ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 18 Σεπτέμβρη 2004
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΟΡΙΝΘΟΣ - «ΒΕΚΚΑ»
«Δεν ξέρουμε τι να πούμε στα παιδιά μας»

Από την πρόσφατη επίσκεψη της βουλευτίνας του ΚΚΕ Ελπίδας Παντελάκη στο χώρο κινητοποίησης των εργατών της «ΒΕΚΚΑ»
Από την πρόσφατη επίσκεψη της βουλευτίνας του ΚΚΕ Ελπίδας Παντελάκη στο χώρο κινητοποίησης των εργατών της «ΒΕΚΚΑ»
Η αντεργατική πολιτική των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ για την οποία μάλιστα και επαίρονται, θεωρώντας πως έχουν εξαντλήσει όλα τα περιθώρια προς όφελος των εργαζομένων και την οποία στηρίζει η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, έχει δημιουργήσει χιλιάδες θύματα, τα οποία βρίσκονται μόνο στη μια όχθη. Σε αυτή όπου βρίσκεται η εργατική τάξη.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα, αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής, αποτελεί η περίπτωση των 100 περίπου εργατών της αλλαντοβιομηχανίας «ΒΕΚΚΑ» στην Κόρινθο που εδώ και πέντε μήνες είναι απλήρωτοι! Ανθρωποι με οικογένειες που το τελευταίο πεντάμηνο περνούν το δικό τους μαρτυρικό Γολγοθά και αδυνατούν να καλύψουν στοιχειώδεις ανάγκες των υποχρεώσεών τους (π.χ. να πληρώσουν το ενοίκιο, να στείλουν χρήματα στα παιδιά τους που υπηρετούν ή σπουδάζουν κ.α.). Την ίδια ακριβώς στιγμή οι βασικοί μέτοχοι της εταιρίας απολαμβάνουν την υπεραξία των ίδιων των εργατών και μέρος μόνο αυτής, την έχουν μετουσιώσει σε πανάκριβα σπίτια, πολυτελή αυτοκίνητα, «καραβάκια» αναψυχής κ.ά.

«Να πληρωθούμε και να μπούμε πάλι για δουλιά θέλουμε», μας λέει ο Κώστας Τσαούσης, ο οποίος δουλεύει 22 χρόνια στο εργοστάσιο. Εχουμε ξεπατωθεί στη δουλιά όλα αυτά τα χρόνια και βρίσκομαι σήμερα, να σκέφτομαι να πάω πάλι μετανάστης όπως έκανα πριν 37 χρόνια όταν πήγα στην Αυστραλία. Εχουμε δώσει και την ψυχή μας για αυτό το εργοστάσιο και τώρα αδυνατούμε να πράξουμε το αυτονόητο, να συντηρήσουμε τις οικογένειές μας. Σπουδάζω δύο παιδιά και μάλιστα σε διαφορετικές πόλεις και δεν έχω χρήματα να τους δώσω. Με παίρνουν στο τηλέφωνο και με ρωτάνε: "Μπαμπά έχεις να μας δώσεις χρήματα για να συνεχίσουμε τις σπουδές μας;" Ας μου πει κάποιος τι να τους απαντήσω, αφού δεν έχω. Δε με νοιάζει για μένα, τα παιδιά μου σκέφτομαι».

«Δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο από το να μην μπορείς να ανταποκριθείς στις υποχρεώσεις σου» συμπληρώνει η Φωτεινή Τράπαλη. «Ολοι ζούμε με δανεικά, όλοι χρωστάμε. Ντρεπόμαστε να βγούμε έξω. Χρωστάμε στο σπιτονοικοκύρη, στο μπακάλη, σε φίλους, στα φροντιστήρια των παιδιών... Υπάρχουν πολλοί συνάδελφοι, ανάμεσά τους κι εγώ, που έχουμε πάρει δάνεια για να μπορέσουμε να φτιάξουμε κάτι και τώρα κινδυνεύουμε να τα χάσουμε όλα».

«Αναγκάστηκα να πουλήσω το αυτοκίνητό μου που πήρα πρόσφατα, προκειμένου να μπορέσω να αποπληρώσω μερικές δόσεις του δανείου στην τράπεζα που με έπνιγαν, ώστε, τουλάχιστον για την ώρα, να σώσω το σπίτι μου, στο οποίο μπήκαμε μόλις πέρσι μας λέει με φωνή που τρέμει ο Αργύρης Κοντίνος. Τους τελευταίους μήνες εξαιτίας της απώλειας του μεροκάματου έχουμε χάσει τους εαυτούς μας. Δεν μπορούμε να ανταποκριθούμε στις στοιχειώδεις υποχρεώσεις μας κι έχουμε μεταφέρει τον εκνευρισμό και το άγχος μας στις οικογένειές μας και στους φίλους μας. Δεν πάει άλλο...».

«Είμαστε εξαγριωμένοι, μας λέει ο πρόεδρος του σωματείου Παντελής Ελπίδης, που δίνει το γενικό στίγμα της κατάστασης στην οποία βρίσκονται. Χρωστάμε παντού, δεν μπορούμε να λειτουργήσουμε. Ξέραμε ότι η εργασία είναι κάτι που προσφέρεται επ' αμοιβή. Και πέντε μήνες δεν έχουμε πάρει τίποτα. Αυτό που κάνουμε εμείς τελικά είναι αγγαρεία δεν είναι δουλιά. Ολο το προηγούμενο διάστημα κάναμε υποχωρήσεις και φτάσαμε εδώ που φτάσαμε. Δεν πάει άλλο. Ο αγώνας θα κλιμακωθεί. Απαιτούμε την καταβολή των δεδουλευμένων μας, για να επιστρέψουμε στο εργοστάσιο και με διασφάλιση όλων των θέσεων εργασίας και των εργασιακών σχέσεων».

Τρίωρη στάση τη Δευτέρα

Παγκορινθιακή τρίωρη στάση εργασίας (11 π.μ. - 2 μ.μ.) έχει προκηρυχτεί για μεθαύριο, Δευτέρα 20 Σεπτέμβρη, και η απεργιακή συγκέντρωση θα γίνει στις 12 το μεσημέρι μπροστά από το Εργατικό Κέντρο Κορίνθου, στο πλαίσιο της στήριξης και της αλληλεγγύης του αγώνα των εργατών στη "ΒΕΚΚΑ". Η Γραμματεία Κορινθίας του ΠΑΜΕ, σε ανακοίνωσή της που μοιράζουν τα μέλη και τα στελέχη της από χθες στα εργοστάσια και στην πόλη, καλεί την εργατική τάξη και το λαό της Κορινθίας να δώσουν μαζικό και δυναμικό "παρών" στην απεργιακή κινητοποίηση.


Θράσος καρεκλοκένταυρων

Με αφορμή αντικομμουνιστική συκοφαντική ανακοίνωση του ΕΚ Κέρκυρας

Για μια ακόμα φορά, καταφεύγουν στον αντικομμουνισμό και, ταυτόχρονα, στην κατασυκοφάντηση της δράσης και του ρόλου του ΠΑΜΕ, που πρωτοστατεί στους εργατικούς αγώνες, οι συνδικαλιστές των ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - ΣΥΝ, που αποτελούν την πλειοψηφία στις διοικήσεις του ΕΚ Κέρκυρας και του Συνδέσμου Ξενοδοχοϋπαλλήλων. Αυτό καθώς αποκαλύπτεται στους εργαζόμενους του νησιού ο αντεργατικός -φιλοεργοδοτικός «εταιρισμός» τους και ο, εν πολλοίς, υπονομευτικός ρόλος τους σε βάρος των αγώνων των εργαζομένων του νομού. Ετσι, οι συμβιβασμένες συνδικαλιστικές αυτές πλειοψηφίες, επιδιώκοντας να δικαιολογήσουν την απραξία και την υπονομευτική τακτική τους μπροστά στους αγώνες, που, το τελευταίο διάστημα, αναπτύσσονται με πρωτοβουλία και την πίεση των ταξικών δυνάμεων του ΠΑΜΕ και των εργαζομένων και με αφορμή δημοσίευμα της εφημερίδας μας (στις 12.9.2004) για τις κινητοποιήσεις των ξενοδοχοϋπαλλήλων Κέρκυρας, εξέδωσαν μιαν απαράδεκτη ανακοίνωση, εξ ονόματος του ΔΣ του ΕΚ Κέρκυρας, που υπογράφεται από τους: Σ. Λίβερη πρόεδρο και Β. Καστανιά γ. γραμματέα του ΕΚΚ.

Στην ανακοίνωση χαρακτηρίζεται «απόλυτα ψευδές και συκοφαντικό το σημείο του δημοσιεύματος, που αναφέρει πως η πλειοψηφία του Συνδέσμου Ξεν/λων της Κέρκυρας, αλλά και του ΕΚΚ, είναι κατά των κινητοποιήσεων στα ξενοδοχεία»... Και, για να, πείσουν, σχετικά, επικαλούνται την ομόφωνη απόφαση του ΔΣ του ΕΚΚ, αλλά και του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων για τις στάσεις εργασίας στις 28 και 29.8.2004 και για την 24ωρη απεργία που γίνεται αύριο 19.9.2004. Προφανώς, παριστάνουν τον αφελή, αφού όλες οι αποφάσεις πάρθηκαν κάτω από την έντονη πίεση του ΠΑΜΕ και των υπαλλήλων που υποφέρουν. Ετσι, οι συμβιβασμένες πλειοψηφίες αναγκάστηκαν να συμφωνήσουν, ενώ, αρχικά, στα όργανα τοποθετούνταν κατά των κινητοποιήσεων... Αλλωστε, οι εργαζόμενοι του νησιού γνωρίζουν πως, και γι' αυτές τις κινητοποιήσεις, τελικά, οι πλειοψηφίες του ΔΣ του ΕΚ και του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Κέρκυρας, όχι μόνο δεν έκαναν τίποτα για την επιτυχία τους, αλλά, αντίθετα, λειτουργούν υπονομευτικά, αφού περιορίστηκαν σε μιαν απλή, γενικόλογη ανακοίνωση, αντί άλλης παρέμβασης, ώστε να ενημερωθούν οι εργαζόμενοι.

Ωστόσο, οι καρεκλοκένταυροι της συνδικαλιστικής πλειοψηφίας, αποθρασυμένοι, δε διστάζουν να καταφεύγουν και σε αντικομμουνιστικές συκοφαντίες, κάνοντας λόγο για «αναληθή δημοσιεύματα που υπακούουν σε κομματικές σκοπιμότητες (που...) διχάζουν τον εργατικό κόσμο της Κέρκυρας και γίνονται δεκανίκι της εργοδοσίας»! `Η, αυτοπροσδιοριζόμενοι οι ίδιοι ως ...«αυτόνομοι από κάθε κομματικό μηχανισμό» - ενώ λειτουργούν ακριβώς σαν κομματικοί εγκάθετοι του δικομματισμού, διευκολύνοντας το πέρασμα της αντεργατικής πολιτικής - προσάπτουν στις ταξικές δυνάμεις, τη μειοψηφία του ΔΣ, «πως υπακούουν στις εντολές του Περισσού»! Και, καθώς ...ο πάτος δεν έχει τέλος, συνεχίζουν υβριστικά, γράφοντας: «...η συνδικαλιστική παρέα με την επωνυμία ΠΑΜΕ δημιουργήθηκε για να διασπάσει το συνδικαλιστικό κίνημα και να κατηγορεί και να λοιδορεί τους θεσμούς και πρόσωπα», δείχνοντας μ' αυτόν τον τρόπο το «ταξικό» τους μίσος, αυτοί οι αστέρες του συνδικαλιστικού κινήματος...

ΙΚΑΡΙΑ
Κινητοποιήσεις για την Υγεία

Τετράωρες στάσεις εργασίας (10 π.μ. - 2 μ.μ.) στις 20, 22 και 24 του Σεπτέμβρη, εξήγγειλε ο Σύλλογος Εργαζομένων του Πανικάριου Νοσοκομείου, διεκδικώντας τα δικαιώματα των εργαζομένων και ασθενών, αλλά και ενάντια στην απαξίωση των μονάδων Υγείας της Ικαρίας και των Φούρνων.

Διεκδικούν:

  • Δημόσιο δωρεάν σύστημα Υγείας-Πρόνοιας που να καλύπτει τις σύγχρονες ανάγκες των κατοίκων των νησιών
  • Πρόσληψη όλου του απαραίτητου ιατρικού, νοσηλευτικού, τεχνολογικού, βοηθητικού προσωπικού, οδηγών ασθενοφόρου, με μόνιμη σχέση εργασίας ώστε να καλύπτονται όλες οι μονάδες Υγείας και η προνοσοκομειακή περίθαλψη 24 ώρες το 24ωρο, 365 μέρες το χρόνο
  • Να υπάρχει τακτική πληρωμή των εργαζομένων που είναι ασφαλισμένοι του ΙΚΑ
  • Να σταματήσει η αντεργατική και υποκριτική 12ωρη βάρδια των οδηγών ασθενοφόρου του νοσοκομείου, που έχει σκοπό τάχα να καλύψει σε 24ωρη βάση τις ανάγκες, ενώ στην πραγματικότητα αφήνει στο έλεος της τύχης τους τις περιοχές της κεντρικής, βόρειας και δυτικής Ικαρίας. Να υπάρχουν δύο άτομα σε κάθε βάρδια των ασθενοφόρων
  • Να σταματήσει η δίωξη του αγροτικού γιατρού του Μαγγανίτη που ξεκίνησε με την κλήση του σε απολογία γιατί οι κάτοικοι απαίτησαν να μη μετακινείται για εφημερίες στο ΚΥ Ευδήλου
  • Να σταματήσει το σύγχρονο δουλεμπόριο των ιδιωτικών συνεργείων καθαριότητας
  • Να επισπευστούν οι διαδικασίες αγοράς νέας γεννήτριας για την ενεργειακή αυτάρκεια του νοσοκομείου.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ