ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 23 Σεπτέμβρη 2004
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΔΕΗ
Αλλοι τρεις σακατεμένοι εργάτες στα κάτεργα της Πτολεμαΐδας

Οι τεράστιες ελλείψεις προσωπικού και η εντατικοποίηση της δουλιάς που επέβαλε ο ανταγωνισμός στην απελευθερωμένη αγορά ενέργειας συνεχίζουν να εξοντώνουν τους εργαζόμενους της ΔΕΗ

Εδώ στα ορυχεία της ΔΕΗ η ζωή του εργάτη δε μετράει. Μόνο τα κέρδη που βγαίνουν απ' αυτήν υπολογίζονται

Eurokinissi

Εδώ στα ορυχεία της ΔΕΗ η ζωή του εργάτη δε μετράει. Μόνο τα κέρδη που βγαίνουν απ' αυτήν υπολογίζονται
Κορόνα-γράμματα παίζουν τη ζωή τους οι εργαζόμενοι στα κάτεργα της ιδιωτικοποιημένης ΔΕΗ στην Πτολεμαΐδα, αφού λόγω της τεράστιας έλλειψης προσωπικού και της υπερεντατικοποίησης της δουλιάς τα εργοδοτικά εγκλήματα σε βάρος των εργατών αποτελούν πλέον καθημερινό φαινόμενο στα ορυχεία και στους σταθμούς της Επιχείρησης. Μόλις την περασμένη Τρίτη, μέσα σε μια μέρα, τρεις εργαζόμενοι κινδύνεψαν σοβαρά σε διαφορετικά σημεία των εγκαταστάσεων της ΔΕΗ στην περιοχή και λίγο έλειψε να πληρώσουν με την ίδια τους τη ζωή τα τεράστια υπερκέρδη που απομυζά η Επιχείρηση από την εξαντλητική εκμετάλλευση της εργασίας τους.

Νωρίς το μεσημέρι, στον ΑΗΣ Αμυνταίου, ο Συμεών Γεωργιάδης, 43 χρόνων, σακάτεψε το χέρι του, όταν τα δάχτυλά του εγκλωβίστηκαν σε μια πρέσα, με αποτέλεσμα να ακρωτηριαστεί ο δεξιός του αντίχειρας. Λίγη ώρα αργότερα, στο Νοσοκομείο Πτολεμαΐδας, όπου είχε μεταφερθεί ο άτυχος εργάτης, κατέφθανε βαριά τραυματισμένος ένας δεύτερος συνάδελφός του από το Ορυχείο Καρδιάς. Πρόκειται για τον 38χρονο Κυριάκο Καρυπίδη, ο οποίος χτύπησε στην κοιλιά, όταν σημειώθηκε διαρροή πεπιεσμένου αέρα, κατά τη διαδικασία δοκιμής της αντοχής ενός σωλήνα στο Μηχανουργείο του Ορυχείου. Ο τραυματίας έπεσε αναίσθητος στο έδαφος μερικά μέτρα μακριά από τον πάγκο όπου εργαζόταν και η επέμβαση των συναδέλφων του ήταν αυτή που τον κράτησε στη ζωή, αφού στο χώρο των Ορυχείων δεν υπήρχε ασθενοφόρο. Ο Κ. Καρυπίδης μεταφέρθηκε με τζιπ της υπηρεσίας στο Νοσοκομείο Πτολεμαΐδας, όπου νοσηλεύεται.

Χτες, οι εργαζόμενοι στο Μηχανουργείο πραγματοποίησαν 24ωρη απεργία και κατέλαβαν το χώρο ζητώντας να εφοδιαστούν άμεσα τα Ορυχεία με ασθενοφόρο. Δίωρες στάσεις εργασίας με το ίδιο αίτημα πραγματοποίησαν και όλες οι βάρδιες στο Ορυχείο, με αποτέλεσμα, κάτω από την πίεση των εργαζομένων, η διοίκηση της Επιχείρησης να εμφανίσει αργά το μεσημέρι ένα ασθενοφόρο, χωρίς ωστόσο να διευκρινιστεί αν θα παρέμενε στα Ορυχεία Καρδιάς ή απλά μεταφέρθηκε από άλλο σημείο των εγκαταστάσεων προκειμένου να εκτονωθεί η κατάσταση.

Το τρίτο εργατικό «ατύχημα» είχε θύμα έναν εργαζόμενο στο Ορυχείο Αμυνταίου - τα στοιχεία του παρέμεναν μέχρι και αργά χτες το βράδυ άγνωστα (δείγμα της ανεξέλεγκτης κατάστασης που επικρατεί) - ο οποίος εγκλωβίστηκε ανάμεσα σε ταινιόδρομο του Ορυχείου και σε ένα βαρύ όχημα (τύπου Ούνιμαγκ), στην προσπάθειά του να επισκευάσει τον ταινιόδρομο χρησιμοποιώντας τα φώτα του οχήματος προκειμένου να βλέπει. Το βαρύ όχημα κύλησε και συνέθλιψε το πόδι του εργαζόμενου, ο οποίος θα έπρεπε να συνοδεύεται από εξειδικευμένο οδηγό, ειδικότητα που όμως τείνει να εκλείψει στη ΔΕΗ εξαιτίας των περικοπών στο προσωπικό.

Και τα τρία εργοδοτικά εγκλήματα σε βάρος των εργατών αποτελούν συνέχεια των δεκάδων «ατυχημάτων» που έγιναν στη ΔΕΗ το τελευταίο διάστημα εξαιτίας της παντελούς έλλειψης μέτρων ασφάλειας, ενώ μόλις μέσα σ' ένα μήνα δύο εργάτες έχασαν τη ζωή τους στον αγώνα για το μεροκάματο στον ΑΗΣ Μελίτης και στο Ορυχείο του Νότιου Πεδίου.

Νεκρός με το «καλημέρα»

Με ένα νεκρό εργαζόμενο, τον τρίτο μέσα σε πέντε μόλις μέρες, συνέχισε χτες να πληρώνει η εργατική τάξη την εργοδοτική ασυδοσία στους τόπους δουλιάς. Χτες, ο Χρήστου Νίκος 52 ετών από την Αλβανία πριν καλά - καλά ξεκινήσει το μεροκάματο, στις 8.30 το πρωί, βρέθηκε καταπλακωμένος από μια ολόκληρη ντάνα με ξύλα. Το δυστύχημα έγινε σε αποθήκη ξυλείας στους Αμπελόκηπους, στην οδό Ραψάνης 10, όταν υποχώρησε υποστύλωμα, που συγκρατούσε τα ξύλα. Ο 52χρονος είναι ο 49ος νεκρός εργαζόμενος από τις αρχές του χρόνου, σύμφωνα μόνο με τα στοιχεία του «Ρ», ενώ έχουν ξεπεράσει συνολικά τους 660 από το 2000 μέχρι σήμερα.

ΠΡΕΒΕΖΑ - ΟΤΕ
Τρομοκρατία και πιέσεις σε εργαζόμενες

Καταγγελία της τοπικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ

Τον αυταρχισμό και το κλίμα τρομοκρατίας που επικρατεί στον ΟΤΕ στην Πρέβεζα καταγγέλλει η τοπική Γραμματεία του ΠΑΜΕ, ύστερα από περιοδεία που πραγματοποίησε στο χώρο και διαπίστωσε κρούσματα αυταρχισμού από την πλευρά της διοίκησης της υπηρεσίας στον τομέα της καθαριότητας, αλλά και σε άλλους τομείς.

Οπως καταγγέλλουν τα στελέχη του ΠΑΜΕ που περιόδευσαν στο χώρο, πιέσεις δέχτηκε το συνεργείο καθαριότητας που αποτελείται από 3 καθαρίστριες, μία μόνιμη και 2 με 3ωρες συμβάσεις, μετά τον αγώνα που έκαναν οι τελευταίες για να διεκδικήσουν την παραμονή τους στη δουλιά.

Συγκεκριμένα, οι δύο καθαρίστριες αφού κέρδισαν τα ασφαλιστικά μέτρα για παραμονή στην εργασία, άρχισαν να δέχονται πιέσεις από τον προϊστάμενο του ΟΤΕ. Τους ζήτησε να καθαρίζουν όχι μόνο το χώρο των 800 περίπου τετραγωνικών μέτρων, που είναι το κτίριο της Πρέβεζας, αλλά και άλλα κτίρια της υπηρεσίες σε διάφορα σημεία του νομού... Και σαν να μην έφτανε αυτό, τις κάλεσε για απολογία όταν ζήτησαν να τους παρέχεται το απαιτούμενο δελτίο για να πάνε και σε άλλους χώρους, ενώ τους ζήτησαν να γράφουν καθημερινά σε ένα χαρτί ποιους χώρους καθαρίζουν.

Το ΠΑΜΕ σημειώνει πως τέτοια φαινόμενα είναι απαράδεκτα και δημιουργούν αφόρητη κατάσταση για τους εργαζόμενους. Οι εργαζόμενοι όμως και το ΠΑΜΕ δεν πρόκειται να αφήσουν να διαιωνίζονται τέτοιες καταστάσεις, αλλά δυναμικά θα διεκδικήσουν το δίκιο τους, καταλήγει η τοπική Γραμματεία.

ΝΟΜΟΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
41 εργατικά ατυχήματα σε 9 μήνες!

Τραγικός είναι ο απολογισμός με τα εργατικά ατυχήματα στο νομό των Ιωαννίνων. Σύμφωνα με στοιχεία του Εργατικού Κέντρου Ιωαννίνων, από την 1 Γενάρη του 2004 έως τις 20 Σεπτέμβρη του 2004 δηλώθηκαν 41 εργατικά ατυχήματα! Από αυτά τα δύο ήταν θανατηφόρα, τα 6 σοβαροί τραυματισμοί και τα 5 τροχαία. Επίσης, τα 16 από τα 41 εργατικά ατυχήματα έγιναν στον κατασκευαστικό κλάδο.

Ο Χρήστος Μεντής, εκ μέρους της τοπικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, αναφερόμενος στα παραπάνω στοιχεία θα σημειώσει σχετικά: «Τα πράγματα είναι ακόμα χειρότερα από αυτό που δείχνει το νούμερο του Εργατικού Κέντρου Ιωαννίνων. Γιατί υπάρχουν και άλλα ατυχήματα τα οποία δεν έχουν δηλωθεί από τους εργαζόμενους εξαιτίας του φόβου της απόλυσης. Ωστόσο το πρόβλημα των εργατικών ατυχημάτων, τόσο από την προηγούμενη κυβέρνηση όσο και από την τωρινή, δεν αντιμετωπίζεται. Οι έλεγχοι είναι λιγοστοί και δεν τιμωρούνται οι υπεύθυνοι.

Τα εργατικά ατυχήματα είναι αποτέλεσμα της ασυδοσίας του κεφαλαίου για το μέγιστο κέρδος που εντατικοποιεί την εργασία, αλλά και της παντελούς έλλειψης μέτρων ασφαλείας σε αρκετές περιπτώσεις. Εμείς λέμε στους εργαζόμενους ότι είναι ένα σοβαρό ζήτημα που οφείλουν να βάλουν μπροστά και να απαιτήσουν τη λήψη μέτρων ασφαλείας στους χώρους δουλιάς, γιατί πρώτα και κύρια αφορά την ίδια τους τη ζωή».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ