ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 5 Γενάρη 2000
Σελ. /24
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Κινδυνολογούν και παραπλανούν

Την επίκληση των κινδύνων από την αναζωπύρωση του πληθωρισμού χρησιμοποιεί η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ για να θέσει εμπόδια στην ανάπτυξη των κοινωνικών αγώνων

Την τακτική της... ύστατης μάχης για την επίτευξη των κριτηρίων της ΟΝΕ (συγκεκριμένα του πληθωρισμού) και την επίκληση... κινδύνων, έχει επιλέξει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, με προφανή στόχο να βάλει τροχοπέδη στην ανάπτυξη κοινωνικών και διεκδικητικών κινημάτων.

Στη λογική αυτή κινούνται και οι διαρροές από το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας - μετά την πρωινή σύσκεψη του πρωθυπουργού Κ. Σημίτη με τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας Γ. Παπαντωνίου - ότι η κυβέρνηση φοβάται την πορεία του πληθωρισμού. Σύμφωνα με το περιβάλλον του υπουργού, στη σύσκεψη συζητήθηκε το θέμα αυτό - η εξέλιξη δηλαδή του πληθωρισμού - η πορεία ένταξης στην ΟΝΕ και στη συνέχεια, με την παρουσία και της υπουργού Εσωτερικών Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης Β. Παπανδρέου, οι προσλήψεις στο Δημόσιο.

Στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας εκφράζουν φόβους ότι μετά τη νέα άνοδο του πληθωρισμού στο 2,8% το Δεκέμβρη - από 2% το Σεπτέμβρη - η διατήρησή του στα ίδια υψηλά επίπεδα θα συνεχιστεί και το Γενάρη του 2000. Να σημειωθεί ότι αρχικά εκτιμούσαν πως από τις αρχές του νέου χρόνου θα άρχιζε η αποκλιμάκωση. Αξίζει να υπενθυμήσουμε ότι η αίτηση ένταξης στην ΟΝΕ θα γίνει αμέσως μετά τη γνωστοποίηση και πληθωρισμού του Φλεβάρη (περίπου στις 7 Μάρτη), ενώ για την επίτευξη ή μη του σχετικού κριτηρίου θα ληφθεί υπόψη και ο πληθωρισμός του Μάρτη, δεδομένου ότι την ίδια περίοδο η αίτηση θα συζητείται στα αρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Το θρίλερ πάντως με τον πληθωρισμό, μάλλον στηρίζεται σε πήλινα πόδια, δεδομένου ότι η ελληνική κυβέρνηση - ανεξάρτητα από την επίτευξη ή όχι του σχετικού κριτηρίου - σε πολιτικό επίπεδο έχει λάβει υποσχέσεις από το κοινοτικό Διευθυντήριο για την ένταξη της Ελλάδας στην ΟΝΕ . Αλλά και οι εξελίξεις στις οικονομίες των χωρών της ζώνης του ΕΥΡΩ δε δικαιολογούν τις επίσημες ανησυχίες της ελληνικής κυβέρνησης, καθώς και εκεί παρατηρείται αναζωπύρωση του πληθωρισμού.

TVX ΗELLAS GOLD
Υπέβαλε μελέτη τροποποίησης του επενδυτικού σχεδίου

Υποβλήθηκε πρόσφατα στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας η μελέτη τροποποίησης του επενδυτικού σχεδίου εκσυγχρονισμού των Μεταλλείων Κασσάνδρας και ίδρυσης μεταλλουργίας χρυσού από την «TVX Hellas GOLD». Σύμφωνα με ανακοίνωση της πολυεθνικής καναδικής εταιρίας, η μελέτη αφορά την τροποποίηση της παραγωγικής διαδικασίας και έγινε για να εναρμονιστεί με τους όρους της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων που έχει υποβληθεί στο ΥΠΕΧΩΔΕ.

Η νέα μέθοδος, που ισχυρίζεται πως θα χρησιμοποιήσει η εταιρία για τη λειτουργία της μεταλλουργίας χρυσού, περιλαμβάνει το συνδυασμό των παραγωγικών μεθόδων της βιοξείδωσης και της υδατικής οξείδωσης υπό πίεση. Μέθοδος που, σύμφωνα με ειδικούς επιστήμονες αλλά και καταγγελίες της Επιτροπής Αγώνα ενάντια στην επένδυση της μεταλλουργίας χρυσού, δε θα μπορέσει να εφαρμοστεί στην πράξη.

Πάντως, για άλλη μια φορά επιβεβαιώνονται οι καταγγελίες των κατοίκων του Στρυμονικού Κόλπου, που επί τέσσερα χρόνια αγωνίζονται ενάντια στην επένδυση, καταγγέλλοντας πως θα είναι καταστροφική για το περιβάλλον. Καταγγελίες που αφορούν στο αδιέξοδο της εταιρίας να παρουσιάσει μια μέθοδο παραγωγής που θα διασφαλίζει την προστασία του περιβάλλοντος. Ετσι είναι η τρίτη κατά σειρά μέθοδος παραγωγής που υιοθετεί και προτείνει προκειμένου να διασφαλίσει έγκριση για τη συνέχιση των εργασιών της.

Και ενώ το Συμβούλιο της Επικρατείας για περιβαλλοντικούς λόγους έχει μπλοκάρει την κατασκευή μονάδας χρυσού στην Ολυμπιάδα, την ίδια ώρα η κυβέρνηση μεθοδεύει να εντάξει την εν λόγω μονάδα στα κονδύλια του Γ` Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης. Χτες σε ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Ανάπτυξης, παραβρέθηκαν και στελέχη της TVX HELLAS, όπου ανακοίνωσαν τα επενδυτικά και χρηματοδοτικά σχέδια της εταιρίας. Σύμφωνα με πληροφορίες στελεχών της TVX, στην περίπτωση που επιτραπεί η κατασκευή της μονάδας μεταλλουργίας, θα γίνουν επενδύσεις ύψους 250 εκατομμυρίων δολαρίων, τα οποία θα προκύψουν από δανεισμό.

ΑΝΤΑΛΛΑΚΤΙΚΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ
Το υπουργείο Ανάπτυξης θα «εποπτεύει» των ανατιμήσεων

Οι επιχειρήσεις χονδρικής θα πρέπει να υποβάλουν τους τιμοκαταλόγους με τις νέες τιμές στο αρμόδιο υπουργείο 

Μέχρι τις 31 Γενάρη 2000 θα πρέπει να γνωστοποιήσουν στο υπουργείο Ανάπτυξης τους τιμοκαταλόγους χονδρικής των ειδών που εμπορεύονται, οι επιχειρήσεις χονδρικής πώλησης ορυκτελαίων, ανταλλακτικών και εξαρτημάτων αυτοκινήτων, μοτοσικλετών, μοτοποδηλάτων, γεωργικών μηχανημάτων, αλυσοπριόνων, οδοποιητικών, χωματουργικών και άλλων μηχανημάτων και ποδηλάτων καθώς και των ελαστικών επισώτρων οχημάτων.

Αυτό προβλέπει η αγορανομική διάταξη που υπογράφτηκε στις 31 Δεκέμβρη από τον υφυπουργό Ανάπτυξης Γ. Χαραλάμπους και στην ουσία είναι επανάληψη της παλαιότερης ανάλογης διάταξης του 1998 που δεν εφαρμόστηκε στην πράξη μέχρι σήμερα αφού δίνονταν απανωτές αναστολές. Με τη διάταξη αυτή οι εταιρίες εμπορίας των παραπάνω ειδών υποχρεούνται να γνωστοποιούν δύο φορές το χρόνο, Γενάρη και Ιούλη, τους τιμοκαταλόγους χονδρικής αφού αφαιρέσουν τη μεσοσταθμική έκπτωση που κάνουν στους πελάτες τους λιανοπωλητές. Παράλληλα, απαγορεύεται στο εξής, η σύσταση τιμοκαταλόγων λιανικής από τις εταιρίες διακίνησης ανταλλακτικών προς τους λιανοπωλητές.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η εν λόγω διάταξη ισχύει τυπικά χωρίς να έχει εφαρμοστεί από τον Ιούλη του 1998 όταν η τότε πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης επιχειρούσε να ασκήσει πίεση στους εισαγωγείς ανταλλακτικών να συγκρατήσουν τις τιμές. Στο μεταξύ έγινε η «συμφωνία κυρίων» του κλάδου με τον τότε υφυπουργό Ανάπτυξης για μείωση των τιμών των ανταλλακτικών 5% - 15% τους τελευταίους μήνες του 1998 και κατά το 1999, «συμφωνία» η οποία στην πράξη έμεινε στα λόγια. Οι εισαγωγείς όχι μόνο δεν έκαναν μειώσεις αντίθετα επέβαλαν αυξήσεις πάνω από το ύψος του πληθωρισμού. Τώρα, αυτές τις μέρες καταρτίζονται οι νέοι τιμοκατάλογοι χονδρικής των εταιριών γεγονός που δεν είναι άσχετο με την απόφαση της πολιτικής ηγεσίας να θέσει σε ισχύ την παραπάνω ΑΔ.

Kαι το ΠΡΟΠΟ σε ιδιώτες

Και τον Οργανισμό Προγνωστικών Αγώνων Ποδοσφαίρου, τον γνωστό ΟΠΑΠ, αποφάσισε να ιδιωτικοποιήσει η κυβέρνηση, στα πλαίσια του γενικότερου ξεπουλήματος των δημόσιων επιχειρήσεων και οργανισμών.

Η απόφαση πάρθηκε σε χτεσινή σύσκεψη, στην οποία συμμετείχαν ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Παπαντωνίου, η υπουργός Πολιτισμού Ελ. Παπαζώη, ο υφυπουργός Οικονομικών Ν. Χριστοδουλάκης και ο διοικητής της... Αγροτικής Τράπεζας Π. Λάμπρου. Αν και ο τελευταίος δεν έχει καμία ουσιαστική αρμοδιότητα στο συγκεκριμένο θέμα, από καιρό τώρα είχε γίνει γνωστό, ότι είχε αναλάβει την κατάρτιση σχεδίου για την ιδιωτικοποίηση του ΟΠΑΠ, ενώ έχει αναλάβει και ευρύτερους ρόλους, όπως τον τελευταίο κυβερνητικό συντονισμό για την ανάκαμψη του Χρηματιστηρίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη χτεσινή σύσκεψη αποφασίστηκε η κατ' αρχήν ιδιωτικοποίηση με διάθεση μετοχών μέσω του Χρηματιστηρίου σε ιδιώτες σε ποσοστό 25 - 30%. Ενα σημαντικό μέρος των χρημάτων που θα προέλθουν από την ιδιωτικοποίηση του πακέτου των μετοχών θα δοθεί στη ΔΕΚΑ (Δημόσια Εταιρία Κινητών Αξιών) για τη μείωση του χρέους, ενώ ένα άλλο ποσό - το κερασάκι της τούρτας - θα δοθεί στο υπουργείο Πολιτισμού, για την ενίσχυση πολιτιστικών και αθλητικών δραστηριοτήτων...

Να υπενθυμίσουμε ότι, σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, το 1999 περισσότερα από 1 τρισ. δρχ., τα οποία αφορούν έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις, χρησιμοποιήθηκαν από την «αγορά» δημόσιου χρέους.

Η νομισματική ρευστότητα στην αγορά

Με ρυθμό 8,4%, δηλαδή πολλαπλάσιο του πληθωρισμού αλλά στα όρια της «ενδεικτικής πρόβλεψης - στόχου 7% ως 9%» που είχε θέσει η διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδας, αυξανόταν το χρήμα που έρεε στην αγορά στο δωδεκάμηνο Νοέμβρης 1998/1999. Αυτό προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας που δόθηκαν χτες στη δημοσιότητα και καταγράφουν αναλυτικά την πορεία του δείκτη νομισματικής ρευστότητας Μ4Ν που περιλαμβάνει το νόμισμα που βρίσκεται σε κυκλοφορία, τις ιδιωτικές καταθέσεις σε δραχμές και συνάλλαγμα, καθώς και τις τοποθετήσεις των ιδιωτών σε ρέπος, τραπεζικά ομόλογα, μερίδια αμοιβαίων κεφαλαίων διαθεσίμων και τίτλους του δημοσίου, διάρκειας έως και ένα έτος.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ