Για «διεύρυνση» των επιχειρήσεων εισβολής με αόριστη διάρκεια μιλά ο ισραηλινός στρατός
Associated Press |
Αποφασισμένη να επιμείνει, αλλά και να «διευρύνει» τις στρατιωτικές της επιχειρήσεις στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας δηλώνει η ισραηλινή ηγεσία, μετά από την πλέον αιματηρή ημέρα των τελευταίων μηνών στην περιοχή. Για πρώτη φορά αυτά τα 4 χρόνια της Ιντιφάντα, ισχυρές ισραηλινές στρατιωτικές δυνάμεις, εκτός από τις πόλεις Μπέιτ Χανούν και Μπέιτ Λαχίγια, προσέγγισαν και εισβάλλουν, βήμα το βήμα, στην πλέον πυκνοκατοικημένη περιοχή όλης της Μέσης Ανατολής, στον προσφυγικό καταυλισμό Τζαμπάλιγια, όπου κατοικούν περισσότεροι από 145.000 Παλαιστίνιοι σε λιγότερα από 45 τετραγωνικά χιλιόμετρα.
Ο χτεσινός απολογισμός των σκληρών συγκρούσεων ανάμεσα σε Ισραηλινούς στρατιώτες και Παλαιστινίους μαχητές στα στενά σοκάκια του καταυλισμού, των επιθέσεων που εξαπέλυσαν κατά φυλακίων οι Παλαιστίνιοι και των ρουκετών που εκτόξευσαν ελικόπτερα, αλλά και ισραηλινά άρματα μάχης κατά των πανικόβλητων αμάχων κατοίκων του καταυλισμού είναι βαρύς. Τουλάχιστον 23 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν, από τους οποίους μόνο οι 8 ήταν ένοπλοι. Τραυματίστηκαν άλλοι 108 Παλαιστίνιοι, αρκετοί από τους οποίους είναι παιδιά. Σκοτώθηκαν, επίσης, 2 Ισραηλινοί στρατιώτες και μία έποικος, ενώ τραυματίστηκαν άλλοι 3 στρατιώτες.
Η χειρότερη στιγμή της χτεσινής ημέρας ήρθε, χτες το απόγευμα, όταν τανκ εκτόξευσε οβίδα κατά ομάδας αμάχων μέσα στον καταυλισμό, σκοτώνοντας 7 Παλαιστινίους και τραυματίζοντας 18, εκ των οποίων οι περισσότεροι νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση ακρωτηριασμένοι. Καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας, παράλληλα με τις συγκρούσεις και τα πυρά, ο ισραηλινός στρατός κατεδάφισε 22 σπίτια στην προσπάθειά του να «ανοίξει» δρόμο μέσα στα χωμάτινα σοκάκια για να αποφύγει τους κεντρικούς δρόμους, που υπάρχει υποψία ότι έχουν παγιδευτεί με εκρηκτικά. Παράλληλα, ισραηλινά ελικόπτερα έριχναν φυλλάδια στα αραβικά στους κατοίκους του καταυλισμού, όπου αναγραφόταν ότι «η τρομοκρατία σας σπρώχνει περισσότερο στη μιζέρια και στη φτώχεια».
Η παλαιστινιακή ηγεσία καταδίκασε τις ισραηλινές επιχειρήσεις και προειδοποίησε ότι θα προκαλέσουν απίστευτο λουτρό αίματος, αν οι ισραηλινές δυνάμεις επιμείνουν να προχωρήσουν μέσα στον πυκνοκατοικημένο καταυλισμό. Από την πλευρά της, η ισραηλινή ηγεσία, διά στόματος του εκπροσώπου της κυβέρνησης Αβι Παζνέρ, διαμήνυσε ότι «η επιχείρηση στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας θα συνεχιστεί χωρίς χρονικούς περιορισμούς και θα επεκταθεί σε βάθος και σε εύρος μέχρις ότου να σταματήσουν οι επιθέσεις με ρουκέτες».
Ο Παζνέρ, μάλιστα, υποστήριξε ότι «οι παλαιστινιακές τρομοκρατικές οργανώσεις έχουν εξαπολύσει επίθεση στη Λωρίδα της Γάζας. Ο ισραηλινός στρατός απλώς απαντά». Οπως μετέδιδε το ισραηλινό στρατιωτικό ραδιόφωνο, ο υπουργός Αμυνας, Σαούλ Μοφάζ, έδωσε εντολή οι στρατιωτικές επιχειρήσεις να επεκταθούν μέχρις ότου ασφαλιστούν πλήρως τα ισραηλινά εδάφη από τις επιθέσεις με ρουκέτες, ασφαλιστούν πλήρως οι εποικισμοί και μέχρι να «πληγούν οριστικά οι τρομοκρατικές οργανώσεις».
ΒΕΡΟΛΙΝΟ-ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.-
Μετά τη Βρετανία σειρά της Γερμανίας να επαναφέρει την πρόταση δημιουργίας «διαμετακομιστικών κέντρων»... στη Βόρεια Αφρική για την προσωρινή κράτηση αιτούντων ασύλου έως ότου κριθεί το αίτημά τους.
Το γερμανικό σχέδιο προωθήθηκε στο άτυπο Συμβούλιο της ΕΕ από τον υπουργό Εσωτερικών Οτο Σίλι και σύμφωνα με τις πληροφορίες, φέρεται να συγκεντρώνει τη στήριξη αρκετών Ευρωπαίων εταίρων αν και αναμένονται έντονες αντιδράσεις. Αμφιβολίες εκφράζει και η Υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, επισημαίνοντας πως δεν είναι σαφές εάν αυτού του είδους το σύστημα θα εγγυάται την προάσπιση των βασικών δικαιωμάτων των μεταναστών.
Η ιδέα περί δημιουργίας «διαμετακομιστικών κέντρων» κατατέθηκε για πρώτη φορά - και απερρίφθη από τους εταίρους - από τη Βρετανία προ 15 μηνών, εντούτοις τώρα η γερμανική κυβέρνηση επαναπροωθεί το σχέδιο. «Είμαστε από κοινού της άποψης ότι η κατάσταση στη Μεσόγειο απαιτεί μία λύση για τη διακοπή της λαθρομετανάστευσης» δήλωσε την παραμονή του συμβουλίου ο υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας, η οποία αποτελεί μαζί με την Ιταλία τις «κινητήριες δυνάμεις» προώθησης των αφρικανικών κέντρων μεταφοράς αιτούντων ασύλου και έχουν ήδη προταθεί χώρες κυρίως στη βόρεια Αφρική όπως η Λιβύη και η Τυνησία για τη δημιουργία των προσωρινών αυτών κέντρων υποδοχής, όπως επισημαίνει το BBC.
Επίσης, σύμφωνα με δημοσιεύματα χτεσινών εφημερίδων, οι υπουργοί θα επιχειρήσουν ακόμα να καταλήξουν σε συμφωνία για μία λίστα χωρών από τις οποίες οι αιτήσεις ασύλου θα απορρίπτονται από όλες τις χώρες της ΕΕ.
ΚΑΝΤΑΧΑΡ-ΚΑΜΠΟΥΛ-ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ-ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--
Σε επτά αναθεωρήθηκε χτες ο αριθμός των νεκρών από την επίθεση, προχτές, σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις στην επαρχία Ζαμπούλ. Κυβερνητικές και αμερικανικές πηγές ισχυρίστηκαν ότι επρόκειτο για εκτέλεση ανδρών που είχαν ήδη «παραδοθεί» σε ομάδα ενόπλων που φέρονται να ανήκουν στους Ταλιμπάν.
Οι εξελίξεις στο και σχετικά με το Αφγανιστάν εξακολουθούν να είναι ραγδαίες, κάπου δέκα μέρες πριν γίνουν στη χώρα οι «εκλογές» για την ανάδειξη του επόμενου «Προέδρου»-ανδρεικέλου των ΗΠΑ. Παρεμπιπτόντως, στην Ουάσιγκτον, το Πεντάγωνο προώθησε προς κύρωση στο Κογκρέσο το σχέδιο, ύψους ενός δισ. δολαρίων, για την κατασκευή πέντε στρατιωτικών βάσεων του «νέου αφγανικού στρατού», που εκπαίδευσε ο αμερικανικός στρατός (Καμπούλ, Γκαρντέζ, Κανταχάρ, Χεράτ, Μαζάρ-ι-Σαρίφ).
Ισως γι' αυτό ο ΟΗΕ κήρυξε «το πέρας» των προετοιμασιών για τις εκλογές στο Αφγανιστάν - παρότι στελέχη του παραδέχονται ότι η διαρκής βία «τις απειλεί»...
Η γερμανική κυβέρνηση επεξέτεινε χτες την «εντολή» της αποστολής της Μπούντεσβερ στο Αφγανιστάν, υπό διοίκηση του ΝΑΤΟ, για ένα χρόνο. Πάντως, μετά την επίθεση στην Κουντούζ εναντίον (γερμανικής) βάσης με πέντε τραυματίες, η καγκελαρία διέρρεε ότι η πιθανή προσεχής επίσκεψη Σρέντερ στο Αφγανιστάν «δε θα γίνει».
Ωστόσο, το αμερικανικό Κογκρέσο εξέφρασε με πιο άμεσο τρόπο από κάθε άλλη φορά τη «δυσαρέσκειά του» για την έλλειψη συνεργασίας από πλευράς Ευρωπαίων συμμάχων. Ο δημοκρατικός Τομ Λάντος καταδίκασε «την υποκρισία ορισμένων Ευρωπαίων συμμάχων μας» και χαρακτήρισε τη ΝΑΤΟική παρουσία στο Αφγανιστάν «αξιοθρήνητα» μικρή. «Πού είναι η οργή της κυβέρνησης» - διερωτήθηκε ο Λάντος ασκώντας κριτική στην ομάδα Μπους για ...επιεική στάση - «για το γεγονός ότι σύμμαχοί μας στο ΝΑΤΟ και στη Μέση Ανατολή όχι μόνο αρνούνται να βοηθήσουν στο Ιράκ... αλλά έχουν στρέψει την πλάτη τους στο Αφγανιστάν;». Και πρόσθεσε ότι οι σύμμαχοι είναι «αγνώμονες και ανήθικοι» διότι ως ΗΠΑ «τους προστατεύαμε» τόσα χρόνια, στη διάρκεια του ψυχρού πολέμου! Ο Λάντος αναφέρθηκε συγκεκριμένα σε χώρες όπως η Γαλλία, η Γερμανία, το Βέλγιο, η Τουρκία και η Αίγυπτος.