ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 15 Σεπτέμβρη 2004
Σελ. /40
Από αύριο η γιορτή της νιότης στα Ιλίσια

Την Κυριακή, η κεντρική πολιτική ομιλία της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκας Παπαρήγα, το Σάββατο η ομιλία του Γραμματέα του ΚΣ της ΚΝΕ, Θέμη Γκιώνη

Ανοίγει αύριο τις πύλες του το μεγάλο Φεστιβάλ της νιότης, η πολιτική γιορτή που κρατάει 30 χρόνια τώρα κι αγκαλιάζεται πλατιά σε όλη την Ελλάδα από τους νέους που προβληματίζονται και δε βολεύονται με τα πλαστικά όνειρα των ριάλιτι. Ετσι και φέτος, το 30ό Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» είναι «η δική τους γιορτή, ο δικός τους αγώνας για το σοσιαλισμό», αυτών των νέων που αναμένεται μαζικά να συμμετέχουν στις πραγματικά πλούσιες εκδηλώσεις της μεγάλης πολιτικής - πολιτιστικής γιορτής.

Από αύριο και για τέσσερις μέρες, η καρδιά της ανυπόταχτης νεολαίας θα χτυπάει στην Πανεπιστημιούπολη, στα Ιλίσια.

Την Κυριακή 19/9 θα μιλήσει στην Κεντρική σκηνή του Φεστιβάλ, στις 8.30 μ.μ., η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, και μια μέρα νωρίτερα, το Σάββατο 18/9, στις 9.30 μ.μ., θα μιλήσει ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, Θέμης Γκιώνης.

Επίσης, οι εκδηλώσεις εμπλουτίζονται με πολλές συζητήσεις, αφιερώματα, εκθέσεις και πολιτιστικά δρώμενα. Εκατοντάδες ταμπλό και περίπτερα έχουν ήδη πάρει τη θέση τους στο χώρο, που δέχεται τις τελευταίες πινελιές πριν από την έναρξη της μεγάλης γιορτής.

Ενδιαφέρουσες, επίκαιρες συζητήσεις

Κάθε γωνιά της μεγάλης πολιτείας του 30ού Φεστιβάλ είναι κι ένας χώρος συζήτησης, ανταλλαγής εμπειριών κι απόψεων, συνάντησης κι αναβίωσης αναμνήσεων και φυσικά συντονισμού για τους αγώνες που έρχονται. Πέρα όμως από τα πηγαδάκια που συναντά κανείς παντού στο Φεστιβάλ και το διάλογο που ανοίγει στα περίπτερα, μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζουν κι οι οργανωμένες μεγάλες συζητήσεις, που έχουν προγραμματίσει οι νέοι της ΚΝΕ και τις εντάσσουν στο πρόγραμμα των εκδηλώσεων. Συγκεκριμένα θα πραγματοποιηθούν:

Την Πέμπτη 16 Σεπτέμβρη, στο χώρο του ελεύθερου δημιουργικού χρόνου στις 9.00 μ.μ., με θέμα: «Ο αγώνας συνεχίζεται τους καμεροχαφιέδες θα τους καταργήσουμε». Συμμετέχουν οι: Αντώνης Σκυλλάκος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής, Ηλίας Νικολόπουλος, καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου, Γιάννης Πανούσης, καθηγητής Πανεπιστημίου και ο δημοσιογράφος Κώστας Αρβανίτης. Συντονίζει ο Γιάννης Γκιόκας, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ.

Την Παρασκευή 17 Σεπτέμβρη, στη Διεθνούπολη, στις 9.30 μ.μ., με θέμα: «Κόκκινη κάρτα στο ποδόσφαιρο επιχείρηση». Συμμετέχουν οι: Λούλα Καρατζά υπεύθυνη του Αθλητικού Τμήματος της ΚΕ του ΚΚΕ, Λιάνα Κανέλλη, δημοσιογράφος, βουλευτής του ΚΚΕ, Νίκος Μάλιαρης, παλαίμαχος ποδοσφαιριστής, πρώην γραμματέας της ΠΣΑΠ και παράγοντας του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου και Πέτρος Καραδίτης παλαίμαχος διεθνής ποδοσφαιριστής του Ολυμπιακού. Συντονίζει ο Θοδωρής Λιάπης, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ.

Την ίδια μέρα, στο χώρο του ελεύθερου δημιουργικού χρόνου, στις 9.00 μ.μ., με θέμα: «Το βιβλίο στην υπηρεσία των κερδών, η κατασκευή των μπεστ σέλερς». Συμμετέχουν οι: Ζωή Βαλάση, συγγραφέας, Αστέριος Λάμπρου, ζωγράφος, καθηγητής Μέσης Εκπαίδευσης, Γιάννης Σκυλλάς, οικονομολόγος, στέλεχος εκδόσεων «Σύγχρονη Εποχή». Συντονίζει η Βαγγελιώ Πλατανιά, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ.

Το Σάββατο 18 Σεπτέμβρη, στο χώρο του ελεύθερου δημιουργικού χρόνου, στις 10.00 μ.μ., με θέμα: «Απ' την κερκίδα της Ολυμπιάδας του ντόπινγκ και των χορηγών, στους στίβους του αγώνα για μαζικό λαϊκό αθλητισμό». Συμμετέχουν οι: Γεράσιμος Αραβανής, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, Νίκος Γελαδάς, καθηγητής ΤΕΦΑΑ, Σπύρος Βασδέκης πρωταθλητής στο άλμα εις μήκος και προπονητής. Συντονίζει η Νίκη Κυριαζή, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ.

Αλλες συζητήσεις

Ακόμα την Πέμπτη 18/9 στη Διεθνούπολη, στις 8.30 μ.μ., συζήτηση για το 16ο Παγκόσμιο Φεστιβάλ Νεολαίας και Φοιτητών που θα γίνει το καλοκαίρι του 2005 στη Βενεζουέλα με εκπροσώπους της ΚΝ Βενεζουέλας και της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Δημοκρατικών Νεολαιών.

Την Παρασκευή 17/9 στη Διεθνούπολη, στις 8.00 μ.μ., στρογγυλό τραπέζι με οργανώσεις της Μ. Ανατολής για την κατάσταση στην περιοχή και το Σάββατο 18/9 στον ίδιο χώρο, στις 10.00 μ.μ., συζήτηση με την μπριγάδα της ΚΝΕ στην Κούβα (Ιούλης - Σεπτέμβρης 2004) με θέμα: «Φέρνουμε μήνυμα απ' το Νησί της Επανάστασης». Επίσης το Σάββατο, στο χώρο της Εργασίας, στις 8.15 μ.μ., συζήτηση με θέμα: «Αντίσταση και ανυπακοή στις αποφάσεις τους, στους αγώνες της τάξης μας η ελπίδα».

Υπηρετεί πιστά την καλή μουσική

Γνωστοί κι αγαπημένοι καλλιτέχνες εναλλάσσονται στις τρεις σκηνές του Φεστιβάλ με νεανικά συγκροτήματα και ενδιαφέροντα μουσικά αφιερώματα. Το πρόγραμμα συναυλιών του 30ού Φεστιβάλ απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες και όλα τα γούστα, υπηρετώντας πιστά την ποιοτική μουσική και δίνοντας βήμα στις ανησυχίες νέων δημιουργών. Συγκεκριμένα, στις σκηνές του Φεστιβάλ θα παρουσιαστούν:

Πέμπτη 16 Σεπτέμβρη

Κεντρική εξέδρα: Μίλτος Πασχαλίδης, Διονύσης Τσακνής, Γλυκερία - Κώστας Μακεδόνας.

Νεανική σκηνή: «Modem», «Κάρμα», Γιώργης Χριστοδούλου, «Μωρά στη φωτιά».

Λαϊκό στέκι: Δρόμος, Ραστ, Γιάννης Λεμπέσης και η Λαϊκή Στράτα.

Παρασκευή 17 Σεπτέμβρη

Κεντρική εξέδρα: Μαρία Δημητριάδη - Αφροδίτη Μάνου, Παντελής Θαλασσινός, Λαυρέντης Μαχαιρίτσας.

Νεανική σκηνή: Ιστορίες για κρουστά με τον Βασίλη Βασιλάτο, «Apurimac», «Magic de Spell», «Raining Pleasure».

Λαϊκό στέκι: «Παλαϊνά Σεφέρια», Γιώτα Βέη, αφιέρωμα στο Σμυρναίικο τραγούδι με τον Δημήτρη Γιαννακόπουλο, Βαγγέλης Κορακάκης.

Σάββατο 18 Σεπτέμβρη

Κεντρική εξέδρα: Βασίλης Λέκκας - Γιάννης Σπάθας, Πάνος Κατσιμίχας, Βασίλης Παπακωνσταντίνου.

Νεανική σκηνή: Αφιέρωμα στον Γιάννη Ρίτσο με το συγκρότημα της οργάνωσης Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ, «Take the money and run», Λάκης Παπαδόπουλος.

Λαϊκό στέκι: Σύνδεσμος διάδοσης δημοτικών χορών και τραγουδιών, αφιέρωμα του Νέαρχου Γεωργιάδη στο ρεμπέτικο της κατοχής με τον Δημήτρη Κοντογιάννη, Αγάθωνας.

Κυριακή 19 Σεπτέμβρη

Κεντρική εξέδρα: Αφιέρωμα του Χρήστου Λεοντή στον Λόρκα με τον Μανώλη Μητσιά, Μάριος Τόκας, Ελένη Βιτάλη.

Νεανική σκηνή: «Εξώδικον», «Bluesburger», «Φτηνό ευέλικτο μουσικό δυναμικό».

Λαϊκό στέκι: Ο Τάκης Κωνσταντακόπουλος με την Ιόνιο Χορωδία τραγουδά Δήμο Μούτση, ο EMIN IGUS από την Τουρκία, αφιέρωμα στον Βασίλη Τσιτσάνη με τον Λάκη Χαλκιά, Σούλα Βαζούρα.

Τ' «Αετόπουλα» στη νεανική σκηνή

Μικρά παιδιά στα δύσκολα χρόνια της Κατοχής πρόσφεραν με αυταπάρνηση πολύτιμες υπηρεσίες στη μεγάλη υπόθεση του απελευθερωτικού αγώνα και ταυτόχρονα διαπαιδαγωγούνταν στα υψηλά ιδανικά και τις αξίες της ΕΠΟΝ, αποτελώντας σύμβολα, φωτεινά παραδείγματα για τους νέους σήμερα. Σ' αυτά τα παιδιά, στα «Αετόπουλα», είναι αφιερωμένη η εκδήλωση που θα παρουσιαστεί στη νεανική σκηνή του Φεστιβάλ, το Σάββατο 18/9, στις 8.30 μ.μ. Η εκδήλωση, που έχει τίτλο «Τ' "Αετόπουλα" ελπίδα και στολίδια της πέτρινης γης μας», διοργανώνεται με τη φροντίδα της Πανελλήνιας Ενωσης Αγωνιστών και Φίλων της ΕΠΟΝ (ΠΕΑΦΕ) και θα περιλαμβάνει θεατρικό σκετς και απαγγελίες, που θα μεταφέρουν εικόνες από τη δράση των «Αετόπουλων».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ