ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 23 Σεπτέμβρη 2004
Σελ. /40
ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ
63 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΤΟΥ ΕΑΜ
Η Εθνική Αντίσταση ζει και εμπνέει

Γιορτάζουμε και φέτος τα 63 χρόνια από την ίδρυση του Εθνικού Απελευθερωτικού Μετώπου. Η ίδρυση του ΕΑΜ αποτελεί αναμφισβήτητα το μεγαλύτερο γεγονός της νεότερης ιστορίας του Εθνους μας. Κι αυτό όχι μόνο γιατί πρωτεργάτης, οργανωτής και κύριος αιμοδότης του στάθηκε το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας, αλλά γιατί:

- Μπροστά στον ελληνικό λαό πρώτη φορά στη νεοελληνική ιστορία του έμπαινε τέτοιας έκτασης καθήκον - της απελευθέρωσης της χώρας από τους φασίστες κατακτητές και, συνάμα, της απαλλαγής της από κάθε ιμπεριαλιστική εξάρτηση, της δημιουργίας μιας Ελλάδας λεύτερης, ανεξάρτητης, δημοκρατικής.

- Για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας μας δημιουργήθηκε μια τόσο πλατιά συμμαχία των εργαζομένων, όλων των προοδευτικών δυνάμεων του τόπου μας, που αποτέλεσε το μέσο, το όργανο για την πραγματοποίηση των παραπάνω απελευθερωτικών σκοπών. Εξω έμεινε μόνο η μεγαλοαστική τάξη, που ή συνεργάστηκε με τον κατακτητή ή ραδιουργούσε σε βάρος των λαϊκών δυνάμεων. Ψυχή, οργανωτής και εμπνευστής της μεγάλης αυτής συμμαχίας στάθηκε η εργατική τάξη, με επικεφαλής το ηρωικό της κόμμα, το ΚΚΕ.

- Για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας μας η εργατική τάξη, πραγματοποιώντας την ενότητά της, ανυψώθηκε σε ηγετική δύναμη της κοινωνίας.

Με την καθοδήγηση του ΕΑΜ και των άλλων ΕΑΜικών εθνικοαπελευθερωτικών οργανώσεων (ΕΛΑΣ, ΕΠΟΝ, ΕΛΑΝ, ΕΑ κ.ά.), ο ελληνικός λαός με πρωτοπορία την εργατική τάξη και το Κόμμα της διεξήγαγε μεγαλειώδεις και πολύμορφους - μαζικούς και ένοπλους - αγώνες κατά των ξένων κατακτητών και των ντόπιων συνεργατών τους, έσωσε την τιμή του έθνους, καθήλωσε προς όφελος του γενικού αντιφασιστικού αγώνα των λαών μεγάλες δυνάμεις του εχθρού και του προξένησε μεγάλες απώλειες, έβαλε τα θεμέλια της λαϊκής εξουσίας σχεδόν σε όλη τη χώρα, έγραψε τέτοιες ένδοξες σελίδες στην ιστορία της πατρίδας μας, που καμιά πλαστογραφία, καμιά ιμπεριαλιστική επέμβαση και συκοφαντία δεν μπορεί να σβήσει ή ν' αμαυρώσει. Θα μείνουν αιώνια στη μνήμη του Εθνους, πολύτιμο κεφάλαιο, πηγή έμπνευσης, φρονηματισμού και παρόρμησης της νέας γενιάς, όλου του λαού στην πάλη του για την εθνική και δημοκρατική αναγέννηση της χώρας.

Στη χώρα μας συνέβη τούτο το καταπληκτικό και τερατώδικο - μοναδικό στην ιστορία της ευρωπαϊκής αντίστασης: Οι δοσίλογοι και οι συνεργάτες των κατακτητών να ανακηρύσσονται ήρωες της Εθνικής Αντίστασης, να καταλαμβάνουν ανώτερες θέσεις στον κρατικό μηχανισμό, να τους στήνονται ακόμα και ανδριάντες. Ενώ οι πραγματικοί ήρωες και πρωτεργάτες της Εθνικής Αντίστασης διώχτηκαν, φυλακίστηκαν, προπηλακίστηκαν, εξοντώθηκαν.

Η βάναυση επέμβαση του αγγλικού και σε συνέχεια του αμερικανικού ιμπεριαλισμού έφερε στην εξουσία τις πιο αντιδραστικές δυνάμεις του τόπου - τους συνεργάτες των κατακτητών. Οδήγησε στην εξάρτηση και υποταγή της χώρας στους Αμερικανούς και το ΝΑΤΟ, μετέτρεψε τη χώρα μας σε πυρηνική και κατασκοπευτική βάση τους και τα λιμάνια μας σε ναυτικές βάσεις του 6ου στόλου, επέφερε στο λαό μας και στον κυπριακό λαό τόσα δεινά και δοκιμασίες με την επιβολή της εφτάχρονης φασιστικής δικτατορίας.

Ο λαός μας, το ΚΚΕ αγωνίστηκαν και αγωνίζονται ενάντια στη διατήρηση των πυρηνικών και κατασκοπευτικών κέντρων και μέσων στο ελληνικό έδαφος (πρόσφατο παράδειγμα με πρόφαση τους Ολυμπιακούς Αγώνες), ενάντια στον εγκλωβισμό μας στα πλοκάμια του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ. Η ελληνο-αμερικανική «συμφωνία πλαίσιο» της 15 Απρίλη 1976 αποτέλεσε την παραπέρα πρόσδεση και υποταγή της χώρας στον αμερικανικό ιμπεριαλισμό καθώς και μια σειρά άλλες αρνητικές συνέπειες που προέκυψαν μετά την καταστροφή των σοσιαλιστικών κρατών και της Σοβιετικής Ενωσης, με την προσχώρηση της χώρας μας στη μονοπωλιακή Ενωση της Ευρώπης.

Μπροστά στην υποτελή πολιτική χτες των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και σήμερα της ΝΔ απέναντι στις αξιώσεις των ιμπεριαλιστών επιτακτικά, προβάλλει το καθήκον σε όλες τις δυνάμεις του τόπου μας, που αντιλαμβάνονται και αντιτίθενται στο αντεθνικό αυτό κατρακύλισμα, να συνεργαστούν και να αναλάβουν κοινή δράση πριν είναι αργά. Σ' αυτό καλεί το ΚΚΕ και αυτό το μήνυμα στέλνει στις πατριωτικές δυνάμεις του έθνους μας.

Το ζήτημα της συμπαράταξης όλων εκείνων των δυνάμεων που αντιτάσσονται στην κυβερνητική πολιτική και τις αμερικανοΝΑΤΟικές επιβολές είναι σοβαρότατο. Σοβαρές είναι επίσης και οι ευθύνες όλων εκείνων που αρνιούνται να συσπειρωθούν μπροστά στις εξελίξεις που διαμορφώνονται για τη χώρα μας και παγκοσμίως.

Το ΚΚΕ για να διευκολύνει την ένωση όλων των αντιιμπεριαλιστικών δυνάμεων, παρά τις διαφορές του με τα άλλα κόμματα, προτείνει στη βάση μιας κοινής πολιτικής, ένα πρόγραμμα μίνιμουμ εξωτερικής και εσωτερικής πολιτικής, που θα εξασφαλίσει την εθνική ανεξαρτησία και κυριαρχία: Την ειρηνική λύση των διαφορών με την Τουρκία - την οποία σκόπιμα δημιούργησαν και υποδαυλίζουν οι ΑμερικανοΝΑΤΟικοί - στη βάση του σεβασμού της εδαφικής ακεραιότητας. Την αποχώρηση της Ελλάδας από το ΝΑΤΟ. Την κατάργηση των αμερικανοΝΑΤΟικών βάσεων. Τη μετατροπή του Αιγαίου σε θάλασσα ειρήνης και ειρηνικής επικοινωνίας των λαών. Τη δίκαια λύση του Κυπριακού. Την εφαρμογή δημοκρατικής πολιτικής πατριωτικής συνεννόησης, που θα εξασφαλίσει και θα διευρύνει τις ελευθερίες των εργαζομένων, θα υπερασπίσει το μόχθο τους από την άγρια εκμετάλλευση των ντόπιων και ξένων μονοπωλίων. Αυτή σήμερα είναι η μοναδική πατριωτική πολιτική.

Οι αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης, το ΚΚΕ, όπως χτες έτσι και σήμερα, έχουν ακλόνητη πεποίθηση ότι ο λαός μας κρατάει στα χέρια του το μέλλον της χώρας μας. Οπως σε όλες τις αποφασιστικές στιγμές της ιστορίας μας, θα πει κι αυτή τη φορά την τελευταία λέξη.


Μαίρη ΖΙΩΓΑ
Δρ. Ιστορίας

Εκδηλώσεις αντιστασιακών

Την Κυριακή 26.9.2004 και ώρα 11 πμ στην Αμφίκλεια (Δαδί), ο δήμος και το Παράρτημα της ΠΕΑΕΑ Αμφίκλειας και η Επιτροπή Μνημείου, κάνουν τα εγκαίνια του μνημείου της Εθνικής Αντίστασης στην απάνω πλατεία (Παρνασσού).

-- Το Παράρτημα Κέρκυρας της ΠΕΑΕΑ, σε συνεργασία με το Παράρτημα του Πανελλήνιου Συλλόγου Απογόνων και Φίλων της ΕΑ και του ΔΣΕ, την Κυριακή 26.9.04 και ώρα 11 π.μ., οργανώνουν εκδήλωση, για να τιμήσουν τη μνήμη των εκτελεσμένων ηρώων στο Λαζαρέτο.

-- Το παράρτημα της ΠΕΑΕΑ Λιβαδειάς, ο Δήμος Αράχοβας και συγγενείς των αγωνιστών, πραγματοποιούν, την Κυριακή 26.9.2004 και ώρα 11 π.μ., εκδήλωση τιμής για τους αγωνιστές που έπεσαν στην τριήμερη μάχη του ΕΛΑΣ με τους γερμανοφασίστες κατακτητές στη θέση Σφάλας Αράχοβας, στις 8, 9 και 10 Σεπτέμβρη 1943, αλλά και τον αφοπλισμό ενός τάγματος Ιταλών που έδρευε εκεί. Από τη Λιβαδειά θα αναχωρήσουν πούλμαν ώρα 10.15 για τον τόπο της εκδήλωσης.

-- Την ετήσια επίσκεψη - προσκύνημα στο μαρτυρικό νησί της Γυάρου διοργανώνει για τέταρτη συνεχή χρονιά ο Σύλλογος «Γυάρος - Ιστορική Μνήμη» στις 1, 2 και 3 Οκτώβρη 2004.

Οι δηλώσεις συμμετοχής και η εξόφληση το αργότερο μέχρι τις 27 Σεπτέμβρη στα τηλέφωνα 210.3313.974, 210.9709.405, 697.7347.896.

- Ο Σύλλογος Απογόνων και Φίλων της ΕΑ και του ΔΣΕ, παράρτημα Εύβοιας, το Παράρτημα της ΠΕΑΕΑ Λουτρών Αιδηψού και αντιστασιακοί - μέλη της ΠΕΑΕΑ, λουόμενοι εκεί, διοργανώνουν διήμερη εκδήλωση για την 63η επέτειο του ΕΑΜ την Κυριακή 26.9, ώρα 10 π.μ., στο «χώρο της Βουλής», στην παραλία Αιδηψού και τη Δευτέρα στον ίδιο χώρο. Θα λειτουργήσει έκθεση βιβλίου, έκθεση πυρογραφίας με αντιστασιακά θέματα του Γιώργου Βρεττού, καθώς και έκθεση φωτογραφίας του Καραβανιού Αλληλεγγύης του ΠΑΜΕ στο Νησί της Επανάστασης, τη σοσιαλιστική Κούβα.

Στα Προπύλαια ο γιορτασμός

Η εκδήλωση πραγματοποιείται τη Δευτέρα, 27 του Σεπτέμβρη

Στα Προπύλαια του Πανεπιστημίου Αθήνας, τη Δευτέρα 27/9 και ώρα 6.30 μ.μ., θα γιορταστεί η 63η επέτειος της ίδρυσης του ΕΑΜ (στις 27.9.1941), σε εκδήλωση που διοργανώνει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αντιστασιακών Οργανώσεων (ΠΟΑΟ), η οποία καλεί όλους τους αντιστασιακούς και τους φίλους της Εθνικής Αντίστασης, κάθε Ελληνα πατριώτη να συμμετάσχουν στην εκδήλωση.

Το καλλιτεχνικό μέρος θα καλύψει η μεικτή χορωδία και μαντολινάτα του Συλλόγου Φαρακλάτων Κεφαλλονιάς «η Εύγερος», που διευθύνει ο Παναγιώτης Μπαρμπάτης, ευγενική προσφορά του Συλλόγου προς την Εθνική Αντίσταση.

Διόρθωση

Στο φύλλο του «Ρ» της 21.9.2004 και στο ρεπορτάζ για τη Διεθνή Ομοσπονδία Αντιστασιακών - FIR( σ. 32), από παραδρομή, το όνομα του προέδρου της ΠΣΑΕΑ, αντί Στέλιος Ζαμάνος όπως είναι το σωστό, γράφτηκε ως Γιώργος Ζαμάνας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ