ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 28 Σεπτέμβρη 2004
Σελ. /40
ΛΕΥΚΑΔΑ
Πράξη με πολυσήμαντη διάσταση

Εγιναν το περασμένο Σάββατο τα εγκαίνια ιδιόκτητων γραφείων της ΝΕ Λευκάδας του ΚΚΕ, που αγοράστηκαν με την προσφορά του εαμίτη αγωνιστή Βασίλη Γαρούφαλλου και διαμορφώθηκαν με εθελοντική δουλιά

«Το άνοιγμα γραφείων και μάλιστα ιδιόκτητων γραφείων του ΚΚΕ δεν είναι ένα τυπικό γεγονός. Είναι κάτι που φεύγει από τα στενά κομματικά όρια και αφορά ευρύτερες δυνάμεις. Και αυτό γιατί όσο το ΚΚΕ ενισχύεται, τόσο το μαζικό και ευρύτερα το λαϊκό κίνημα μπορεί να δρα πιο αποτελεσματικά».

Με αυτά τα λόγια ξεκίνησε ο Σπύρος Χαλβατζής, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, την ομιλία του στα εγκαίνια των γραφείων της ΝΕ Λευκάδας του ΚΚΕ, που αγοράστηκαν με την υλική προσφορά του αγωνιστή της ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης Βασίλη Γαρούφαλλου και φτιάχτηκαν με την εθελοντική προσφορά μελών και φίλων του ΚΚΕ. Αφού ευχαρίστησε τον Β. Γαρούφαλλο και όλους όσοι προσφέρανε σε αυτή την αποστολή, σημείωσε:

«Οι αγωνιστές της αθάνατης ΕΑΜικής Αντίστασης και του Δημοκρατικού Στρατού πάλεψαν και πολλοί έδωσαν την ίδια τη ζωή τους προσφορά και θυσία για τη λευτεριά του λαού, για την εθνική ανεξαρτησία, για την κοινωνική απελευθέρωση, για το σοσιαλισμό. Χιλιάδες άλλοι τράβηξαν το δρόμο των φυλακών, των εξοριών και άλλοι οδηγήθηκαν στην πολιτική προσφυγιά. Συνέχισαν και συνεχίζουν το δρόμο της ανιδιοτελούς προσφοράς. Για να πάρουν τα όνειρα εκδίκηση, όπως λέει κι ο ποιητής. Για να ξημερώσουν καλύτερες μέρες για το λαό και τον τόπο. Και παρά τα χρόνια που τους βαραίνουν, συνεχίζουν. Κι αυτό έχει τεράστια ιδεολογική και πολιτική σημασία. Τέτοιοι αγωνιστές, Ανθρωποι με άλφα κεφαλαίο, αποτελούν πολύτιμο κεφάλαιο για το λαϊκό κίνημα. Είναι παραδείγματα όχι μόνο για τη νέα γενιά, αλλά συνολικά για το εργατικό και λαϊκό κίνημα. Αγωνιστές που, όχι μόνο, δεν αποσκοπούν σε καμιά υλική απολαβή για τον εαυτό τους, αλλά που και από το υστέρημά τους προσφέρουν στο Κόμμα τους. Για να γίνεται αυτό πιο ικανό. Για να μπορεί να έχει τα οικονομικά μέσα για να παλεύει και να αντιμετωπίζει για τα λαϊκό προβλήματα.

Αλήθεια είναι ότι τα αστικά κόμματα έχουν τεράστιες οικονομικές δυνατότητες. Με την πολιτική και οικονομική τους εξουσία, με τις ποικιλώνυμες διαπλοκές τους αποχτούν οικονομικά μέσα για την προώθηση της πολιτικής τους.

Το ΚΚΕ έχει τα μέλη, τους φίλους του, έχει τους καθημερινούς ανθρώπους της δουλιάς, της προσφοράς, της θυσίας. Σ' αυτούς απευθύνεται, αυτούς θα συνεχίσει να καλεί όχι μόνο στην περίοδο της οικονομικής του εξόρμησης, αλλά στον καθημερινό αγώνα του, για τα προβλήματα της εργατικής τάξης, της φτωχομεσαίας αγροτιάς, των επαγγελματοβιοτεχνών και μικρεμπόρων, της εργαζόμενης διανόησης, της νεολαίας.

Αυτούς καλεί. Τους ανθρώπους του μόχθου, υλικού και πνευματικού, στην πορεία για το 17ο Συνέδριό του, που θα γίνει το Φλεβάρη του 2005. Να είναι κοντά του. Να μελετήσουν τις θέσεις του. Να καταθέσουν τις σκέψεις και προτάσεις τους. Να το στηρίξουν και να το ενισχύσουν ποικιλότροπα. Ανάλογα με τη δυνατότητα που έχει καθένας.

Αυτούς και όλους τους εργάτες καλούμε στις 9 του Οχτώβρη στο πανελλαδικό συλλαλητήριο στην Αθήνα, για να προβάλλουμε βασικά αιτήματα που είναι ανάγκη να διεκδικηθούν από την εργατική τάξη, τα λαϊκά στρώματα, τη νεολαία.

Οταν ως ΚΚΕ στηρίζουμε το δίκαιο αίτημα του ταξικού κινήματος για 1.200 ευρώ κατώτερο μισθό και 960 ευρώ κατώτερη σύνταξη, δε λαϊκίζουμε. Θεωρούμε ότι αυτό είναι το μίνιμουμ για να καλύψει στοιχειωδώς τις ανάγκες της η λαϊκή οικογένεια.

Απορρίπτουμε τις θεωρίες ότι δεν αντέχει η οικονομία τις αυξήσεις των εργατών. Εδώ πρόκειται για τον έσχατο κυνισμό της αστικής τάξης και των πολιτικών της εκπροσώπων. Στο μεγάλο κεφάλαιο δίνουν κίνητρα, φοροαπαλλαγές και φορο-ελαφρύνσεις και νέες παροχές και για τους εργάτες δεν υπάρχουν χρήματα».

Εργαλείο για δράση

Η εκδήλωση των εγκαινίων πλαισιώθηκε από πολλούς Λευκαδίτες και Λευκαδίτισσες, μέλη και φίλους του ΚΚΕ, αλλά και αγωνιστές της ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης. Το άνοιγμα της εκδήλωσης έκανε η Δήμητρα Δαμιανή, ενώ η Γιάννα Σταματέλου, γραμματέας της ΝΕ Λευκάδας, και ο Λάμπρος Νάσης, γραμματέας του ΝΣ Λευκάδας της ΚΝΕ, απηύθυναν χαιρετισμό.

Η γραμματέας της Οργάνωσης έκανε μία σύντομη παρουσίαση του χρονικού των αγώνων του λευκαδίτικου λαού. Αναφέρθηκε σε σημαντικά γεγονότα από την ιστορία του Κομμουνιστικού Κινήματος στη Λευκάδα και στην προσφορά πρωτοπόρων αγωνιστών όπως ο Σταθιός Ζαβιτσάνος, ο Τάσος Μανωλίτσης, ο Παπα - Στάθης Κτενάς, ο Ξενοφώντας Γρηγόρης και πολλοί άλλοι.

Κλείνοντας σημείωσε πως η Οργάνωση της Λευκάδας ριζώνει στα γραφεία αυτά, «για την υπόθεση του ΚΚΕ, θα γίνουν εργαλείο στη δράση της και βάση εξόρμησης προς το μέλλον», είπε χαρακτηριστικά. Αναφέρθηκε ακόμα στη μεγάλη συνεισφορά, για το χτίσιμο των γραφείων, του Σπύρου Γράψα (Παπουτσέλη) και των Γιώργου Σταματέλου και Τάκη Κτενά. Ο γραμματέας του ΝΣ στο χαιρετισμό του τόνισε ότι η ΚΝΕ με όλες της τις δυνάμεις θα φουντώσει τη φλόγα του λαϊκού κινήματος που κράτησε άσβεστη τόσα χρόνια συνεχίζοντας, σύμφωνα με τα ιδανικά του ΚΚΕ, τον αγώνα για το σοσιαλισμό.

Χαιρετισμό απηύθυνε από το βήμα και ο Β. Γαρούφαλλος εξιστορώντας περιστατικά από τη μάχη του ΕΛΑΣ στην περιοχή της Βορειοδυτικής Ελλάδας. Στον Β. Γαρούφαλλο, ο Σπύρος Χαλβατζής προσέφερε αναμνηστικό δίπλωμα που φιλοτέχνησε ο καλλιτέχνης Γιάννης Σκαρπερός. Συντροφιά με αντάρτικα τραγούδια κράτησαν οι Απ. Κοψιδάς και Στ. Ζαβιτσάνος από το συγκρότημα ΜΙΝΟΡΕ.

Σύσκεψη ΕΒΕ Πειραιά

Το τμήμα Επαγγελματιών - Βιοτεχνών - Εμπόρων της Κομματικής Οργάνωσης του Πειραιά καλεί τα μέλη, τους φίλους και τους οπαδούς του Κόμματος, να πάρουν μέρος στη συγκέντρωση - σύσκεψη που διοργανώνει αύριο Τετάρτη 29 Σεπτέμβρη 2004, στις 7 μ.μ., στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Νίκαιας (Π. Τσαλδάρη 10) με θέμα: «Τα προβλήματα των ΕΒΕ και οι προτάσεις του ΚΚΕ, μπροστά στο Πανελλαδικό Συλλαλητήριο στις 9 Οκτώβρη». Ομιλητής θα είναι ο Σπύρος Στριφτάρης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ