ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 24 Σεπτέμβρη 2004
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΤΩΣΗ «ΣΙΝΟΥΚ»
Οι έλικες δε δείχνουν βλάβη

Eurokinissi

Νέα τροπή παίρνουν οι έρευνες για τα αίτια της πτώσης του μοιραίου «Σινούκ», καθώς σύμφωνα με δημοσιεύματα, χτες στην «Ελευθεροτυπία» και προ τριών ημερών στα «Νέα», και οι έξι πτέρυγες του ελικοπτέρου, εμφανίζονται άθικτες στο βίντεο που τράβηξε το βαθυσκάφος και μόνο μία από αυτές παρουσιάζεται ελαφρά στραβωμένη αλλά λόγω της πρόσκρουσης στο νερό.

Ενα τέτοιο εύρημα ανατρέπει τις έως τώρα εκτιμήσεις ότι υπήρξε βλάβη σε ένα από τα πέντε «διαφορικά», που θα είχε ως αποτέλεσμα αλλαγή του βήματος και τη μεταξύ τους σύγκρουση. Επίσης, γίνεται λόγος και για μαρτυρία ανθρώπου που είδε το ελικόπτερο να εκρήγνυται στον αέρα.

Ετσι, οι ειδικοί δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο βλάβης στον κινητήρα που προκάλεσε έκρηξη αλλά αποκλείουν να εκδηλώθηκε έκρηξη μέσα στο θάλαμο των επιβατών, πράγμα που επιβεβαιώνεται και από τα ιατροδικαστικά ευρήματα. Πάντως, η έρευνα συνεχίζεται και από πλευράς επιτελείων αναφέρεται ότι ακόμα δεν είναι σε θέση με βάση τα ευρήματα να βγάλουν ασφαλή συμπεράσματα.

Επίμετρο για τους νεκρούς του «Σινούκ»Ι

Προμήθειες όπλων και νέα οργάνωση των Ενόπλων Δυνάμεων

Τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων φαίνεται πως απασχολούν τρία εύλογα ερωτήματα:

1. Γιατί δεν έχει ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός για εκσυγχρονισμό του Συστήματος Ερευνας και Διάσωσης που άρχισε το 1998; Η έλλειψη αυτού του εκσυγχρονισμένου συστήματος δεν επηρεάζει και όλο το πλέγμα των εθνικών μας θεμάτων στο Αιγαίο αλλά και την ευχέρεια για έγκαιρη διάσωση ναυαγών;

2. Γιατί χρειάζεται να χρησιμοποιούμε αντίστοιχα συστήματα έρευνας και διάσωσης άλλων χωρών; Αληθεύει πως η Ισπανία μάς ειδοποίησε για την πτώση του «Σινούκ»;

3. Γιατί πρέπει το κύριο υλικό (αεροσκάφη, ελικόπτερα, κλπ.) να κλείνει το χρόνο ζωής του και οι αντίστοιχοι χειριστές να ασχολούνται σε μεταφορές προσώπων (έστω και επισήμων - VIP) εκτός της αποστολής τους; Αληθεύει πως οι χειριστές της Πολεμικής Αεροπορίας βρίσκονται σε αναβρασμό για το λόγο αυτό;

Το τραγικό ατύχημα του στρατιωτικού ελικοπτέρου με τους δέκα επτά νεκρούς ανέδειξε και μια χαλάρωση ανεπίτρεπτη στους μηχανισμούς τους υπεύθυνους για τις πτήσεις και τις διαδικασίες διάσωσης μετά από ατυχήματα.

Τα αίτια της πτώσης του ελικοπτέρου ερευνώνται από επιτροπές τεχνικών. Δεν είναι ανεύθυνο να πούμε πως ο τρόπος και οι διαδικασίες προμήθειας και συντήρησης του πολεμικού υλικού είναι από τους βασικούς παράγοντες που παίζουν ρόλο στην αξιοπιστία του. Το εμπόριο όπλων αποφέρει πλούτο στους μεσάζοντες και στους κατασκευαστές τους, που μετέρχονται κάθε είδους μέθοδο για να επιτύχουν τις παραγγελίες. Η ποιότητα του υλικού, η παλαιότητα, το κόστος που ανεβαίνει όσο πιο σαθρός και ευάλωτος είναι ο μηχανισμός παραγγελιών, ευθύνονται για τα ατυχήματα που ακολουθούν. Επίσης, η χρησιμοποίηση και πέρα από τα όρια αντοχής του, ο «οχαδερφισμός» των αρμόδιων που αδιαφορούν για κινδύνους και τις επιπτώσεις και βλέπουν το προσωπικό συμφέρον πάνω από το εθνικό.

Συχνά διαβάζουμε σχόλια στις εφημερίδες, που αφήνουν να εννοηθεί πως η τάδε παραγγελία πολεμικού υλικού άφησε δισεκατομμύρια σε προμήθεια στα χέρια των μεσαζόντων, οι οποίοι φροντίζουν (πάντα κατά τα δημοσιεύματα) να λαδώνουν το μηχανισμό παραγγελίας. Αυτός ο μηχανισμός δεν είναι ουδέτερος ούτε άφαντος. Ξεκινά από τους αξιωματικούς, οι οποίοι αποτελούν τις επιτροπές που μελετούν τις προδιαγραφές των όπλων τα οποία χρειάζονται για την άμυνα, περνάει από άλλες πολυμελείς επίσης επιτροπές που αξιολογούν τις προτάσεις, και καταλήγουν μετά την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων στην πολιτική ηγεσία και στο κομματικό περιβάλλον το αρμόδιο για την άμυνα. Δεν είναι μυστικό το γεγονός πως τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και ο κόσμος που παρακολουθεί αυτά τα πράγματα σχολιάζουν ότι το πραγματικό κόστος των όπλων είναι πολύ μικρότερο από αυτό που τελικά πληρώνουμε. Μεγάλο μερίδιο πιστεύεται πως καταλήγει σε ταμεία των κυβερνώντων κομμάτων, σε λογαριασμούς των αρμόδιων υπουργών και για εκμαυλισμό των επιτροπών που αναφέρθηκαν. Εχει δημοσιευτεί λίγα χρόνια πριν σχόλιο, το οποίο αφορούσε κομματικό στέλεχος που όταν είχε ξεκινήσει την ασχολία του με το χώρο της άμυνας ήταν σε φυσιολογικά οικονομικά επίπεδα και όταν μετά από χρόνια αποχώρησε ήταν ο πλουσιότερος του κυβερνώντος κόμματος. Πώς να τα αποδείξει κανείς αυτά; Εάν ήθελαν αυτοί που κυβερνούν μπορούσαν να συγκρατήσουν τον κατήφορο. Ο εκμαυλισμός πιστεύεται πως έχει διαβρώσει σημαντικό μερίδιο από τους μηχανισμούς των Ενόπλων Δυνάμεων τους υπεύθυνους για τους εξοπλισμούς. Οσο μεγαλύτερο είναι το ποσοστό που πληρώνουμε και δε φτάνει στον πωλητή, τόσο και το υλικό είναι μειωμένης αξιοπιστίας ακόμα και ακατάλληλο ή και άχρηστο. Είναι γνωστό πως υπήρξε τουλάχιστον μία περίπτωση που παραγγέλθηκε κύριο υλικό για το ναυτικό με επιμονή του ΥΕΘΑ παρότι δύο επιτροπές αξιωματικών είχαν πει πως δε χρειάζεται. Δυστυχώς, δεν πρόκειται να φωτιστούν αυτές οι περιπτώσεις.

Δεν πιστεύουμε ούτε την παρούσα κυβέρνηση, που λέει πως θα λάμψει η αλήθεια. Καμία αλήθεια δε θα λάμψει, γιατί οι μηχανισμοί αυτοί υπηρετούν τα ίδια συμφέροντα και με τη ΝΔ και με το ΠΑΣΟΚ. Δε βοηθούν όσο χρειάζεται τη Δικαιοσύνη για να φτάσει στην άκρη του τούνελ.

Το «Σινούκ» πιθανόν να έπεσε διότι το υλικό του ήταν ακατάλληλο ή είχε ξεπεράσει τα όρια αντοχής του. Και στις δύο περιπτώσεις το κέρδος βρίσκεται πίσω από τους θανάτους των επιβατών του. Η εταιρία που πουλάει στην Ελλάδα πολεμικό υλικό τέτοιου είδους είναι αμερικανική, το υλικό είναι, όπως επιβάλλεται από τις ΗΠΑ, συμβατό με του ΝΑΤΟ, ώστε όλοι να αγοράζουν από τους ίδιους κατασκευαστές. Αυτό επιβάλλεται σε όλες τις χώρες του ΝΑΤΟ και στα νέα μέλη του.

Παράλληλα, η χαλάρωση και αλλοίωση της εκπαιδευτικής διαδικασίας, η μετατροπή των στόχων αυτής της εκπαίδευσης, η αναδιοργάνωση των Ενόπλων Δυνάμεων και, τέλος, η αλλαγή των αποστολών τους, έχουν ήδη δυσμενή αποτελέσματα, όπως αυτό της έλλειψης συντονισμού κλπ. μετά το ατύχημα. Εχει αποπροσανατολιστεί το προσωπικό και των Ενόπλων Δυνάμεων και των συνεργαζόμενων φορέων του κράτους από την παραδοσιακή εθνική αποστολή, που είναι η φύλαξη των συνόρων και η προστασία της πατρίδας από εξωτερικές απειλές. Τώρα, με στόχο τις οικονομικές απολαβές, την επαγγελματική σταδιοδρομία στις απαιτήσεις της τρομο-λατρείας και των «ειρηνευτικών» υποτίθεται αποστολών, τα στελέχη σταδιακά αποδεσμεύονται από τους παραδοσιακούς τους ρόλους.

Οι στρατεύσιμοι είναι πλέον οπλίτες μακράς θητείας και μόνιμοι, δηλαδή επαγγελματίες με συμβάσεις έργου, που στόχος τους είναι να μην επανέλθουν στην ανεργία. Ετσι, σιγά σιγά καλλιεργείται η νοοτροπία του μισθοφόρου.

Το «μπάχαλο» που ακολούθησε το ατύχημα του «Σινούκ» είναι συνέπεια όχι των αλλαγών λόγω κυβερνητικών παρεμβάσεων μόνον. Είναι αποτέλεσμα όλων όσα αναφέρθηκαν πιο πάνω.

Ο κίνδυνος δεν προέρχεται από την έλλειψη ή μη της πολιτικής ευθύνης αλλά από την έλλειψη εθνικής ευθύνης και ευαισθησίας και κατ' επέκταση από την έλλειψη πολιτικής υπηρέτησης των εθνικών συμφερόντων. Και αυτά δεν αφορούν μόνο στην κυβέρνηση και στο κόμμα της Νέας Δημοκρατίας, από όπου προέρχεται. Αφορούν και στο ΠΑΣΟΚ. Πολύς κόσμος εκμαυλίστηκε επί εποχής του. Πολλοί θεσμοί αποσαθρώθηκαν.

Κύρια όμως ενδιαφέρουν όλους εμάς, που πρέπει να βλέπουμε πίσω από τα γεγονότα τι και ποιοι κρύβονται. Και ανάλογα να πράττουμε όχι μόνο στην περίοδο των εκλογών.


Α. ΚΑΚΑΡΑΣ
Αρχιπλοίαρχος ε.α., μέλος της ΚΕΘΑ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ