ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 5 Οχτώβρη 2004
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΝΑΟΥΣΑΣ
Λεφτά για τους εργάτες και όχι για τον Λαναρά!

Διαδήλωση στην Αθήνα χτες, με παράλληλη έμπρακτη έκφραση ταξικής αλληλεγγύης από τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ

Αντιμέτωποι εδώ και πολύ καιρό με την πολιτική που εξυπηρετεί την ανάγκη του μεγάλου κεφαλαίου για αναδιαρθρώσεις και την αξίωσή του να κινείται «ελεύθερα» ώστε να ικανοποιεί τη μόνιμη φιλοδοξία του για αύξηση κερδών, οι εργαζόμενοι της «ΤΡΙΚΟΛΑΝ» και των «Κλωστηρίων Νάουσας» μετέφεραν χτες τις πολύμηνες κινητοποιήσεις τους στην Αθήνα. Με μαζικές και αγωνιστικές συγκεντρώσεις έξω από τα «ιλουστρασιόν» κεντρικά γραφεία του Ομίλου «Κλωνατέξ» και το υπουργείο Εργασίας στα πλαίσια 24ωρης απεργίας, έκαναν σαφές ότι δε θα ανεχτούν να πληρώσουν το τίμημα της ανταγωνιστικότητας που βάζει λουκέτο στο εργοστάσιο της «ΤΡΙΚΟΛΑΝ» και πετάει στο δρόμο τους 98 εργαζομένους. Σ' αυτόν τον αγώνα τους οι εργαζόμενοι της Νάουσας απέκτησαν χτες και την «ασπίδα» της ταξικής αλληλεγγύης που εκφράστηκε στην αγωνιστική υποδοχή τους με συγκέντρωση στην πλατεία Βάθης από εργαζόμενους του κλάδου, αλλά και πολλών σωματείων και συνδικαλιστών που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ.

Η χτεσινή κινητοποίηση ξεκίνησε στις 8 το πρωί, όταν έφτασαν τα πούλμαν με τους απεργούς μαζί με συνδικαλιστές και φορείς της Νάουσας έξω από το κτίριο του ομίλου «Κλωνατέξ» στο Περιστέρι και κύκλωσαν με πανό την κεντρική είσοδο. «Θέλουμε δουλιά και όχι ανεργία, την κρίση να πληρώσει η ολιγαρχία» και «Λεφτά, λεφτά στην εργατιά και όχι στους βιομήχανους και στον Λαναρά» φώναξαν αγανακτισμένοι μπροστά στο Μέγαρο του Λαναρά, ένα μέγαρο που κτίστηκε με τον ιδρώτα τους και τα πακέτα των επιδοτήσεων από όλες τις κυβερνήσεις μέχρι σήμερα. Εκεί, ζήτησαν συνάντηση με την εργοδοσία, αλλά οι εκπρόσωποί της αξίωσαν να περιμένουν οι εργάτες κι αν βρουν χρόνο θα γίνει και συνάντηση. Οι απεργοί έφυγαν για να επιστρέψουν και πάλι το μεσημέρι. Δεν πήραν όμως καμία απάντηση, εκτός από την υπόσχεση να... μεταφερθούν τα αιτήματά τους στη διοίκηση.

Ασπίδα η ταξική αλληλεγγύη


Λίγη ώρα αργότερα στις 10.30 π.μ. στην πλατεία Βάθης τους υποδέχτηκαν αγωνιστικά εργαζόμενοι του κλάδου, αλλά και συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ και πολλών σωματείων της Αθήνας, εκφράζοντας στην πράξη την ταξική τους αλληλεγγύη. «Η ταξική αλληλεγγύη - ασπίδα στην πάλη των εργατών» έγραφε το πανό της Ομοσπονδίας Κλωστοϋφαντουργίας, Ιματισμού, Δέρματος κάτω από το οποίο τους υποδέχτηκαν εργάτριες εργοστασίων του κλάδου της Αθήνας που συμμετείχαν στη στάση εργασίας που είχε κηρύξει η Ομοσπονδία. Απεργοί και συγκεντρωμένοι ενώθηκαν και φώναξαν μαζί «Εμπρός λαέ μη σκύβεις το κεφάλι, ο μόνος δρόμος είναι αντίσταση και πάλη».

Στο πλευρό τους βρέθηκε ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Πατσιλινάκος, εκφράζοντας τη στήριξη του Κόμματος στον αγώνα τους. Μιλώντας στη συγκέντρωση, τόνισε ότι οι αναδιαρθρώσεις του κεφαλαίου και η ανταγωνιστικότητα είναι η αιτία για όλα τα τερτίπια της εργοδοσίας και κάλεσε τους απεργούς να συμμετέχουν και αυτοί με τα δικά τους αιτήματα στο πανελλαδικό συλλαλητήριο που οργανώνει το ΚΚΕ στις 9 Οκτώβρη, το οποίο όπως τόνισε γίνεται ενάντια σ' αυτές τις πολιτικές που ταλαιπωρούν τους εργαζόμενους και τις οικογένειές τους.

«Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας, που είναι το ισχυρότερο όπλο στα χέρια της εργατικής τάξης. Μόνο ο δρόμος της ταξικής ενότητας και αλληλεγγύης θα δώσει απάντηση στην επίθεση που δέχονται οι εργαζόμενοι από την εργοδοσία και την κυβέρνηση», τόνισε χαιρετίζοντας τους εργάτες ο Γιώργος Πέρρος εκ μέρους της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ. Την αλληλεγγύη των ξενοδοχοϋπαλλήλων της Αττικής που βρίσκονται και αυτοί εδώ και εννιά μήνες σε κινητοποιήσεις εξέφρασε ο Χρήστος Κατσώτης εκ μέρους της Συντονιστικής Σωματείων Ξενοδοχείων Αττικής. Τη συμπαράσταση στον αγώνα τους από τις εργάτριες της «ΣΕΞ ΦΟΡΜ» μετέφερε η εργαζόμενη εκεί Ρ. Προμπονά. «Οι εργαζόμενοι πρέπει να απαντήσουν με αλληλεγγύη στην επίθεση κυβέρνησης - εργοδοσίας στα δικαιώματα και τις κατακτήσεις», σημείωσε ο Μπ. Βορτελίνος εκ μέρους των ταξικών δυνάμεων στους ΟΤΑ.

Να βγουν πολιτικά συμπεράσματα


Το πανό του σωματείου της «ΤΡΙΚΟΛΑΝ» με σύνθημα «Λεφτά στην εργατιά, όχι στον Λαναρά» μπήκε μπροστά για να ξεκινήσει μια μαζική και αγωνιστική, γεμάτη παλμό πορεία, που κατέληξε στο υπουργείο Εργασίας. Η συνάντηση εκεί αντιπροσωπείας με τον υφυπουργό Γ. Γιακουμάτο επιβεβαίωσε, για μια ακόμα φορά, ότι η πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ εξασφαλίζει μόνο την ανταγωνιστικότητα και τα κέρδη των εργοδοτών. Ξεκάθαρα ο υφυπουργός τους δήλωσε ότι δεν μπορεί να κάνει τίποτα και υποσχέθηκε τα γνωστά προγράμματα ψευτο-απασχόλησης και κατάρτισης.

Γι' αυτό και ο πρόεδρος της ΟΕΚΙΔΕ Δήμος Θεοδώρου, μιλώντας στους συγκεντρωμένους μετά τη συνάντηση, τους κάλεσε να βγάλουν τα συμπεράσματά τους από αυτή την πολιτική που συνεχίζει και η κυβέρνηση της ΝΔ και επιτρέπει να κλείνουν εργοστάσια και να φεύγουν από τη χώρα, στο πλαίσιο της ελεύθερης κίνησης του μεγάλου κεφαλαίου και να τάζουν μετά στους εργαζόμενους προγράμματα του ΟΑΕΔ.





Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ