ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 5 Γενάρη 2000
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ημερίδα της ΚΕ του ΚΚΕ για την τρομοκρατία

Η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ πραγματοποιεί ημερίδα την Τετάρτη 12 Γενάρη 2000, στο ξενοδοχείο «Τιτάνια», Πανεπιστημίου 52, στις 12 το μεσημέρι, με θέμα: «Η τρομοκρατία και οι πολιτικές διαστάσεις του προβλήματος».

Το θέμα της «τρομοκρατίας», μαζί με αυτό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αναγορεύεται από τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις σε ένα από τα κρίσιμα ζητήματα που πρέπει η διεθνής κοινότητα και κάθε χώρα ξεχωριστά να αντιμετωπίσουν.

Σ' αυτό το κρίσιμο ζήτημα υπάρχει διαφορετική προσέγγιση μεταξύ πολιτικών δυνάμεων και στη χώρα μας.

Το ΚΚΕ, επειδή θεωρεί το θέμα σημαντικό και επίκαιρο, πραγματοποιεί την ημερίδα με στόχο να εκθέσει τις δικές του θέσεις, αλλά και να ανοίξει ένα ουσιαστικό διάλογο με μια σειρά πολιτικούς και κοινωνικούς παράγοντες, που έχουν πείρα, γνώση και γνώμη.

ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Στο Εθνικό Συμβούλιο οι εκτιμήσεις
  • Τετράωρη χτεσινή συνεδρίαση στη Λευκωσία
  • Κομπάζει ο Ντενκτάς
  • «Πρόθυμοι» να βοηθήσουν ΗΠΑ και Ιαπωνία

Τετράωρη συνεδρία πραγματοποίησε χθες το πρωί το Εθνικό Συμβούλιο, τη δεύτερη σε μια εβδομάδα, κατά την οποία οι πολιτικοί αρχηγοί διατύπωσαν τις θέσεις τους για τις εξελίξεις του Κυπριακού με επίκεντρο τον πρώτο γύρο των συνομιλιών. Η συνεδρία άρχισε στις 9 το πρωί και έληξε στη 1 μετά το μεσημέρι. Σε δηλώσεις μετά τη συνεδρία ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Μιχάλης Παπαπέτρου, είπε ότι τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου εξέφρασαν τις απόψεις τους, όπως το καθένα έκρινε, τα διαδραματιζόμενα στο Κυπριακό με επίκεντρο τον πρώτο γύρο των συνομιλιών εκ του σύνεγγυς. Ο κ. Παπαπέτρου ανέφερε ότι το Εθνικό Συμβούλιο συνεδρίασε σε πνεύμα ενότητας και αλληλοσεβασμού, με εμφανή τη διάθεση επίτευξης της μεγαλύτερης δυνατής ενότητας και σε αυτό πλαίσιο εκφράστηκαν όλες οι απόψεις των κομμάτων. Ο εκπρόσωπος τόνισε ότι το Σώμα πιθανότατα να ξανασυνεδριάσει πριν από το δεύτερο γύρο των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών .

Ερωτηθείς, εξάλλου, κατά πόσο συζητήθηκε το θέμα των διαρροών, ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι το θέμα αυτό θίχτηκε και το Εθνικό Συμβούλιο επαναβεβαίωσε την ανάγκη να μην υπάρξουν στο μέλλον διαρροές για τα θέματα που συζητεί. Οσον αφορά δε τις πληροφορίες για ύπαρξη πυρηνικών όπλων στις βρετανικές βάσεις, ο κ. Παπαπέτρου αρνήθηκε να δηλώσει οτιδήποτε. Ενώ δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει οτιδήποτε για την ακριβή ημερομηνία επίσκεψης του Ελληνα υπουργού Εξωτερικών στην Κύπρο.

Σχολιάζοντας επίσης την επικείμενη επίσκεψη του πρώην βασιλιά της Ελλάδας στην Κύπρο, είπε ότι αυτή γίνεται υπό την ιδιότητά του ως αθλητικού παράγοντα και ως εκ τούτου δεν προσδίδεται επίσημος χαρακτήρας σε αυτή την επίσκεψη.

Ο κ. Παπαπέτρου είπε τέλος ότι η κυπριακή κυβέρνηση καταδικάζει το πρόστιμο που επιβλήθηκε στην τουρκοκυπριακή εφημερίδα «Αβρούπα», γεγονός το οποίο είπε, υποσκάπτει την ελευθεροτυπία. Κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να αντιδράσει στη φίμωση, όπως είπε, των πλέον υγιών φωνών στα Κατεχόμενα.

Εργάζεται για την ειρήνη ο Ρ. Ντενκτάς!

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς ισχυρίστηκε ότι τα δίκαια κατά την έκφρασή του αποτελέσματα των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών της Νέας Υόρκης, επιτεύχθηκαν με τη δική του επιμονή και τη συμπαράσταση της Τουρκίας στις θέσεις του. Σε συνέντευξή που παραχώρησε στην τουρκική εφημερίδα «Τζουμχουριέτ», ο Ραούφ Ντενκτάς δήλωσε ότι εργάζεται για την ειρήνη και την επίτευξη συμφωνίας στο Κυπριακό. Πρόσθεσε επίσης ότι απαραίτητη προϋπόθεση για την ασφάλεια των Τουρκοκυπρίων στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ενωσης είναι η παρουσία της Τουρκίας σε αυτήν. Αναφερόμενος στην παρουσία της ΟΥΝΦΙΚΥΠ στην Κύπρο, ο Ραούφ Ντενκτάς είπε ότι αναγκάστηκε να άρει την απαγόρευση εισόδου των ανδρών της Διεθνούς Ειρηνευτικής Δύναμης στα Κατεχόμενα μέσω του Οδοφράγματος του «Λήδρα Παλλάς» κατόπιν πιέσεως της Αγκυρας.

Κλίντον: Ναι στις εκ του σύνεγγυς συνομιλίες

Θετικό βήμα προς την κατεύθυνση δίκαιης και διαρκούς λύσης για όλους τους Κυπρίους και βελτίωσης των ελληνοτουρκικών σχέσεων χαρακτηρίζει τις εκ του σύνεγγυς συνομιλίες για το Κυπριακό ο πρόεδρος Κλίντον. Ο Αμερικανός πρόεδρος αναφέρει επίσης ότι στόχος των συνομιλιών είναι η προετοιμασία του εδάφους για ουσιαστικές συνομιλίες που θα οδηγήσουν σε συνολική λύση του Κυπριακού. Οι θέσεις του προέδρου Κλίντον περιέχονται στη διμηνιαία έκθεσή του προς το Κογκρέσο για το Κυπριακό, που καλύπτει την περίοδο από 1η Οκτώβρη έως 30 Νοέμβρη.

Να «βοηθήσει» θέλει και η Ιαπωνία

Η Ιαπωνία η οποία αναλαμβάνει φέτος την προεδρία της ομάδας των οκτώ πλέον ανεπτυγμένων χωρών του κόσμου, είναι έτοιμη να παράσχει σε συνεργασία με τις άλλες χώρες της ομάδας, κάθε δυνατή υποστήριξη για εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό. Τη θέση αυτή διατύπωσε ο πρέσβης της Ιαπωνίας στη Λευκωσία Καζούο Ματσουμάτο, ύστερα από συνάντηση, χθες το πρωί, με τον πρόεδρο Κληρίδη, τον οποίο αποχαιρέτησε με την ευκαιρία της αποχώρησής του από την Κύπρο. Ο Ιάπωνας πρέσβης ανέφερε επίσης ότι η χώρα του υποστηρίζει τις προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών για εξεύρεση συνολικής λύσης του Κυπριακού και ότι χαιρετίζει την έναρξη των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών.

Το παιχνίδι είναι στημένο!

Ενα σκυλάκι, μια βιντεοκασέτα, βόλτες σε εμπορικούς δρόμους, ποιος έψαλε τα κάλαντα σε ποιον, ποιος επισκέφτηκε ποιον και τι δώρα αντάλλαξαν και πάει λέγοντας. Γι' αυτές τις «ειδήσεις» σπαταλήθηκε αμέτρητος τηλεοπτικός χρόνος, αλλά και χώρος στον έντυπο Τύπο, με την παρεμβολή - για να είμαστε ακριβοδίκαιοι - λίγου αίματος, λίγου δράματος κ.τ.λ. Πρωταγωνιστές στα μίνι σίριαλ των δελτίων ειδήσεων ποιοι άλλοι; Οι «μονομάχοι» του δικομματισμού και όλοι όσοι πρεσβεύουν και εξυπηρετούν τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας. Σε ό,τι αφορά τις θέσεις και την πολιτική δράση του ΚΚΕ, άκρα του τάφου σιωπή.

Εξοργιστικός ο τρόπος που αντιλαμβάνεται την έννοια της «πληροφόρησης» η συντριπτική πλειοψηφία των Μέσων Ενημέρωσης. «Αντίληψη» που ανάγει σε πρώτη είδηση την περιφορά του πρωθυπουργού στους σεισμόπληκτους και τα «χάδια» που μοίρασε σε παιδιά, αλλά εξαφανίζει το γεγονός ότι αυτά τα παιδιά, με ευθύνη της κυβέρνησης του κ. Σημίτη, νιώθουν μόνιμα τα «χάδια» του παγωμένου αέρα τα χειμωνιάτικα βράδια, όπως και τις επαναλαμβανόμενες περιοδείες της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και άλλων στελεχών του Κόμματος στις πληγείσες περιοχές. Εξοργιστική η συνειδητή αποσιώπηση εκείνων των ειδήσεων που πραγματικά ενδιαφέρουν το λαό και η επιδεικτική αδιαφορία των ΜΜΕ για τα συνεχώς αυξανόμενα και διογκούμενα λαϊκά προβλήματα.

Το σκυλάκι που η σύζυγος της ΝΔ χάρισε στο σύζυγό της μπορεί να ήταν χαριτωμένο, αλλά και ο πλέον αφελής καταλαβαίνει ότι η προβολή τέτοιων εικόνων δεν έχουν καμία σχέση με την «ενημέρωση», ούτε βοηθούν τον τηλεθεατή ή αναγνώστη να σχηματίσει άποψη, να κρίνει και να αποφασίσει με βάση την πολιτική του κάθε κόμματος. Απλά «φιλοτεχνούν» τη δημόσια εικόνα εκείνων που η αστική τάξη επιθυμεί να ενισχυθούν στην επικείμενη εκλογική μάχη. Για το ΚΚΕ δεν περισσεύει λεπτό τηλεοπτικού χρόνου. Οι θέσεις του, οι προτάσεις του, η δράση του αποσιωπιούνται όταν δε διαστρεβλώνονται. Δε θα περίμενε βέβαια κανείς από τα αστικά ΜΜΕ να αντιμετωπίζουν όλους με ίσους όρους, ούτε να σεβαστούν στοιχειώδεις κανόνες δεοντολογίας και δημοσιογραφικής «ηθικής». Και φυσικά δε θα περίμενε κανείς από μια κυβέρνηση που τολμά να εγείρει θέμα νομιμότητας του ΚΚΕ, να εξασφαλίσει ίσους όρους στη διεξαγωγή της εκλογικής μάχης.

Τ ο παιχνίδι για μια ακόμα φορά είναι στημένο. Η μάχη θα είναι άνιση. Οι εταίροι του δικομματισμού θα απολαύσουν τη μέγιστη προβολή και την πολύπλευρη στήριξη της πλουτοκρατίας. Θα δαπανηθούν ποσά με αρκετά μηδενικά για την επικοινωνιακή πολιτική και τον εγκλωβισμό των ψηφοφόρων. Ο λαός θα ξαναγίνει κυρίαρχος και θα χορτάσει ψέματα. Σε ό,τι αφορά στο ΚΚΕ όσο περνά από το χέρι του θα τους χαλάσει τη σούπα. Θα συνεχίσει να αποκαλύπτει και να ενημερώνει το λαό γι' αυτά που έρχονται και να του δείχνει την προοπτική, τη μόνη που υπάρχει και που περνά μέσα από τη συγκρότηση του λαϊκού μετώπου πάλης. Θα δώσει τη μάχη του μέσα στο λαό, μαζί με το λαό. Οσο για τους ψηφοφόρους, ας θυμούνται ότι το ενδιαφέρον των εταίρων του δικομματισμού και των βαστάζων τους τελειώνει την Κυριακή των εκλογών, με τη δύση του ηλίου.

Σήμερα στον «902 ΤV»

Παρακολουθήστε από την τηλεόραση του «902» σήμερα, Τετάρτη, στις 22.00, στα πλαίσια της εκπομπής «Προεκτάσεις», μια ενδιαφέρουσα συζήτηση με συνδικαλιστές από το χώρο των παραπληγικών, ενόψει του συνεδρίου της Συνομοσπονδίας Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες. Επιμέλεια - Παρουσίαση: Κ. Καραχάλιος.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ