ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 5 Οχτώβρη 2004
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΜΕΤΑΛΛΕΡΓΑΤΕΣ - «ΕΛΔΑ»
Δυναμικό ΟΧΙ στο κάτεργο

Αρχισαν χτες με απεργία και συνεχίζουν αύριο και μεθαύριο

Απεργοί μεταλλεργάτες χτες το πρωί έξω από τα ΕΛΔΑ
Απεργοί μεταλλεργάτες χτες το πρωί έξω από τα ΕΛΔΑ
Προτάσσοντας το ισχυρό όπλο της απεργίας, οι 2.000 περίπου έκτακτοι εργατοτεχνίτες των εργολαβικών συνεργείων των Διυλιστήριων Ασπροπύργου (ΕΛΔΑ), δίνουν από χτες νέα μάχη για την εφαρμογή των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, για ανθρώπινες συνθήκες δουλιάς. Οι εργάτες αυτοί εκτελούν τις εργασίες για τη γενική συντήρηση και επισκευή των εγκαταστάσεων των ΕΛΔΑ, που γίνεται κάθε τέσσερα χρόνια και έχουν γίνει θύματα της πιο άγριας μορφής εκμετάλλευσης. Εργολάβοι, διοίκηση των Διυλιστηρίων, που όλοι είναι άνθρωποι του μεγάλου αφεντικού Λάτση, σε συμπαιγνία με την κυβέρνηση της ΝΔ, μέσω των μηχανισμών της στις Επιθεωρήσεις Εργασίας, έχουν κουρελιάσει κάθε έννοια της εργατικής νομοθεσίας και έχουν μετατρέψει το χώρο των Διυλιστηρίων για αυτούς τους εργάτες σε σύγχρονο κάτεργο, όπου κυριαρχεί το «όσοι ζήσουν και όσοι πεθάνουν». Ταυτόχρονα, η διοίκηση των ΕΛΔΑ με αυτές τις ενέργειες σε βάρος των εκτάκτων εργατοτεχνιτών δίνει και το στίγμα της για τα όσα επιφυλάσσει και για τους μόνιμους εργαζόμενους των διυλιστηρίων.

Ωστόσο από χτες οι εργάτες, με τη μαζική τους συμμετοχή στην 24ωρη απεργία που κήρυξαν το Συνδικάτο Μετάλλου Πειραιά, η Ενωση Αμμοβολιστών - Καθαριστών και η Ενωση Ηλεκτροτεχνιτών, αλλά, και την απόφασή τους για κλιμάκωση του αγώνα με 48ωρη απεργία αύριο Τετάρτη και την Πέμπτη, απόφαση που πήραν στη διάρκεια της απεργιακής τους συγκέντρωσης, διαμήνυσαν ότι δε θα συνεχίσουν να αποτελούν «αναλώσιμο υλικό» για την εργοδοσία.

Οι απεργοί στις 7 το πρωί είχαν ήδη συγκροτήσει μία μεγάλη συγκέντρωση στην πύλη των ΕΛΔΑ. Εκεί έτοιμες να... εφαρμόσουν τη... «νομιμότητα» του Λάτση και των εργολάβων, βρίσκονταν και ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις και «κλούβα» των ΜΑΤ. Οργή και αγανάκτηση διάχυτες. «Δεν πάει άλλο. Ωρομίσθιοι, δουλιά 15 και 16 ώρες τη μέρα και άμα διαμαρτυρηθείς σε διώχνουν... Με το ζόρι βγαίνουν 30 ευρώ το 8ωρο. Και από πάνω καμία προστασία. Εχει καεί η πλάτη μου από ένα ηλεκτρόδιο που έπεσε πάνω μου. Ενας συνάδελφος έχασε τις προάλλες τρία δάχτυλα. Και ποιος τολμάει να μιλήσει;», λέι ο Θωμάς Χρ., ενώ ο Χριστόφορος Μπ. συμπληρώνει: «Ζήτησα μάσκα επειδή δούλευα δίπλα σε δεξαμενές με τοξικά και δε μου έδωσαν. Κάτεργο»!

Μιλώντας στους συγκεντρωμένους ο πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου, Σωτήρης Πουλικόγιαννης, κατήγγειλε την κυβέρνηση για τις «πλάτες» που κάνει στην εργοδοσία για να παρανομεί, επισημαίνοντας ότι έχουν φτάσει να «τραυματίζονται συνάδελφοι και να μη μας λένε ούτε τα ονόματά τους»! Κάλεσε τους εργαζόμενους να παραμείνουν ενωμένοι, να αποκρούσουν πιέσεις και εκβιασμούς, για να έχει ο αγώνας τους θετικό αποτέλεσμα.

Τη συγκέντρωση χαιρέτισε ο εκπρόσωπος του ΠΑΜΕ Α. Χοροζάνης και ο Π. Ζαφειρόπουλος, που εκπροσωπεί τις ταξικές δυνάμεις στη διοίκηση της ΠΟΕΜ.

ΑΓΡΙΝΙΟ
Αγώνας για πλήρη εργασία ενάντια στις απολύσεις
  • Συνέντευξη Τύπου από το Εργατικό Κέντρο για την ανεργία και τα εργασιακά. Στους 33.000 εργαζόμενους οι 12.000 είναι ήδη άνεργοι!

Σε ενιαίο μέτωπο πάλης καλεί το Εργατικό Κέντρο Αγρινίου (EKA) τους εργατοϋπαλλήλους του νομού απέναντι στις κυβερνήσεις, οι οποίες εκπροσωπούν τα συμφέροντα του κεφαλαίου και εφαρμόζουν την ίδια αντεργατική και αντιλαϊκή πολιτική. Καλεί τους εργαζόμενους, μαζί με τα άλλα λαϊκά στρώματα, να προβάλουν ένα διεκδικητικό πλαίσιο για το οξυμένο πρόβλημα της ανεργίας, τα θέματα της εργασίας, του εισοδήματος, της Κοινωνικής Ασφάλισης, της Υγείας, της Παιδείας, κλπ. Το κάλεσμα απηύθυνε το ΕΚ Αγρινίου με συνέντευξη Τύπου και ζήτησε από τους εργατοϋπαλλήλους της περιοχής να βρίσκονται σε αγωνιστική ετοιμότητα και από τους φορείς της περιοχής να συσπειρωθούν σε αυτή τη βάση.

Η κατάσταση της ανεργίας στο Αγρίνιο, όπως παρουσιάστηκε με στοιχεία του ΕΚΑ, είναι τραγική. Οι νέοι δεν μπορούν να βρουν δουλιά όχι μόνο στην ειδικότητά τους, αλλά πουθενά. Ελάχιστες θέσεις εργασίας έχουν δημιουργηθεί τα τελευταία χρόνια, ενώ έχουμε πάνω από 5.500 απολύσεις από εργοστάσια και βιοτεχνίες που έκλεισαν. Στο τέλος του 2003 οι άνεργοι ήταν 9.253 συν 370 καπνεργάτριες που δεν είναι εγγεγραμμένες και είναι μακροχρόνια άνεργες χωρίς προϋποθέσεις συνταξιοδότησης. Με τις 124 από τον ιματισμό, φτάνουμε τους 9.747 για το 2003, από τους 8.880 του 2002. Στον αριθμό αυτό προστίθενται άλλοι 2.500 εποχιακά εργαζόμενοι και αυτοί που παρακολουθούν διάφορα προγράμματα. Σε σύνολο, δηλαδή, 33.000 εργαζομένων οι 12.000 είναι άνεργοι.

Από την άλλη, οι επιχειρήσεις που επιδοτήθηκαν με το πρόγραμμα «νέων θέσεων εργασίας» για το έτος 2000 ήταν 279 και απασχόλησαν 349 άτομα, το 2001 355 επιχειρήσεις για 508 άτομα, το 2002 82 επιχειρήσεις για 97 άτομα και το 2003 13 επιχειρήσεις για 165 άτομα.

Ο αριθμός των ατόμων που παρακολούθησαν το πρόγραμμα κατάρτισης το 2001 ήταν 158, το 2002 ήταν 141 άτομα και το 2003(προεκλογικά...) ήταν 845. Από αυτούς δεν υπάρχουν στοιχεία αν προσλήφθηκε κανένας.

Το 2002 έγιναν 1.297 νέες εγγραφές ανέργων (για πρώτη φορά) και το 2003 2.261. Αυτές οι εγγραφές αφορούν κύρια νέους σε ηλικία εργαζόμενους. Επίσης, υπάρχουν 3.000 περίπου εργαζόμενοι που αμείβονται με 12 ευρώ τη μέρα και 1.200 περίπου που εργάζονται για 20 ευρώ το πολύ τη μέρα.

ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ
Στο δρόμο 200 καθαρίστριες

Στις «μαύρες» λίστες των χιλιάδων ανέργων προστίθενται 200 καθαρίστριες από την Αγροτική Τράπεζα που εργάζονταν με συμβάσεις ορισμένου χρόνου. Η απόφαση για τη μη ανανέωση των συμβάσεων σε 200 εργαζόμενες ανακοινώθηκε χτες.

Σημειώνεται ότι στα καταστήματα της Αγροτικής Τράπεζας δουλεύουν συνολικά 750 καθαρίστριες με συμβάσεις ενός μήνα. Η διαδικασία προβλέπει την ανανέωση των συμβάσεων στις μισές τον ένα μήνα, ενώ την ίδια στιγμή οι υπόλοιπες μπαίνουν στο Ταμείο Ανεργίας και εναλλάξ. Πολλές μάλιστα καθαρίστριες δουλεύουν στην Αγροτική Τράπεζα για 10 και 12 χρόνια.

Την περασμένη Κυριακή με πρωτοβουλία των ταξικών δυνάμεων πραγματοποιήθηκε σύσκεψη των καθαριστριών όπου και συγκροτήθηκε Επιτροπή Πρωτοβουλίας για την αγωνιστική διεκδίκηση του δικαιώματος στη σταθερή και με πλήρη δικαιώματα εργασία.

Στις Αρχάνες

Απολυμένοι είναι από την 1η Οκτώβρη έξι εργαζόμενοι συμβασιούχοι του Δήμου Αρχανών, στην Κρήτη, οι συμβάσεις των οποίων έληξαν στις 30 Σεπτέμβρη. Οι απολυμένοι, με χρόνια προϋπηρεσία, οικογενειάρχες, πολύτεκνοι, βρίσκονται στο δρόμο αυξάνοντας ακόμα περισσότερο το μακρύ κατάλογο της ανεργίας.

Με ανακοίνωσή τους οι δημοτικοί σύμβουλοι της παράταξης «Δημοτική Ενότητα», τονίζουν ότι «οι προεκλογικές υποσχέσεις για τακτοποίηση των συμβασιούχων από τη σημερινή κυβέρνηση αλλά και οι ισχυρισμοί ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ πως η κοινοτική οδηγία 70/99 μπορεί να αντιμετωπίσει ριζικά το πρόβλημα, αποσκοπούσε στο να παραπλανήσει τους εργαζόμενους και να σκορπίσει φρούδες ελπίδες».

Οι συμβασιούχοι του Δήμου Αρχανών, υπογραμμίζεται, έχουν μόνο μια επιλογή. Τον αγωνιστικό συντονισμό με τους υπόλοιπους συναδέλφους τους σε ολόκληρη τη χώρα και το ξεδίπλωμα αγώνων για μόνιμη και σταθερή δουλιά, να αποσυρθεί το Προεδρικό Διάταγμα για τους εκτάκτους, για τη μονιμοποίηση όλων χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

ΟΙΚΟΔΟΜΟΙ
Για την καταβολή του βοηθήματος

Ξεκίνησε στη 1 Οκτώβρη και ολοκληρώνεται στις 20 Δεκέμβρη η καταβολή του χειμερινού επιδόματος στους οικοδόμους και σε άλλες κατηγορίες εργαζομένων. Οι οικοδόμοι μπορούν να ενημερώνονται για τις προϋποθέσεις και τη διαδικασία καταβολής από τα Συνδικάτα τους και τα κατά τόπους Παραρτήματα.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ
Στάσεις εργασίας για το επίδομα

Συνεχίζουν με τρίωρες στάσεις εργασίας, σήμερα και αύριο, τις αντιδράσεις τους στη μείωση του μισθού τους, μέσω της μείωσης ενός επιδόματος που έπαιρναν επί τρία χρόνια περίπου, οι υπάλληλοι του υπουργείου Τουρισμού. Στη Γενική Συνέλευση που πραγματοποίησαν χτες, αποφάσισαν επίσης να ενημερώσουν την ΑΔΕΔΥ και τα κόμματα για το πρόβλημά τους.

Η μέση μείωση των αποδοχών τους είναι περίπου 150 ευρώ. Αρχικά η ηγεσία του υπουργείου Τουρισμού είχε δεχτεί να τους το αποδώσει, στη συνέχεια όμως άλλαξε γνώμη και τροποποίησε τη σχετική ρύθμιση που είχε συμπεριλάβει στον ιδρυτικό νόμο του υπουργείου. Οι εργαζόμενοι είχαν αρχικά καθησυχαστεί, στη συνέχεια εμφανιζόταν ο υπουργός με το μέρος τους και ο υφυπουργός εναντίον τους και στο τέλος υπήρξε απόλυτη συμφωνία στη μείωση του μισθού τους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ