ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 22 Σεπτέμβρη 2004
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΛΑΪΚΗ ΣΤΕΓΗ
Δικαίωμα κάθε εργάτη

Πρωτοβουλία για την ανάπτυξη διεκδικητικού κινήματος πήραν σωματεία της Αθήνας

Εργάτες κτίζουν τα σπίτια. Εχουν δικαίωμα στο κεραμίδι πάνω από το κεφάλι τους!
Εργάτες κτίζουν τα σπίτια. Εχουν δικαίωμα στο κεραμίδι πάνω από το κεφάλι τους!
Η ανάδειξη, ως άμεσου καθήκοντος, ενός από τα μεγαλύτερα προβλήματα της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων γενικότερα, αυτό της λαϊκής στέγης, η προβολή των διεκδικήσεων του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος και η ανάπτυξη αγωνιστικών πρωτοβουλιών το επόμενο διάστημα, ήταν τα κύρια ζητήματα της χτεσινής σύσκεψης που διοργάνωσαν ταξικά πρωτοβάθμια σωματεία της Αθήνας για το πρόβλημα της λαϊκής στέγης. Τη σύσκεψη διοργάνωσαν τα σωματεία Οικοδόμων, Εμποροϋπαλλήλων, Κλωστοϋφαντουργών - Ιματισμού - Δέρματος, Μετάλλου και Φαρμακοϋπαλλήλων.

Κοινή εκτίμηση όλων ήταν ότι η λύση του προβλήματος της λαϊκής στέγης, δικαίωμα το οποίο ΠΑΣΟΚ και ΝΔ μετέτρεψαν σε «θηλιά» στο λαιμό χιλιάδων εργαζομένων και των οικογενειών τους, βρίσκεται στον κοινό αγώνα της εργατικής τάξης με στόχο την ανατροπή αυτής της πολιτικής που οξύνει συνολικά τα προβλήματα των εργαζομένων. Γι' αυτό, το επόμενο διάστημα, το πρόβλημα θα συζητηθεί στα σωματεία, στους χώρους δουλιάς, στην κατεύθυνση συντονισμού της δράσης για την ανάληψη συγκεκριμένων πρωτοβουλιών, για την προβολή και διεκδίκηση αυτού του δικαιώματος, την ενσωμάτωσή του στο σύνολο των διεκδικήσεων της εργατικής τάξης.

Τη σύσκεψη άνοιξε ο Βαγγέλης Βακάλης, πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας, ο οποίος τόνισε ότι το πρόβλημα της λαϊκής στέγης ήταν και είναι ένα από τα κεντρικά σημεία ταξικής αντιπαράθεσης και από τα πρώτα στην ιεράρχηση του εργατικού κινήματος. Αναφερόμενος πιο συγκεκριμένα στον κύριο φορέα στέγασης, τον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας, υπογράμμισε ότι οι προηγούμενες κυβερνήσεις, αλλά και η σημερινή τον χρησιμοποίησαν και τον χρησιμοποιούν, χρησιμοποίησαν δηλαδή τις εισφορές των εργαζομένων για την πιστή εξυπηρέτηση των πολιτικο-οικονομικών συμφερόντων του κεφαλαίου.

Τα τελευταία χρόνια ο ΟΕΚ λειτουργεί, υπογράμμισε, σαν ατζέντης των τραπεζών, όπου στέλνει μαζικά τους δικαιούχους στα σαγόνια του τραπεζικού και κατασκευαστικού κεφαλαίου. Λειτουργεί παράλληλα σαν προπαγανδιστικός μηχανισμός. Στα παραπάνω έρχεται να προστεθεί η πρόσφατη ανακοίνωση ότι το κόστος κατασκευής ανά τετραγωνικό θα φτάσει τα 2000 ευρώ, όταν ο μέσος όρος πανελλαδικά του κόστους του τετραγωνικού των σπιτιών που φτιάχνει ο ΟΕΚ δεν ξεπερνά τα 450 ευρώ. «Θέση μας - τόνισε - είναι να μην πληρώσει ούτε δραχμή πάνω από τα 450 ευρώ ο δικαιούχος των σπιτιών του Ολυμπιακού Χωριού. Τη διαφορά να πληρώσει η ΔΟΕ και ο Αθήνα 2004».

Και συνέχισε: «ΠΑΣΟΚ και ΝΔ στόχο έχουν να συγκαλύψουν τις εγκληματικές τους ευθύνες γιατί οδήγησαν τον Οργανισμό σε δρόμους ξένους προς την αποστολή του, κατασπαταλώντας τεράστια ποσά από τα αποθεματικά του σε έργα βιτρίνας, βάζοντας σε κίνδυνο το μέλλον του ΟΕΚ, υποθηκεύοντας το δικαίωμα χιλιάδων δικαιούχων να αποκτήσουν στέγη. Δεν έχει βέβαια κανείς την αυταπάτη ότι ένα τόσο θεμελιακό ζήτημα μπορεί να λυθεί και με τον τρόπο που πρέπει να λυθεί στα πλαίσια του συστήματος της κυριαρχίας των νόμων της αγοράς και του κέρδους. Θεωρούμε όμως, ότι υπάρχουν σοβαρά περιθώρια για την ουσιαστική βελτίωσή του».

Με πολύ έντονο τρόπο περιέγραψε την πραγματικότητα ο Νίκος Τουτουτζάκης, από το Συνδικάτο Μετάλλου Αθήνας. «Στη σύγχρονη - τόνισε - μεταολυμπιακή περίοδο, όπου όλοι είδαμε πόσο έχει προχωρήσει η επιστήμη, η τεχνολογία, αλλά και οι δυνατότητες του παραγωγικού δυναμικού της χώρας, την εποχή που κάποιοι ξεδιάντροπα κάνουν δεξιώσεις σε επαύλεις στη Φιλοθέη και αλλού και άλλοι κρουαζιέρες με σύγχρονους "Τιτανικούς", φαίνεται η μεγάλη αδικία απέναντι σε αυτούς που παράγουν όλα τα αγαθά, όλο τον πλούτο. Η εργατική τάξη δεν έχει να πληρώσει το ενοίκιό της, τη δόση για το σπίτι που αγόρασε, το δάνειο που πήρε για να το επισκευάσει. Μένει σε ανήλια υπόγεια, στριμωγμένη πολλές φορές σε ένα 2αράκι μια 4μελής - 5μελής οικογένεια. Που πολλές φορές για να πληρώσει το ενοίκιο μένει χωρίς φως, τηλέφωνο κλπ.». Για να καταλήξει: «Η εργατική τάξη, τα ταξικά σωματεία, το ΠΑΜΕ μπορούν να πετύχουν από κοινού με όλους τους συμμάχους τους, έτσι ώστε τα μεγάλα προβλήματα της λαϊκής οικογένειας, όπως αυτό της στέγης, και η δράση για αυτά να ανοίγουν το δρόμο για βαθύτερες, ουσιαστικότερες αλλαγές σε κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο».

«Η κατοικία δεν απασχολεί μόνο αυτούς που θέλουν να αποκτήσουν στέγη, αλλά και αυτούς που δεν μπορούν να πληρώσουν τη δόση του δανείου, τον άνεργο, το φοιτητή, αυτόν που κάνει διπλές και τριπλές βάρδιες για πληρώσει το ενοίκιο ή το δάνειο», τόνισε ο Γιάννης Πάσουλας, γραμματέας της Ομοσπονδίας Οικοδόμων Ελλάδας και εκπρόσωπος των εργαζομένων στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΕΚ. Αναφέρθηκε ιδιαίτερα στο σκάνδαλο του Ολυμπιακού Χωριού και στον τρόπο με τον οποίο οι κυβερνήσεις μέχρι σήμερα το χρησιμοποιούν για να κρατούν ομήρους χιλιάδες εργαζόμενους. Υπογράμμισε ότι η κατοικία είναι δικαίωμα, στόχος πάλης του κινήματος και άρρηκτα συνδεδεμένος με την πάλη για λαϊκή οικονομία και λαϊκή εξουσία.

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ
Στην πάλη η λύση για σταθερή δουλιά

Τη συμπαράσταση και την ταξική αλληλεγγύη στους εργαζόμενους της «ΣΟΦΤΕΞ» και της «ΒΕΚΚΑ» αλλά και την αγανάκτηση για το επιχειρούμενο κλείσιμο της «ΤΡΙΚΟΛΑΝ» και της «ΡΙΛΚΕΝ» εκφράζει με ανακοίνωσή του το Συντονιστικό Σωματείων Ξενοδοχείων Αττικής. Ταυτόχρονα, καταδικάζει και καταγγέλλει τις αντεργατικές ενέργειες της εργοδοσίας και την αστυνομική βία που ασκήθηκε στους εργαζόμενους της «ΜΙΣΚΟ».

Ειδικότερα, στην ανακοίνωσή του το Συντονιστικό καταγγέλλει τις συγκεκριμένες πολιτικές των κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ καθώς και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που επιδοτώντας τους εργοδότες δημιουργούν ανέργους αλλά και την πλειοψηφία της ΓΣΕΕ (ΠΑΣΚΕ -ΔΑΚΕ - ΑΠ) που βάζει πλάτη στην αντεργατική πολιτική, υπονομεύει και απαιτεί τις περισσότερες φορές από τους εργαζόμενους να σταματήσουν τους αγώνες τους.

«Η απαίτηση για σταθερή δουλιά είναι ένα ζήτημα που θα λυθεί μόνο με την ανυποχώρητη και διαρκή πάλη του εργατικού κινήματος», επισημαίνει το Συντονιστικό στη συνέχεια και καλεί τους εργαζόμενους να παλέψουν όλοι μαζί και να ενισχύσουν το ΠΑΜΕ ώστε συντονισμένα να αναχαιτίσουν τις επιθέσεις της πλουτοκρατίας, του αυταρχισμού, των μονοπωλίων, τη στέρηση των δημοκρατικών ελευθεριών. «Η ταξική συσπείρωση ήταν, είναι και θα είναι μονόδρομος στους αγώνες του χτες, του σήμερα, του αύριο» καταλήγει.


Συγκέντρωση διαμαρτυρίας συμβασιούχων

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν χθες απολυμένοι συμβασιούχοι, που δούλευαν στη Διεύθυνση Αλλοδαπών και Μετανάστευσης Αθηνών, έξω από τα γραφεία της. Οι συμβασιούχοι, που αριθμούν περίπου τους 400 και απολύθηκαν στα τέλη Ιούλη, διεκδικούν μόνιμη και σταθερή δουλιά και σε ανακοίνωσή τους δηλώνουν ότι θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους μέχρι να δικαιωθούν.

Απλήρωτοι 1.200 εργαζόμενοι

Απλήρωτοι, σχεδόν ένα μήνα μετά τη λήξη του κατασκηνωτικού προγράμματος για τους ανθρώπους με αναπηρία (ΑμεΑ), παραμένουν 1.200 εργαζόμενοι στις κατασκηνώσεις του υπουργείου Υγείας.

Με ευθύνη των κυβερνήσεων, οι δημόσιες κατασκηνώσεις για ΑμεΑ στη χώρα καλύπτουν μόλις το 1% των ανθρώπων που τις έχουν ανάγκη και στην πλειοψηφία τους είναι άθλιες έως επικίνδυνες. Το υπουργείο Υγείας, που έχει την ευθύνη για τις κατασκηνώσεις των ΑμεΑ, έχει αναθέσει τη λειτουργία τους στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Γονέων και Κηδεμόνων Ατόμων με Αναπηρίες (ΠΟΣΓΚ ΑμεΑ), αλλά αρνείται να χορηγήσει τα απαραίτητα κονδύλια για τη λειτουργία τους (πληρωμές συνοδών, γιατρών, βοηθητικού προσωπικού κλπ.). Και έτσι οι εργαζόμενοι παραμένουν απλήρωτοι, ενώ οι γονείς αναγκάζονται να βάζουν το χέρι στην τσέπη, συμμετέχοντας στις αμοιβές του προσωπικού.

Στο θέμα επανέρχεται η ΠΟΣΓΚ ΑμεΑ, με επιστολή της προς τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Υγείας Νικ. Κακλαμάνη, κάνοντας λόγο για εμπαιγμό και κωλυσιεργία.

Σχολιάζοντας εκπρόσωποι της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Αναπήρων τόνισαν στο «Ρ» ότι και η ίδια η ΠΟΣΓΚ ΑμεΑ έχει ευθύνες, που δεν αντέδρασε στον τρόπο λειτουργίας των κατασκηνώσεων τόσα χρόνια και που δέχτηκε, πολλοί σύλλογοι - μέλη της να αναγκάζουν τους γονείς να βάζουν λεφτά απ' την τσέπη τους για να υπάρχει στοιχειώδης στελέχωση στις κατασκηνώσεις. «Οι εκ των υστέρων διαμαρτυρίες της ΠΟΣΓΚ ΑμεΑ - επισήμαναν - μόνο για το ζήτημα της πληρωμής των συνοδών επιβεβαιώνει τις καταγγελίες που έχει κάνει η Επιτροπή ότι το όλο καθεστώς έχει στηθεί κύρια με δική της ευθύνη. Το κράτος έχει υποχρέωση να εξασφαλίσει πλήρες δίκτυο δημόσιων κατασκηνώσεων σε όλη τη χώρα».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ