ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 21 Σεπτέμβρη 2004
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
«ΚΥΚΝΟΣ ΑΒΕΕ»
Δυο εργάτες σακατεμένοι σε εργοστάσιο - «πυριτιδαποθήκη»

Από τύχη γλίτωσαν οι 33 εργαζόμενοι της βάρδιας, ύστερα από έκρηξη στο λέβητα βαφείου στο Λαγκαδά Θεσσαλονίκης

Τμήμα του λέβητα που έσκασε

Motion Team

Τμήμα του λέβητα που έσκασε
Μια βραδυφλεγής ωρολογιακή βόμβα, ο ένας από τους δυο λέβητες του Βαφείου - Φινιριστήριου «ΚΥΚΝΟΣ ΑΒΕΕ» στο Λαγκαδά Θεσσαλονίκης, λίγο έλειψε χτες να παρασύρει στο θάνατο τους 33 εργαζόμενους της πρωινής βάρδιας στο εργοστάσιο. Λίγο πριν από τις 11, ο λέβητας εξερράγη, τραυματίζοντας δυο εργάτες που δούλευαν εκείνη την ώρα στην πτέρυγα των κλωστηρίων και των οποίων η ζωή γλίτωσε από τύχη, αφού τα κλωστήρια καταστράφηκαν σχεδόν ολοσχερώς από τη δυνατή έκρηξη. Πρόκειται για τον Στέργιο Στοϊμενίδη 43 χρόνων και την Αντζελα Παυλίδου 45 χρόνων, οι οποίοι τραυματίστηκαν από τα αντικείμενα (καρούλια, σίδερα και λαμαρίνες) που παρέσυρε το ωστικό κύμα της έκρηξης. Οι δυο εργαζόμενοι νοσηλεύονται στο νοσοκομείο «Αγιος Παύλος» της Θεσσαλονίκης, όπου ο Σ. Στοϊμενίδης χειρουργήθηκε χτες στο μηρό.

Το εργοστάσιο απασχολεί συνολικά πάνω από 80 εργαζόμενους και ανήκει στον επιχειρηματία Γ. Φλωροκάπη, στο παρελθόν του οποίου έχουν καταγραφεί αλλεπάλληλα κρούσματα αντεργατικών μεθοδεύσεων και τρομοκρατίας στα εργοστάσιά του. Εντατικοποίηση της δουλιάς και απλήρωτα μεροκάματα αποτελούν καθημερινότητα για τους εργαζόμενους της «ΚΥΚΝΟΣ», ενώ πριν από μερικά χρόνια ο επιχειρηματίας απέλυσε 25 εργαζόμενες από το εργοστάσιό του στο Καλοχώρι, όταν επιχείρησαν να προχωρήσουν στη σύσταση σωματείου.

«Πυριτιδαποθήκη» μέσα στο εργοστάσιο

Σε βομβαρδισμό παρέπεμπε ο χώρος μετά την έκρηξη

Motion Team

Σε βομβαρδισμό παρέπεμπε ο χώρος μετά την έκρηξη
Αποτέλεσμα των ισχυρών πιέσεων που αναπτύσσονται στο εσωτερικό του λέβητα (ξεπερνάνε τις 9 ατμόσφαιρες) ήταν κατά τη χθεσινή έκρηξη να αποκολληθεί το μπροστινό του τμήμα, το οποίο, αφού τρύπησε την πόρτα του λεβητοστασίου και τους δύο πρόχειρους τοίχους της λαμαρινοκατασκευής που στεγάζει τα κλωστήρια, κατέληξε στο προαύλιο του εργοστασίου. Δεκάδες καρούλια (κώνοι), σίδερα και άλλα εξαρτήματα από τον εξοπλισμό των κλωστηρίων εκτοξεύτηκαν έως και 80 μέτρα μακριά, προκαλώντας ζημιές ακόμα και σε παρακείμενο σπίτι.

Οι εργαζόμενοι δούλευαν απροστάτευτοι από την «πυριτιδαποθήκη» που ο εργοδότης διατηρούσε μέσα στην επιχείρηση, αφού το λεβητοστάσιο βρισκόταν παράνομα στο κέντρο του εργοστασίου και χωριζόταν από τα τμήματα της παραγωγής με τοίχους από λαμαρίνα. Ο ιδιοκτήτης της επιχείρησης, επικαλούμενος «σύγχυση» μετά την έκρηξη, επιφυλάχτηκε να προσκομίσει αργότερα στις αρμόδιες υπηρεσίες της Επιθεώρησης Εργασίας, τόσο την άδεια λειτουργίας του λεβητοστασίου, όσο και το πιστοποιητικό συντήρησής του, γεγονός που γεννάει τεράστια ερωτήματα για τη νόμιμη λειτουργία και την προβλεπόμενη συντήρηση του λέβητα.

Αλγεινή εντύπωση προκαλεί και το γεγονός ότι ο εργοδότης διέθετε - σύμφωνα με την αστυνομία - άδεια από τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες για την επέκταση της επιχείρησής του με λαμαρινοκατασκευές. Η χθεσινή έκρηξη θα μπορούσε να έχει προκαλέσει δεκάδες θύματα, αν η πυρκαγιά που ξέσπασε αμέσως μετά στο εργοστάσιο επεκτεινόταν στις αποθήκες υγραερίου που βρίσκονταν πίσω από το λέβητα (!). Η εργοδοσία φρόντισε αμέσως μετά το ατύχημα να κρύψει τους εργαζόμενους μέσα στο εργοστάσιο, ενώ ο ίδιος ο ιδιοκτήτης της επιχείρησης επιτέθηκε με την ανοχή της αστυνομίας σε τεχνικό της τηλεόρασης που επιχείρησε να μπει στο παράπηγμα - εργοστάσιο και του έσπασε την κάμερα.

Καταγγέλλουν το έγκλημα ΠΑΜΕ και ΟΕΚΙΔΕ

Στον τόπο του ατυχήματος, έφτασε λίγη ώρα μετά την έκρηξη αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ, με επικεφαλής τον Θεόδωρο Κυριακίδη, μέλος της διοίκησης του ΕΚΘ και διαπίστωσε επί τόπου την παντελή έλλειψη μέτρων ασφάλειας στο εργοστάσιο. Το χθεσινό παρολίγο μαζικό εργατικό έγκλημα καταγγέλλει και η ΟΕΚΙΔΕ, σημειώνοντας ότι οι εργαζόμενοι πρέπει να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους, να σπάσουν το κλίμα της τρομοκρατίας που καλλιεργεί η εργοδοσία και να απαιτήσουν στο πλευρό του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος τα δικαιώματά τους και την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών τους.

ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΣΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΔΟΥΛΙΑΣ
Θάφτηκε σε χαντάκι τεσσάρων μέτρων

Ενας ακόμα εργάτης, ο Αζισλάρι Αντριάν, 44 ετών, από την Αλβανία, πλήρωσε με τη ζωή του το περασμένο Σάββατο, όταν θάφτηκε μέσα σε ένα χαντάκι τεσσάρων μέτρων στο Λαύριο, το ανελέητο κυνήγι της εργοδοσίας για αύξηση των κερδών της. Ο 44χρονος εργαζόταν στον εργολάβο Τζωρτζάτο που έχει αναλάβει το έργο του αποχετευτικού δικτύου του βιολογικού καθαρισμού στο Λαύριο. Είναι ο 47ος νεκρός εργαζόμενος από τις αρχές του χρόνου μέχρι σήμερα, σύμφωνα μόνο με τα στοιχεία του «Ρ», ενώ τα εγκλήματα της εργοδοσίας από το 2000 έχουν ως αποτέλεσμα οι νεκροί εργαζόμενοι να έχουν ξεπεράσει τους 650.

Ο εργάτης μαζί με δύο ακόμα συναδέλφους του το Σάββατο, περίπου στις 11 το πρωί, έκαναν εργασίες τοποθέτησης σωληνών σε χαντάκι στην περιοχή Αγία Παρασκευή. Τα μπάζα που ήταν τοποθετημένα δεξιά και αριστερά πάνω από τα κεφάλια τους, χωρίς κανένα προστατευτικό υποστύλωμα, υποχώρησαν και οι δύο εργαζόμενοι πρόλαβαν από τύχη και γλίτωσαν. Ο 44χρονος όμως καταπλακώθηκε από χώματα, ενώ μία μεγάλη πέτρα τον χτύπησε στο κεφάλι του, με αποτέλεσμα να βρει ακαριαίο θάνατο. Για μια ακόμα φορά όμως η εργοδοσία, όπως γίνεται πάντα μετά από κάθε έγκλημα, εξαφανίστηκε. Μάλιστα, όπως καταγγέλθηκε από τους ίδιους τους εργαζόμενους του εργολάβου στο Συνδικάτο Οικοδόμων Λαυρεωτικής, οι παρανομίες δε σταματούσαν μόνο στην έλλειψη μέτρων, αλλά και στην ανασφάλιστη εργασία, αφού δεν κόλλαγε ένσημα στους περισσότερους εργαζόμενους.

Το νέο έγκλημα της εργοδοσίας καταγγέλλει το Συνδικάτο Οικοδόμων Λαυρεωτικής με ανακοίνωσή του και τονίζει ότι το δυστύχημα αυτό έγινε σε μια περίοδο που τα κέντρα εξουσίας προσπαθούν να σηκώσουν τον εθνικισμό στο λαό για να αποκρύψουν πίσω από το προσωπείο του εθνικού φρονήματος το μεγάλο φαγοπότι που στήθηκε πίσω από τις πλάτες του ελληνικού λαού. Αποδεικνύεται περίτρανα, σημειώνει, ότι οι εργάτες από όπου και να κατάγονται, δεν έχουν καμία διαφορά μεταξύ τους και έχουν συμφέρον να αγωνιστούν ενωμένοι για να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους. Το μεγάλο κεφάλαιο δεν ξεχωρίζει αν αυτός που εκμεταλλεύεται είναι Ελληνας ή Αλβανός, το μόνο που τον νοιάζει είναι να αυξάνει κέρδη του.

Εμπαιγμός

Σε επικοινωνιακό παιχνίδι στην πλάτη των εργαζομένων μεταξύ κυβέρνησης και πλειοψηφίας ΓΣΕΕ, εξελίσσεται η υπόθεση του Ασφαλιστικού. Χτες ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφης, απαντώντας στο αίτημα της ΓΣΕΕ για συνάντησή τους ανοίγει την πόρτα για συζήτηση, «εάν - όπως λέει ο υπουργός - η ΓΣΕΕ θέλει να θέσει συγκεκριμένα ζητήματα...». Και όλα αυτά, τη στιγμή που η κυβέρνηση τα δίνει όλα για να εφαρμοστεί μέχρι τέλους ο αντιασφαλιστικός νόμος Ρέππα, την ώρα που η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ ανοίγει το διάλογο με το ΣΕΒ για τις εργασιακές σχέσεις, ενώ δεν παραλείπει να κάνει και ημερίδες για τα επαγγελματικά ταμεία, την ιδιωτικοποίηση, δηλαδή, της Κοινωνικής Ασφάλισης.

Μπάρκο στο θάνατο

Τραγικό θάνατο βρήκε χτες το απόγευμα ο ναυτεργάτης Μιχάλης Βασιλείου, 53 ετών, με την ειδικότητα του ναύτη, μέσα στο φορτηγό πλοίο «ΠΕΛΙΑ».

Το πλοίο βρίσκεται στις εγκαταστάσεις της τσιμεντοβιομηχανίας ΑΓΕΤ - ΗΡΑΚΛΗΣ στο Βόλο, προκειμένου να ξεφορτώσει εκεί τέφρα. Κατά τη διάρκεια της εκφόρτωσης έπεσε πάνω στο ναυτεργάτη η χούφτα του γερανού, που βρίσκεται εγκατεστημένος στο λιμάνι. Ο Μιχ. Βασιλείου αποτελεί το δεύτερο ναυτεργάτη που σκοτώνεται σε διάστημα δύο εβδομάδων. Επίσημα τα αίτια του ναυτεργατικού δυστυχήματος δεν έχουν γίνει γνωστά, όμως αποτελεί κοινό μυστικό ότι η υπερεντατικοποίηση στα πλοία, οι ελλιπείς συνθέσεις των πληρωμάτων και έλλειψη των μέτρων ασφαλείας αποτελούν πλέον καθεστώς.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ