ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 18 Σεπτέμβρη 2004
Σελ. /40
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΠΑΝΑΓΡΟΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ
Αγώνας επί της ουσίας!

Στη Θεσσαλία ξεκινούν οι προετοιμασίες για τις νέες μάχες της μικρομεσαίας αγροτιάς κατά της αντιαγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης και της ΕΕ

Αποψη από παλαιότερη κινητοποίηση των αγροτών στη Θεσσαλία

Eurokinissi

Αποψη από παλαιότερη κινητοποίηση των αγροτών στη Θεσσαλία
ΛΑΡΙΣΑ (του ανταποκριτή μας).--

Το πλαίσιο αγωνιστικής δράσης της Παναγροτικής Αγωνιστικής Συσπείρωσης, για το επόμενο διάστημα, καθορίστηκε στις συσκέψεις της ΠΑΣΥ, που πραγματοποιήθηκαν σε Λάρισα και Καρδίτσα. Οι εκπρόσωποι των Ενωτικών Ομοσπονδιών Αγροτικών Συλλόγων των δύο νομών και πρωτοβάθμιων συνδικαλιστικών και συνεταιριστικών οργανώσεων, που συμμετείχαν στις συσκέψεις, πήραν αποφάσεις για ενημερωτικές συσκέψεις κι αγωνιστικές συγκεντρώσεις σε επαρχίες και χωριά και μια σειρά άλλων εκδηλώσεων και πρωτοβουλιών.

Στο επίκεντρο της συζήτησης που αναπτύχθηκε τέθηκαν τα τρέχοντα αγροτικά προβλήματα - όπως των χαμηλών τιμών και των αδιάθετων αγροτικών προϊόντων - και, κυρίως, η νέα κατάσταση που διαμορφώνεται από την Κοινή Αγροτική Πολιτική της ΕΕ, που εφαρμόζει η κυβέρνηση της ΝΔ, όπως και η προηγούμενη του ΠΑΣΟΚ. Και τονίστηκε η αναγκαιότητα της αγωνιστικής συσπείρωσης των αγροτών για την ανατροπή αυτής της πολιτικής που ξεκληρίζει τη μικρομεσαία αγροτιά.

Στη Λάρισα

Στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Εργατικό Κέντρο Λάρισας, έγινε διεύρυνση της τοπικής Γραμματείας της ΠΑΣΥ, επικεφαλής της οποίας θα είναι ο Ρ. Μαρούδας, αντιπρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων του νομού κι αποφασίστηκε οι αγροτικές συγκεντρώσεις στο νομό να ξεκινήσουν από την πλατεία Λαού των Φαρσάλων, την ερχόμενη Τρίτη, στις 10 π.μ.

Παρουσιάζοντας το αγωνιστικό πλαίσιο δράσης της ΠΑΣΥ για το επόμενο διάστημα, ο Ρ. Μαρούδας υπογράμμισε πως στον ορίζοντα εμφανίζεται απειλητικά νέα καταιγίδα αντιαγροτικών μέτρων, που θα ενταθεί με την εφαρμογή της ενδιάμεσης αναθεώρησης της ΚΑΠ.

Κι επισήμανε: «Η απότομη χειροτέρευση της κατάστασης δεν είναι ένα τυχαίο γεγονός ούτε συγκυριακό φαινόμενο. Είναι οι πρώτες συνέπειες των νέων αντιαγροτικών πολιτικών που αποφασίστηκαν τόσο στις διαπραγματεύσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ) όσο και με τη διεύρυνση της ΕΕ με τις νέες 10 χώρες και την ενδιάμεση αναθεώρηση της ΚΑΠ».

Σημειώνοντας τις τεράστιες ευθύνες που φέρουν γι' αυτή την κατάσταση οι ξεπουλημένες ηγεσίες των ΠΑΣΕΓΕΣ - ΣΥΔΑΣΕ - ΓΕΣΑΣΕ, καθώς και όσοι συνεταιριστές και συνδικαλιστές της ΝΔ χρησιμοποιούν τις περγαμηνές των αγώνων προηγούμενων ετών, για ν' ανοίγουν διάλογο με την κυβέρνηση για μερεμέτια και μικροδιορθώσεις αυτής της πολιτικής, επισήμανε: «Η ΠΑΣΥ καλεί σε συστράτευση κάθε αγρότη και αγρότισσα, τους γεωτεχνικούς που ζουν από πρώτο χέρι τις αρνητικές εξελίξεις, κάθε φορέα που εμπλέκεται στο αγροτικό ζήτημα και θέλει να δράσει σ' αυτή την κατεύθυνση».

Στην Καρδίτσα

Στη σύσκεψη που έγινε στην Καρδίτσα το πρόγραμμα δράσης παρουσίασε ο Β. Παπαλίτσας, επικεφαλής της τοπικής Γραμματείας της ΠΑΣΥ, ο οποίος επισήμανε ότι «η κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζει την ίδια αντιαγροτική πολιτική της προηγούμενης του ΠΑΣΟΚ, οξύνοντας τα αδιέξοδα στους μικρομεσαίους αγρότες και τη γεωργία». Και συνέχισε: «Στο βάρβαρο καπιταλιστικό οικοδόμημα που κτίζουν ΕΕ και κυβέρνηση, πολυεθνικές και εμποροβιομήχανοι για μας δύο δρόμοι υπάρχουν: Ο ένας είναι να υποταχθούμε στις επιταγές και τις ορέξεις αυτού του οικοδομήματος - με ό,τι αυτό συνεπάγεται για μας, τους απογόνους μας και τη χώρα μας - κι ο άλλος είναι αυτός της αντίστασης και του αγώνα για την ανατροπή αυτής της πολιτικής. Για να έρθει στη χώρα μια πολιτική που θα έχει στο κέντρο της προσοχής της τον άνθρωπο και τις ανάγκες του».

Οπως τόνισε στη σύσκεψη ο Β. Μπούτας, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας κι άλλοι ομιλητές, μπροστά στην κατάσταση που διαμορφώνεται στον αγροτικό κόσμο, η ΠΑΣΥ αναλαμβάνει δράση για τη συσπείρωση και το συντονισμό όλων των αγωνιστικών και ζωντανών δυνάμεων που υπάρχουν μέσα στους αγρότες και στους φορείς της αγροτιάς, καθώς και σε φορείς που εμπλέκονται με την αγροτική οικονομία, όπως γεωτεχνικοί - Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Κι επισημάνθηκε ότι απαιτείται ένα ζωντανό και δραστήριο αγροτικό κίνημα, που θα δρα από κοινού με τους άλλους εργαζόμενους της πόλης και του χωριού και που θα αμφισβητεί και θα αντιπαρατάσσεται συνολικά με τις πολιτικές, τα μέτρα και τις αιτίες που δημιουργούν αυτή την κατάσταση, που πέρα από τα αιτήματα που κάθε φορά προκύπτουν ως συνέπεια της γενικότερης πολιτικής θα πρέπει να προβάλλει ζητήματα προοπτικής και στρατηγικής σημασίας για τη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη της αγροτικής οικονομίας.

Η ΠΑΣΥ στην πολιτική αντιπαραθέτει τη ριζικά αντίθετη πολιτική του αναπτυγμένου παραγωγικού συνεταιρισμού που μπορεί ν' αντιμετωπίσει τα διαρθρωτικά προβλήματα του μικρού και κατατεμαχισμένου κλήρου, τα πολλαπλά έξοδα, υπογραμμίζοντας ότι χρειάζεται στήριξη αυτός ο συνεταιρισμός με κεντρικές αντιμονοπωλιακές πολιτικές σ' όλους τους τομείς της δραστηριότητάς του από το χωράφι έως τη μεταποίηση και την εμπορία.

Οι διεκδικήσεις

Στις συσκέψεις αναφέρθηκαν τα βασικά αιτήματα που θέτει προς διεκδίκηση για το επόμενο διάστημα η ΠΑΣΥ, που είναι:

  • Αμεση και έγκαιρη διάθεση όλων των προϊόντων που καλλιεργούν και παράγουν οι αγρότες σε τιμές και επιδοτήσεις που εξασφαλίζουν βιώσιμο αγροτικό εισόδημα.
  • Κατάργηση κάθε περιορισμού ποσοστώσεων και προστίμων που επιβάλλει η ΕΕ και ανάπτυξη όλων των πλεονεκτημάτων που έχει η χώρα μας για ποιοτικά και ποσοτικά προϊόντα, σύμφωνα με τις ανάγκες του λαού μας, αλλά και διεθνώς. Απαγόρευση μεταλλαγμένων.
  • Αγροτική οικονομία που θα δίνει επαρκή προϊόντα διατροφής στο λαό της χώρας μας και όχι να τα εισάγουμε, καθώς και επαρκή προϊόντα για την ένδυσή του. Η μείωση της παραγωγής τροφίμων και ένδυσης με διοικητικά μέτρα (πρόστιμα, ποσοστώσεις κ.ά.) είναι έγκλημα κατά του λαού μας και κατά της ανθρωπότητας.
  • Ριζικά μέτρα αντιμετώπισης του κόστους παραγωγής στα μέσα και εφόδια καθώς και σε έργα υποδομής, έρευνας και στήριξης με επιστημονικά ιδρύματα των αγροτικών νοικοκυριών.
  • Πλήρη αποζημίωση στα 100% της ζημιάς των πληγέντων παραγωγών από κάθε θεομηνία στο φυτικό και ζωικό κεφάλαιο και προϊόν των αγροτών, χωρίς επιπρόσθετες επιβαρύνσεις.
  • Ουσιαστικά μέτρα και κίνητρα για την ηλικιακή ανανέωση του αγροτικού πληθυσμού προς όλους τους νέους και όχι μόνο προς εκείνους που είναι ιδιοκτήτες μεγάλων κληρονομιών.
  • Κατώτερη σύνταξη 400 ευρώ όσο και η αντίστοιχη κατώτερη εισφορά για στοιχειώδη αντιμετώπιση των αναγκών στα γεράματα.
  • Πολιτικές στήριξης των υποδομών και υπηρεσιών της ζωής στα χωριά και στην ύπαιθρο με συνολική αναβάθμιση των όρων ζωής στην Παιδεία, στην Υγεία, στον Πολιτισμό, στον Αθλητισμό, για να σταματήσει η ερήμωση της υπαίθρου.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ