ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 22 Σεπτέμβρη 2004
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Κυβέρνηση λίγων μεγαλοαγροτών

Κίνητρα για να συγκεντρώνουν οι μεγάλοι τη γη που θα χάνουν οι μικροί

Ανάπτυξη της υπαίθρου ...με λίγους επιχειρηματίες μεγαλοαγρότες θέλει να κάνει η κυβέρνηση της ΝΔ. Αυτό προκύπτει από τα όσα εισηγήθηκε χτες στην Κυβερνητική Επιτροπή και τα όσα δήλωσε στη συνέχεια ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σ. Τσιτουρίδης. Η κυβέρνηση της ΝΔ γνωρίζει πολύ καλά πως οι εντολές της νέας ΚΑΠ και του ΠΟΕ είναι καταδικαστικές για τους μικρομεσαίους Ελληνες αγρότες. Ετσι, όπως φάνηκε ξεκάθαρα και χτες, χαράζεται μια πολιτική στη ρότα της προηγούμενης κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ. Μια πολιτική που θα αφορά έναν μικρό αριθμό επιχειρηματιών μεγαλοαγροτών, που θα είναι προφανώς φασονατζήδες βιομηχανιών και πολυεθνικών.

Στην κατεύθυνση αυτή ο Σ. Τσιτουρίδης δήλωσε χτες, ανάμεσα σε άλλα: «Στην Κυβερνητική Επιτροπή εξετάσαμε ζητήματα που αφορούν στην πολιτική γης και αποφασίσαμε την αξιοποίηση και διεύρυνση των ήδη υπαρχόντων κινήτρων, φορολογικών και άλλων, για αύξηση του μεγέθους των γεωργικών εκμεταλλεύσεων». Το σαφή προσανατολισμό για μια γεωργία των μεγαλοαγροτών η κυβέρνηση της ΝΔ τον εμφανίζει ως παροχή κινήτρων και φοροαπαλλαγών για νέους αγρότες και όσους θέλουν να στραφούν σε δυναμικές καλλιέργειες, καθώς και να συγκεντρώσουν στην κατοχή τους μεγάλες εκτάσεις γης. Κι από κοντά γίνεται και λόγος για αναδασμούς, που θα φτάνουν, λέει, τα 300.000 στρέμματα ετησίως... Πρόκειται σαφώς για άλλο ένα δείγμα εμπαιγμού σε βάρος των μικρομεσαίων αγροτών της χώρας, που τους περιμένει φτώχεια και ξεκλήρισμα. Εδώ, εκτός των άλλων, αξίζει να αναφερθεί πως η νέα ΚΑΠ δίνει τη δυνατότητα και σε μεγάλες εταιρίες να εμφανίζονται ως αγροτικές εκμεταλλεύσεις και να παίρνουν τις νέες επιδοτήσεις και τα όποια κίνητρα!

Ακόμα ο Σ. Τσιτουρίδης δήλωσε χτες πως αποφασίστηκε να αλλάξει ο χαρακτήρας της «ΑΓΡΟΓΗ ΑΕ», που εποπτεύεται από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και πως ο οργανισμός αυτός προχωρά στην άμεση καταγραφή της αγροτικής γης της χώρας αλλά και θα προτείνει τρόπους για την κατοχύρωση και την αξιοποίησή της. Η ΝΔ που προεκλογικά είχε εξαγγείλει την κατάργηση της «ΑΓΡΟΓΗ ΑΕ» τώρα τη διατηρεί και τη χρησιμοποιεί σαν να μην τρέχει τίποτα...

ΑΓΡΟΤΕΣ ΦΑΡΣΑΛΩΝ
Αγωνιστικό ξεκίνημα από νέα βάση

Στιγμιότυπο από τη χτεσινή κινητοποίηση
Στιγμιότυπο από τη χτεσινή κινητοποίηση
ΛΑΡΙΣΑ (Του ανταποκριτή μας).--

Ελπιδοφόρα και αισιόδοξη αρχή των νέων αγροτικών κινητοποιήσεων στη Θεσσαλία σήμανε η μαχητική παρουσία των αγροτών της επαρχίας Φαρσάλων στη χτεσινή συγκέντρωση που διοργάνωσε η ΠΑΣΥ. Με τη συμμετοχή τους στη συγκέντρωση οι Φαρσαλινοί αγρότες διεμήνυσαν στην κυβέρνηση της ΝΔ ότι τέλειωσε η περίοδος αναμονής. Ταυτόχρονα, έδειξαν πως δεν έχουν καμιά εμπιστοσύνη στην αξιωματική αντιπολίτευση του ΠΑΣΟΚ και ποντάρουν μόνο στον αγώνα τους για την επίλυση των οξυμένων προβλημάτων τους.

Το πλαίσιο των αγροτικών αιτημάτων που προβλήθηκαν στη χτεσινή κινητοποίηση δείχνει ότι οι φετινοί αγώνες ξεκινούν από νέα βάση, καθώς οι αγωνιστές της αγροτιάς συνειδητοποιούν ότι για να είναι αποτελεσματικός ο αγώνας τους πρέπει να έχει σαφείς στόχους και καθαρή προοπτική, ν' αποσκοπεί στην απάλειψη των βαθιών αιτιών του αγροτικού προβλήματος κι όχι απλώς στην ικανοποίηση επιμέρους αιτημάτων και διεκδικήσεων.

Η συγκέντρωση

Η συγκέντρωση στην πλατεία Λαού πλαισιώθηκε από δεκάδες παρατεταγμένα τρακτέρ που έφεραν οι αγρότες από τα χωριά τους. Ιδιαίτερη ήταν η συμμετοχή σιτοπαραγωγών και ντοματοπαραγωγών, η σοδειά των οποίων παραμένει αδιάθετη, αλλά και βαμβακοπαραγωγών που περιμένουν τα χειρότερα για τις καλλιεργειές τους, με την εφαρμογή του καταστροφικού κανονισμού για το βαμβάκι που αποφασίστηκε στα πλαίσια της ενδιάμεσης αναθεώρησης της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής της ΕΕ. Ξέρουν, όμως, ότι όλα τα αγροτικά προβλήματα που βρίσκονται στο προσκήνιο το τελευταίο διάστημα, είναι «γέννημα - θρέμμα» της εφαρμοζόμενης αντιαγροτικής πολιτικής, τη σκυτάκλη της οποίας παρέλαβε από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ η κυβέρνηση της ΝΔ.

Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Γ. Πατάκης, μέλος της Γραμματείας της ΠΑΣΥ και πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας, ενώ χαιρετισμό απηύθυναν από την ΠΑΣΥ οι Χ. Αρχοντής, Θ. Τσαλόπουλος, Β. Νικολόπουλος και Μπ. Μπακούλας. Οπως τόνισε ο Γ. Πατάκης, «οι μικρομεσαίοι αγρότες δεν έχουν καμία τύχη στην Ευρωπαϊκή Ενωση και στα πλαίσια της παγκόσμιας αγοράς και πρέπει να πάρουν στα χέρια τους την υπόθεση της αγωνιστικής διεκδίκησης του δίκιου τους για να σωθούν». Αφού αναφέρθηκε και στα άμεσα αγροτικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες σε σχέση με τα αδιάθετα αγροτικά προϊόντα και τις εξετευλιστικές τιμές πώλησής τους κατήγγειλε ως ένοχο για την τραγική κατάσταση την κυβέρνηση της ΝΔ, που αφήνει ασύδοτους τους βιομήχανους να παίρνουν μ' εκβιασμούς κι απειλές τζάμπα τη σοδειά. Αναφερόμενος στη ρύθμιση των πανωτοκίων, που άρχισε να εφαρμόζεται, σημείωσε ότι πρόκειται για μέτρα - «ασπιρίνες».

Και κατάληξε: «Εχουμε μπροστά μας ακόμα πιο δύσκολες καταστάσεις ν' αντιμετωπίσουμε. Χρειάζεται αντίσταση, αγώνας, από τον οποίο δε δικαιούται να λείπει κανείς. Τα όποια κυβερνητικά "φτιασιδώματα" δε λύνουν το πρόβλημα. Πρέπει ν' αγωνιστούμε για την ανατροπή αυτής της πολιτικής που ξεκληρίζει τη μικρομεσαία αγροτιά και για την εφαρμογή μιας άλλης, φιλοαγροτικής που θα διασφαλίζει το μέλλον του αγρότη».

Τα αιτήματα

Στο ψήφισμα της συγκέντρωσης τονίζεται ότι συνεχίζεται ο αγώνας της μικρομεσαίας αγροτιάς για την ανατροπή της αντιαγροτικής πολιτικής που συναποφασίζεται στην ΕΕ και από τις κυβερνήσεις της χώρας μας, για να σταματήσει η συγκέντρωση της γης και της παραγωγής στα χέρια λίγων μεγαλοαγροτών κι επιχειρηματιών και να στηριχτεί η συνεταιριστικής και οικογενειακής μορφής εκμετάλλευση.

Εκτός των γενικότερων αιτημάτων που προβάλλονται εδώ και πολλά χρόνια - κατάργηση των περιορισμών και των προστίμων συνυπευθυνότητας που επιβάλλει η ΕΕ, μείωση του κόστους παραγωγής, ρύθμιση των χρεών, δίκαιες και έγκαιρες αποζημιώσεις, αύξηση των συντάξεων - τίθενται και πολλά άλλα που αφορούν στη λύση παλιών και νέων προβλημάτων.

Ανάμεσα στ' άλλα οι αγρότες των Φαρσάλων ζητούν:

  • Αμεση παρέμβαση της κυβέρνησης για τη διάθεση της φετινής παραγωγής σιταριού σε τιμή τουλάχιστον 18 λεπτά το κιλό, σταμάτημα των αθρόων εισαγωγών σιτηρών, ουσιαστική ενίσχυση της καλλιέργειας ψυχανθών μέσω της καθιέρωσης επιδότησης, να μην ισχύσει η νέα ΚΑΠ για τα δημητριακά.
  • Διάθεση του συνόλου της παραγωγής βιομηχανικής ντομάτας, αποζημίωση γι' αυτή που σάπισε κι επαναφορά αυξημένης της θεσμικής τιμής με αύξηση της επιδότησης.
  • Απορρόφηση όλης της φετινής παραγωγής βαμβακιού, με συνολική τιμή που με την επιδότηση να διαμορφωθεί στις 362 δρχ. το κιλό. Επιδότηση του συνόλου της έκτασης που καλλιεργήθηκε το 2004, χωρίς πρόστιμα συνυπευθυνότητας για τα πρώτα 100 ιδιόκτητα στρέμματα, ή 150 ενοικιαζόμενα.
  • Αύξηση των εξισωτικών αποζημιώσεων στην κτηνοτροφία στα επίπεδα των Ευρωπαίων κτηνοτρόφων, αύξηση του πλαφόν του αγελαδινού γάλατος στο ύψος των αναγκών της χώρας μας.
  • Να μην περάσουν οι προτάσεις της Κομισιόν για μείωση κατά 33% της τιμής παρέμβασης στη ζάχαρη, αύξηση του πλαφόν και της τιμής των τεύτλων.
  • Απαγόρευση των μεταλλαγμένων.

ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΟΙ ΑΧΑΪΑΣ
Αγροτικό συλλαλητήριο στο Αίγιο

Σε αγροτικό συλλαλητήριο καλούν ο Αγροτικός Σύλλογος Ωλενίας και ο Αγροτικός Σύλλογος Αιγίου τους αμπελουργούς της Αχαΐας σήμερα, Τετάρτη 22 Σεπτέμβρη, στις 10.30 π.μ., μπροστά από τη Νομαρχία, ενάντια στους εκβιασμούς των εμπόρων - οινοποιών και την αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ και της κυβέρνησης που συρρικνώνει συνεχώς τα εισοδήματά τους και τους εξοβελίζει αργά και μεθοδικά από τα χωράφια τους.

Η προσυγκέντρωση ορίστηκε για τις 9 π.μ. στην εθνική οδό Πατρών - Πύργου, στο ύψος της διασταύρωσης της Βιομηχανικής Περιοχής, όπου οι αγρότες καλούνται να δώσουν το «παρών» με τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ