ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 21 Σεπτέμβρη 2004
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
«ΤΡΙΚΟΛΑΝ» - ΝΑΟΥΣΑ
Νέα πανεργατική απεργία την Πέμπτη

Πανναουσαϊκό-πανεργατικό χαρακτήρα παίρνει από την Πέμπτη ο αγώνας των 98 εργαζομένων της «Τρικολάν» να κρατήσουν το εργοστάσιο ανοιχτό, κόντρα στα σχέδια του Λαναρά να βάλει λουκέτο στην επιχείρηση στις 6 του Οκτώβρη. Το Σάββατο, με πρωτοβουλία του Εργατικού Κέντρου και των σωματείων στα εργοστάσια του ομίλου «Κλωνατέξ», πραγματοποιήθηκε στη Νάουσα μαζική λαϊκή συνέλευση, με τη συμμετοχή εκπροσώπων των κομμάτων και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, εργαζομένων και φορέων της πόλης, στην οποία αποφασίστηκε η κήρυξη πανναουσαϊκής απεργίας την Πέμπτη 23 του Σεπτέμβρη και η διοργάνωση συλλαλητηρίου στις 10 π.μ. έξω από το ΕΚΝ. Το ΚΚΕ εκπροσώπησε στη συνέλευση ο Αγγελος Τζέκης, βουλευτής του Κόμματος.

Στη μεθαυριανή απεργία θα συμμετάσχουν με στάσεις εργασίας οι έμποροι και επαγγελματοβιοτέχνες της πόλης, ενώ στη διάρκεια του συλλαλητηρίου κλειστά θα παραμείνουν και τα σχολεία όλων των βαθμίδων. Οι εργαζόμενοι και ο λαός της Νάουσας δηλώνουν αποφασισμένοι να μην επιτρέψουν να χαθεί ούτε μια θέση εργασίας στην πόλη τους και να βάλουν φρένο στη ραγδαία συρρίκνωση της βιομηχανικής παραγωγής και στο μαρασμό της περιοχής, που επέβαλαν με τις πολιτικές τους τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και η ΝΔ όλα τα προηγούμενα χρόνια.

Μιλώντας στη συνέλευση ο Αγγελος Τζέκης αναφέρθηκε στις συνέπειες του αναπτυξιακού νόμου και υπογράμμισε ότι είναι μύθος τα όσα ακούγονται για μείωση των κερδών του επιχειρηματία «αφού, όπως σημείωσε, είναι γνωστό ότι τα κέρδη της ΦΑΝΚΟ στη χώρα μας όσο και στις άλλες βαλκανικές χώρες έχουν πενταπλασιαστεί». Ο βουλευτής του ΚΚΕ κάλεσε τους εργαζόμενους στις 9 του Οκτώβρη στην Αθήνα στο μεγάλο συλλαλητήριο που διοργανώνει το ΚΚΕ για τα προβλήματα της λαϊκής οικογένειας, «για να τρομοκρατήσουμε, όπως είπε χαρακτηριστικά, αυτούς που μέσα από μεθοδεύσεις μάς τρομοκρατούν». Στη συνέλευση μίλησαν ακόμα ο Δήμος Θεοδώρου, πρόεδρος της ΟΕΚΙΔΕ, και ο Χρήστος Τρεμπελής, πρόεδρος του ΕΚΝ, στελέχη και οι δύο του ΠΑΜΕ. Την αλληλεγγύη τους στους εργαζόμενους της «Τρικολάν» κατέθεσαν την Παρασκευή δύο ακόμα σωματεία, το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης και η Ενωση Εμποροϋπαλλήλων Ν. Θεσσαλονίκης.

Μεγάλοι απόντες από τη συνέλευση του Σαββάτου ήταν οι πρόεδροι των Εργατικών Κέντρων της Αλεξάνδρειας (πλειοψηφία ΔΑΚΕ), των Γιαννιτσών και της Βέροιας (πλειοψηφία ΠΑΣΚΕ), οι οποίοι αν και προσκλήθηκαν δεν παραβρέθηκαν, παρά το γεγονός μάλιστα ότι ο πρόεδρος του ΕΚ Βέροιας είναι και εκλεγμένο μέλος στη διοίκηση της ΓΣΕΕ. Επιβεβαίωσαν έτσι για μια ακόμη φορά το ρόλο που παίζουν οι συμβιβασμένες ηγεσίες του συνδικαλιστικού κινήματος στις κρίσιμες για τους εργαζόμενους μάχες, ιδιαίτερα σε μια φάση που ο αγώνας στη Νάουσα κλιμακώνεται και διευρύνεται, τόσο ενάντια στον Λαναρά όσο και ενάντια στις δικομματικές πολιτικές που μετατρέπουν ένα ακόμα εργοστάσιο σε κουφάρι.

Ξεκάθαρη στάση απέναντι στους αγώνες των εργαζομένων πήρε την Παρασκευή και ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Γ. Αλογοσκούφης, ο οποίος, υιοθετώντας πλήρως την επιχειρηματολογία του Λαναρά, δήλωσε σχετικά με τη FANCO από τη Θεσσαλονίκη ότι η κυβέρνηση δεν προτίθεται να στηρίξει κλάδους «που δεν έχουν πια συγκριτικά πλεονεκτήματα».

ΚΟΡΙΝΘΟΣ - «ΒΕΚΚΑ»
Στο δρόμο και χτες για τα δουλεμένα μεροκάματα

Απεργιακή συγκέντρωση και πορεία στη Νομαρχία έγινε χτες στην Κόρινθο, με αφορμή την παγκορινθιακή τρίωρη στάση εργασίας στα πλαίσια της αλληλεγγύης στον αγώνα των εργατών στην αλλαντοβιομηχανία ΒΕΚΚΑ, οι οποίοι διεκδικούν την καταβολή των δεδουλευμένων τους, καθώς παραμένουν απλήρωτοι για πέντε περίπου μήνες.

Η συμμετοχή στην τρίωρη στάση εργασίας και πολύ περισσότερο στην απεργιακή συγκέντρωση δεν ήταν η επιβαλλόμενη καθώς το «παρών» έδωσαν εκτός από τους εργάτες της ΒΕΚΚΑ, κατά κύριο λόγο μόνο τα μέλη και τα στελέχη του ΠΑΜΕ στο νομό. Η πλειοψηφία της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Κορίνθου (ΕΚΚ) που είχε και την «ευθύνη» υπονόμευσε ουσιαστικά την αγωνιστική κινητοποίηση, καθώς από τους δεκάδες χιλιάδες εργάτες που υποτίθεται πως εκπροσωπεί παρουσιάστηκαν μόνο... οι ίδιοι, για να σώσουν τα προσχήματα.

Το στέλεχος του ΠΑΜΕ και μέλος της διοίκησης του ΕΚΚ, Τάκης Αλωνιστιώτης, τόνισε την ανάγκη για κλιμάκωση του αγώνα με τη συμμετοχή ολόκληρης της κορινθιακής κοινωνίας και κάλεσε τους εργάτες της ΒΕΚΚΑ να πάρουν την υπόθεση του αγώνα στα χέρια τους και να ξεπεράσουν τη συμβιβασμένη πλειοψηφία του ΕΚΚ, καθώς και τους εργοδοτικούς και κυβερνητικούς συνδικαλιστές.

Οργίλη παραφωνία αποτέλεσε ο Θεόδωρος Χριστοφιλόπουλος, μέλος της διοίκησης της ΓΣΕΕ και πρώην πρόεδρος του ΕΚΚ, ο οποίος τόλμησε κι επιτέθηκε στο ΠΑΜΕ για τη δράση που έχει αναπτύξει όλο αυτό το διάστημα για τα δίκαια των εργατών, όταν ο ίδιος και η παράταξη που εκπροσωπεί (ΠΑΣΚΕ) έχει αναγάγει σε επιστήμη τον εργοδοτικό και κυβερνητικό συνδικαλισμό. Επί των ημερών του - για να μην ξεχνιόμαστε - ούτε... μισή κινητοποίηση δεν έγινε όταν πριν δύο χρόνια είχαμε μόνο στην Κόρινθο 6 νεκρούς στη «Σωληνουργεία» και 3 νεκρούς στη ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ. Η επιβράβευση ήρθε λίγο αργότερα όταν και... προβιβάστηκε στα ηγετικά κλιμάκια της ΓΣΕΕ και σήμερα αποτελεί εξέχον μέλος της.


ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΕΛΤΑ
Παράσταση διαμαρτυρίας στην Ομοσπονδία

Παράσταση διαμαρτυρίας έκαναν χτες οι ταξικές συνδικαλιστικές δυνάμεις, η Δημοκρατική Συνεργασία Εργαζομένων (ΔΣΕ) ΕΛΤΑ, στα γραφεία της Ομοσπονδίας (ΠΟΣΤ), για να καταγγείλουν τις μεθοδεύσεις της πλειοψηφίας (ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ) για την ταχύτερη εφαρμογή του αντιασφαλιστικού νόμου. Αλλά και τη στάση της απέναντι στη συμφωνία μεταξύ των ΕΛΤΑ και της εταιρίας «House Market» για τη διανομή διαφημιστικού υλικού. Οπως ειπώθηκε, η συμφωνία περιλαμβάνει όρους διανομής, που παραβιάζουν τον κανονισμό εργασίας. Οι εκπρόσωποι της Δημοκρατικής Συνεργασίας τόνισαν ότι διαφωνούν στο σύνολο της αντιασφαλιστικής πολιτικής που εφαρμόζεται σήμερα. Απόρροια αυτής είναι και το Ταμείο Επαγγελματικής Ασφάλισης, στη δημιουργία του οποίου πρωτοστάτησε η πλειοψηφία της Ομοσπονδίας. Η ίδια πλειοψηφία αποφάσισε σε πρόσφατο Συνέδριο της Ομοσπονδίας να εγγράψει όλους τους εργαζόμενους χωρίς να τους ρωτήσει - αν και ο νόμος προβλέπει ότι η εγγραφή είναι εθελοντική - και μετά να ανακοινώσει ότι όποιος θέλει μπορεί να διαγραφεί εθελοντικά! Επίσης, οι εκπρόσωποι της ΔΣΕ ΕΛΤΑ κατήγγειλαν τη συμφωνία των ΕΛΤΑ με την εταιρία «House Market», που εκμεταλλεύεται τα καταστήματα ΙΚΕΑ, σημειώνοντας ότι με βάση τη συμφωνία οι ταχυδρόμοι είναι αναγκασμένοι να μοιράζουν το διαφημιστικό υλικό πόρτα - πόρτα και όροφο τον όροφο. Ενώ ο κανονισμός εργασίας προβλέπει να αφήνουν το υλικό στην είσοδο της πολυκατοικίας. Απόρροια της συμφωνίας είναι η παραβίαση του κανονισμού και η υπερεντατικοποίηση της εργασίας. Ακόμα, καταγγέλθηκε η πλειοψηφία της Ομοσπονδίας που απέναντι σ' αυτήν την κατάσταση έχει μείνει ουσιαστικά άπραγη και δεν οργανώνει την αντίσταση των εργαζομένων, αλλά και η πλειοψηφία (ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ) της διοίκησης του Σωματείου Ταχυδρόμων Αθήνας, που αποδέχτηκαν αυτήν τη συμφωνία.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ «ΣΟΦΤΕΞ»
Αγωνιστική απάντηση στις νέες απολύσεις

Με πολύμορφες κινητοποιήσεις απαντούν οι εργαζόμενοι της «ΣΟΦΤΕΞ» στην απόφαση της ιδιοκτήτριας πολυεθνικής «BOLTON GROUP» να πετάξει στην ανεργία ακόμα 50 εργαζόμενους στα πλαίσια των πολιτικών της ανταγωνιστικότητας, αυτών ακριβώς που στηρίζει και η κυβέρνηση. Οι εργαζόμενοι, συμμετέχοντας καθολικά στη χτεσινή τετράωρη στάση εργασίας που κήρυξε το σωματείο και μαζικά στη Γενική Συνέλευση, αποφάσισαν: Τετράωρη στάση εργασίας αύριο Τετάρτη στο τέλος της κάθε βάρδιας και την Πέμπτη 24ωρη απεργία και συγκέντρωση στις 11 το πρωί στο υπουργείο Εργασίας, όπου έχει προγραμματιστεί τριμερή συνάντηση. Ακόμα εξουσιοδότησαν τη διοίκηση του σωματείου να προχωρήσει σε κλιμάκωση των κινητοποιήσεων με μορφές και χρόνο που θα αποφασίσει.

Στη Συνέλευση οι συνδικαλιστές της διοίκησης κάλεσαν τους εργαζόμενους να αντισταθούν στα σχέδια της εργοδοσίας και να μην υπογράψουν καμία «οικειοθελή αποχώρηση». Ξεκάθαρο έγινε όμως και από τους εργαζόμενους ότι δε θα επιτρέψουν τις νέες απολύσεις της πολυεθνικής, που τα τελευταία χρόνια μαζί με το κλείσιμο του εργοστασίου της Δράμας έχει στείλει στην ανεργία περίπου 800 εργαζόμενους. Φαίνεται, όμως, ότι η αγωνιστική απάντηση που ετοιμάζονται να δώσουν οι εργαζόμενοι δεν άρεσε καθόλου στην εργοδοσία, η οποία προκάλεσε, κόβοντας το ρεύμα στην αίθουσα που έγινε η Συνέλευση, ενώ προσπάθησε να εμποδίσει την είσοδο σε εκπροσώπους συνδικαλιστικών οργάνων του κλάδου. Βέβαια, ούτε τη συνέλευση κατάφερε να εμποδίσει, αλλά ούτε και την είσοδο των συνδικαλιστών.

Την ίδια στιγμή που 50 ακόμα εργαζόμενοι στέλνονται στην ανεργία, οι ήδη απολυμένοι της επιχείρησης κλιμακώνουν τον αγώνα τους ενάντια στην κοροϊδία της κυβέρνησης και θα συγκεντρωθούν, όπως της είχαν υποσχεθεί, και πάλι στη 1 το μεσημέρι έξω από το υπουργείο Οικονομικών, απαιτώντας λύση στο πρόβλημά τους.

ΜΙΝΕΡΒΑ
Στάσεις και στις τρεις βάρδιες

Με στάσεις εργασίας και στις τρεις βάρδιες, οι εργαζόμενοι στη ΜΙΝΕΡΒΑ αρχίζουν από σήμερα τον αγώνα τους ενάντια στην τρομοκρατική απόλυση συναδέλφου τους που έγινε την περασμένη Παρασκευή. Οι στάσεις εργασίας θα γίνονται 7-9 π.μ., 3-5 μ.μ. και 11-1 μετά τα μεσάνυχτα. Η απόφαση για τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις πάρθηκε χτες το μεσημέρι, στη διάρκεια έκτακτης γενικής συνέλευσης των εργαζομένων, η οποία έγινε με πρωτοβουλία της αγωνιστικής παράταξης της «Εργοστασιακής Επιτροπής».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ