνουν και οι εισαγωγές που θέλουν οι αλευροβιομήχανοι και οι εισαγωγείς!

Ο Σ. Τσιτουρίδης εμφανίστηκε χτες κάτι σαν «στημένος» διαιτητής, υπέρ των αλευροβιομηχάνων και εισαγωγέων σιτηρών. Ανέφερε ότι το υπουργείο παρακολουθεί από κοντά τις εξελίξεις και πρόσθεσε πως θα συνεχιστεί η προσπάθεια για να έρθουν οι δύο πλευρές κοντά. Ανέφερε επίσης πως θα πρέπει να συσταθεί και να λειτουργήσει διεπαγγελματική επιτροπή και στα δημητριακά, λες κι αν γίνει αυτό, θα αλλάξει κάτι σε όφελος των παραγωγών. Για παράδειγμα, και στο κρασί, όπου έχει συσταθεί διεπαγγελματική, δεν υπάρχει κανένα εμπόδιο στην περαιτέρω πτώση των φετινών τιμών στα κρασοστάφυλα και καμία προάσπιση των συμφερόντων των αμπελουργών.

Στην κατεύθυνση πάντα της δημιουργίας εντυπώσεων, ο Σ. Τσιτουρίδης ανέφερε το αυτονόητο: Πως δε δικαιολογούνται αυξήσεις στις τιμές των καταναλωτικών προϊόντων. Βασικά αυτό που έκανε χτες ο υπουργός είναι να «παίξει» το παιχνίδι των αλευροβιομηχάνων, λέγοντας πως η φετινή παραγωγή είναι μεγαλύτερη και η ποιότητα χαμηλότερη από πέρσι. Κι όταν ζητήθηκαν διευκρινίσεις για το ύψος της παραγωγής και ρωτήθηκε πώς αποδεικνύεται ότι το 85% είναι υποβαθμισμένο, όπως υποστηρίζουν οι αλευροβιομήχανοι, καθώς και για το ποιο είναι το ύψος των εισαγωγών, άρχισε να διαβάζει το μέρος του υπομνήματος των αλευροβιομηχάνων για το ύψος της παραγωγής σε σκληρό και μαλακό σιτάρι. Κι όταν του έγινε η επισήμανση ότι το 1995, για παράδειγμα, η παραγωγή ήταν πολύ μεγαλύτερη (1.384.000 τόνοι στο σκληρό σιτάρι και 753.000 τόνοι στο μαλακό) και τότε η τιμή ήταν 52-53 δραχμές το κιλό, ο Σ. Τσιτουρίδης απάντησε πως συγκρίσεις γίνονται με την περσινή χρονιά.

«Πρέπει να κατανοήσουν όλοι - είπε, τέλος, ο υπουργός εν είδει ...ανεκδότου - ότι όταν πέφτουν οι τιμές για τον παραγωγό πρέπει να υπάρχουν αντίστοιχα οφέλη και για τον καταναλωτή», παραβλέποντας το γεγονός ότι με την πολιτική του, όπως και με την πολιτική των προηγουμένων, πάντα πέφτουν οι τιμές των παραγωγών και πάντα αυξάνονται οι τιμές κατανάλωσης.

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Μαζικές εγκρίσεις μεταλλαγμένων σπόρων

Η αρχή έγινε με 17 ποικιλίες καλαμποκιού

Γρηγοριάδης Κώστας

Σε μαζικές εγκρίσεις μεταλλαγμένων προϊόντων προχωρά πλέον η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ανοίγοντας και επισήμως το δρόμο για την ελεύθερη έλευση των γενετικά τροποποιημένων οργανισμών στην παραγωγή. Για την κατανάλωση ο δρόμος αυτός έχει ήδη ανοίξει. Αυτό δείχνει η προχτεσινή έγκριση εγγραφής στον Κοινό Κατάλογο Ποικιλιών Φυτικών Ειδών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, από τους Επιτρόπους της ΕΕ 17 ποικιλιών σπόρου που προέρχονται από το γενετικά τροποποιημένο καλαμπόκι ΜΟΝ 810 της εταιρίας Μονσάντο. Παράλληλα, οι Επίτροποι της ΕΕ συζήτησαν προχτές την πρόταση κανονισμού για την έγκριση μεταλλαγμένης ελαιοκράμβης GT 73, της Μονσάντο πάλι, για την οποία καλείται στις 14/10/2004 να αποφασίσει σχετικά το Συμβούλιο Υπουργών Περιβάλλοντος.

Η προχτεσινή απόφαση της Κομισιόν ανοίγει διάπλατα πλέον το δρόμο για την ελεύθερη καλλιέργεια μεταλλαγμένου καλαμποκιού σε όλη την ΕΕ. Φυσικά, θα ακολουθήσουν ανάλογες εγκρίσεις και για άλλα μεταλλαγμένα προϊόντα, όπως η ελαιοκράμβη, το βαμβάκι, η βιομηχανική ντομάτα, τα τεύτλα και ό,τι ακόμα προκύψει. Οσον αφορά τις 17 ποικιλίες καλαμποκιού της Μονσάντο, πρόκειται ουσιαστικά για την πρώτη εγγραφή μεταλλαγμένων σπόρων στον Κοινοτικό Κατάλογο, πράγμα που σημαίνει ότι οι σπόροι αυτοί θα μπορούν να καλλιεργούνται και να διακινούνται πλέον ελεύθερα σε όλες τις χώρες της ΕΕ.

Από την άλλη, ο μέχρι τώρα Επίτροπος Υγείας Ντέιβιντ Μπιρν προχώρησε σε φτηνές δηλώσεις. Προκειμένου να δικαιολογήσει άλλη μια οφθαλμοφανή απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε όφελος των μεταλλαγμένων κερδοσκοπικών συμφερόντων των πολυεθνικών, ο Επίτροπος Υγείας δήλωσε: «Η εγγραφή στον Κατάλογο Σπόρων της ΕΕ, αποτελεί μια εύλογη ενέργεια, αφού τώρα το ρυθμιστικό πλαίσιο της ΕΕ σε ό,τι αφορά τους ΓΤΟ είναι επικαιροποιημένο. Ο αραβόσιτος κρίθηκε απολύτως ασφαλής για την υγεία του ανθρώπου και το περιβάλλον. Καλλιεργήθηκε στην Ισπανία επί σειρά ετών χωρίς να γίνει γνωστή η εμφάνιση τυχόν προβλημάτων».

Το τι μπορεί να γίνει μετά από 20 ή 50 χρόνια από την καλλιέργεια μεταλλαγμένων προϊόντων φαίνεται πως δεν απασχολεί ούτε τον Επίτροπο Υγείας, ούτε τους άλλους Κομισάριους. Δεν απασχολούν ούτε τις κυβερνήσεις και εν προκειμένω την ελληνική κυβέρνηση της ΝΔ, όπως και προηγουμένως την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Για όλους αυτούς προέχουν βασικά τα κέρδη των πολυεθνικών των ΗΠΑ και της ΕΕ. Η προστασία του περιβάλλοντος και της υγείας των καταναλωτών, στο παρόν και στο μέλλον, φαίνεται πως στην πράξη δεν έχουν καμία θέση στα όρια της ΕΕ. Για να καλυφτεί αυτό το κενό και η εύλογη ανησυχία των καταναλωτών, από τους αρμοδίους γίνονται μόνο δηλώσεις καθησυχασμού και δημιουργίας κλίματος αποδοχής της επέλασης των μεταλλαγμένων.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Στο στόχαστρο ωράριο - τιμές φαρμάκων

Οι αλλαγές γύρω από το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων και την τιμολογιακή πολιτική στα φάρμακα εντάσσονται στις προτεραιότητες του υπουργείου Ανάπτυξης για το επόμενο δωδεκάμηνο, σύμφωνα με το έντυπο δράσης που έχει εκδώσει το υπουργείο για να διανεμηθεί στη Διεθνή Εκθεση της Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ) τις επόμενες μέρες. Βάσει του κυβερνητικού προγράμματος και των κατά καιρούς εξαγγελιών της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Ανάπτυξης, είναι φανερό ότι όλοι οι επιμέρους στόχοι της κυβερνητικής πολιτικής στρέφονται γύρω από τον άξονα της απόλυτης πειθαρχίας στους νόμους και τις επιταγές της «ελεύθερης αγοράς». Είναι χαρακτηριστικό ότι ο ίδιος ο υφυπουργός Ανάπτυξης Γ. Παπαθανασίου δε χάνει την ευκαιρία κάθε τόσο να επαναλαμβάνει την κατηγορηματική του αντίθεση σε παρεμβάσεις τύπου αγορανομικών διατάξεων στην αγορά και τον ανταγωνισμό.

Με πρόσχημα την «καλύτερη λειτουργία της αγοράς», όπως αναφέρεται στο σχετικό έντυπο, η κυβέρνηση προχωράει ολοταχώς στην επέκταση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων. Η προώθηση των θεσμικών αλλαγών στο ωράριο αναφέρεται ως πρώτος στόχος του υπουργείου Ανάπτυξης για το επόμενο διάστημα. Με προπέτασμα τον επανακαθορισμό των τουριστικών περιοχών, ανώτερα κυβερνητικά στελέχη δεν κρύβουν ότι άμεσος στόχος της κυβέρνησης είναι η επέκταση του ωραρίου.

Οσο για τα φάρμακα, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου στοχεύει στην αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου που διέπει την τιμολόγησή τους. Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση, αξιοποιώντας το υπαρκτό πρόβλημα της αποδυνάμωσης της εγχώριας παραγωγής - αποτέλεσμα των πολιτικών που έχουν ασκηθεί γύρω από το θέμα φάρμακο - προσανατολίζεται σε μέτρα που σε κάθε περίπτωση θα έχουν ως αποτέλεσμα αυξήσεις τιμών, αρχής γενομένης από τα λεγόμενα «φθηνά» φάρμακα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ