ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 28 Σεπτέμβρη 2004
Σελ. /40
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ
Νέα κινητοποίηση για τη στέγαση

Σήμερα στη 1 το μεσημέρι συγκεντρώνονται στο Σύνταγμα και προχωρούν σε παράσταση διαμαρτυρίας, απαιτώντας δημόσια και δωρεάν στέγαση. Ο λόγος για τους φοιτητές που με αποφάσεις των συλλόγων τους (Σχολή Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών (ΣΕΜΦΕ - Πολυτεχνείου), Πολιτικών Μηχανικών, Μεθοδολογίας, Ιστορίας και Θεωρίας της Επιστήμης (ΜΙΘΕ), Οικονομικού και Νομικής, καθώς και του συλλόγου Μεταπτυχιακών Φοιτητών ΕΜΜΕ) δηλώνουν αποφασισμένοι να μην εκχωρήσουν το δικαίωμά τους στη δωρεάν στέγαση και συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις, απαιτώντας άμεσα μέτρα για να βελτιωθεί η απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί με τις φοιτητικές εστίες, οι οποίες καλύπτουν ένα ελάχιστο ποσοστό των φοιτητών που έχουν ανάγκη. Παράλληλα, οι φοιτητές διευρύνουν το διεκδικητικό τους πλαίσιο και με θέματα που αφορούν γενικότερα τη φοιτητική μέριμνα (δωρεάν σίτιση, συγκοινωνίες, πάσο κλπ.).

ΤΕΙ - ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ
Η υποχρηματοδότηση καλά κρατεί

Σοβαρά προβλήματα στέγασης αντιμετωπίζουν χιλιάδες σπουδαστές και φοιτητές στο Πανεπιστήμιο και στο ΤΕΙ Κρήτης.

Χιλιάδες γονείς θα κληθούν να βάλουν ακόμα πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη για την εξασφάλιση στέγης στα παιδιά τους, αφού ελάχιστοι θα είναι αυτοί που θα μπορέσουν να μείνουν σε φοιτητικές εστίες λόγω σοβαρών και μεγάλων ελλείψεων.

Τεράστιες ελλείψεις σε εστίες

Στο ΤΕΙ Ηρακλείου υπάρχει μόνο μια εστία με 250 κλίνες και 46 δίκλινες σε σύνολο σπουδαστών που ξεπερνάει τους 7.000. Οσοι καταφέρουν να μείνουν θα πρέπει να καταβάλουν το ποσό των 30 ή 40 ευρώ στο Ιδρυμα.

Επίσης, μόνο 270 σπουδαστές πήραν φέτος επιδότηση ενοικίου.

Αντίστοιχη είναι η κατάσταση και στο ΤΕΙ Χανίων, όπου υπάρχουν μόνο 11 δωμάτια δίκλινα για 1.500 περίπου σπουδαστές, ενώ μόλις 36 σπουδαστές θα πάρουν επιδότηση ενοικίου, δηλαδή 102,5 ευρώ το μήνα.

Στο Λασίθι δεν υπάρχουν καθόλου εστίες. Στη Σητεία από τους 450 σπουδαστές επιδότηση ενοικίου έχουν πάρει οι 13. Στην Ιεράπετρα από τους 170 περίπου σπουδαστές, επιδότηση δικαιούνται οι 8, ενώ οι 3 από τους δικαιούχους δεν έχουν πάρει ακόμα χρήματα γιατί σύμφωνα με το ΤΕΙ δεν υπάρχουν.

Στον Αγιο Νικόλαο δεν υπάρχει εστία για τους πάνω από 200 σπουδαστές. Αξίζει να σημειώσουμε ότι τόσο στην Ιεράπετρα, όσο και στον Αγιο Νικόλαο, οι σπουδαστές αντιμετωπίζουν επίσης και σοβαρό πρόβλημα σίτισης αφού δεν υπάρχει λέσχη, με αποτέλεσμα να έχουν υπογραφεί συμβάσεις με κάποιες ταβέρνες της περιοχής.

Στο Πανεπιστήμιο Κρήτης η κατάσταση είναι ακόμη πιο δύσκολη. Στο Ηράκλειο δεν υπάρχουν εστίες ούτε για δείγμα. Αρκούνται μόνο στην καταβολή του επιδόματος ενοικίου της τάξης των 150 ευρώ, που απευθύνεται σε πολύ μικρό αριθμό φοιτητών.

Στις σχολές του Ρεθύμνου από τους πάνω από 7.500 φοιτητές μόνο 58 μένουν στην εστία και 112 παίρνουν επιδότηση ενοικίου μένοντας σε ξενοδοχεία της πόλης.

Στα Χανιά στο Πολυτεχνείο υπάρχουν μόνο 77 κλίνες για πάνω από 2.500 φοιτητές ενώ 230 άτομα δικαιούνται επιδότηση ενοικίου.

Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι οι γκαρσονιέρες να ξεκινούν από 300 και να φτάνουν έως και 400 ευρώ. Δυάρια από 350 έως και 450 ευρώ.

Αναστολή υπογραφής σύμβασης για 1.000 εκπαιδευτικούς

Ακόμη μία απόδειξη της άθλιας κατάστασης στο χώρο της εκπαίδευσης, που γεννά η πολιτική των ελαστικών σχέσεων εργασίας και της υποχρηματοδότησης των δημόσιων ιδρυμάτων, με σκοπό την εμπορευματοποίησή της, αποτελεί και η αναστολή της υπογραφής των συμβάσεων για περίπου 1.000 ωρομίσθιους εκπαιδευτικούς διαφόρων ειδικοτήτων που καλύπτουν το 60% των αναγκών στο ΤΕΙ Κρήτης. Σύμφωνα με την απόφαση αυτή, που πήρε η διοίκηση του ΤΕΙ Κρήτης, δεν υπάρχουν τα χρήματα για την πληρωμή των εκπαιδευτικών, στους οποίους ήδη τους οφείλονται οι αμοιβές τριών μηνών.

Σύμφωνα με δηλώσεις της προέδρου του ΤΕΙ, Χαράς Αθανασάκη, για την πληρωμή απαιτούνται 500.000 ευρώ το μήνα ενώ «το Ιδρυμα είναι καθ' όλα έτοιμο να προχωρήσει στην υπογραφή των συμβάσεων αμέσως μετά τη διευθέτηση των οικονομικών προβλημάτων του σε ικανοποιητικό βαθμό».

Παρά το γεγονός ότι το ΤΕΙ περιμένει τις επόμενες μέρες την καταβολή της τελευταίας δόσης του προϋπολογισμού, όπως φαίνεται τα χρήματα δεν επαρκούν για την ανανέωση των συμβάσεων των ωρομίσθιων καθηγητών αφού παραμένουν απλήρωτοι και άλλοι λογαριασμοί στοιχειώδους λειτουργίας του ΤΕΙ, όπως ΔΕΗ, ΟΤΕ, κ.ά.

Τσιγκούνικη επιχορήγηση, απλόχερη κατάρτιση

Χωρίς ουσιαστικές δεσμεύσεις η κυβέρνηση, κατά τη Σύνοδο Πρυτάνεων

Καμιά δέσμευση δεν έλαβαν οι πρυτάνεις των πανεπιστημίων από την υπουργό Παιδείας για ουσιαστική λύση των σοβαρών οικονομικών προβλημάτων, που αντιμετωπίζουν τα Ιδρύματα κι όπως φάνηκε και από τις δηλώσεις της ίδιας της υπουργού Παιδείας, Μ. Γιαννάκου, για έκτακτη επιχορήγηση ...σε δόσεις, η υποχρηματοδότηση θα έχει συνέχεια. Οταν ρωτήθηκε η υπουργός αν συμφώνησε με τους πρυτάνεις για τα οικονομικά προβλήματα των πανεπιστημίων, απάντησε χαρακτηριστικά ότι «δεν είναι θέμα συμφωνίας, εμείς κάνουμε συνεχώς προσπάθειες για έκτακτες επιχορηγήσεις» και πρόσθεσε ότι οι πρυτάνεις θα κάνουν προσπάθεια για «πάρα πολύ προσεκτική διαχείριση»!

Προτεραιότητα, πάντως, της κυβέρνησης στο όνομα της «σύνδεσης της εκπαίδευσης με την αγορά» είναι η υποταγή της Ανώτατης Εκπαίδευσης στις απαιτήσεις της ΕΕ και του κεφαλαίου. Αυτό αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι το πρώτο έτοιμο νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας είναι αυτό που θα εισάγει την ταχύρυθμη, χαμηλού επιπέδου κατάρτιση μέσα στα ιδρύματα, με τη δημιουργία Ινστιτούτων Διά Βίου Εκπαίδευσης, για το οποίο η υπουργός αναμένει τις παρατηρήσεις των πρυτάνεων, προκειμένου να το προωθήσει.

Η Σύνοδος των Πρυτάνεων, που πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σαββατοκύριακο στη Βέροια, απασχολήθηκε, επίσης, με το θέμα της πρόσβασης των αποφοίτων Λυκείου στην Ανώτατη Εκπαίδευση, ενώ τέθηκε και το θέμα των μετεγγραφών που βρίσκεται στην επικαιρότητα. Ειδικά γι' αυτό, η υπουργός Παιδείας δήλωσε ότι θα προχωρήσει σε αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου με σαφή και μετρήσιμα κριτήρια. Για το θέμα αυτό έγινε χθες γνωστό από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης ότι παρήγγειλε σε εισαγγελέα τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, προκειμένου να διερευνηθεί αν την τελευταία πενταετία έχουν γίνει παράνομες μεταγραφές φοιτητών από το εξωτερικό και την Ελλάδα στο ΑΠΘ και ΠΑΜΑΚ. Ενώ βουλευτές του ΠΑΣΟΚ έχουν ζητήσει στη Βουλή κατάθεση εγγράφων για όλες τις μετεγγραφές της τελευταίας πενταετίας, πράγμα που η υπουργός δήλωσε ότι θα κάνει, αφού της τα δώσουν τα Ιδρύματα.

  • Κλειστά παραμένουν σήμερα τα ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά, σύμφωνα με αποφάσεις των εκπαιδευτικών και των διοικήσεων των Ιδρυμάτων, που διαμαρτύρονται για την υποχρηματοδότηση και τη γενικότερη υποβάθμιση των ΤΕΙ, πολλά εκ των οποίων αδυνατούν να λειτουργήσουν.
ΕΣΤΙΑΚΟΙ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΙΟΝΙΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ
Χωρίς δικαίωμα στέγασης από 1-18 Οκτώβρη

Παράσταση διαμαρτυρίας από την ΠΚΣ

Στο δρόμο «πετάει» η Πρυτανεία του Ιονίου Πανεπιστημίου 355 φοιτητές, που μένουν στις φοιτητικές εστίες του για το διάστημα 1 έως 18 Οκτώβρη (μετά θα επανέλθουν), με τη δικαιολογία ότι ο προϋπολογισμός του Πανεπιστημίου είναι πενιχρός, γεγονός που ανάγκασε την Πρυτανεία να «κόψει» χρήματα από τη φοιτητική μέριμνα!

Σε ένδειξη διαμαρτυρίας, οι φοιτητές μετά από κάλεσμα της Πανσπουδαστικής ΚΣ, ο Σύλλογος Αρχειονομίας και Βιβλιοθηκονομίας και οι φοιτητές που στεγάζονται στο ξενοδοχείο «Αρίωνας» έκαναν δυναμική παράσταση διαμαρτυρίας χθες στις 12 το μεσημέρι στην Πρυτανεία, αποκλείοντας συμβολικά το δρόμο μπροστά από αυτή. Διαμαρτυρήθηκαν ενάντια στην αντιλαϊκή και αντιεκπαιδευτική απόφασή της και απαίτησαν το δικαίωμά τους στη δημόσια και δωρεάν σίτιση, στέγαση, μεταφορά.

Σε σχετική ερώτηση του «Ρ», ο πρύτανης του Ιονίου Πανεπιστημίου Δημ. Τσουγκαράκης απάντησε ότι «δεν είναι σύννομο να μένουν οι φοιτητές στις εστίες από την 1η έως τις 18 Οκτώβρη, γιατί τότε δε γίνονται μαθήματα. Οι φοιτητές μού είπαν το αίτημά τους και είπα ότι θα το κοιτάξω». Ηταν, ωστόσο, χαρακτηριστικός ο διάλογος ανάμεσα στον πρύτανη και το «Ρ». Οταν ο πρύτανης ρωτήθηκε πού θα μένουν τώρα οι φοιτητές και αν θα μείνουν στο δρόμο, η προκλητικότατη απάντηση του πρύτανη ήταν η εξής: «Και εσείς τι είσαστε; Συνήγορος των φοιτητών;», ενώ στην ανταπάντηση ότι σαν εφημερίδα ενδιαφερόμαστε για την εξασφάλιση του δικαιώματος των φοιτητών στη στέγαση απάντησε: «Εγώ την άποψη του "Ριζοσπάστη" δεν τη συμμερίζομαι και δεν τη συμμερίζεται ούτε το 95% του ελληνικού λαού».

Για τα Ειδικά Σχολεία

Η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων πραγματοποιεί σήμερα πλατιά σύσκεψη Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες, με θέμα τα προβλήματα στα Ειδικά Σχολεία με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς - αφού μια σειρά Ειδικά Σχολεία δεν έχουν ανοίξει ακόμα. Η σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί στην Πειραιώς 4, στην αίθουσα του 5ου ορόφου της Πανελλήνιας Ενωσης Τυφλών, στις 3.30 μ.μ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ