ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 28 Σεπτέμβρη 2004
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Εκπαιδεύοντας «αμερικανοτσολιάδες»
  • Το ΝΑΤΟ εμφανίζεται στο Ιράκ, αναλαμβάνοντας την εκπαίδευση των στελεχών του ιρακινού στρατού που δημιουργούν οι Αμερικανοί
  • Προσφέρει και η Αθήνα εκπαιδευτές...

Ελληνες αξιωματικοί θα λάβουν μέρος στο πρόγραμμα, που θα εξελιχθεί υπό την αιγίδα του ΝΑΤΟ, για την εκπαίδευση στελεχών του ιρακινού στρατού, τον οποίο προσπαθούν να δημιουργήσουν και να στηρίξουν οι Αμερικανοί.

Οι σχετικές αποφάσεις για την εμπλοκή του ΝΑΤΟ σε αυτό το σχέδιο ελήφθησαν στη Σύνοδο Κορυφής της Συμμαχίας που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Ιούνη στην Κωνσταντινούπολη. Εκεί, κάτω από τις ασφυκτικές πιέσεις της Ουάσιγκτον, οι σύμμαχοι αποδέχτηκαν μια κατ' αρχήν περιορισμένη εμπλοκή του ΝΑΤΟ με την ανάληψη της εκπαίδευσης των στελεχών του υπό δημιουργία ιρακινού στρατού.

Την περασμένη βδομάδα στις Βρυξέλλες οι μόνιμοι αντιπρόσωποι των χωρών - μελών της Συμμαχίας, προχωρώντας στην υλοποίηση των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής της Κωνσταντινούπολης, συμφώνησαν να προωθήσουν το πρόγραμμα για την εκπαίδευση των Ιρακινών. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι Αμερικανοί προωθούν το σχέδιο για τη μετάβαση όλων των ΝΑΤΟικών εκπαιδευτών στο Ιράκ, όπου θα γινόταν και η εκπαίδευση. Κάποιοι από τους συμμάχους προώθησαν την εναλλακτική ιδέα για την εκπαίδευση των Ιρακινών σε κάποιες χώρες - μέλη του ΝΑΤΟ. Μια τρίτη ιδέα ήταν ΝΑΤΟικοί εκπαιδευτές και Ιρακινοί εκπαιδευόμενοι να μεταβούν σε κάποια γειτονική με το Ιράκ χώρα.

Η συζήτηση για τον τόπο που θα πραγματοποιηθεί η εκπαίδευση των αξιωματικών του μελλοντικού ιρακινού στρατού, όπως επισημαίνουν διπλωματικές πηγές, υποκρύπτει τη διαμάχη που εξελίσσεται στους κόλπους του ΝΑΤΟ για το βαθμό εμπλοκής της Συμμαχίας στο Ιράκ. Οι Αμερικανοί πιέζουν για τη μεγαλύτερη δυνατή εμπλοκή της Συμμαχίας και επιθυμούν ΝΑΤΟικοί εκπαιδευτές απ' όλες αν είναι δυνατόν τις χώρες - μέλη του ΝΑΤΟ να εγκατασταθούν στο Ιράκ και να υλοποιήσουν το πρόγραμμα της εκπαίδευσης. Αλλες χώρες, λαμβάνοντας υπόψη τις επιχειρησιακές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι Αμερικανοί από την αντίσταση και τον ανταρτοπόλεμο στο Ιράκ, ζητούν να φιλοξενήσουν σε βάσεις στο έδαφός τους τους Ιρακινούς που θα εκπαιδευτούν.

Μια τρίτη εκδοχή είναι αυτή που προτείνουν οι Γερμανοί, οι οποίοι προσφέρουν εκπαιδευτές για να εκπαιδεύσουν τους Ιρακινούς σε χώρα γειτονική του Ιράκ, πιθανότατα στο Κατάρ. Οπως υποστηρίζουν διπλωματικοί κύκλοι στην Αθήνα, η ελληνική κυβέρνηση έχει απορρίψει κατηγορηματικά να αποστείλει εκπαιδευτές στο έδαφος του Ιράκ. Εχει αποκλείσει επίσης να φιλοξενήσει στο έδαφός της το πρόγραμμα εκπαίδευσης. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ωστόσο, η Αθήνα έχει ήδη δεχτεί να συμμετέχει στο πρόγραμμα, προσφέροντας εκπαιδευτές για την εκπαίδευση των Ιρακινών αξιωματικών σε έδαφος γειτονικής με το Ιράκ χώρας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους Ελληνες διπλωμάτες, εκτιμούν ότι τελικά το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί και στις τρεις εκδοχές του. Τα στελέχη του υπό δημιουργία νέου ιρακινού στρατού θα εκπαιδευτούν από αξιωματικούς των χωρών -μελών του ΝΑΤΟ και στο έδαφος του Ιράκ, και σε βάσεις κάποιων χωρών - μελών της συμμαχίας, αλλά και σε γειτονικές με το Ιράκ χώρες. Σε αυτή την τρίτη εκδοχή, όπως σημειώνουν κύκλοι του ΥΠΕΞ, θα υπάρχουν και Ελληνες εκπαιδευτές.

Πρωτοβουλία για το ξήλωμα των χαφιεδοκαμερών

Από εργαζόμενους και συνταξιούχους του ΟΤΕ που συγκρότησαν επιτροπή αγώνα

Μια ιδιαίτερα σημαντική πρωτοβουλία ανέλαβαν εργαζόμενοι και συνταξιούχοι του ΟΤΕ, ανάμεσά τους πολλά συνδικαλιστικά στελέχη, συγκροτώντας επιτροπή αγώνα για τη διάλυση των μηχανισμών παρακολούθησης που στήθηκαν στο όνομα της ασφάλειας των Ολυμπιακών Αγώνων. Η απόφασή τους αυτή αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα δεδομένου ότι ο «εγκέφαλος» του συστήματος εδρεύει στον ΟΤΕ (ΝΥΜΑ).

Στο κάλεσμά τους για το «ξήλωμα της τεχνικής υποδομής λειτουργίας των καμερών παρακολούθησης από το ΝΥΜΑ του ΟΤΕ και άλλα κτίρια» τονίζουν: «Οι Ολυμπιακοί Αγώνες τελείωσαν κι όμως χιλιάδες κάμερες στις πλατείες και στους δρόμους της Αθήνας παρακολουθούν τη ζωή μας κάθε στιγμή. Χιλιάδες μικρόφωνα καταγράφουν τις συνομιλίες μας. Τα "Ζέπελιν" υπερίπτανται άγρυπνα πάνω από τα κεφάλια μας παρακολουθώντας και τις ανάσες μας ακόμα. Τα όσα έλεγε η προηγούμενη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και η τωρινή της ΝΔ για "ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων" και για "διευκόλυνση της κυκλοφορίας των οχημάτων" είναι προσχήματα και δικαιολογίες. Ο πραγματικός τους στόχος είναι η παρεμπόδιση των δραστηριοτήτων του λαϊκού κινήματος, το φακέλωμα και οι διώξεις των αγωνιστών του».

Αμέσως μετά αφού αναφέρονται στις τρομακτικές δυνατότητες αυτών των μηχανισμών, συμπληρώνουν πως τα στοιχεία που συλλέγουν στη συνέχεια, μέσω τεχνικής υποδομής που παρέχει ο ΟΤΕ, αξιολογούνται, μεταφέρονται και αποθηκεύονται στα κομπιούτερ της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής (ΓΑΔΑ) για ...τα περαιτέρω.

Παρακάτω υπογραμμίζουν: «Ολοι εμείς που υπογράφουμε το παρόν κείμενο, συνδικαλιστικά στελέχη και απλοί εργαζόμενοι από τον ΟΤΕ αλλά και τον κλάδο των Τηλεπικοινωνιών συνολικότερα, νιώσαμε ντροπή, αηδία και αγανάκτηση.

Πώς είναι δυνατόν ο ΟΤΕ, που στήθηκε με τα χρήματα του ελληνικού λαού και τη δουλιά χιλιάδων και χιλιάδων εργαζομένων σε αυτόν, και όχι μόνο, να παρέχει γι' αυτό το σκοπό τεχνική υποδομή και στέγη στη ΓΑΛΑ. Να είναι φωλιά ξένων πρακτόρων και αντιδημοκρατικών μηχανισμών. Να διευκολύνει την παρακολούθηση και το φακέλωμα της ζωής και της δραστηριότητας των πολιτών και ιδιαίτερα όσων συμμετέχουν στη δράση του λαϊκού κινήματος.

Μας προσβάλλει και δεν το ανεχόμαστε!

Λέμε ένα βροντερό ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ στην κατρακύλα αυτή του OTE. Ο ΟΤΕ οφείλει να εξυπηρετεί τις λαϊκές ανάγκες για φθηνές, ποιοτικές και απόρρητες τηλεπικοινωνίες. Μπροστά σε αυτή την κατάσταση δεν πρόκειται να μείνουμε άβουλοι και αδρανείς.

Ετσι πήραμε την απόφαση και συγκροτήσαμε Επιτροπή Αγώνα με τους εξής άμεσους και σαφείς στόχους:

Απαιτούμε από τη διοίκηση του ΟΤΕ: Να ξηλώσει άμεσα και για πάντα όλη την τεχνική υποδομή που παρέχει στη ΓΑΔΑ για τη λειτουργία των καμεροχαφιέδων και για κάθε είδους μηχανισμό παρακολούθησης. Να πάρει όλα τα απαιτούμενα μέτρα ώστε να διασφαλίζεται το απόρρητο των τηλεπικοινωνιών.

Απαιτούμε από την κυβέρνηση: Να ξηλωθούν τώρα και για πάντα όλες οι κάμερες και οι μηχανισμοί παρακολούθησης. Να καταργηθούν όλοι οι νόμοι που περιορίζουν ή καταργούν τις πολιτικές και συνδικαλιστικές μας ελευθερίες και τα ατομικά μας δικαιώματα».

Τέλος, δηλώνουν αποφασισμένοι να κλιμακώσουν τη δράση τους σε συντονισμό με μαζικούς φορείς, κινήσεις και επιτροπές αγώνα που έχουν παρόμοιους στόχους και παίρνουν αντίστοιχες πρωτοβουλίες. Καλούν δε όλα τα συνδικάτα στον ΟΤΕ και στις τηλεπικοινωνίες να πάρουν ανάλογες αποφάσεις και πρωτοβουλίες και κάθε συνδικαλιστικό στέλεχος, κάθε συνάδελφο, κάθε κάτοικο της Αθήνας, να μην ανεχτούν άλλο αυτή την κατάσταση που κρύβει μεγάλους κινδύνους για τα δημοκρατικά μας δικαιώματα και ελευθερίες, αλλά να συμπαραταχτούν στον αγώνα, να πλαισιώσουν και να μαζικοποιήσουν την Επιτροπή Αγώνα.

Το κείμενο υπογράφουν οι:

Λευτέρης Παπακωνσταντόπουλος μέλος του ΔΣ της ΟΜΕ-ΟΤΕ

Τάσος Κλάδης μέλος του ΔΣ της ΟΜΕ- ΟΤΕ

Νίκος Σιτζάνης μέλος της ΕΕ της ΠΕΤ-ΟΤΕ

Μιχάλης Καζάκος μέλος του ΔΣ της ΕΕΤΕ-ΟΤΕ

Παναγιώτης Καλιανός μέλος του ΔΣ της ΠΕΤ-ΟΤΕ

Γιώργος Μεταξάς μέλος του ΔΣ του Πολιτιστικού Κέντρου Εργαζομένων στον ΟΤΕ Νομού Αττικής

Κώστας Παπαγεωργίου εργαζόμενος στην ΙΝΤΡΑΚΟΜ, μέλος του ΔΣ του ΕΚΑ

Γιώργος Καραγιάννης μέλος του ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων στην ΙΝΤΡΑΚΟΜ

Κώστας Βαγενάς μέλος του ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων στην ΙΝΤΡΑΚΟΜ

Θύμιος Αμπλάς εργαζόμενος ΟΤΕ (ΝΥΜΑ)

Γιώργος Θεοχάρης εργαζόμενος ΟΤΕ (ΝΥΜΑ)

Γιώργος Οικονόμου εργαζόμενος ΟΤΕ (Διοικητικό Μέγαρο)

Γιώργος Ρόρρης εργαζόμενος ΟΤΕ (Διοικητικό Μέγαρο)

Μπάμπης Τζίμας εργαζόμενος ΟΤΕ (Διοικητικό Μέγαρο)

Φώτης Βαρδής εργαζόμενος ΟΤΕ (Διοικητικό Μέγαρο)

Γιάννης Αντωνίου συνταξιούχος ΟΤΕ, πρώην Γραμματέας της ΠΕΤ-ΟΤΕ

Δημήτρης Βασιλόπουλος συνταξιούχος ΟΤΕ

Κώστας Πούλης συνταξιούχος ΟΤΕ

Γιώργος Γεωργαρίου συνταξιούχος ΟΤΕ

Στράτος Σαριγλόου συνταξιούχος ΟΤΕ

Γεωργία Τσούμπα εργαζόμενη ΟΤΕ, μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Αναπήρων

Ρούλα Κούρτη εργαζόμενη ΟΤΕ

Ανδριανός Μπούκουρης εργαζόμενος ΟΤΕ, Γραμματέας της ΠΕΔΥΕ

Αθανάσιος Τσιόγκας εργαζόμενος ΟΤΕ

Ηλίας Δημητράτος εργαζόμενος ΟΤΕ

Παντελής Καβαλέρος εργαζόμενος ΟΤΕ

Παναγιώτης Αλεξόπουλος εργαζόμενος ΟΤΕ

Γιάννης Παΐσιος εργαζόμενος ΟΤΕ

Χάρης Φρούσιος εργαζόμενος ΟΤΕ (ΜΚ)

Παναγιώτης Κατσακιώρης συνταξιούχος ΟΤΕ

Θεοδώρα Τσεκούρα συνταξιούχος ΟΤΕ

Εφη Λαζαρίνη εργαζόμενη ΟΤΕ (ΝΥΜΑ)

Θανάσης Τσάκαλος εργαζόμενος ΟΤΕ (Ρουφ)

Δημήτρης Τσέλιος εργαζόμενος ΟΤΕ (ΝΥΜΑ)

Σύσκεψη της «Δημοκρατικής Συσπείρωσης»

Μια σημαντική σύσκεψη εργασίας προγραμματίζει η «Δημοκρατική Συσπείρωση για τις λαϊκές ελευθερίες και την αλληλεγγύη» αύριο Τετάρτη 29 Σεπτέμβρη 2004, στις 7 το απόγευμα, στην αίθουσα της ΟΤΟΕ (Βησσαρίωνος 9 & Σίνα). Μια σύσκεψη σε συνέχεια των προηγούμενων πρωτοβουλιών της ενάντια στον ευρωτρομονόμο και στους μηχανισμούς παρακολούθησης και καταγραφής της πολιτικής, συνδικαλιστικής και κοινωνικής δραστηριότητας των πολιτών, (προσφυγή για «Ζέπελιν» κλπ.).

Θέμα - όπως αναγράφεται χαρακτηριστικά στη σχετική πρόσκληση - είναι η οργάνωση του αγώνα για: Την αποκαθήλωση των μηχανημάτων παρακολούθησης. Τον τερματισμό των μέτρων αστυνομοκρατίας. Το σταμάτημα της εμπλοκής των ενόπλων δυνάμεων σε ζητήματα εσωτερικής ασφάλειας. Και την κατάργηση των αντιδημοκρατικών νομοθετημάτων (ευρωτρομονόμος, Σένγκεν κλπ.).

Στη σύσκεψη έχουν προσκληθεί και αναμένεται να πάρουν μέρος όσοι συμπαρατάχτηκαν μαζί με τη «Δημοκρατική Συσπείρωση» στις τελευταίες δραστηριότητές της (προσφυγή κατά του «Ζέπελιν», κάμερες κλπ.), εκπρόσωποι μαζικών φορέων και προσωπικότητες της κοινωνικής ζωής της χώρας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ