ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 5 Γενάρη 2000
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Μ. ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ
Αύξηση ορίων, μείωση συντάξεων!

«Οικονομικά και κοινωνικά απαράδεκτες» οι προτάσεις του διοικητή του ΙΚΑ

Αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, πλήρης κεφαλαιοποίηση της περιουσίας των αποθεματικών των επικουρικών ταμείων και δραστική μείωση των κύριων συντάξεων μέσω της εφαρμογής ενός συστήματος τεσσάρων αξόνων είναι τα κύρια στοιχεία των θέσεων του διοικητή του ΙΚΑ, Μ. Νεκτάριου, έτσι όπως παραθέτονται σε κείμενό του, με την υποσημείωση ότι πρόκειται για προσωπικές θέσεις του, παλαιότερα διατυπωμένες οι οποίες δεν έχουν σχέση με τη διαμόρφωση της κυβερνητικής πολιτικής για το ασφαλιστικό. Εντύπωση προκαλεί, ότι ο διοικητής του ΙΚΑ χαρακτηρίζει αυτές τις προτάσεις «οικονομικά και κοινωνικά απαράδεκτες», διατυπώνει τη θέση ότι πρέπει να αποφευχθούν και στη συνέχεια τις καταθέτει ως τις... καταλληλότερες επιλογές διεξόδου!!!

Σύμφωνα με τον διοικητή του ΙΚΑ, το σημερινό αναδιανεμητικό σύστημα, που βασίζεται στις εισφορές των εργαζομένων για τη χορήγηση των συντάξεων, επηρεάζεται αρνητικά από δημογραφικούς παράγοντες, όπως η υπογεννητικότητα, η οποία οδηγεί σε μείωση του εργατικού δυναμικού (αγνοεί τους περισσότερους από 500.000 άνεργους) και η «αύξηση του προσδόκιμου επιβίωσης». Στη συνέχεια, εκθειάζοντας τις νομοθετικές ρυθμίσεις του 1992, όταν ψηφίστηκαν οι αντιασφαλιστικοί νόμοι της ΝΔ, ο Μ. Νεκτάριος καταθέτει μια σειρά από επιλογές για την αλλαγή της σημερινής κατάστασης.

Ο διοικητής του ΙΚΑ θεωρεί ότι αν η ηλικία συνταξιοδότησης ήταν τα 65 χρόνια, το 2030 η οικονομική κατάσταση του συστήματος συντάξεων θα ήταν περίπου ίδια με τη σημερινή. Για τη βελτίωση αυτής της κατάστασης και προκειμένου να αποφευχθεί η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, κάτι που θα είχε ως αρνητική συνέπεια την αύξηση του εργατικού κόστους, τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης πρέπει να αυξηθούν. Προτείνει λοιπόν τα 59 χρόνια για τις γυναίκες και τα 64 για τους άντρες μέχρι το 2020 και τα 61 χρόνια για τις γυναίκες, τα 66 για τους άντρες μέχρι το 2030. Στη συνέχεια θα χρειαστεί άλλη μια αύξηση τεσσάρων χρόνων (δηλαδή σύνταξη στα 67 και στα 71 αντίστοιχα) ή έστω σταθεροποίηση και των δύο φύλων στα 67 χρόνια!!!

Μια εναλλακτική λύση για την οικονομική προστασία του συστήματος, κατά τον διοικητή του ΙΚΑ, θα ήταν η μείωση των παροχών στο μισό!!!

Το τραγελαφικό της υπόθεσης είναι ότι ενώ οι παραπάνω προτάσεις χαρακτηρίζονται «κοινωνικά και οικονομικά απαράδεκτες», ωστόσο εμπεριέχονται στην τελική θέση του! Ο διοικητής του ΙΚΑ προτείνει, τελικά, τη θέσπιση ενός συστήματος «συμπληρωματικών και επικουρικών συντάξεων» με πλήρη κεφαλαιοποίηση (χρηματιστήριο). Αυτή η ρύθμιση προβλέπει ότι οι «παροχές των κύριων συντάξεων σταδιακά θα περιοριστούν στο μισό»! Η επικουρική σύνταξη θα είναι πλήρως κεφαλαιοποιημένη υπό την αυστηρή εποπτεία του κράτους. Η κύρια σύνταξη θα παραμείνει υπό την εποπτεία του κράτους, θα υπάρχει μια ακόμη, κατώτερη, για όλους και συμπληρωματικές παροχές μέσω της ιδιωτικής ασφάλισης!

ΑΝΕΚ
Προκλητική απαίτηση από τα πληρώματα

Αξιώνει μηνιαία σύμβαση και παραίτηση από προηγούμενες αξιώσεις

Στην κατά μέτωπο επίθεση σε βάρος των ναυτεργατικών δικαιωμάτων περνάνε οι ακτοπλόοι εφοπλιστές. Τη ...σημαία κρατάει η ΑΝΕΚ , της οποίας μεγαλομέτοχος είναι ο Σήφης Βαρδινογιάννης και αποτελεί ένα από τα «μεγάλα ψάρια» που κυριαρχούν πλέον στο χώρο της ακτοπλοΐας. Η εταιρία έστειλε επιστολή στους πλοιάρχους 11 πλοίων της και αξιώνει οι 2.000 περίπου ναυτεργάτες που είναι ναυτολογημένοι σε αυτά να αποδεχτούν την καταστρατήγηση των συλλογικών συμβάσεων, να παραιτηθούν από κάθε δικαίωμά τους που αφορά συμβατικές υποχρεώσεις της εταιρίας μέχρι τώρα και να αποδεχτούν την περικοπή των αποδοχών τους!

Η επιστολή - βόμβα υπογράφεται από τον Γρηγόρη Καντιδάκη, αρχιπλοίαρχο της εταιρίας και έχει ημερομηνία 24 Δεκέμβρη 1999. Η «καμπάνα χτυπάει» για τους ναυτεργάτες των πλοίων ΛΑΤΩ, ΛΙΣΣΟΣ, ΑΠΤΕΡΑ, ΚΑΝΤΙΑ, ΡΕΘΥΜΝΟ, ΕΛ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ, ΣΟΦΟΚΛΗΣ Β., ΚΡΗΤΗ Ι, ΚΡΗΤΗ ΙΙ, ΑΡΚΑΔΙ και ΠΡΕΒΕΛΗ. Οπως αναφέρεται, οι πλοίαρχοι των πλοίων αυτών καλούνται την 1η Γενάρη 2000 να υπογράψουν τόσο αυτοί όσο και όλο το πλήρωμα: «Νέες συμβάσεις ναυτικής εργασίας». Στις νέες συμβάσεις όπως αναφέρεται ρητά: «Ο κάθε ναυτικός θα αναγράφει ιδιοχείρως και θα υπογράφει ότι: "Δεν ισχύει καμία προγενέστερη σύμβαση που έχει υπογραφεί με την ΑΝΕΚ μέχρι σήμερα"» ! Επιπλέον στις συμβάσεις θα συμπεριλαμβάνονται μόνο οι αποδοχές που προβλέπονται από τις εκάστοτε συλλογικές συμβάσεις εργασίας και: «Σχετικά με την υπερωριακή απασχόληση πρέπει να καταβάλλεται προσπάθεια να περιορισθούν οι υπερωρίες και θα αμείβονται μόνο αυτές που πράγματι εκτελούνται»! Και το κυριότερο, στο υπόδειγμα της σύμβασης που αποστέλεται με την επιστολή υπογραμμίζεται ότι: «Διάρκεια της παρούσας σύμβασης είναι ένας μήνας»!

Η επίθεση Βαρδινογιάννη σε βάρος των ναυτεργατικών δικαιωμάτων πυροδοτήθηκε από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, η οποία, σύμφωνα με τον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας Σταύρο Σουμάκη, μέχρι τα μέσα του μήνα θα έχει ολοκληρώσει τη διαδικασία για την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου στην ακτοπλοΐα, με την οποία τινάζονται στον αέρα θέσεις εργασίας και εργασιακά δικαιώματα των 20.000 ναυτεργατών που απασχολούνται σε αυτό τον κλάδο, ώστε να διευκολύνει την εισβολή στις ελληνικές θάλασσες των πλοίων των πολυεθνικών. Η εισβολή θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το 2004, όπως προβλέπει ο κανονισμός - έκτρωμα 3577/92 της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που «σπάει» το καμποτάζ (την εκμετάλλευση των εσωτερικών θαλάσσιων συγκοινωνιών της χώρας από πλοία με ελληνική σημαία και ελληνικά πληρώματα).

«Η απαράδεκτη αυτή ενέργεια της ΑΝΕΚ δείχνει ότι η μονοπώληση των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών και ο άγριος ανταγωνισμός μεταξύ των εταιριών έχει ανοίξει τους ασκούς του Αιόλου, έντασης της επίθεσης του εφοπλιστικού κεφαλαίου ενάντια στις εργασιακές κατακτήσεις και τα δικαιώματα των ναυτεργατών», επισημαίνουν με κοινή τους ανακοίνωση η ΠΕΜΕΝ και ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, καλώντας τους ναυτεργάτες των παραπάνω πλοίων να μην υπογράψουν τις συμβάσεις αυτές. Καλούν δε την ΠΝΟ τα ναυτεργατικά σωματεία να προγραμματίσουν άμεσα αγωνιστικές κινητοποιήσεις.

Αλλα 220 θύματα των δουλεμπόρων

Εντοπίστηκαν σε κακή κατάσταση στον όρμο Μουτσούνα της Νάξου

Στα «νύχια» των δουλεμπόρων έπεσαν άλλοι 220 άνθρωποι, που έψαχναν για μια «θέση στον ήλιο». Προχτές το απόγευμα και ενώ στο Αιγαίο έπνεαν άνεμοι έντασης 9 μποφόρ, πλοίο αγνώστων στοιχείων αποβίβασε τους «λαθρομετανάστες», ανάμεσα στους οποίους βρίσκονται και 13 παιδιά, στον όρμο Μουτσούνα της Νάξου. Οι λιμενικοί που έφτασαν στο σημείο της αποβίβασης βρήκαν τους 220 παγωμένους και γενικά σε άσχημη κατάσταση. Πρόκειται για Κούρδους, Αφγανούς, Ιρακινούς και άλλους, οι οποίοι με λεωφορεία μεταφέρθηκαν σε σχολικές εγκαταστάσεις του δήμου όπου και τους παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες, ενώ όσοι είχαν ανάγκη ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης μεταφέρθηκαν στο Κέντρο Υγείας του νησιού.

Στο λιμεναρχείο της Νάξου έφτασε προχτές στις 4 το απόγευμα η πληροφορία για αποβίβαση μεταναστών στο νησί. Οι λιμενικοί που κινητοποιήθηκαν βρήκαν στο σημείο της αποβίβασης το φορτηγό πλοίο «BURAL AVCI», το οποίο δε διαθέτει ναυτιλιακά έγγραφα και εξετάζεται το ενδεχόμενο να είχε πάρει μέρος στη μεταφορά. Το πλήρωμά του παραμένει άφαντο, ενώ εικάζεται ότι μπορεί να βρίσκεται ανάμεσα στους 220. Στο μεταξύ, το δουλεμπορικό που αποβίβασε τους μετανάστες εντοπίστηκε αργά το απόγευμα από ραντάρ του Πολεμικού Ναυτικού. Η καταδίωξή του όμως στάθηκε αδύνατη λόγω των θυελλωδών ανέμων που έπνεαν στο Αιγαίο.

ΕΥΒΟΙΑ
Στον κλοιό της ανεργίας!

Η κυβερνητική πολιτική και η εργοδοτική ασυδοσία εκτίναξαν την ανεργία στην Εύβοια

Ενα ακόμη έτος παραγωγικής συρρίκνωσης, υποβάθμισης και έντασης της εκμετάλλευσης ήταν το 1999 για το Νομό Εύβοιας και τους εργαζόμενους της περιοχής. Αιτία, η αντιλαϊκή, αντεργατική και αντιαναπτυξιακή πολιτική της κυβέρνησης, που συνέχισε απτόητη την ...παράδοση των τελευταίων ετών, να πλουτίζουν όλο και λιγότεροι και όλο και περισσότεροι να φτωχαίνουν.

Και το 1999 έκλεισαν ή οδηγήθηκαν στα πρόθυρα του «λουκέτου», ή ακόμη και του ξεπουλήματος, αρκετές επιχειρήσεις στρατηγικής σημασίας για την πορεία του νομού, αλλά και της χώρας. Οι απολύσεις, η αύξηση της ανεργίας, η προσπάθεια «πολτοποίησης» εργασιακών δικαιωμάτων και κατακτήσεων, ήταν μερικά από τα χαρακτηριστικά που σημάδεψαν την εργατική τάξη της Εύβοιας, το έτος που πέρασε.

Στο ζενίθ η ανεργία

Τον περασμένο Απρίλη, έκλεισε η κυβέρνηση τα Ναυπηγεία Αυλίδας και χάθηκαν 400 θέσεις εργασίας. Στις αρχές Νοέμβρη έκλεισε η επιχείρηση «ΕΛΛΕΝΙΤ Πλαστικά» και άλλες 60 θέσεις εργασίας χάθηκαν. Από τις αρχές του 1999, σταδιακά και μεθοδευμένα, η ΒΙΟΜΑΓΝ οδηγείται στο κλείσιμο και, τελικά, αυτό συμβαίνει στις 20 Δεκέμβρη και 400 ακόμη εργαζόμενοι πετιούνται στο δρόμο. Είναι η δεύτερη φορά μέσα στα τελευταία οκτώ χρόνια που κλείνει το μεταλλευτικό συγκρότημα λευκόλιθου (πρώην Σκαλιστήρη). Το «λουκέτο» μπήκε με την κατάθεση αίτησης πτώχευσης στο Πρωτοδικείο Αθήνας, από τον τελευταίο ιδιοκτήτη του - «εκλεκτό» της «εκσυγχρονιστικής» κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ - Κ. Βαρβούτη.

Ολόκληρη η περιοχή του Μαντουδίου οδηγείται στη μιζέρια και στην εξαθλίωση, ενώ η ανεργία εκτινάχτηκε στο 75%. Τα «τεφτέρια» και τα βερεσέδια ξανακάνουν την εμφάνισή τους και τα σχολεία «ορφανεύουν» από παιδιά. Το ίδιο πρόβλημα αντιμετωπίζουν και οι αγρότες της περιοχής, που βλέπουν την παραγωγή τους και το εισόδημά τους χρόνο με το χρόνο να συρρικνώνεται. Οι παραγωγές κριθαριού, σιτηρών και καλαμποκιού έχουν σταματήσει, αφού η καλλιέργειά τους είναι ασύμφορη. Απόμεινε, σαν μονοκαλλιέργεια, το βαμβάκι, όμως και αυτή, λόγω των ποσοστώσεων που επιβάλλει η Ευρωπαϊκή Ενωση, σιγά - σιγά εγκαταλείπεται.

Σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζουν και οι εργαζόμενοι σε μια σειρά ακόμα μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις και κυρίως στις επιχειρήσεις λευκού κρέατος. Στην «ΜΙΜΙΚΟΣ ΑΕ», ολοκληρώθηκε το καθεστώς της ειδικής εκκαθάρισης εν λειτουργία (άρθρο 46α του ν. 1892/90) και η Αγροτική Τράπεζα την εκποίησε και την πήρε η εταιρία «ΚΑΝΑΚΗΣ» του ομίλου Φιλίππου. Από τους 750 εργαζόμενους που απασχολούσε συνολικά, απέμειναν 598. Ο νέος ιδιοκτήτης απέλυσε άλλους 82 εργαζόμενους. Επίσης καταγγέλθηκαν οι συμβάσεις εργασίας και των υπόλοιπων 516 εργαζομένων, τους οποίους ο νέος ιδιοκτήτης θα επαναπροσλάβει με σύμβαση εργασίας πέντε μηνών.

Στην «Κελαϊδίτης ΑΕ», οι 200 εργαζόμενοι παραμένουν για πάνω από τρεις μήνες απλήρωτοι. Κάτω από τον αγώνα του σωματείου και των εργαζομένων, υποχώρησε ο εργοδότης, έδωσε μέρος από τα δεδουλευμένα που όφειλε και έτσι έκλεισε λίγο η «ψαλίδα». Προβλήματα αντιμετωπίζουν και οι 150 εργαζόμενοι της επιχείρησης λευκού κρέατος ΣΥΝΚΟ. Μετά τη συγχώνευσή της με δυο άλλες εταιρίες, κυοφορούνται σχέδια και για νέα μείωση προσωπικού. Η κυβέρνηση, εξυπηρετώντας τα συμφέροντα των πολυεθνικών του κλάδου, αρνήθηκε την εφαρμογή κλαδικής πολιτικής, προστασίας και στήριξης της εγχώριας παραγωγής.

Στη συρματουργία ΔΑΡΙΓΚ - λόγω της ακολουθούμενης πολιτικής - το προσωπικό μειώθηκε κατά 50 εργαζόμενους, ενώ ο εργοδότης προσπαθεί να ανατρέψει τις εργασιακές σχέσεις κατά τα πρότυπα της «Λευκής Βίβλου».

Στα «Τσιμέντα Χαλκίδας», όπως και στην ΑΓΕΤ, αλωνίζουν οι πολυεθνικές του καρτέλ του τσιμέντου. Ο «εκσυγχρονισμός» που εφαρμόστηκε εκεί είχε σαν αποτέλεσμα να χαθούν πάνω από 100 θέσεις εργασίας. Συνολικά, την τελευταία 10ετία, χάθηκαν πάνω από 500 θέσεις εργασίας, είτε με τη μορφή των «οικειοθελών αποχωρήσεων», είτε με συνταξιοδοτήσεις εργαζομένων που δεν αναπληρώνονταν.

Η «ΕΒΙΟΠ ΤΕΜΠΟ», θυγατρική της πολυεθνικής «SIEMENS» απέλυσε το '99 35 εργαζόμενους, από τους 630 που απασχολούσε συνολικά. Στα σχέδιά της είναι να μειώσει κατά πολύ ακόμα το μόνιμο προσωπικό και να αυξήσει τον αριθμό των εργαζομένων με συμβάσεις ορισμένου χρόνου. Το ίδιο σύστημα εφαρμόζει και η επιχείρηση «Ελληνικά Μπισκότα» του ομίλου Φιλίππου. Ακολούθησε η Ενωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Εύβοιας, που, στα πλαίσια της ρύθμισης των χρεών της και της «εξυγίανσής» της, η Αγροτική Τράπεζα επέβαλε να μειωθεί το προσωπικό της κατά 30 εργαζόμενους.

Στη ΛΑΡΚΟ - που είναι η μόνη επιχείρηση της περιοχής που βρίσκεται ακόμα υπό δημόσιο έλεγχο - η συρρίκνωση του προσωπικού και οι διαθεσιμότητες είναι στην «ημερήσια διάταξη». Από τους 2.500 εργαζόμενους που απασχολούσε πριν μερικά χρόνια, τώρα απασχολεί περίπου 1.200. Η κυβέρνηση ετοιμάζεται να την ξεπουλήσει, ειδικά τώρα που η τιμή του νικελίου είναι στο «ζενίθ» και, μάλιστα, με επαχθείς όρους για το ελληνικό δημόσιο (κάτι που θυμίζει την αποικιοκρατική σύμβαση με την ΠΕΣΙΝΕ). Ενας από τους ενδιαφερόμενους «μνηστήρες» είναι ο γνωστός επιχειρηματίας Κ. Μυτιληναίος, που έχει τον ομώνυμο όμιλο, ο οποίος έχει καταθέσει στο υπουργείο Ανάπτυξης επιχειρησιακό σχέδιο για τη ΛΑΡΚΟ και αναμένει την απάντηση. Σύμφωνα με δηλώσεις του στον Τύπο, ένα από τα ζητήματα που θέτει στο σχέδιο είναι να του δοθεί η δυνατότητα να δημιουργήσει μονάδα ηλεκτρικής ενέργειας.

Ελπιδοφόρο ξεκίνημα

Στην πολιτική που τους αφαιρεί δικαιώματα και τους εξαθλιώνει, αντιτάχθηκαν εργαζόμενοι και άνεργοι και ανέπτυξαν αγώνες. Σημαντική ήταν η δραστηριότητα που ανέπτυξε το Σωματείο Ανέργων Βορειοκεντρικής Εύβοιας, γύρω από το οποίο έχουν συσπειρωθεί οι άνεργοι της περιοχής. Τα αιτήματα και οι διεκδικήσεις των ανέργων δεν αφορούν μόνο άμεσα μέτρα για την ανακούφισή τους, αλλά έχουν θέσεις και προτάσεις για την παραγωγική αναβάθμιση της περιοχής. Το Σωματείο πρωτοστάτησε για την πραγματοποίηση πανελλαδικής σύσκεψης ανέργων στην Αθήνα και τη δημιουργία πανελλαδικού συντονιστικού ανέργων.

Επίσης, αγώνες ανέπτυξαν οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ, των «Ναυπηγείων Αυλίδας» και άλλων επιχειρήσεων, ενώ έγιναν προσπάθειες συντονισμού της δράσης και πραγματοποίησης κοινών αγωνιστικών κινητοποιήσεων, όπως των εργαζομένων στις επιχειρήσεις λευκού κρέατος. Η πλειοψηφία (ΠΑΣΚΕ) της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Εύβοιας ακολούθησε τακτική συμβιβασμού και έθεσε σαν στόχο της, το να μη θιχτεί η κυβέρνηση και η πολιτική της. Ωστόσο, κάτω από την πίεση και την αγωνιστική διάθεση των εργαζομένων, σύρθηκε σε ορισμένες κινητοποιήσεις.

Το «κενό» και την αναγκαιότητα συντονισμού και οργάνωσης της αντίστασης και αντεπίθεσης των εργαζομένων, ήρθε να καλύψει το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα με τη μορφή του Συντονιστικού Σωματείων και Συνδικαλιστών Εύβοιας, που δημιουργήθηκε πρόσφατα. Στόχοι του είναι η αλλαγή της κατάστασης στο συνδικαλιστικό κίνημα, με την ενίσχυση των ταξικών δυνάμεων και η δημιουργία μετώπου πάλης, που θα αντιπαλέψει το μαύρο μέτωπο κυβέρνησης - Ευρωπαϊκής Ενωσης - βιομηχάνων. Τα πρώτα βήματα έγιναν και θεωρούνται ελπιδοφόρα από τους εργαζόμενους.


Γιώργος ΠΑΝΤΕΛΗΣ

ΙΚΑΡΙΑ
Δικαιούχοι χωρίς ... παροχές

Ερώτηση του ΚΚΕ για τον αποκλεισμό των εργαζομένων από τον κοινωνικό τουρισμό

Την εγκατάλειψη των ακριτικών νησιών και την υποβάθμιση της ζωής των κατοίκων τους φέρνουν με Ερώτησή τους στη Βουλή, οι βουλευτές του ΚΚΕ Νίκος Γκατζής και Σταύρος Σκοπελίτης, αναφέροντας ως χαρακτηριστικό παράδειγμα τους εργαζόμενους της Ικαρίας, οι οποίοι αποκλείονται από το ευεργέτημα του κοινωνικού τουρισμού, επειδή δεν υπάρχει στο νησί υποκατάστημα της αρμόδιας υπηρεσίας.

Οι βουλευτές επισημαίνουν: «Παρά τις μεγαλοστομίες της κυβέρνησης για το δήθεν ενδιαφέρον της προς τους κατοίκους των ακριτικών νησιών, στην πράξη συμβαίνει το αντίθετο» και αναφέροντας ως ενδεικτικό παράδειγμα την Ικαρία υπογραμμίζουν: «Στην Ικαρία όπου και αν βρεθείς η εγκατάλειψη και η υποβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων της είναι έντονη, ενώ οι εργαζόμενοι αντιμετωπίζονται ως πολίτες γ` κατηγορίας. Συγκεκριμένα πέρα όλων των άλλων, οι εργαζόμενοι στο νησί με σχέση εξαρτημένης εργασίας, αποκλείονται του ευεργετήματος του κοινωνικού τουρισμού που απολαμβάνουν όλοι οι άλλοι εργαζόμενοι της χώρας, επειδή δε φρόντισε η κυβέρνηση να υπάρχει στο νησί υποκατάστημα της αρμόδιας υπηρεσίας, η οποία θα πραγματοποιήσει την απογραφή των δικαιούχων - κοινωνικού τουρισμού - ασφαλισμένων. Επίσης δε στάλθηκε κλιμάκιο υπαλλήλων είτε από κεντρικά είτε από την υπηρεσία της Σάμου, όπως είναι το αίτημα των εργαζομένων».

Οι δύο βουλευτές ρωτούν τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων: «Τι μέτρα σκοπεύει να πάρει άμεσα για τη λύση του πολύ σημαντικού αυτού προβλήματος των εργαζομένων της Ικαρίας».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ