ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 22 Σεπτέμβρη 2004
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Αμετανόητος ο Μπους

Ασφυκτικές πιέσεις στον Μπλερ καθώς το 71% των Βρετανών επιθυμεί οριστικοποίηση της αποχώρησης των βρετανικών στρατευμάτων από το Ιράκ

Η ιρακινή αντίσταση έχει ήδη καταστρέψει δύο στρατιωτικά τζιπ των κατοχικών δυνάμεων

Associated Press

Η ιρακινή αντίσταση έχει ήδη καταστρέψει δύο στρατιωτικά τζιπ των κατοχικών δυνάμεων
ΒΑΓΔΑΤΗ-ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.--

Υπεραμύνθηκε της εισβολής και της κατοχής στο Ιράκ ο Αμερικανός Πρόεδρος, μιλώντας στην ετήσια Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. Από την πλευρά του, ο Βρετανός πρωθυπουργός δέχεται ασφυκτικές πιέσεις να προχωρήσει σε περαιτέρω υποχωρήσεις προκειμένου να διασφαλιστεί η απελευθέρωση του Βρετανού ομήρου Κένεθ Μπίγκλεϊ, μετά τον αποκεφαλισμό ενός από τους δύο Αμερικανούς που κρατούνται μαζί του. Αργά το βράδυ χτες, ανακοινώθηκε ο αποκεφαλισμός και του δεύτερου Αμερικανού ομήρου.

«Εχουμε όλοι μερίδιο στις νέες δημοκρατίες του κόσμου», υποστήριξε ο Τζορτζ Μπους, ο οποίος, στη μακροσκελή του ομιλία στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, επέμεινε ότι «οι ΗΠΑ, στο Ιράκ, φροντίσαμε να γίνουν σεβαστές οι απαιτήσεις που η διεθνής κοινότητα είχε θέσει στη Βαγδάτη». Ο Μπους επανέλαβε ότι το Ιράκ καθώς και το Αφγανιστάν «απελευθερώθηκαν και βρίσκονται στο δρόμο της δημοκρατίας» και κάλεσε τον ΟΗΕ να «κάνει περισσότερα στο μέλλον για το Ιράκ».

Οι διαβεβαιώσεις Μπους, όμως, δεν κατάφεραν να κατευνάσουν την ανησυχία που έχει προκληθεί σε ΗΠΑ - Βρετανία από την κλιμάκωση της βίας και από την απαγωγή και Αμερικανών και Βρετανών. Αργά το βράδυ της Δευτέρας, επιβεβαιώθηκε ο αποκεφαλισμός του ενός Αμερικανού ομήρου, του Γιουτζίν Αρμστρονγκ, του οποίου η σορός παραδόθηκε στις αμερικανικές δυνάμεις. Λίγο πριν τη γνωστοποίηση της εκτέλεσής του, ο Πρόεδρος Μπους δήλωνε ότι «δεν πρόκειται να διαπραγματευτεί με ιδεολόγους του μίσους».

Η οργάνωση «Ταουχίντ αλ Τζιχάντ», που απήγαγε τους 3 και φέρεται να καθοδηγείται από τον Μουσάμπ αλ Ζαρκάουι, στέλεχος της «Αλ Κάιντα», ζητά την απελευθέρωση όλων των γυναικών κρατουμένων από τις φυλακές Αμπού Γράιμπ και Ουμ Κασρ και απειλούσε να εκτελέσει ή τον Βρετανό ή τον Αμερικανό όμηρο, εντός του 24ώρου. Ο Τόνι Μπλερ συνομίλησε με την οικογένεια του Μπίγκλεϊ, δέχτηκε, όμως, την επίθεση του αδελφού του που κατηγόρησε τη βρετανική ηγεσία ότι «δεν έχει ιδέα των πραγματικών συνθηκών που επικρατούν και δεν κάνει ό,τι μπορεί».

Οι βρετανικές δυνάμεις επανέλαβαν ότι δεν κρατούν καμία γυναίκα στις φυλακές του Ουμ Κασρ. Η κρίση, πάντως, με το Βρετανό όμηρο φαίνεται ότι βαραίνει ακόμη περισσότερο το κλίμα στο Λονδίνο, όπου, ήδη, η κοινή γνώμη έχει αρχίσει να δυσανασχετεί έντονα με τις εξελίξεις στο Ιράκ. Σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσίευσε, χτες, η «Γκάρντιαν», το 71% των Βρετανών επιθυμεί σαφή προσδιορισμό της ημερομηνίας αποχώρησης των βρετανικών στρατευμάτων από το Ιράκ.

Από την πλευρά της, η τουρκική εταιρία «Vinsan» ανακοίνωσε τη διακοπή των δραστηριοτήτων της στο Ιράκ, για να διευκολύνει την απελευθέρωση των 10 εργαζομένων της που έχουν απαχθεί.

Σχετική ηρεμία και προκλήσεις

Παγιδευμένο αυτοκίνητο εξερράγη κοντά σε αμερικανική αυτοκινητοπομπή δυτικά της Βαγδάτης, προκαλώντας αρκετούς τραυματισμούς, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες. Ενα άλλο παγιδευμένο αυτοκίνητο εξουδετερώθηκε εντός της Βαγδάτης, ενώ στη Νατζάφ οι αμερικανικές δυνάμεις συνέχισαν τις προκλήσεις πραγματοποιώντας επιδρομή στα γραφεία του σιίτη ηγέτη Μουκτάντα Σαντρ, όπου συνέλαβαν 12 άτομα, ανάμεσά τους και 2 στενότατους συνεργάτες του. Ανάλογες επιχειρήσεις έγιναν στη Βασόρα και στο Σαντρ Σίτι.

ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΗΝΩΜΕΝΩΝ ΕΘΝΩΝ
Ο Ανάν ανακάλυψε την «Αμερική»...

Μετά από αμέτρητες υποχωρήσεις σε κρίσιμες για τη διεθνή κατάσταση αμερικανικές (και όχι μόνον...) ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, ο γγ του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, φάνηκε χτες να ανακαλύπτει την «Αμερική»... Πως δηλαδή η έννομη τάξη παραβιάζεται κατάφωρα στον πλανήτη, όπου καταπατούνται θεμελιώδη δικαιώματα και νόμοι «που αφορούν στο σεβασμό της ανθρώπινης ζωής ή στο δικαίωμα για ανάπτυξη»...

Ομως και σε άλλα σημεία η χτεσινή ομιλία του γγ του ΟΗΕ κατά την επίσημη έναρξη εργασιών της 54ης υπουργικής συνόδου της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών έμοιαζε με ομιλία ενός ανθρώπου «από άλλο πλανήτη», ή ενός απλού πολίτη που παρατηρεί την τρέχουσα έκρυθμη διεθνή κατάσταση. Ετσι μίλησε για την «ανθρωπιστική κρίση στο Νταρφούρ όπου εκτοπίζονται από τα σπίτια τους ολόκληροι πληθυσμοί και όπου ο βιασμός αποτελεί γενικευμένη στρατηγική». Σαν άλλος «Πόντιος Πιλάτος» μίλησε για «το Ισραήλ όπου άμαχοι, ανάμεσά τους και παιδιά, πέφτουν θύματα Παλαιστινίων βομβιστών αυτοκτονίας και για την Παλαιστίνη, όπου σπίτια αμάχων κατεδαφίζονται, χωράφια αρπάζονται και χάνονται ζωές αμάχων από την υπερβολική χρήση βίας του Ισραήλ»... Είδε ως μία ακόμη «ξεδιάντροπη φρικαλεότητα» τις «απαγωγές και φόνους ομήρων στο Ιράκ», αλλά και τα «βασανιστήρια Ιρακινών αιχμαλώτων στις φυλακές του Ιράκ». Θυμήθηκε πως προτεραιότητες για ένα σημαντικό τμήμα της ανθρωπότητας παραμένουν «η πείνα, η αμάθεια, η φτώχεια, η συνεχής αύξηση του χάσματος μεταξύ πλούσιων και φτωχών» και πως όλα αυτά «πρέπει να αντιμετωπιστούν» με τη διεύρυνση και αύξηση της συνεργασίας μεταξύ των χωρών της υφηλίου...

Ο δε πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζ. Ου. Μπους, επιχείρησε να χρησιμοποιήσει το βήμα του ομιλητή στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών για να κάνει προεκλογική προπαγάνδα στους Αμερικανούς ψηφοφόρους. Εκανε δε πολλούς πικραμένους να γελάσουν όταν ισχυρίστηκε πως... «χάρη στις πολιτικές» της κυβέρνησής του «ο κόσμος έγινε καλύτερος»! Και αυτός ο «καλύτερος κόσμος θα γίνει βέλτιστος... εάν όλες οι κυβερνήσεις ενωθούν και συνεργαστούν με τις πρωτοβουλίες» της κυβέρνησής του!

Τις δικές τους τοποθετήσεις επί της διεθνούς και άλλης κατάστασης αναμενόταν χτες να κάνουν πολλές δεκάδες ηγέτες χωρών - μελών του ΟΗΕ, υπουργοί, διπλωμάτες. Οι εργασίες της συνόδου, που υποτίθεται πως έχουν βασικό μέλημα την αντιμετώπιση της φτώχειας μέσω πραγμάτωσης των στόχων που τέθηκαν στη Σύνοδο Κορυφής για τη Νέα Χιλιετία, θα συνεχιστούν ως το πρώτο δεκαήμερο του Οκτώβρη...

ΗΠΑ - ΙΡΑΝ - ΙΣΡΑΗΛ
Προσομοιώσεις προληπτικών επιθέσεων

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.--

Δεδομένης της συνεχούς επιδείνωσης της κατάστασης στο Ιράκ, κανείς από την αμερικανική κυβέρνηση ή τη στρατιωτική ιεραρχία δεν τολμά να προτείνει επίθεση στο Ιράν, αν και το χαρτί αυτό είναι σαν μπαλαντέρ και ενδέχεται να χρησιμοποιηθεί ακόμη και πριν τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ... Εξάλλου, η έγκριση από το Κογκρέσο έχει δοθεί, ενώ οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες πραγματοποίησαν προσομοιώσεις προληπτικών επιθέσεων εναντίον ιρανικών πυρηνικών στόχων. Εντούτοις, το συμπέρασμα δεν ήταν ιδιαίτερα ενθαρρυντικό, καθώς κατέληξαν ότι οι επιθέσεις αυτές δε θα οδηγούσαν σε επίλυση της κρίσης, ούτε θα απέτρεπαν την κλιμάκωση των συγκρούσεων, όπως τουλάχιστον ανέφερε σε άρθρο του το αμερικανικό περιοδικό «Newsweek» επικαλούμενο Αμερικανό στρατιωτικό αξιωματούχο, που διατήρησε την ανωνυμία του.

Οι προσομοιώσεις επιθέσεων, όπως τουλάχιστον διευκρινίζει το αμερικανικό περιοδικό, πραγματοποιήθηκαν από τη CIA και τη στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών (DIA) πιθανώς στο πλαίσιο της πολιτικής έναντι του Ιράν, που ανάμεσα στα άλλα αποβλέπει και στην αλλαγή καθεστώτος στη χώρα, ακόμη και με την πραγματοποίηση μυστικών επιχειρήσεων.

Στο μεταξύ, στην πώληση «πακέτου» βομβών αξίας 319 εκατομμυρίων δολαρίων -περιλαμβανομένων 500 βλημάτων υψηλής διεισδυτικότητας, ικανών να προσβάλλουν τις υπόγειες πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν- αναμένεται να προχωρήσουν οι ΗΠΑ, βάσει δημοσιεύματος της ισραηλινής εφημερίδας «Ha'aretz».

Επικαλούμενη έκθεση του αμερικανικού Πενταγώνου η ισραηλινή εφημερίδα επισημαίνει πως η πώληση του οπλισμού στοχεύει στη «διατήρηση του ποιοτικού πλεονεκτήματος του Ισραήλ και στην προώθηση των τακτικών στρατηγικών συμφερόντων των ΗΠΑ».

Επισήμως Τελ Αβίβ και Ουάσιγκτον δεν επιβεβαιώνουν τις πληροφορίες. Πάντως, ανώτατος αξιωματούχος των υπηρεσιών ασφαλείας του Ισραήλ επιβεβαίωσε το δημοσίευμα της «Ha'aretz» στο πρακτορείο «Reuters»: «Δεν πρόκειται για το είδος του εξοπλισμού που είναι χρήσιμο στο παλαιστινιακό μέτωπο. Οι βόμβες καταστροφής οχυρών μπορούν να χρησιμεύσουν στο Ισραήλ εναντίον του Ιράν ή της Συρίας».

Σύμφωνα με τις πληροφορίες της ισραηλινής εφημερίδας η πώληση αναμένεται να πραγματοποιηθεί μετά τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές το Νοέμβρη. Σε προηγούμενο δημοσίευμά της η «Ha'aretz» είχε αναφερθεί στην πρόθεση του Ισραήλ να αγοράσει τις βόμβες καταστροφής οχυρών, βάρους ενός τόνου, για ένα πιθανό μελλοντικό πλήγμα κατά των πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ