ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 23 Σεπτέμβρη 2004
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
«ΤΡΙΚΟΛΑΝ» - ΝΑΟΥΣΑ
Υπόθεση όλης της πόλης η «Τρικολάν»

Σήμερα η 24ωρη πανεργατική πανναουσαϊκή απεργία, με τη συμμετοχή εμπόρων και επαγγελματοβιοτεχνών

Motion Team

Αποφασισμένοι να προασπίσουν ενωμένοι τη διατήρηση των θέσεων εργασίας στην περιοχή τους και να μην επιτρέψουν στο Λαναρά να κλείσει με τις πλάτες της κυβέρνησης την «Τρικολάν», δηλώνουν οι εργαζόμενοι και ο λαός της Νάουσας που πραγματοποιούν σήμερα 24ωρη πανεργατική απεργία. Στην κινητοποίηση θα συμμετέχουν με στάσεις εργασίας οι έμποροι και οι επαγγελματοβιοτέχνες της πόλης, ενώ κλειστά θα παραμείνουν και τα σχολεία κατά τη διάρκεια της απεργιακής συγκέντρωσης στις 10 το πρωί έξω από το Εργατικό Κέντρο Νάουσας και κατά την πορεία που θα ακολουθήσει στους κεντρικούς δρόμους της πόλης.

Χτες, συνδικαλιστές των εργοστασίων με επικεφαλής τον πρόεδρο του ΕΚΝ Χρήστο Τρεμπελή, πραγματοποίησαν περιοδεία στα κλωστήρια της πόλης καλώντας τους εργαζόμενους σε μαζική συμμετοχή στη σημερινή κινητοποίηση. Ανάλογες εξορμήσεις γίνονται από τη Δευτέρα και στα καταστήματα της Νάουσας.

Υστερα και από την προχτεσινή συνάντηση των εργαζομένων του ομίλου «Κλωνατέξ» στα εργοστάσια της Νάουσας με τους εκπροσώπους της εργοδοσίας και τον υφυπουργό Απασχόλησης Γ. Γιακουμάτο, το τοπίο ξεκαθάρισε πλήρως, αφού επιβεβαιώθηκε για μια ακόμη φορά ότι το λουκέτο στην «Τρικολάν» ήταν προαποφασισμένο και μάλιστα σε γνώση της κυβέρνησης, πριν ακόμα υπουργοί της μεσολαβήσουν για την παροχή νέου δανείου στο Λαναρά. Το σχέδιο αναδιάρθρωσης της «Κλωνατέξ», προκειμένου να διασφαλιστεί και να αυξηθεί η κερδοφορία της, περιλαμβάνει εκατοντάδες ακόμα απολύσεις και λουκέτα σε τμήματα της FANCO στην Κομοτηνή και αλλού, όπως επιβεβαίωσε με τη σιωπή του και ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας, όταν του ζητήθηκε από τους εργαζόμενους να διαψεύσει τις φήμες ότι επίκεινται νέες απολύσεις στο πλεκτήριο της Σίσερ Πάλας που πρόσφατα εξαγόρασε η «Κλωνατέξ».

Τη συμπαιγνία κυβέρνησης - Λαναρά στις πλάτες των εργαζομένων επιβεβαίωσε την Τρίτη και ο Γ. Γιακουμάτος, τόσο στη συνάντηση με τους εργαζόμενους, όπου δε βρήκε κουβέντα να πει για το επικείμενο λουκέτο αλλά αρκέστηκε να υποσχεθεί σ' αυτούς «προγράμματα ανέργων» του ΟΑΕΔ, όσο και κατά βραδινή συζήτηση στη Βουλή της Επίκαιρης Ερώτησης που κατέθεσε για το θέμα της «Τρικολάν» ο βουλευτής του ΚΚΕ Αγγελος Τζέκης. Οπως απέδειξε ο βουλευτής του ΚΚΕ, η γραπτή απάντηση του υφυπουργού στην Ερώτηση ήρθε μέσω του γραφείου του Λαναρά, γεγονός που αποδεικνύει ότι η κυβέρνηση είχε και διατηρεί ανοιχτή γραμμή συνεννόησης με τον μεγαλοεπιχειρηματία.


Απεργούν σήμερα

Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους σήμερα οι εργαζόμενοι της Σόφτεξ με 24ωρη απεργία και συγκέντρωση στις 11 το πρωί στο υπουργείο Εργασίας ενάντια στο νέο μπαράζ απολύσεων που προχωράει η πολυεθνική ιδιοκτήτρια «BOLTON GROUP» στο όνομα της ανταγωνιστικότητας και της αύξησης των κερδών της. Χτες μάλιστα αποδείχτηκε, ότι το έγκλημα παίρνει μεγαλύτερες διαστάσεις καθώς οι 50 απολύσεις που είχαν ανακοινωθεί αρχικά θα φτάσουν τελικά περίπου τις 100. Αυτό καθώς η εργοδοσία χτες κάλεσε - εκτός από τους υπαλλήλους και τους εργαζόμενους της παραγωγής στο Μεγάλο Πεύκο - και τους εργαζόμενους στις αποθήκες της Αθήνας και του Μεγάλου Πεύκου για να τους ζητήσει να «αποχωρήσουν οικειοθελώς». Μέχρι χτες πάντως κανένας εργαζόμενος της παραγωγής και των αποθηκών δε δέχτηκε και δεν υπέγραψε αίτηση αποχώρησης.

Αλλωστε αυτό το σύνθημα: «Δεν κάνουμε αιτήσεις για απολύσεις» αλλά και «Θέλουμε δουλιά και όχι ανεργία, την κρίση να πληρώσει η ολιγαρχία» φώναξαν χτες οι εργαζόμενοι έξω από τα κεντρικά γραφεία της διοίκησης στο Φάληρο, στη συγκέντρωση που έκαναν στα πλαίσια της τετράωρης στάσης εργασίας που έγινε σε κάθε βάρδια.


ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

«ΔΑΡΙΓΚ»: Για δεύτερη βδομάδα οι εργαζόμενοι συνεχίζουν την επίσχεση εργασίας, διεκδικώντας την καταβολή των δεδουλευμένων του Αυγούστου και την προκαταβολή του Σεπτέμβρη, ενώ ο εργοδότης Κουταλίδης έχει «εξαφανιστεί». Τους εργαζόμενους επισκέφθηκε ο επικεφαλής της «Αγωνιστικής Συμπαράταξης Χαλκίδας», Βαγγέλης Σταματούκος, και τους επέδωσε ψήφισμα συμπαράστασης και αλληλεγγύης στον αγώνα τους.

«ΜΙΝΕΡΒΑ»: Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις οι εργαζόμενοι στην επιχείρηση στο Σχηματάρι Βοιωτίας απαιτώντας από την εργοδοσία την ανάκληση της αδικαιολόγητης και αυθαίρετης απόλυσης συναδέλφου τους. Χτες έκαναν δίωρες στάσεις εργασίας και στο σχόλασμα της πρωινής βάρδιας, στις 3 το μεσημέρι, έγινε νέα Γενική Συνέλευση όπου, ομόφωνα, αποφασίστηκε η συνέχιση των 2ωρων στάσεων εργασίας για σήμερα, Πέμπτη, τις ώρες 8-10 π.μ., 3-5 μ.μ. και 11 μ.μ. - 1 π.μ. Τη συνέλευση χαιρέτισε από το ΠΑΜΕ ο Σοφοκλής Τόγιας. Χτες, εξάλλου, η Γενική Συνέλευση των εργαζομένων στη βιομηχανία «ΠΑΠΟΥΤΣΑΝΗΣ» ομόφωνα αποφάσισε να συμπαρασταθεί στον αγώνα των συναδέλφων τους της «ΜΙΝΕΡΒΑ» (από παραδρομή γράφτηκε χτες ότι η επιχείρηση ανήκει στον όμιλο «ΠΛΕΙΑΣ», όπως και η «ΚΟΛΓΚΕΪΤ». Το σωστό είναι ότι η «ΜΙΝΕΡΒΑ» ανήκει στον όμιλο «CUSSONS» και η «ΚΟΛΓΚΕΪΤ» είναι αυτόνομη μονάδα).

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Εικοσιτετράωρη απεργία και συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τα δικαστήρια της Θεσσαλονίκης πραγματοποιούν αύριο, Παρασκευή, οι υπάλληλοι Συμβολαιογραφείων Θεσσαλονίκης, Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας διεκδικώντας την εφαρμογή της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας του κλάδου, την οποία συνεχίζουν να αμφισβητούν οι εργοδότες τους.

«ΚΑΜΑΤΑΚΗΣ»: Να ξεχάσει τα επιχειρήματα περί «απαγόρευσης ανάμειξης του κράτους στις ιδιωτικές επιχειρήσεις ή ιδιωτικές τράπεζες» και να αναλάβει αμέσως πρωτοβουλία δεσμεύοντας τα χρήματα που οφείλει στην κατασκευαστική εταιρία «Καματάκης ΑΤΕΕ» ώστε να τα αποδώσει στους εργαζόμενους, πριν τα αρπάξουν οι αετονύχηδες των τραπεζών, καλεί την κυβέρνηση και τον υπουργό Απασχόλησης η Τοπική Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ. Οι 500 εργαζόμενοι στην «Καματάκης» είναι απλήρωτοι από το Φλεβάρη και τώρα και χωρίς δουλιά. Εδώ και είκοσι μέρες πραγματοποιούν επίσχεση εργασίας.


ΑΚΤΟΠΛΟΪΑ
Το Σάββατο η σύσκεψη νησιωτών - ναυτεργατών

Εντείνονται οι προετοιμασίες νησιωτών και ναυτεργατών για τη συγκρότηση αγωνιστικού μετώπου, που θα διεκδικήσει φτηνές, ασφαλείς, γρήγορες, απρόσκοπτες ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες για όλους και θα έρθει σε ρήξη με τα συμφέροντα των ακτοπλόων εφοπλιστών, που με τις πλάτες και της κυβέρνησης της ΝΔ έχουν μετατρέψει το κοινωνικό αγαθό της ακτοπλοΐας σε εμπόρευμα. Την Κυριακή 26 Σεπτέμβρη, στις 11 το πρωί, στην αίθουσα συνελεύσεων της ΠΕΜΕΝ, θα γίνει η πρώτη παναιγαιακή σύσκεψη. Την πρωτοβουλία έχει αναλάβει η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα της Χίου, ενώ η συμμετοχή αναμένεται να είναι ιδιαίτερα μεγάλη.

Ο πρόεδρος της ΠΕΜΕΝ Σάββας Τσιμπόγλου δήλωσε στο «Ρ» σχετικά με αυτήν την προσπάθεια: «Εχει συσσωρευτεί πλούσια κοινωνική και πολιτική εμπειρία από τα όσα έχουν διαδραματιστεί στο χώρο της ακτοπλοΐας τα τελευταία χρόνια. Οι ναυτεργάτες, οι εργαζόμενοι, τα λαϊκά στρώματα των νησιών, μπορούν να βγάλουν ουσιαστικά συμπεράσματα, τόσο για την απαράδεκτη κατάσταση που επικρατούσε πριν, αλλά και μετά το 1992, που ψηφίστηκε, με συνευθύνη της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ, ο κοινοτικός Κανονισμός 3577 για την κατάργηση του καμποτάζ. Την απελευθέρωση, δηλαδή, της ακτοπλοΐας στα πλαίσια της Συνθήκης του Μάαστριχτ, για την ελεύθερη κίνηση κεφαλαίου, υπηρεσιών, εμπορευμάτων, εργαζομένων. Σ' αυτήν την κατεύθυνση, η συνολική αντιλαϊκή πολιτική του ΠΑΣΟΚ και η προώθηση της στρατηγικής του κεφαλαίου, των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων, εκφράστηκε στην ακτοπλοΐα με την ψήφιση του νόμου 2932/2001, καθιστώντας τον κοινοτικό Κανονισμό 3577 εθνικό Δίκαιο. Σήμερα, ευρύτερα τμήματα αντιλαμβάνονται την ανάγκη οργάνωσης και ανάπτυξης συντονισμένων αγώνων ενάντια στην ασύδοτη δράση του εφοπλιστικού κεφαλαίου. Ετσι, μέσα από τέτοιας μορφής συσκέψεις, επιβάλλεται η συγκρότηση του αγωνιστικού μετώπου, που, κόντρα στις επιδιώξεις του κεφαλαίου και των πολιτικών του εκπροσώπων, θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών, για να γίνει η ακτοπλοΐα λαϊκή περιουσία».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ