ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 23 Σεπτέμβρη 2004
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Πολιτική «ανθυγιεινής προσαρμογής»

«Δεν πρέπει να υπάρχουν αυταπάτες» τονίζει ο Τ. Χρονάς, μέλος της ΕΓ της ΟΕΝΓΕ

Από παλιότερη κινητοποίηση στα νοσοκομεία. Τα αιτήματα παραμένουν...

Motion Team

Από παλιότερη κινητοποίηση στα νοσοκομεία. Τα αιτήματα παραμένουν...
Με προκάλυμμα τη μη οριστικοποίηση του προϋπολογισμού η κυβέρνηση της ΝΔ προωθεί την πολιτική της «ήπιας προσαρμογής» στο χώρο των δημόσιων νοσοκομείων. Ετσι στη συνάντηση του υπουργού Υγείας, Ν. Κακλαμάνη, με το προεδρείο της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) δε δόθηκαν απαντήσεις στα οικονομικά αιτήματα, ενώ υπήρξε θετική απάντηση σε ορισμένα θεσμικά ζητήματα, που δεν έχουν οικονομικό κόστος.

Οπως ανέφερε χτες σε συνέντευξη Τύπου η ηγεσία της ΟΕΝΓΕ, ο Ν. Κακλαμάνης υποσχέθηκε νέα συνάντηση μέχρι την οριστικοποίηση του προϋπολογισμού, όπου θα πάρουν απαντήσεις στα οικονομικά αιτήματα. Οπως όμως προκύπτει από επιστολή που έστειλε ο Ν. Κακλαμάνης προς τον πρόεδρο της ΟΕΝΓΕ, Β. Λαοπόδη, η πολιτική της κυβέρνησης θα διαπνέεται από περιοριστική λογική. Ο Ν. Κακλαμάνης, όπως αναφέρει στην επιστολή του, θεωρεί ανέφικτο το αίτημα για την πρόσληψη 800 γιατρών το χρόνο, ώστε να καλυφθούν τα κενά των νοσοκομείων. Στα νοσοκομεία σύμφωνα με την ΟΕΝΓΕ υπάρχουν 2.800 κενές θέσεις γιατρών, ενώ κάθε χρόνο συνταξιοδοτούνται 120 γιατροί. Ο Ν. Κακλαμάνης αναφέρει ότι έχει εγκριθεί η πρόσληψη 300 γιατρών, που όμως θα γίνουν με κονδύλια του 2004, όπως σημειώνει η ΟΕΝΓΕ.

Αναφερόμενος στις αυξήσεις των μισθών ο Ν. Κακλαμάνης τις παραπέμπει για μετά «την τελική μορφή του προϋπολογισμού» και, για να δημιουργήσει ψευδαισθήσεις, σημειώνει: «Θέση της κυβέρνησης είναι ότι η μετάβαση στο νέο σχήμα (σύμφωνα με το πρόγραμμα της ΝΔ) προϋποθέτει αύξηση του βασικού μισθού». Η ηγεσία της ΟΕΝΓΕ ζητά «ειδικό ιατρικό μισθολόγιο» και την αύξηση των κονδυλίων για τις εφημερίες των νοσοκομείων σε 325 εκατ. ευρώ για το 2005 έναντι 297 εκατ. το 2004.

Οπως αναφέρθηκε στη συνέντευξη, διασφαλίστηκε η συνέχιση των αξιολογήσεων των γιατρών για την προαγωγή τους και η μονιμοποίηση των επιμελητών Β' με δημοσίευση των ονομάτων όσων μονιμοποιούνται στο Φύλλο της Εφημερίδας της Κυβέρνησης. Επίσης ο υπουργός Υγείας ζήτησε συγκεκριμένη πρόταση για την εκπαίδευση των γιατρών μέσω του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας (ΚΕΣΥ).

Η ηγεσία ΟΕΝΓΕ θα συνεχίσει το λεγόμενο διάλογο με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας και θα πάρει αποφάσεις στο Γενικό Συμβούλιο που θα γίνει την 1.10.2004.

«Ενημέρωση και αγώνας»

«Η κυβέρνηση της ΝΔ δεν μπορεί να λύσει ούτε τα προβλήματα των ασθενών ούτε τα προβλήματα των γιατρών και των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία, καθώς πατάει στο έργο του ΠΑΣΟΚ και ενισχύει την πολιτική της εμπορευματοποίησης και της επιχειρηματικής δραστηριότητας στο χώρο της Υγείας» δήλωσε στο «Ρ» ο Τάσος Χρονάς, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας της ΟΕΝΓΕ και στέλεχος της Δημοκρατικής Πανεπιστημονικής Κίνησης Γιατρών, μετά τη συνάντηση της Ομοσπονδίας με τον υπουργό Ν. Κακλαμάνη.

Και ο Τ. Χρονάς κατέληξε: «Δεν πρέπει να υπάρχουν αυταπάτες. Χρειάζεται ενημέρωση του κόσμου και συντονισμένος, κοινός αγώνας για την κατάργηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας στο χώρο της Υγείας και τη διεκδίκηση ενός ενιαίου δημόσιου τομέα Υγείας που θα προσφέρει δωρεάν υπηρεσίες στα λαϊκά στρώματα και θα εξασφαλίζει αξιοπρεπείς αμοιβές στους γιατρούς και τους εργαζόμενους στα δημόσια νοσοκομεία».

ΚΟΜΙΣΙΟΝ
«Λάστιχο» και ο εβδομαδιαίος χρόνος εργασίας

Σε ετήσια βάση η διευθέτηση του χρόνου εργασίας, σύμφωνα με τη νέα πρόταση για την αναθεώρηση της σχετικής οδηγίας

Πρόταση για την αναθεώρηση βασικών πλευρών της οδηγίας σχετικά με το χρόνο εργασίας υιοθέτησε η Κομισιόν, στοχεύοντας στη μεγαλύτερη ευελιξία των επιχειρήσεων και στην αύξηση της ανταγωνιστικότητας του ευρωπαϊκού κεφαλαίου. Με την πρόταση αυτή, η οποία διαβιβάζεται στο Συμβούλιο και στο Κοινοβούλιο προς συμφωνία, δίνεται η δυνατότητα στις επιχειρήσεις να υπολογίζουν τη μέση 48ωρη εβδομάδα εργασίας, όχι στους 4 μήνες που ορίζει σήμερα η οδηγία 88 του 2003, αλλά στη διάρκεια ολόκληρου του έτους. Τούτο δίνει τη δυνατότητα στις επιχειρήσεις για διευθέτηση του χρόνου εργασίας σε ετήσια βάση. Αποκτούν δηλαδή - όπως ομολογεί στη δήλωσή του ο επίτροπος Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων Σταύρος Δήμας - «μεγαλύτερη ευελιξία και μεγαλύτερες δυνατότητες προσαρμογής στις απαιτήσεις των δραστηριοτήτων τους»..!

Επίσης, δίνεται η δυνατότητα στα κράτη - μέλη να «μπορούν να θεσπίζουν μέτρα σε εθνικό επίπεδο για την εφαρμογή της ατομικής ρήτρας εξαίρεσης από το μέγιστο χρόνο εργασίας των 48 ωρών».

Παράλληλα, η πρόταση για αναθεώρηση της οδηγίας θεσπίζει μια νέα κατηγορία εφημεριών ετοιμότητας, το «ανενεργό» μέρος εφημεριών ετοιμότητας. Ο χρόνος αυτός, αν και ο εργαζόμενος θα είναι διαθέσιμος για εργασία στο χώρο της επιχείρησης, δε θα λογίζεται ως χρόνος εργασίας! Η διάταξη αυτή δε θα ισχύει μόνο στην περίπτωση που ορίζει διαφορετικά η εθνική νομοθεσία ή προβλέπεται από συλλογική σύμβαση. Επειδή όμως οι οδηγίες γίνονται για να προσαρμόζονται σε αυτές οι εθνικές νομοθεσίες και να ανατρέπονται ισχύουσες συλλογικές συμβάσεις, το σίγουρο είναι ότι αργά ή γρήγορα και εκεί που ορίζεται διαφορετικά θ' ανοίξει ο δρόμος για την εφαρμογή της παραπάνω διάταξης.

Οσον αφορά στην αντισταθμιστική ανάπαυση που πρέπει να δίνεται σε εργαζόμενους οι οποίοι υποχρεώνονται να εργάζονται για μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα λόγω ειδικών συνθηκών και εδώ η αναθεώρηση της οδηγίας εξυπηρετεί τις επιχειρήσεις, αφού την ανάπαυση αυτή δεν υποχρεούνται να τη δίνουν αμέσως, αλλά στο διάστημα 72 ωρών.

Προσφορές στο ΠΑΜΕ

Απήχηση βρίσκει το κάλεσμα του ΠΑΜΕ για οικονομική ενίσχυση της πάλης του. Εργαζόμενοι συνεχίζουν να αποστέλλουν προσφορές, δείχνοντας ότι υπάρχουν οι προϋποθέσεις η οικονομική του εξόρμηση να καλυφθεί με επιτυχία.

  • Η ιδιωτική υπάλληλος Κατερίνα Μάλαμα προσφέρει στην τιμή του συνδικαλιστή Χρήστου Σταμούλου 50 ευρώ για τη λαχειοφόρο του ΠΑΜΕ.
  • Ο αγωνιστής Η. Δ. έδωσε στο ΠΑΜΕ 40 ευρώ στη μνήμη του Τίμου Περλέγκα.
ΙΚΑΡΙΑ
Αγώνας για την υγεία τους

Με μεγάλη συμμετοχή των εργαζομένων συνεχίστηκαν και χτες οι τετράωρες στάσεις εργασίας (10 π.μ. - 2 μ.μ.), που εξήγγειλε ο Σύλλογος Εργαζομένων του Πανικάριου Νοσοκομείου, διεκδικώντας τα δικαιώματα των εργαζομένων και ασθενών, αλλά και ενάντια στην απαξίωση των μονάδων Υγείας της Ικαρίας και των Φούρνων. Οι εργαζόμενοι πραγματοποιούν νέα στάση εργασίας αύριο Παρασκευή.

Χτες, κατά τη διάρκεια της στάσης εργασίας, πραγματοποιήθηκε γενική συνέλευση των εργαζομένων όπου και αποφασίστηκαν σειρά αγωνιστικών πρωτοβουλιών για την ενημέρωση και ενεργοποίηση των κατοίκων των νησιών για τα ζητήματα της υγείας. Οι εργαζόμενοι μοίρασαν ανακοινώσεις σε κεντρικά σημεία του νησιού, είχαν συνάντηση με το δήμαρχο Αγιου Κηρύκου και μέλος της Επιτροπής Αγώνα για την Υγεία σε Ικαρία και Φούρνους και επέδωσαν σχετικό ψήφισμα στον έπαρχο του νησιού. Τις ερχόμενες μέρες οι εργαζόμενοι θα επιδιώξουν συναντήσεις και με τους συλλόγους γονέων και κηδεμόνων των σχολείων προκειμένου να υπάρξει πίεση για την πρόσληψη γιατρών και άλλου προσωπικού στο νοσοκομείο και κυρίως παιδιάτρου.

Οι εργαζόμενοι διεκδικούν να σταματήσουν οι διώξεις γιατρών που εργάζονται στο νοσοκομείο, αλλά και την πρόσληψη όλου του απαραίτητου ιατρικού, νοσηλευτικού, τεχνολογικού, βοηθητικού προσωπικού και οδηγών ασθενοφόρου με μόνιμη σχέση εργασίας, ώστε να καλύπτονται όλες οι μονάδες υγείας και η προνοσοκομειακή περίθαλψη 24 ώρες το 24ωρο, 365 μέρες το χρόνο. Ακόμα, δημόσιο δωρεάν σύστημα Υγείας - Πρόνοιας που να καλύπτει τις σύγχρονες ανάγκες των κατοίκων των νησιών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ