ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 15 Σεπτέμβρη 2004
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΛΛΕΙΜΜΑΤΑ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ
Γέννημα - θρέμμα της πολιτικής τους

Στο επτάμηνο Γενάρη - Ιούλη 2004 διογκώθηκε στα 9 δισ. ευρώ

Στα θησαυροφυλάκια του μεγάλου κεφαλαίου κατέληξαν τα λεγόμενα ελλείμματα του κρατικού προϋπολογισμού, τα οποία σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους εκτοξεύτηκαν σε νέα αστρονομικά ύψη. Η συγκεκριμένη εξέλιξη έχει τη βάση της στις απανωτές φοροελαφρύνσεις σε όφελος των οικονομικά ισχυρών, στο ολυμπιακό κόστος, στα φέσια, στα πανωπροίκια και άλλες «υπερβάσεις» δαπανών που κατάφεραν να αποσπάσουν οι κατασκευαστικοί και άλλοι ισχυροί επιχειρηματικοί όμιλοι. Τα ελλείμματα καλύπτονται με νέα κρατικά δάνεια από τα οποία στη συνέχεια θησαυρίζουν οι τράπεζες και άλλοι ρεντιέρηδες μεγαλοδανειστές του Δημοσίου. Στην αντίπερα όχθη βρίσκονται τα λαϊκά στρώματα της χώρας, στα οποία φορτώνουν ακόμη μεγαλύτερα φορολογικά βάρη. Ο ταξικός προσανατολισμός των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, σε όφελος του μεγάλου κεφαλαίου, αποτυπώνεται και στα ποσά που πληρώθηκαν για τοκοχρεολύσια. Το συγκεκριμένο κονδύλι, στο επτάμηνο Γενάρης -Ιούλης 2004 έφτασε στα 28,2 δισ. ευρώ, δηλαδή αρκετά πάνω από τα 20,7 δισ. ευρώ που πήγαν στις πρωτογενείς κρατικές δαπάνες (μισθοί, συντάξεις, επιδόματα κ.ά.).

Τα επίσημα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους που αφορούν στην εκτέλεση του προϋπολογισμού για το επτάμηνο Γενάρης -Ιούλης 2004 εμφανίζουν τα εξής:

  • Το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού(περιλαμβάνει τη δαπάνη για τόκους αλλά όχι τα χρεολύσια) έφτασε στα 9 δισ. ευρώ από 7,35 δισ. ευρώ πέρσι, αυξήθηκε δηλαδή σε ποσοστό 22,5%. Η πρόβλεψη του προϋπολογισμού για το 12μηνο του 2004 είναι στα 6,26 δισ. ευρώ.
  • Τα έσοδα έφτασαν στα 24,25 δισ. ευρώ (από 23,16 δισ. πέρσι) με αύξηση 4,7% και έναντι πρόβλεψης 9,4%. Το σκέλος των εσόδων τροφοδοτείται από τη φορολογική αφαίμαξη των λαϊκών στρωμάτων. Εκτός των άλλων, το υπουργείο Οικονομικών μέχρι το τέλος του 2004 περιμένει να εισπράξει ακόμη 400 εκατ. ευρώ από τα χαράτσια της «περαίωσης» σε βάρος των ΕΒΕ.
  • Οι δαπάνες (χωρίς τα χρεολύσια) διαμορφώθηκαν σε 28,25 δισ. ευρώ (25,4 δισ. πέρσι) εμφανίζοντας αύξηση 11,2%.
  • Τα ποσά για τόκους έφτασαν σε 7,56 δισ. ευρώ (7,26 δισ. πέρσι) με αύξηση 4,1%.

Η κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζει στη ρότα του ΠΑΣΟΚ, διογκώνοντας ακόμη περισσότερο το κρατικό χρέος, στο οποίο κατά την 6μηνη περίοδο διακυβέρνησής της πρόσθεσε ακόμη 15,5 δισ. ευρώ. Στο πλαίσιο αυτό προχώρησε χτες σε δημοπρασία 3ετούς ομολόγου ύψους 2,16 δισ. ευρώ. Οι μεγαλοτραπεζίτες έσπευσαν να επωφεληθούν υποβάλλοντας προσφορές που έφτασαν στο αστρονομικό ύψος των 8 δισεκ. ευρώ. Το ετήσιο επιτόκιο που θα πληρώσει το Δημόσιο διαμορφώθηκε σε 3,37%, λίγο χαμηλότερα από την προηγούμενη αντίστοιχη δημοπρασία του Ιούνη.

ΩΡΑΡΙΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ
Αρχή απελευθέρωσης από τα βενζινάδικα

Eurokinissi

Από τα πρατήρια υγρών καυσίμων μεθοδεύει η κυβέρνηση την προώθηση της πολιτικής πλήρους απελευθέρωσης του ωραρίου στην αγορά. Στα πλαίσια αυτά, ο υπουργός Ανάπτυξης Δ. Σιούφας, μετά τη συνάντησή του με εκπροσώπους της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών Ελλάδας, αφού εξήρε τη «συμβολή» του κλάδου στην «ομαλή λειτουργία της αγοράς» στη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων, στη συνέχεια άνοιξε το θέμα της διεύρυνσης του ωραρίου, αρχίζοντας με μία ή δύο ώρες επιπλέον λειτουργίας καθημερινά από τα βενζινάδικα.

Οι κυβερνητικές μεθοδεύσεις φαίνεται ότι βρήκαν απήχηση στην ηγεσία του κλάδου των βενζινοπωλών, με βάση τουλάχιστον τις πρώτες δηλώσεις του προέδρου της Ομοσπονδίας τους (ΟΒΕ) Δ. Μακρυβέλιου. Ο Δ. Μακρυβέλιος, αφού «επιβεβαίωσε την καλή συνεργασία» της Ομοσπονδίας με το υπουργείο Ανάπτυξης, όχι μόνο δεν εξέφρασε αντίθεση ή έστω επιφυλάξεις για τη διεύρυνση του ωραρίου, αλλά εμφανίστηκε πρόθυμος να μεταφέρει την κυβερνητική «πρόταση» στο διοικητικό συμβούλιο και στα αρμόδια όργανα. Μάλιστα, δεν παρέλειψε να τονίσει ότι «στο πλαίσιο της καλής συνεργασίας η πρόταση αυτή θα κριθεί όσο γίνεται με τον καλύτερο τρόπο».

ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Τα βλέπει θετικά

«Θετικές» βρίσκει ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ), Δ. Αρμενάκης, τις πρωθυπουργικές εξαγγελίες όσον αφορά τις «μικρομεσαίες επιχειρήσεις».

Είναι φανερό ότι η κρίση του προέδρου της πλειοψηφίας, που, ούτε λίγο ούτε πολύ συνυπέγραψε την τελευταία ρύθμιση - χαράτσωμα για τις μικρές επιχειρήσεις που αφορούσε το κλείσιμο των λεγόμενων ανέλεγκτων υποθέσεων, ασφαλώς και δεν μπορεί να μιλά με βάση τα συμφέροντα των εκατοντάδων χιλιάδων μικρών και αυτοαπασχολούμενων ΕΒΕ. Εκείνων, δηλαδή, που τόσο από τις μέχρι σήμερα πολιτικές, όσο και από τις τελευταίες εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, όχι μόνο δεν έχουν να περιμένουν τίποτα προς την κατεύθυνση της βελτίωσης της θέσης τους, αντίθετα μόνο χειρότερες μέρες έχουν μπροστά τους. Μέρες που είναι σίγουρο ότι θα έρθουν εάν δεν πάρουν στα χέρια τους τις τύχες τους, ενάντια στις εφαρμοζόμενες φιλομονοπωλιακές πολιτικές και απομονώνοντας επικίνδυνες πλειοψηφίες σαν τη συγκεκριμένη της ΕΣΕΕ.

ΕΦΟΡΙΑ
Τα πρόστιμα στην ημερήσια διάταξη

Ζεστό χρήμα αναζητά εναγωνίως το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών προκειμένου να καλύψει τα ελλείμματα του προϋπολογισμού και τις φοροελαφρύνσεις που θεσμοθετήθηκαν για λογαριασμό του μεγάλου κεφαλαίου. Θύματα, όπως πάντα, οι «συνήθεις ύποπτοι», των κυβερνήσεων του δικομματισμού. Δηλαδή οι μικρές επιχειρήσεις και οι ΕΒΕ της χώρας, στους οποίους εστιάζονται τα γνωστά φορολογικά γιουρούσια. Μετά την κατάργηση του ποινολογίου της Εφορίας («πόιντ σίστεμ») επανέρχονται στην ημερήσια διάταξη τα πρόστιμα, τα οποία αποδίδουν άμεσα στα δημόσια ταμεία.

Σύμφωνα με εγκύκλιο που κοινοποιήθηκε από το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών, η Εφορία θα αξιοποιήσει και τα μόρια παράβασης του (καταργημένου ποινολογίου) τα οποία εφαρμόζονται με την επιβολή άμεσων προστίμων. Επίσης ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός καλείται από την κυβέρνηση να κωδικοποιήσει τις παραβάσεις, για «μελλοντική μηχανογραφική επεξεργασία»...

«ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ»
Εκθέσεις και νομοθετήματα

Τη συμπλήρωση του Εθνικού Συμβουλίου Ανταγωνιστικότητας και με άλλα υπουργεία εισηγήθηκε ο υπουργός Ανάπτυξης Δ. Σιούφας στον πρωθυπουργό, στη χτεσινή συνεδρίαση της κυβερνητικής επιτροπής. Μ' αυτόν τον τρόπο, καθώς και με τη νομοθετική κατοχύρωση του Συμβουλίου, που τώρα λειτουργεί με υπουργικές αποφάσεις, ο υπουργός Ανάπτυξης θεωρεί - όπως είπε σε δήλωσή του μετά τη συνεδρίαση - ότι η κυβέρνηση θα στείλει «μήνυμα προς την οικονομία και προς την κοινωνία ότι η ομπρέλα ανταγωνιστικότητας που πρέπει να διαχέει οριζόντια τη δημόσια διοίκηση, την αυτοδιοίκηση, την οικονομία και την κοινωνία είναι το εφαλτήριο, με το οποίο θα προχωρήσουμε μπροστά τα επόμενα χρόνια».

Προς το παρόν, καμιά ομπρέλα δεν μπορεί να σώσει τους εργαζόμενους από την ακρίβεια και τις συνέπειες της αντιλαϊκής κυβερνητικής πολιτικής, ωστόσο ο Δ. Σιούφας έσπευσε να δηλώσει ότι ακόμη και η καθιέρωση του 2005 ως έτους ανταγωνιστικότητας χρειάζεται ...νομοθετική ρύθμιση. Οι σχετικές πρωτοβουλίες αφορούν και την ίδρυση «Ακαδημίας Επιχειρηματικότητας», καθώς και την προκήρυξη δύο διαγωνισμών για μαθητές και φοιτητές με θέμα την ανταγωνιστικότητα! Η προσπάθεια του υπουργείου να καλλιεργήσει τις σχετικές έννοιες στη νεολαία δείχνει και την - υγιή - αποστροφή που κυριαρχεί απέναντι στις πρακτικές του κεφαλαίου. Ωστόσο, κατά τον υπουργό Ανάπτυξης, οι πρωτοβουλίες αυτές θα συμβάλουν «να έχουμε μια ευρύτερη κινητοποίηση και της οικονομίας και της κοινωνίας στην κατεύθυνση του να βελτιώσουμε την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ