ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 15 Σεπτέμβρη 2004
Σελ. /40
Η πτώση του «Σινούκ» εγείρει ευρύτερους προβληματισμούς

Η Αλ. Παπαρήγα δέχτηκε ερώτηση σχετική με το τραγικό δυστύχημα από την πτώση του στρατιωτικού ελικοπτέρου. Συγκεκριμένα, ρωτήθηκε:

-- «Χτες στην επίσκεψή σας στη ΔΕΘ κάνατε λόγο αναφερόμενη στο δυστύχημα του "Σινούκ" ότι υπάρχουν κάποια ερωτηματικά, κάποια ζητήματα, τα οποία είναι κρυφά. Κάποια ζητήματα που είναι προβληματικά και δεν αποκαλύπτονται γύρω από αυτή την υπόθεση και γύρω από γενικότερα το πώς λειτουργούν ορισμένα πράγματα στο στράτευμα. Θα θέλατε να δώσετε κάποιες περισσότερες λεπτομέρειες;».

Η απάντησή της έχει ως εξής:

-- «Ναι. Κατ' αρχήν πρέπει να σας πω ότι εμείς ύστερα από κάποιες ώρες βγάλαμε μια ανακοίνωση, ακριβώς γιατί θέλουμε, όταν γίνονται τέτοια γεγονότα και μάλιστα σε στρατιωτικά ατυχήματα, θέλουμε να ξέρουμε, να σκεφτούμε αν είναι ένα εντελώς συγκυριακό γεγονός, αν είναι ένα ανθρώπινο λάθος που πάντα υπάρχει. Αλλιώς τοποθετείσαι έτσι και αλλιώς τοποθετείσαι όταν υποπτεύεσαι ή βλέπεις ότι υπάρχει και κάτι σοβαρότερο. Δε θέλαμε δηλαδή να το αξιοποιήσουμε αυτό το γεγονός.

Τα ερωτήματά μας οπωσδήποτε πολλαπλασιάζονται. Τώρα, κοιτάξτε να δείτε, για να είμαστε και καθαροί, εμείς δεν έχουμε ανθρώπους ούτε στην ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων, ούτε ενημέρωση έχουμε, ούτε τίποτε. Παρακολουθούμε και προσπαθούμε αυτές τις πληροφορίες που βγαίνουν στο φως της δημοσιότητας να τις μελετήσουμε και να βγάλουμε κι εμείς ορισμένα συμπεράσματα.

Κατ' αρχήν εμείς βάζουμε ένα ζήτημα, που θα το βάζουμε πάντα σε τέτοιες περιπτώσεις και το έχουμε ήδη αναδείξει. Πρώτα - πρώτα τα εξοπλιστικά προγράμματα, αυτά που αγοράζουμε, γιατί τα αγοράζουμε. Γιατί ξέρετε, άλλο πράγμα είναι να αγοράσεις ένα αεροπλάνο ή ένα άλλο οπλικό σύστημα για επιθετικούς σκοπούς και άλλο για αμυντικούς. Δεύτερον, αυτοί που μας τα πουλάνε τι μας πουλάνε; Παλιά, παλιωμένα; Μας τα δίνουν πλήρη με όλα τα σύγχρονα συστήματα; Είναι, όπως λέμε, το αυτοκίνητο με αερόσακους ή χωρίς αερόσακους; Κάπως έτσι να το πω... Υπάρχουν πάρα πολλά τέτοια ζητήματα.

Παρακάτω, και αν θέλετε από τα πιο βασικά. Ποιος είναι ο προσανατολισμός των Ενόπλων Δυνάμεων; Ο προσανατολισμός των Ενόπλων Δυνάμεων τυπικά - και σε ένα βαθμό ουσιαστικά - τα προηγούμενα χρόνια ήταν για την άμυνα της χώρας. Σήμερα είναι για τη συμμετοχή στις ευέλικτες δυνάμεις του ΝΑΤΟ.

Εχουμε μάθει ότι γίνονται πάρα πολλές αλλαγές στη δομή των Ενόπλων Δυνάμεων και στον τρόπο διοίκησης. Αυτά δεν προβληματίζουν; Από τη στιγμή που βγήκαν προβλήματα διοίκησης. Δε βγήκε μόνο ζήτημα με τα πτερύγια κλπ, που διαβάζουμε σήμερα ότι υπήρχαν ελαττώματα, βγαίνουν ζητήματα διοίκησης.

Εμείς δεν ξεκινάμε ότι οι άνθρωποι που είναι επικεφαλής στις Ενοπλες Δυνάμεις π.χ. κοιμούνται στα σπίτια τους και δεν τους ενδιαφέρουν τέτοια ζητήματα. Πρέπει να υπάρχει ένα γηγενές πρόβλημα στη Διοίκηση. Γιατί εδώ είναι σωρεία προβλημάτων. Και δεν είναι μόνο αυτό το γεγονός. Είναι και πάρα πολλά άλλα».

«Μας απασχολεί λοιπόν - συνέχισε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ - η αλλαγή του προσανατολισμού των Ενόπλων Δυνάμεων. Αυτές οι ευέλικτες δυνάμεις, η αλλαγή της δομής τι έχει επιφέρει σε όλο το σύστημα της Διοίκησης. Δεν μπορεί να μην έχει επιφέρει συνέπειες. Υπάρχουν δηλαδή τέτοια θέματα. Τώρα να σας πω ποιος είναι ο κρίκος που έχει τη μεγαλύτερη ευθύνη; αυτό οφείλει η κυβέρνηση να το κάνει. Θα το κάνει;

Υστερα δεν είναι πρόβλημα μόνο οπωσδήποτε των 5-6 μηνών, είναι πιο μακροχρόνιο. Τι φοβόμαστε εμείς; Φοβόμαστε δύο προβλήματα: Συγκάλυψη, αν έχουν σχέση με τον προμηθευτή ή αν έχουν σχέση με άλλα ζητήματα και δεύτερον μετάθεση ευθύνης. Το ΠΑΣΟΚ στη ΝΔ, η ΝΔ στο ΠΑΣΟΚ και εσωτερικές μεταθέσεις της ευθύνης στα πρόσωπα.

Αν πάρουμε υπόψη για το "Φάλκον", τι έγινε με τον υφυπουργό τον κ. Κρανιδιώτη και με συναδέλφους σας; Δεν ήταν μόνο ο κ. Κρανιδιώτης, μην ξεχνάμε, είναι πολλοί που χάθηκαν και ο γιος του κλπ. Με το ΣΑΜΙΝΑ. Ποιος; ΡΙΚΟΜΕΞ, ΦΑΡΑΝ, αυτά που θυμόμαστε όλοι. Ποιος κρίκος; Και υπάρχουν και πολιτικές και στρατιωτικές ευθύνες. Επομένως, εμείς βάζουμε αυτό το ζήτημα.

Πώς θα βγει η άκρη να μου πείτε; Θα προσπαθήσουμε όσο μπορούμε με την πολιτική πίεση, αλλά τι να σας πω; Ξέρετε ότι δεν είναι πάντα εύκολα τα πράγματα, γιατί και αυτοί που κάνουν αποκαλύψεις το κάνουν για να μεταθέσουν ευθύνες. Αντε βρες άκρη. Εμπειροι είσαστε και εσείς οι δημοσιογράφοι, μπορεί να βοηθήσετε σε ορισμένα πράγματα».


Φορτσάρουμε γιατί τα προβλήματα οξύνονται

Κληθείσα να απαντήσει σε ερώτηση για το αν υπάρχει μια διαφοροποίηση στη στάση του ΚΚΕ, που φαίνεται να σκληραίνει έναντι της κυβερνητικής πολιτικής και τι είναι αυτό που το ωθεί σε δυναμικότερη στάση, η Αλ. Παπαρήγα τόνισε:

- «Δεν υπάρχει καμιά απόφαση που λέει μαλακά - μαλακά με το ΠΑΣΟΚ και πιο σκληρά με τη ΝΔ. Αυτό που βλέπουμε είναι ότι κάθε χρόνο που περνάει, τα πράγματα γίνονται χειρότερα. Δεύτερον: Εδώ δεν το κρύβουμε, έγινε αλλαγή σκυτάλης, δηλαδή έφυγε κόσμος απ' το ΠΑΣΟΚ και πήγε στη ΝΔ. Και υπάρχει σ' αυτόν τον κόσμο μία ανοχή, να τη δοκιμάσουμε στο χρόνο.

Εμείς δε θέλουμε να αφήσουμε και αυτούς που ψήφισαν τη ΝΔ να χάσουν χρόνο περιμένοντας να κάνει το χρυσό αυγό ή κάτι καλύτερο απ' το ΠΑΣΟΚ. Οπως, επίσης, δε θέλουμε να αφήσουμε εργαζόμενους, έμπειρους ανθρώπους, να παραπλανηθούν απ' τη δήθεν αντιπολίτευση που κάνει η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ.

Επομένως, φορτσάρουμε. Γιατί; Γιατί τα προβλήματα οξύνονται, γιατί έρχονται καινούρια μέτρα και γιατί βλέπουμε ότι η ανοχή και η ελπίδα κάνει πάρα πολύ μεγάλη ζημιά, κάνει κακό στο κίνημα. Εμάς δε μας ενδιαφέρει απλώς να σκληρύνουμε για τα μάτια του κόσμου. Ξέρετε πού μετράμε τη δική μας προσφορά;

Στο πώς βοηθάμε να ανέβει η αντίσταση και η διεκδίκηση του κόσμου και κυρίως να αποκτήσει μια αισιόδοξη στάση στο ότι μπορεί να αποσπάσει κάποια νίκη, να δυσκολέψει κάτι και στην πορεία να έχει πολύ πιο μεγάλες και ουσιαστικές και τελικές νίκες. Εκεί μετράμε. Δε μας ενδιαφέρει η σκληρότητα της φράσης της δικιάς μας. Μας ενδιαφέρει, αν μπορούμε να βοηθήσουμε σε μια αναγέννηση πραγματικά του λαϊκού κινήματος. Εκεί θα κριθούμε. Οσο εξαρτάται από εμάς, γιατί δεν είναι μόνο δική μας ευθύνη αυτό».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ