ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 15 Σεπτέμβρη 2004
Σελ. /40
ΓΣΕΕ ... διαμαρτυρόμενη

Γρηγοριάδης Κώστας

Διαρρηγνύει τα ιμάτιά της η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ για το περιεχόμενο της ετήσιας Εκθεσης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την Ελλάδα. Κάνει λόγο για αναμασημένες συνταγές και θεωρεί άκρως κινδυνολογικές τις εκτιμήσεις του για το ασφαλιστικό σύστημα.

Και αφού σηκώνει κουρνιαχτό διαμαρτυρίας, στο «διά ταύτα», κάνει τούμπα 180 μοιρών..! Ετσι καλεί την κυβέρνηση «να τηρήσει τις δεσμεύσεις της και να υλοποιήσει τον ισχύοντα ασφαλιστικό νόμο, ο οποίος αποτελεί ασφαλή βάση και δίκαιη βιώσιμη προοπτική του Ασφαλιστικού...». Δηλαδή, η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ ζητά από την κυβέρνηση να γίνει θεματοφύλακας της αντιασφαλιστικής μεταρρύθμισης του ΠΑΣΟΚ, που περιέκοψε τις συντάξεις σε Δημόσιο, τράπεζες και ΔΕΚΟ και με το 1% επί του ΑΕΠ προς το ΙΚΑ, συνέχισε την υποχρηματοδότηση της Κοινωνικής Ασφάλισης. Ζητεί να εφαρμόσει την πολιτική της, που προεξοφλεί το πάγωμα, ουσιαστικά, των συντάξεων στα εξευτελιστικά επίπεδα που άφησε πίσω της η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.

Υποστηρίζει, επίσης, η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ ότι με την Εκθεσή του το ΔΝΤ δεν «πρωτοτύπησε». Πράγματι, το ΔΝΤ εκπληρώνει στο ακέραιο το ρόλο και την αποστολή του. Το ερώτημα είναι ποια είναι η αποστολή της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ. `Η, μήπως, ακριβώς αυτός είναι ο ρόλος της; Να εμφανίζεται «διαμαρτυρόμενη», αλλά εσαεί «πειθόμενη» στις προσταγές του μεγάλου κεφαλαίου και των κυβερνήσεών του;

Μια «μυστική» συνάντηση...

Στο περιθώριο της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης, των εξαγγελιών του πρωθυπουργού και του τραγικού δυστυχήματος που παρέσυρε στο θάνατο τον Πατριάρχη Αλεξάνδρειας, Πέτρο, έγινε και μια συνάντηση που πέρασε απαρατήρητη από τα ΜΜΕ.

Ο ειδικός απεσταλμένος της Ουάσινγκτον για τη Μέση Ανατολή, ο Ουίλιαμ Μπερνς, μετέβη στη Θεσσαλονίκη για λίγες μόνο ώρες, κατά τη διάρκεια των οποίων συναντήθηκε με τον Αμερικανό πρέσβη στην Ελλάδα, Τόμας Μίλερ και είχαν μια «εποικοδομητική» συζήτηση. Τις αμέσως επόμενες ώρες, ο κ. Μπερνς βρέθηκε στη Δαμασκό, όπου συναντήθηκε με τον Σύρο Πρόεδρο, Μπάσαρ αλ Ασαντ, για να του επισημάνει ότι «θα πρέπει η Συρία να πάψει να αναμειγνύεται στο Λίβανο, να πάψει να υποστηρίζει τρομοκράτες όπως είναι οι οργανώσεις Χεζμπολάχ και Χαμάς, και να πάψει να επιτρέπει τη διέλευση από το έδαφός της τρομοκρατών, που κατευθύνονται στο Ιράκ».

... και ορισμένοι λογικοί συνειρμοί

Με αφορμή, λοιπόν, την προαναφερόμενη συνάντηση και τις συνθήκες μέσα στις οποίες αυτή πραγματοποιήθηκε, αναρωτηθήκαμε τι να είπαν οι κ.κ. Μίλερ και Μπερνς. Οσο και να ψάξαμε, όμως, δε βρήκαμε τίποτε σχετικό και, βέβαια, δεν έγινε η παραμικρή ανακοίνωση. Από την άλλη, δε μας φαίνεται λογικό η συνάντηση να είχε «εθιμοτυπικό» χαρακτήρα ή να έγινε επειδή απλώς ο κ. Μπερνς επιθύμησε να δει τον κ. Μίλερ και «πετάχτηκε» μέχρι τη Θεσσαλονίκη, για λίγες ώρες. Υποθέτουμε, επομένως, ότι η συνάντηση και το περιεχόμενό της είχαν σχέση με τις αρμοδιότητες των κ.κ. Μπερνς και Μίλερ. Αρα, με τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, τη χώρα μας και την ευρύτερη περιοχή γενικότερα. Αλλωστε, η πείρα μάς έχει διδάξει ότι τέτοιου είδους συναντήσεις ακολουθούνται, αργά ή γρήγορα, από «άσχημες εξελίξεις»...

Η κυρία ... εκπρόσωπος του ΔΝΤ

«Δε βλέπετε ότι στις ΗΠΑ, όπου λειτουργούν οι ευέλικτες μορφές εργασίας και άλλοι θεσμοί ασφάλισης, η ανεργία είναι χαμηλότερη;». Το παραπάνω, ρητορικό ερώτημα, τέθηκε από την κυρία Μιράντα Ξαφά. Η εν λόγω κυρία, που διατέλεσε στην περίοδο 1990 - 1993 σύμβουλος των Κ. Μητσοτάκη και Στ. Μάνου (τότε πρωθυπουργού και υπουργού Εθνικής Οικονομίας και νυν επιτίμου προέδρου της ΝΔ και ανεξάρτητου βουλευτή - εκλέχθηκε με το ΠΑΣΟΚ - αντίστοιχα), εκπροσωπεί σήμερα την ελληνική κυβέρνηση στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ). Και το έθετε στις διάφορες συναντήσεις που είχε την περασμένη βδομάδα με άλλους εμπειρογνώμονες του ΔΝΤ.

Για την ιστορία, να θυμίσουμε ότι την περασμένη βδομάδα, ολοκληρώθηκαν οι επιτόπιοι έλεγχοι για την πορεία και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, που πραγματοποιήθηκαν από «εμπειρογνώμονες» του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) και της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ). Αποτελεί δε κοινό μυστικό ότι οι θέσεις και οι εκθέσεις του ΔΝΤ και της ΕΕ βάζουν πλάτες στις κυβερνήσεις για το ξήλωμα των κοινωνικοασφαλιστικών κατακτήσεων και τη λήψη αντιλαϊκών μέτρων. Από αυτή την άποψη, με την επιλογή της να διορίσει την κυρία Ξαφά στο ΔΝΤ, η κυβέρνηση της ΝΔ έβαλε τον ...«κατάλληλο άνθρωπο στην κατάλληλη θέση».

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Μπροστά στους Παραολυμπιακούς Αγώνες

H ώρα των Παραολυμπιακών Αγώνων πλησιάζει - η τελετή έναρξης γίνεται την Παρασκευή - και μαζί της εντείνεται και η προπαγάνδα της αστικής τάξης περί της «γιορτής του αθλητισμού για τα άτομα με ειδικές ικανότητες». Και πράγματι, θα μπορούσε να είναι μια πραγματική γιορτή, αν αναφερόταν σε μια κοινωνία που έχει στο επίκεντρό της τον άνθρωπο και τις ανάγκες τους. Επειδή, όμως, ο καπιταλισμός είναι ταξική κοινωνία που ικανοποιεί τις ανάγκες του κεφαλαίου και οι εργάτες και οι άλλοι εργαζόμενοι είναι γι' αυτόν αναλώσιμο είδος, το «πανηγυράκι» που λέγεται Παραολυμπιακοί Αγώνες, είναι σήμερα άλλο ένα μέσο εκμετάλλευσης και χειραγώγησης.

Από αυτούς που κατακρεουργούν τα λαϊκά δικαιώματα, με πολέμους, υπερεκμετάλλευση, κατάργηση του ελεύθερου χρόνου, εμπορευματοποίηση των πάντων, χρησιμοποιούνται ως το «φύλλο συκής», για να δείξουν δήθεν την ευαισθησία τους προς τα άτομα που έχουν ανάγκη. Είναι, όμως, ξεκάθαρη υποκρισία και φαρισαϊσμός, η ΔΟΕ και τα άλλα ...ευαγή ιδρύματα, μαζί με τις πολυεθνικές χορηγούς να εμφανίζονται ως αρωγοί του λεγόμενου ειδικού αθλητισμού. Αυτές οι πολυεθνικές συμμετέχουν και στηρίζουν το διεθνές ιμπεριαλιστικό σύστημα που έχει ματοκυλήσει την ανθρωπότητα, δημιουργώντας, εκτός των άλλων, και χιλιάδες αναπήρων.

Η κατάσταση των αναπήρων στη χώρα δείχνει ανάγλυφα το πώς το ελληνικό καπιταλιστικό σύστημα αντιμετωπίζει τους συνανθρώπους μας με διάφορες κατηγορίες προβλημάτων. Ολες οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ, η σημερινή της ΝΔ, στηρίζουν την ανταγωνιστικότητα, συνολικά τους στόχους της ΕΕ, που ιδιωτικοποιούν και εμπορευματοποιούν την Κοινωνική Ασφάλιση, την Υγεία, την Πρόνοια, την Παιδεία, με τραγικές επιπτώσεις ιδιαίτερα στους ανάπηρους. Στην ίδια ρότα των στόχων της ΕΕ κινείται και ο ΣΥΝ. Είναι, έτσι, πρόκληση να εμφανίζονται ευαίσθητοι όσοι στηρίζουν το σύστημα, που οδηγεί τη συντριπτική πλειοψηφία των αναπήρων να μην έχουν πρόσβαση στην Παιδεία, στον Αθλητισμό, στον Πολιτισμό και να χρυσοπληρώνει τις όποιες παροχές.

Το ΚΚΕ έχει κρυστάλλινη θέση. Παλεύει για τα δικαιώματα των αναπήρων ως τμήματος της εργατικής τάξης και στηρίζει με όλες του τις δυνάμεις το ταξικό αγωνιστικό κίνημα και στο χώρο αυτό. Και μέσα από τη διοργάνωση των Παραολυμπιακών Αγώνων στηρίζει τις τεράστιες προσπάθειες των αθλητών και αθλητριών της χώρας και άλλων χωρών. Ομως δε μένει σε αυτό. Ξεσκεπάζει το σύννεφο συγκάλυψης της άθλιας πραγματικότητας που διαμορφώνει το σάπιο εκμεταλλευτικό σύστημα. Ταυτόχρονα, αναδεικνύει φωτεινά παραδείγματα όπου, με άλλο κοινωνικό σύστημα, και οι ανάπηροι είναι άνθρωποι με όλη τη σημασία της λέξης.

Το ΚΚΕ αντιπαλεύει την ιδιωτικοποίηση, διεκδικεί υποδομές, στηρίζει τον αγώνα των ερασιτεχνικών αθλητικών σωματείων και των αναπήρων που σήμερα φυτοζωούν και καλεί και τους ίδιους τους ανάπηρους να μην ανέχονται να τους χρησιμοποιούν οι πολιτικοί και οικονομικοί δυνάστες τους. Τους καλεί στο δρόμο της κοινωνικής λαϊκής συμμαχίας, που παλεύει για την ανατροπή του σημερινού αρνητικού συσχετισμού και ανοίγει την προοπτική της λαϊκής εξουσίας και του σοσιαλισμού, της κοινωνίας που έχει στο επίκεντρό της τον άνθρωπο και τις ανάγκες του.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ