ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 28 Σεπτέμβρη 2004
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Τα βραβεία του Φεστιβάλ Δράμας

Από τη βραβευμένη ταινία «Πιλάλα» του Θοδωρή Παπαδουλάκη
Από τη βραβευμένη ταινία «Πιλάλα» του Θοδωρή Παπαδουλάκη
Το Σάββατο το βράδυ το 27ο Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της Δράμας απένειμε τα βραβεία του, παρουσία του υφυπουργού Πολιτισμού, Πέτρου Τατούλη.

Τα βραβεία είναι: Α΄ βραβείο μυθοπλασίας στην ταινία «Πιλάλα» του Θοδωρή Παπαδουλάκη (6.000 ευρώ). Β΄ βραβείο μυθοπλασίας στην ταινία «Παππούς και γιαγιά» του Βαγγέλη Μαδεράκη (2.350 ευρώ). Α΄ βραβείο σπουδαστικής ταινίας στη «Χωρίς τίτλο» του Ευθύμη Παπά (2.950 ευρώ). Βραβείο «Ελληνες του κόσμου» στην ταινία «Ο λυτρωτής μου» του Αθανασίου Καρανικόλα. Βραβείο γυναικείας σκηνοθεσίας στη μνήμη της Τώνιας Μαρκετάκη, στην Ελενα Καραθανάση, για την ταινία «Non people» (7.000 ευρώ). Το βραβείο πρωτοεμφανιζόμενου καλλιτέχνη «Ντίνος Κατσουρίδης» στην ταινία «Ο ρυθμιστής» του Φίλιππου Γραμματικόπουλου. Καλύτερης γυναικείας ερμηνείας στη Μάρα Μπαρόλα («Φευγαλέα χαμόγελα» του Δ. Κανελλόπουλου, 9.000 ευρώ). Ανδρικής ερμηνείας στον Ανδρέα Βαρούχα («Ο κούκος» του Νίκου Βουτενιώτη). Τιμητική διάκριση σεναρίου στους Ευτέρπη Χαραλαμπίδη-Ριχάρδο Αντζόλα για την ταινία «El Chancecito - Μια μικρή ευκαιρία». Βραβείο Πανελλήνιας Ενωσης Κριτικών Κινηματογράφου στην ταινία «Η ρόδα» του Βίκτορα Ασλιουκ.

Βραβεία για σπουδαστικές ταινίες: «Chez Lucien» της Κατερίνας Μπαρμπάτσαλου. «Χωρίς τίτλο» του Ευθύμη Παπά. «Κυριακάτικες διαδρομές» της Ελίνας Ψύκου. Βραβεία του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου: «Αγνά νιάτα» του Εκτορα Λυγίζου. «Ceap days» του Βασίλη Κεχαγιά. «Παππούς και γιαγιά» του Βαγγέλη Μαδεράκη. «Πορεία» του Σταύρου Παρχαρίδη. «Εν λευκώ» του Θανάση Σαράντου. «Φευγαλέα χαμόγελα» του Δ. Κανελλόπουλου. «Πιλάλα» του Θόδωρου Παπαδουλάκη. GRAND PRIX: Στην ταινία «The weel» του Victor Asliuk (Λευκορωσία) (2.950 ευρώ). Δεν απονεμήθηκε βραβείο ντοκιμαντέρ.

Το επίπεδο των φετινών ταινιών στο ελληνικό και στο διεθνές διαγωνιστικό τμήμα άφησε καλές εντυπώσεις, δημιουργώντας την πεποίθηση ότι οι ταινίες μικρού μήκους κερδίζουν έδαφος. Ο πρόεδρος της κριτικής επιτροπής, Τάσος Μπουλμέτης, επισήμανε ότι το επίπεδο της συγγραφής σεναρίου στον ελληνικό κινηματογράφο παραμένει η αχίλλειος πτέρνα, λόγω απουσίας κινηματογραφικής εκπαίδευσης. Η κριτική επιτροπή, το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου και η Πανελλήνια Ενωση Κριτικών Κινηματογράφου, διά στόματος προέδρων τους, Διαγόρα Χρονόπουλου και Γιάννη Φραγκούλη, εξέφρασαν την επείγουσα ανάγκη ίδρυσης Ακαδημίας Κινηματογράφου.

Θυμίζουμε ότι στο φετινό φεστιβάλ πραγματοποιήθηκε εργαστήριο κινουμένων σχεδίων, με τον καθηγητή ΤΕΙ Γραφιστικής Σπύρο Σιάκα, σε συνεργασία με δασκάλους και μαθητές της ΣΤ΄ Δημοτικού. Το αποτέλεσμα ήταν ένα ευφάνταστο φιλμάκι που απέδειξε ότι η χρήση της νέας τεχνολογίας έχει απεριόριστες δυνατότητες στην εκπαιδευτική διαδικασία και ότι μπορεί ως επιμορφωτικό πρόγραμμα να εισαχθεί στα ελληνικά σχολεία.

Να σημειώσουμε και τις υποσχέσεις του υφυπουργού Πολιτισμού, Π. Τατούλη, στην τελετή απονομής των βραβείων: Εξαγγελία μέτρων για τον κινηματογράφο, μετά τη λήξη του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης. Ενίσχυση του Φεστιβάλ Δράμας με 120.000 ευρώ μέχρι τον επόμενο Μάρτη. Διάθεση κονδυλίων για τη δημοπράτηση της καπναποθήκης Περδίκα, για τη στέγαση του Φεστιβάλ Δράμας.

Απολύσεων συνέχεια στα Γιαννιτσά

Μετά την απόλυση του συνδικαλιστή καθηγητή Θανάση Ρεπάνη, η διοίκηση του Δημοτικού Ωδείου Γιαννιτσών αρνείται και την επαναπρόσληψη του καλλιτεχνικού διευθυντή του Ωδείου, Δημήτρη Αθανασιάδη, μετά από 20 χρόνια προσφοράς. Οπως είχε γράψει ο «Ρ», το ΔΣ του Ωδείου απέλυσε για συνδικαλιστικούς λόγους, με αντιδεοντολογικές μεθοδεύσεις, τον Θ. Ρεπάνη, πρόεδρο του Συλλόγου Καθηγητών Ωδείων και Μουσικών Σχολών Μακεδονίας-Θράκης και του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Μακεδονίας της Πανελλήνιας Ενωσης Μουσικών (ΠΕΜ-ΟΤΑ). H απόλυση του καλλιτεχνικού διευθυντή του Ωδείου, Δ. Αθανασιάδη, είναι συνέπεια της σθεναρής αντίδρασής του στην αυθαίρετη απόλυση του Θ. Ρεπάνη και της συμβολής του στην αποκάλυψη των πραγματικών αιτιών της απόλυσης. Η ΠΕΜ-ΟΤΑ κατήγγειλε ότι η απόλυση του Θ. Ρεπάνη έγινε για να καμφθεί το ηθικό και η συνδικαλιστική δραστηριότητα των εργαζομένων στο Ωδείο, ενώ κάλεσε τις πολιτικές και συνδικαλιστικές οργανώσεις και τα πολιτιστικά σωματεία να αντισταθούν στην αυθαιρεσία και στη βαρβαρότητα.

Τη συμπαράσταση και αλληλεγγύη του ΚΚΕ στον απολυμένο καθηγητή εξέφρασε ο Γιώργος Χουρμουζιάδης, βουλευτής του ΚΚΕ, σε συνάντησή του, την προηγούμενη βδομάδα, με τους συνδικαλιστές της ΠΕΜ-ΟΤΑ.

Την απόφαση του ΔΣ του Δημοτικού Ωδείου Γιαννιτσών (πρόεδρος είναι ο δήμαρχος Γιαννιτσών), να απολύσει τον καθηγητή πιάνου, κατήγγειλαν το διδακτικό προσωπικό του Ωδείου, οι γονείς των σπουδαστών στο Ωδείο, το Εργατικό Κέντρο, οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης στο ΔΣ Γιαννιτσών, κ.ά.

Επίσης, δημιουργήθηκε συντονιστική επιτροπή αγώνα από καθηγητές του Ωδείου, η οποία θα συναντηθεί με τον αντιπρόεδρο του Ωδείου. Αν το αίτημα επαναπρόσληψης δε γίνει δεκτό, δεν καταργηθούν οι αυταρχικές διατάξεις του εσωτερικού κανονισμού και δε λυθούν τα χρόνια οικονομικά και άλλα προβλήματά τους, οι καθηγητές του ωδείου δηλώνουν ότι θα αρχίσουν απεργιακές κινητοποιήσεις.

Αποχαιρετισμός στην Δ. Σωτηρίου

Η γενιά της ΕΑΜικής Αντίστασης, ο κόσμος της δημοσιογραφίας, της λογοτεχνίας και των εκδοτών συνόδευσε χτες το απόγευμα την Διδώ Σωτηρίου, στη στερνή κατοικία της, στο νεκροταφείο Ζωγράφου. Στο πρόσωπό της αποχαιρέτησε μια σπουδαία περίοδο των αγώνων του λαού μας, αλλά και της μαχόμενης - για χάρη του λαού - δημοσιογραφίας και της λογοτεχνίας μας.

Την αξέχαστη Διδώ Σωτηρίου αποχαιρέτησαν με χτεσινές ανακοινώσεις του το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ και ο Σύλλογος Εκδοτών -Βιβλιοπωλών Αθηνών.

Το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ, «με βαθιά θλίψη αποχαιρετά τη μεγάλη λογοτέχνη, δημοσιογράφο, αγωνίστρια» και από το 1997 επίτιμο μέλος της Ενωσης. Στον αποχαιρετισμό του το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ τονίζει, μεταξύ άλλων, ότι η Δ. Σωτηρίου «άφησε ανεξίτηλο το πέρασμά της στην ελληνική δημοσιογραφία και τη λογοτεχνία. Περισσότερο όμως από αυτό πολύτιμη παρακαταθήκη μένουν οι αγώνες της και η στάση ζωής που αποτελούν πρότυπο για τις επόμενες γενιές».

Το ΔΣ του Συλλόγου Εκδοτών - Βιβλιοπωλών Αθηνών, ο οποίος θα καθιερώσει ετήσιο βραβείο «Διδώ Σωτηρίου» για ανθρώπους των Γραμμάτων που διακρίνονται για το έργο και το ήθος τους, στο αποχαιρετιστήριό του μεταξύ άλλων επισημαίνει: «Η Διδώ Σωτηρίου ήταν τυχερή. Εφυγε από τη ζωή έχοντας δώσει στους ανθρώπους, στην κοινωνία, πολύ περισσότερα απ' όσα πήρε. Εφυγε πλέοντας μέσα σ' ένα πέλαγος αγάπης και ευγνωμοσύνης. Εφυγε χωρίς να μπορεί να φύγει ποτέ. Με το έργο της, την καθαρότητα της ψυχής της, με τις πρωτότυπες σκέψεις της, το διαρκές ζεστό χαμόγελό της, την πανανθρώπινη ματιά της, με τα υψηλά ιδανικά και τους αγώνες της, φώτισε και τίμησε την Ελλάδα, τα γράμματα και τον πολιτισμό μας. Οι Ελληνες εκδότες δεν έχουν λόγια για να εκφράσουν το βαθύ θαυμασμό και την εκτίμησή τους για την Διδώ. Η Διδώ ενέπνευσε πολλούς ανθρώπους να ασχοληθούν με τα εκδοτικά. Απέδειξε ότι το καλό βιβλίο έχει πολυάριθμους αναγνώστες στην Ελλάδα. Επιβεβαίωσε ότι η αλήθεια έχει και λογοτεχνική αξία».

«Ημέρες Μουσικής»

Η ορχήστρα«Αμαντέους»της Σόφιας
Η ορχήστρα«Αμαντέους»της Σόφιας
Με συναυλία του Ελληνικού Κιθαριστικού Συνόλου άνοιξαν προχτές (Κυριακή) οι «Ημέρες Μουσικής» στη Ρόδο. Αύριο, στην Παναγιά του Κάστρου, θα εμφανιστεί το διάσημο νορβηγικό συγκρότημα «Vox Antiqua» με ευρωπαϊκή μεσαιωνική μουσική. Ακολουθεί το ρεσιτάλ της υψίφωνου Μαρίνας Κρίλοβιτς, η οποία θα παρουσιάσει γνωστές άριες με τη συνοδεία του πιανίστα Δημήτρη Γιάκα (4/10, Παναγιά του Κάστρου). Το Φεστιβάλ θα ολοκληρωθεί με τις δύο συναυλίες της Ορχήστρας «Amadeus» της Σόφιας, στο Παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου, στις 6 και 8 του Οκτώβρη.

Την Παρασκευή (1/10), στο Θέατρο Λυκαβηττού, θα εμφανιστούν οι εκπρόσωποι της βρετανικής ηλεκτρονικής σκηνής, «The Prodigy». Το Σάββατο (2/10), στο «Gagarin 205», θα δώσει συναυλία το αμερικανικό συγκρότημα «Electric Prunes».

Η Φιλεκπαιδευτική Εταιρία στις 29/9 (8μμ) στη «Στοά του Βιβλίου» οργανώνει εκδήλωση για το πολυσχιδές, πραγματικά, έργο του ερευνητή - μελετητή της ελληνικής βιβλιογραφίας και συγγραφέα Κυριάκου Ντελόπουλου, με τίτλο «Ο ληξίαρχος του βιβλίου». Για το μακρόχρονο και πολύτιμο, για τη νεότερη εκδοτική ιστορία του ελληνικού βιβλίου, έργο του βραβευμένου και από την Ακαδημία Αθηνών (1995) για τη μελέτη του «Παιδικά και νεανικά βιβλία του 19ου αιώνα» Κ. Ντελόπουλου θα μιλήσει ο συγγραφέας Νίκος Δήμου. Ο δε τιμώμενος θα αναφερθεί στη σπουδαία, ιστορική, μεγάλη παιδαγωγική προσφορά για τα παιδιά του φτωχού λαού της Ανδρου «Καϊρείου Βιβλιοθήκης».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ