ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 15 Σεπτέμβρη 2004
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΥΔΡΕΥΣΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Ομολογούν τα αδιέξοδα της ιδιωτικοποίησης

Ακόμα και ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γ. Σουφλιάς αναγκάστηκε χτες στη Βουλή να παραδεχτεί τις ευθύνες που έχουν οι ιδιωτικοποιημένες πλέον εταιρίες ύδρευσης για τα προβλήματα που υπάρχουν σε διάφορες περιοχές της χώρας σχετικά με την παροχή και την ασφάλεια του νερού που διαθέτουν στους πολίτες.

Με αφορμή Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Γ. Χουρμουζιάδη για την πρόσφατη κατάρρευση του δικτύου ύδρευσης στη Θεσσαλονίκη και τις ευθύνες της ιδιωτικοποιημένης εταιρίας ύδρευσης της πόλης, ο Γ. Σουφλιάς είπε ότι αυτού του είδους οι εταιρίες που ασχολούνται με την ύδρευση δεν μπορεί να είναι «ελεύθερης σκοποβολής» και να ενδιαφέρονται μόνο για τα κέρδη τους σε βάρος της συντήρησης του δικτύου. Βέβαια, είναι γνωστό ότι και η σημερινή κυβέρνηση, όπως και η προηγούμενη, κάθε άλλο παρά αντίθετη ήταν με την πορεία ιδιωτικοποιήσεων των εταιριών ύδρευσης.

Κατά τα άλλα, ο Γ. Σουφλιάς είπε ότι το ΥΠΕΧΩΔΕ δεν εποπτεύει την Εταιρεία Υδρευσης της Θεσσαλονίκης, αφού την όλη ευθύνη έχουν τα υπουργεία Οικονομικών και Βορείου Ελλάδος. Ανέφερε δε ότι αυτήν τη στιγμή στην πόλη διοχετεύονται 70.000 κυβικά νερό από τα έργα του Αλιάκμονα και από τον Οκτώβρη η ποσότητα αυτή θα φτάσει τα 150.000 κυβικά. Εάν, είπε, όλα πάνε καλά, τότε σε δύο ή τρία χρόνια θα γίνουν τα απαραίτητα έργα και θα διοχετεύονται στη Θεσσαλονίκη από τον Αλιάκμονα 300.000 κυβικά. Οσο δε για την πρόσφατη κατάρρευση του δικτύου, είπε ότι υπεύθυνη για την αποκατάστασή του ήταν η Εταιρεία Υδρευσης Θεσσαλονίκης.

Η απάντηση του υπουργού δεν είναι ικανοποιητική, είπε στην παρέμβασή του ο Γ. Χουρμουζιάδης, τονίζοντας ότι ο υπουργός αρκέστηκε σε μια περιγραφή της κατάστασης. Υπενθύμισε ότι στη Βουλή έχει δοθεί υπόσχεση από το 2003 ότι θα ξεδιψάσει η Θεσσαλονίκη με το νερό του Αλιάκμονα, αλλά κάτι τέτοιο δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα. Η ιδιωτικοποιημένη εταιρία ύδρευσης, συνέχισε, δε σκέπτεται τους κατοίκους που διψούν, αλλά μόνο τα κέρδη της και πρόσθεσε ότι η παροχή ενός δημόσιου αγαθού, όπως το νερό, πρέπει να γίνεται από δημόσιο φορέα.

ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ
Ζητά βιντεοκασέτα για να καταβάλει τα νοσήλια!

Μορφή χιονοστιβάδας προσλαμβάνουν το τελευταίο διάστημα περιπτώσεις, που οι ασφαλιστικές εταιρίες αρνούνται να καταβάλουν τα νοσήλια στους ασφαλισμένους με διάφορες προφάσεις

Ιδιωτική ασφαλιστική εταιρία, για να καταβάλει το 80% των εξόδων νοσηλείας για ασφαλισμένη της, ζητούσε να της προσκομίσουν τη βιντεοκασέτα λαπαροσκόπησης και τα αποτελέσματα ιστολογικής εξέτασης! Αν και η ασφαλισμένη έφερε στην ασφαλιστική εταιρία όλα τα αναγκαία δικαιολογητικά που αποδεικνύουν την εισαγωγή της σε νοσοκομείο και την επέμβαση στην οποία υποβλήθηκε, η ασφαλιστική εταιρία επέμενε στη βιντεοκασέτα και τα αποτελέσματα της ιστολογικής εξέτασης. Να σημειωθεί ότι η ασθενής υποβλήθηκε σε εγχείρηση για την «εξαίρεση κύστεως δεξιάς ωοθήκης».

Το περιστατικό αυτό δεν είναι μοναδικό. Αντίθετα, τον τελευταίο καιρό, μορφή χιονοστιβάδας προσλαμβάνουν οι περιπτώσεις που οι ασφαλιστικές εταιρίες αρνούνται να καταβάλουν τα νοσήλια στους ασφαλισμένους τους και με διάφορες προφάσεις ζητούν να μπουν στα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα των πελατών τους.

Η συγκεκριμένη υπόθεση έφτασε στην Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, μετά από αναφορά της ασφαλισμένης. Η Αρχή, με την υπ' αριθμόν 43/2002 απόφασή της, επέβαλε πρόστιμο 20.000 ευρώ στην ασφαλιστική εταιρία για παραβίαση του νόμου για τα προσωπικά δεδομένα και ζήτησε να καταστραφούν τα ευαίσθητα δεδομένα, δηλαδή η βιντεοκασέτα της λαπαροσκόπησης και τα αποτελέσματα της ιστολογικής εξέτασης να επιστραφούν στην ασφαλισμένη.

Μάλιστα, η απόφαση της Αρχής αναφέρει ότι ακόμη και στην περίπτωση που στο ασφαλιστήριο συμβόλαιο υπάρχει όρος, με τον οποίο ο ασφαλισμένος έχει συμφωνήσει στο «απόλυτο» δικαίωμα της ασφαλιστικής εταιρίας να ελέγχει, με τους γιατρούς με τους οποίους συνεργάζεται, τον πλήρη ιατρικό φάκελο του ασθενούς και να λαμβάνει γνώση κάθε ιατρικού εγγράφου, αυτό είναι παράνομο.

Επίσης, στην ίδια απόφαση διευκρινίζεται ότι η συγκατάθεση και η υπογραφή του ασφαλισμένου για ολοκληρωτική και άμεση πρόσβαση στον ιατρικό φάκελό του, που τηρείται στο νοσοκομείο, υπό τη δαμόκλεια σπάθη της έκπτωσής του από την ασφάλισμα, αντίκειται στο νόμο για τα προσωπικά δεδομένα (2427/97).

Οσον αφορά στη βιντεοκασέτα, σύμφωνα με την απόφαση της Αρχής, δεν μπορούν να θεωρηθούν «ιατρικό έγγραφο» και, πολύ περισσότερο, να καταχωρούνται από την ασφαλιστική εταιρία στο αρχείο της τα ευαίσθητα δεδομένα της υγείας των ασφαλισμένων.

Απελευθέρωση της Καβάλας

Εκδήλωση μνήμης και τιμής για την απελευθέρωση της Καβάλας, στις 13 Σεπτέμβρη 1944 (60 χρόνια πριν) με την είσοδο στην πόλη των τμημάτων του ΕΛΑΣ, πραγματοποιούν οι αντιστασιακές οργανώσεις και ο Δήμος Καβάλας, σήμερα Τετάρτη 15 Σεπτέμβρη και ώρα 7 το απόγευμα, στο Ηρώο του Δημοτικού Κήπου. Θα μιλήσει ο Γρηγόρης Μπαχάρης και θα κατατεθούν στεφάνια, ενώ θα ακολουθήσει δεξίωση και συναυλία.

Η κυβέρνηση προωθεί την απέλαση Αλβανών κρατουμένων

Την απέλαση των Αλβανών κρατουμένων στη χώρα τους, προκειμένου να εκτίσουν εκεί το υπόλοιπο της ποινής τους, προωθεί η ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης. Το θέμα συζήτησε χτες ο υπουργός Αν. Παπαληγούρας, σύμφωνα με πληροφορίες, με τον Αλβανό πρέσβη Μπασκίν Ζενέλι, όταν ο τελευταίος τον επισκέφτηκε στο υπουργείο Δικαιοσύνης.

Ο Ελληνας υπουργός έθεσε το θέμα των απελάσεων Αλβανών κρατουμένων και ζήτησε από τον Αλβανό πρέσβη να διαβιβάσει στην κυβέρνηση των Τιράνων αίτημα για την επιτάχυνση των απελάσεων. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο Αν. Παπαληγούρας το ζήτημα αυτό θα το συζητήσει και στην προσεχή επίσκεψη που θα πραγματοποιήσει στην Αλβανία στις 24 Σεπτέμβρη. Μάλιστα, στις προθέσεις της ελληνικής πλευράς, είναι η σύναψη διακρατικής συμφωνίας, ώστε οι Αλβανοί κρατούμενοι να εκτίσουν το υπόλοιπο της ποινής τους στη χώρα τους.

ΠΟΡΙΣΜΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Σύννομες οι ενέργειες της Σταθέα

«Σύννομες» και «μέσα στο πνεύμα των αρχών της χρηστής και εύρυθμης διοίκησης», κρίνονται οι ενέργειες της εκλιπούσας αναπληρώτριας προϊσταμένης της Κτηματικής Εταιρίας του Δημοσίου Ρουμπίνης Σταθέα, σύμφωνα με το πόρισμα των οικονομικών επιθεωρητών του υπουργείου Οικονομικών, που διέρρευσε χθες. Ως γνωστόν, η Ρουμπίνη Σταθέα είχε εκδώσει απόφαση στις 6/10/2003, με την οποία εμπόδισε την κατεδάφιση κατοικιών στο 38ο χιλιόμετρο της Εθνικής οδού Αθηνών - Σουνίου, ενέργεια η οποία την οδήγησε σε διένεξη με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών και στην ...αυτοκτονία, κάτι που συνεχίζει να αποτελεί και το μεγάλο ερώτημα της υπόθεσης. Οι λόγοι, δηλαδή, που την οδήγησαν στο απονενοημένο διάβημα. Στο πόρισμα, οι οικονομικοί επιθεωρητές επικαλούνται διάφορα επιχειρήματα νομικής φύσης, για να καταλήξουν στο σύννομο των ενεργειών. Τα τέσσερα συνολικά οικήματα που δεν κατεδαφίστηκαν ανήκουν στους Ε. Δαμήρη, Στ. Πατέρα, Leisur Corp και Saroman LTD.

Να σημειώσουμε, τέλος, ότι η υπόθεση συντελείται σε ένα περιβάλλον καταπάτησης δημόσιας γης από ιδιώτες, ενώ οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ σήμερα, πρωτοστατούν, μέσω της ...αμαρτωλής ΕΤΑ, στην εκποίηση ακινήτων του Δημοσίου σε ιδιωτικά συμφέροντα.

Εκδηλώσεις αντιστασιακών

Η ΠΕΑΕΑ Σαππών και ο Δήμος Σαππών διοργανώνουν, την Κυριακή 19.9.04 και ώρα 11 το πρωί, στο χώρο του μνημείου των πεσόντων(απέναντι από τα δημοτικά σφαγεία), εκδήλωση στην 60ή επέτειο της απελευθέρωσης των Σαππών από τα βουλγαρικά στρατεύματα κατοχής αλλά και για να τιμήσουν τους 11 επώνυμους αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης, μαζί με τους ανώνυμους αγωνιστές συμπατριώτες που δολοφονήθηκαν ή έπεσαν μαχόμενοι κατά του κατακτητή.

- Η ΚΟ Αγρινίου του ΚΚΕ, το παράρτημα της ΠΕΑΕΑ Αγρινίου και το παράρτημα Αγρινίου του Πανελλήνιου Συλλόγου Απογόνων και Φίλων της ΕΑ και του ΔΣΕ, την Κυριακή 19.9.04 και ώρα 10.30 π.μ., διοργανώνουν στο Δημοτικό Θέατρο Αγρινίου, εκδήλωση αφιερωμένη στα 63 χρόνια από την ίδρυση του ΕΑΜ και στα 60 χρόνια από την απελευθέρωση της πόλης του Αγρινίου στις 14.9.1944 από τους Γερμανούς κατακτητές και στα 58 χρόνια από την ίδρυση του ΔΣΕ.

ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ

Τελούμε το Σάββατο 18/9/2004 και ώρα 11 π.μ. εις τον Ιερό Ναό Αγίου Λουκά στο Παλαιό Ηράκλειο, 40νθήμερο μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του πολυαγαπημένου μας συζύγου, πατέρα, παππού, αδελφού και θείου

ΓΟΥΪΔΟΥ Κ. ΡΟΚΚΟΥ

Συνταξιούχου Υ.Π.Α.

Η σύζυγος: Λούλα.

Τα παιδιά του: Καρολίνα και Δημήτρης, Ανδρέας και Ελένη. Τα εγγόνια του: Γιώργος, Γκουίντο, Αλέξης, Αρης, Ξένια. Τα αδέλφια του. Τα ανίψια του. Οι λοιποί συγγενείς και φίλοι.

Εκδήλωση στο Λαζαρέτο

Το Παράρτημα Κέρκυρας της ΠΕΑΕΑ, σε συνεργασία με το Παράρτημα του Πανελλήνιου Συλλόγου Απογόνων και Φίλων της ΕΑ και του ΔΣΕ, την Κυριακή 26.9.04 και ώρα 11 π.μ., οργανώνουν εκδήλωση για να τιμήσουν τη μνήμη των εκτελεσμένων ηρώων στο Λαζαρέτο.

Τα Κεντρικά της ΠΕΑΕΑ καλούν τους αγωνιστές της ΕΑ και του ΔΣΕ και τις οικογένειές τους να συμμετέχουν στις τιμητικές εκδηλώσεις. Επίσης, θα δρομολογήσουν πούλμαν που θα αναχωρήσουν από την πλατεία Κάνιγγος το Σάββατο 25.9.04 ώρα 7 το πρωί. Η επιστροφή θα γίνει τη Δευτέρα 27.9.2004. Συμμετοχή - πληροφορίες: 210.8831.368 και 210.8222.952 και 210.3844.853.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ