ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 24 Σεπτέμβρη 2004
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ
Ακονίζουν τα... πιρούνια για τα Ολυμπιακά φιλέτα

Σε «γήπεδα» επιχειρηματικής εκμετάλλευσης και ασυδοσίας θέλει το μεγάλο κεφάλαιο να μετατρέψει τις Ολυμπιακές εγκαταστάσεις (φωτό από το Ελληνικό)
Σε «γήπεδα» επιχειρηματικής εκμετάλλευσης και ασυδοσίας θέλει το μεγάλο κεφάλαιο να μετατρέψει τις Ολυμπιακές εγκαταστάσεις (φωτό από το Ελληνικό)
Πλώρη για την εκμετάλλευση των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων - αθλητικών χώρων και άλλων υποδομών - έχει βάλει το μεγάλο κεφάλαιο, κάνοντας πιο επιτακτικές τις αξιώσεις που έτσι κι αλλιώς από καιρό έχουν εκφραστεί. Ουσιαστικά, βέβαια, οι μεγαλοεπιχειρηματίες ακονίζουν τα... πιρούνια τους πάνω από ένα «τραπέζι» «στρωμένο» από την ίδια την κυβέρνηση, η οποία με τον ένα ή τον άλλο τρόπο έχει κάνει σαφή την πρόθεσή της να εκχωρήσει σε ιδιώτες τα συγκεκριμένα έργα στο όνομα της μεταολυμπιακής τους αξιοποίησης.

Ρόλο συντονιστή της προβολής των αξιώσεων των εμποροβιομηχάνων φαίνεται ότι ανέλαβε το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο της Αθήνας (ΕΒΕΑ) με αντικείμενο «την αξιοποίηση των Ολυμπιακών ακινήτων» «θέλοντας», όπως ανακοινώθηκε χαρακτηριστικά, «να συμβάλλει στην προσπάθεια η οποία καταβάλλεται από την ελληνική κυβέρνηση και την εταιρία Ολυμπιακά Ακίνητα ΑΕ». Το θέμα αποτέλεσε κύριο αντικείμενο της προχτεσινής συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΒΕΑ στο οποίο είχαν κληθεί να... συνεπικουρήσουν με τις τοποθετήσεις τους οι πρόεδροι του Οικονομικού Επιμελητηρίου Χ. Αλαμάνος και του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ι. Αλαβάνος, καθώς και εκπρόσωπος του Δικηγορικού Συλλόγου της Αθήνας.

Δίνοντας το στίγμα των στοχεύσεων των μεγαλοεπιχειρηματιών ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ Δρ. Φουντουκάκος έκανε λόγο για μεταολυμπιακή αξιοποίηση των μεγάλων αθλητικών έργων υποδομής που θα μπορέσει να «προσφέρει σημαντικές επενδυτικές ευκαιρίες». Στο ίδιο μήκος κύματος, ο αντιπρόεδρος του ΕΒΕΑ, γνωστός για τη θέση του ως προέδρου της ερασιτεχνικής ΑΕΚ, Γ. Γρανίτσας, μίλησε για «συνεργασία ιδιωτών, Τοπικής Αυτοδιοίκησης και αθλητικών σωματείων», για να καταλήξει στο διά ταύτα, στην «παραχώρηση των χώρων σε ιδιώτες», εφόσον, βεβαίως, «δημιουργηθεί το κατάλληλο θεσμικό πλαίσιο».

Μεταξύ των άλλων, οι εμποροβιομήχανοι μίλησαν για αξιοποίηση του κέντρου Beach Volley στο Φάληρο με τρόπο ώστε να εξυπηρετήσει «καλλιτεχνικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις», των εγκαταστάσεων στο Μαρκόπουλο με υλοποίηση της «πρόβλεψης για κατασκευή ξενοδοχείου, ή ανάπτυξη εμπορικών καταστημάτων», του κέντρου ιστιοπλοΐας στον Αγ. Κοσμά ως μαρίνας κλπ.

Σύμφωνος με τη «μακροχρόνια παραχώρηση χρήσης» σε ιδιώτες εμφανίστηκε ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, ενώ τις προτάσεις του Τεχνικού Επιμελητηρίου για κάθε μία από τις αθλητικές εγκαταστάσεις, ανέφερε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου. Ο ίδιος, μεταξύ άλλων επεσήμανε ότι «θα πρέπει να προταχθεί το δίπολο αξιοποίηση - ανάπτυξη, αντί του συντήρηση - αξιοποίηση στο οποίο δείχνει να προσανατολίζεται ως τώρα ο δημόσιος διάλογος που αναπτύσσεται».

Σύσκεψη στο Μαξίμου

Προς... αναζήτηση ιδιωτικών επενδύσεων βρίσκεται η κυβέρνηση, πλησιάζοντας όλο και πιο κοντά στην παραχώρηση των εγκαταστάσεων σε επιχειρηματίες, με πρόσχημα τη λειτουργία και συντήρησή τους. Αυτό προέκυψε και από τη χτεσινή σύσκεψη που έγινε υπό την προεδρία του πρωθυπουργού και στην οποία συμμετείχαν οι υπουργοί Γ. Αλογοσκούφης, Γ. Σουφλιάς και Φ. Πετραλιά.

Ειδικότερα, ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γ. Σουφλιάς ζήτησε να υπάρξει νέα χωροταξική μελέτη για το δέλτα Φαλήρου για την καλύτερη διαμόρφωση του χώρου και κατανομή των διαφόρων χρήσεων. Ακόμα, σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Δημόσιας Τάξης δεν έχει αποφασίσει εάν θα εξακολουθεί να αστυνομεύει τις εγκαταστάσεις και δεν αποκλείεται την ασφάλεια να αναλάβουν ιδιωτικές εταιρίες φύλαξης.

«ΑΘΗΝΑ 2004»
«Νομική εκδοχή» ο χορός των δισ.!

Μια προσπάθεια να διασκεδάσει τις εντυπώσεις για όσα έχουν καταγγελθεί το τελευταίο διάστημα περί κακοδιαχείρισης και κατασπατάλησης χρήματος στην Οργανωτική Επιτροπή Ολυμπιακών Αγώνων, επιχείρησε χτες η ηγεσία της εταιρίας. Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε η πρόεδρος της «Αθήνα 2004» Γ. Αγγελοπούλου, έκανε λόγο για «διαφορετική νομική εκδοχή», αναφερόμενη σε όσα καταγγέλλουν οι δικαστές - ελεγκτές της Τριμελούς Ελεγκτικής Επιτροπής της «Αθήνα 2004», οι οποίοι συνέταξαν πόρισμα που αφορά την οικονομική διαχείριση του έτους 2001.

Στο πόρισμα των συνταξιούχων δικαστών, το οποίο διέρρευσε προχτές το βράδυ, συμπεριλαμβάνονται - μεταξύ άλλων - καταγγελίες για σωρεία παρατυπιών στη διαδικασία προσλήψεων, προκλητικές αμοιβές υψηλόβαθμων στελεχών που ξεπερνούν τα 3 ή και 4 εκατομμύρια, υπέρογκες δαπάνες για ταξίδια, δημόσιες σχέσεις, περίεργες συμβάσεις που υπεγράφησαν με τους χορηγούς της «Αθήνα 2004», απευθείας αναθέσεις σε εταιρίες για προμήθειες ή υπηρεσίες, επιβλαβείς συμφωνίες της εταιρίας με τους χορηγούς των Ολυμπιακών Αγώνων.

«Το πόρισμα αυτό διατυπώνει μια νομική εκδοχή», δήλωσε χτες η πρόεδρος της «Αθήνα 2004». Και συμπλήρωσε: «Μια νομική εκδοχή για τη λειτουργία της Οργανωτικής Επιτροπής και μάλιστα με μειοψηφία ενός εκ των τριών μελών της Ελεγκτικής Επιτροπής, του εν ενεργεία Αντιπροέδρου του Ελεγκτικού Συνεδρίου κ. Ροντογιάννη». Δηλαδή είναι η ερμηνεία που διατυπώνουν τα δύο μέλη της Επιτροπής ως προς τις διαδικασίες, ως προς την εφαρμογή των διατάξεων που διέπουν το «ΑΘΗΝΑ 2004». Δίνοντας λοιπόν ιδιαίτερη έμφαση στα περί «νομικών εκδοχών», η Γ. Αγγελοπούλου συνέχισε: «Θα μπορούσαν να υπάρχουν και άλλες νομικές εκδοχές. Κάθε νομική εκδοχή είναι σεβαστή. Ωστόσο, ουδείς μπορεί να αμφισβητήσει, και το ίδιο το πόρισμα δεν αμφισβητεί, ότι όλες οι ενέργειες του "ΑΘΗΝΑ 2004" κινήθηκαν εντός του αυστηρού πλαισίου νομιμότητας».

Πολλά, πάντως, ερωτηματικά δημιουργούνται από το πόρισμα για τους περίφημους χορηγούς των Ολυμπιακών Αγώνων και τα ξένα ραδιοτηλεοπτικά δίκτυα και τις συμφωνίες που υπέγραψαν με την «Αθήνα 2004».

Συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι υπεγράφη σύμβαση μεταξύ της τράπεζας ΑΛΦΑ και του αμερικανικού ραδιοτηλεοπτικού δικτύου NBC, η οποία δεν ελέγχθηκε από την Τριμελή Ελεγκτική Επιτροπή. Με βάση τη σύμβαση, εκδόθηκε από την τράπεζα (σ.σ. χορηγός της «Αθήνα 2004») πιστωτική εγγυητική επιστολή ποσού που δεν υπερβαίνει τα 48,6 εκατ. δολάρια, με αποδέκτη το NBC κατ' εντολή της «Αθήνα 2004». Το πόρισμα αναφέρει ότι αυτό έγινε σε εκπλήρωση υποχρέωσης που απορρέει από τη σύμβαση τηλεοπτικών δικαιωμάτων μεταξύ της ΔΟΕ, του NBC και της Οργανωτικής Επιτροπής, ωστόσο δεν εξηγεί για ποιο λόγο δόθηκαν αυτά τα χρήματα...

Και ηλεκτρονικός «χαφιές» απόδοσης δημόσιων υπαλλήλων

Σε ηλεκτρονικό «χαφιέ» της απόδοσης και συμπεριφοράς των δημοσίων υπαλλήλων δύναται να εξελιχθεί το λεγόμενο πρόγραμμα «Κοινωνία της Πληροφορίας», το οποίο στην πλήρη εφαρμογή του θα συνδέει ηλεκτρονικά όλες τις υπηρεσίες και φορείς του Δημοσίου μεταξύ τους.

Σύμφωνα με τον υφυπουργό Δημόσιας Διοίκησης, Απ. Ανδρεουλάκο, στόχος της κυβέρνησης είναι η εφαρμογή ενός ρυθμιστικού κέντρου ηλεκτρονικής παρακολούθησης του Δημοσίου, ώστε να ελέγχεται η απόδοση κάθε υπηρεσίας και υπαλλήλου. Σε δηλώσεις του στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Συνήγορο του Πολίτη (ΣτΠ) για την παρουσίαση του νέου πληροφοριακού συστήματος της ανεξάρτητης αρχής, ο υφυπουργός σημείωσε πως με βάση τα αποτελέσματα του ελέγχου αυτού, θα εξελίσσονται ιεραρχικά οι υπάλληλοι και θα αναδεικνύονται οι διευθυντές. Αν αναλογιστεί κανείς ότι στα κριτήρια μισθολογικής και ιεραρχικής εξέλιξης των δημοσίων υπαλλήλων περιλαμβάνεται και η γενικότερη συμπεριφορά τους, δεν μπορεί να αποκλειστεί η ιδιοτελής και ανισότιμη χρήση του συγκεκριμένου συστήματος σε βάρος «μη αρεστών» εργαζομένων.

Σ' αυτό το πλαίσιο, ο Απ. Ανδρεουλάκος ανακοίνωσε ότι θα αναβαθμιστεί η τεχνική υποστήριξη των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ) ώστε να συνδεθούν ηλεκτρονικά με όλες τις δημόσιες υπηρεσίες. Ο ίδιος ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση επαναδιαπραγματεύεται τη σύμβαση με τη «Newsphone», η οποία έχει αναλάβει την ηλεκτρονική δικτύωση των υπηρεσιών του Δημοσίου, για λόγους οικονομικούς και αναβάθμισης του εξοπλισμού.

Από την πλευρά του ο ΣτΠ, Γ. Καμίνης αναφέρθηκε στο νέο πληροφοριακό σύστημα διαχείρισης εγγράφων, με την ονομασία «Πάπυρος» που προωθεί η ανεξάρτητη αρχή, με στόχο την καλύτερη επεξεργασία και αξιοποίηση των υποθέσεων που διαχειρίζεται. Επίσης, στις προθέσεις του ΣτΠ είναι να μπορεί ο πολίτης να καταθέτει ηλεκτρονικά την αίτησή του και μέσα από το διαδίκτυο να παρακολουθεί την πορεία της υπόθεσής του, κάτι που υπολογίζει να έχει γίνει σε ενάμιση χρόνο. Μελετάται τέλος και η καθιέρωση της ηλεκτρονικής υπογραφής.

4 ΧΡΟΝΙΑ ΧΩΡΙΣ ΤΟΝ ΛΕΩΝ. ΑΥΔΗ
Μια συνάντηση τιμής και μνήμης

Με τη συμπλήρωση τεσσάρων χρόνων από το θάνατο του ΛΕΩΝ. ΑΥΔΗ, η ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ καλεί τους φίλους της στην πλατεία ΑΥΔΗ (Μυλλέρου 24-32 Λεωνιδίου, Γιατράκου Κεραμεικού), την Παρασκευή 24 Σεπτέμβρη 2004 και ώρα 7.30 μ.μ. σε μια συνάντηση τιμής και μνήμης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ