ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 5 Οχτώβρη 2004
Σελ. /40
Ενώ αυτοί πανηγυρίζουν...

Του Γιάννη ΙΩΑΝΝΟΥ, από το «ΕΘΝΟΣ»
Του Γιάννη ΙΩΑΝΝΟΥ, από το «ΕΘΝΟΣ»
...Ορισμένεςφορές αρκεί να κοιτάξεις την πραγματικότητα με μέτρο την ίδια σου τη ζωή. Για να σπάσει το τσόφλι της «ευημερούσας» Ελλάδας.

Αυτό, όμως, δε φτάνει. Κάπου πρέπει να αρχίσει να κυλά κι αλλιώς ο τροχός.

Το να ακουμπάςτις ελπίδες σου στον ίδιο τον δυνάστη σου, από ένα σημείο και μετά ξεφεύγει από τους περιορισμούς που επιβάλλει ένας μεταφυσικός τρόπος σκέψης.

Οσο είναι ανεπίτρεπτο να γυρνάς το μάγουλο, άλλο τόσο ανεπίτρεπτο είναι να ακουμπάς ελπίδες στον πολιτικό εκπρόσωπο του αφεντικού σου.

Ας διδαχτούμε από το γεγονός ότι τα εκλογικά επιτελεία της άρχουσας τάξης επεξεργάζονται ήδη όλα τα σενάρια. Οχι, βεβαίως, με γνώμονα τι συμφέρει το λαό, αλλά τι θα φέρει ή θα συντηρήσει στην πολιτική εξουσία αυτήν ή την άλλη δύναμη από το ίδιο πακέτο που κυβερνά τον τόπο για λογαριασμό του κεφαλαίου.

Ας διδαχτούμε απ' αυτούς, που δήθεν κλαίνε γιατί δεν ανταποκρίθηκε η ΝΔ στις υποσχέσεις της. Ενώ γνώριζαν προκαταβολικά ότι η ΝΔ δεν μπορούσε να ικανοποιήσει λαϊκές ανάγκες, για τον ίδιο ακριβώς λόγο που δεν μπορούσε να το κάνει και το ΠΑΣΟΚ. Οχι μόνο γιατί συμφωνούσαν στις γενικές κατευθύνσεις. Αλλά και γιατί προεκλογικά διαγωνίστηκαν για το ποιος είναι καλύτερος στην εφαρμογή αυτής της πολιτικής, που μόνο κέρδη για τους λίγους διασφαλίζει.

Το προσκύνημα στην ανταγωνιστικότητα καθορίζει τα πάντα. Το κυνήγι της ανάπτυξης, δηλαδή της αύξησης των καπιταλιστικών κερδών, οδηγεί σε μείωση τα εργατικά εισοδήματα.

Είναι μεγάλη απάτη ο ισχυρισμός ότι η συνέχεια της θυσίας για την αύξηση της πίτας θα σημάνει και ευημερία για το λαό.

Είκοσι χρόνιαδιαρκούς λιτότητας μόνο τον πλούτο στα χέρια των λίγων αύξησαν.


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:
Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ


ΚΑΠΝΟΣ ΧΩΡΙΣ ΦΩΤΙΑ;

ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΛΟΓΟ; «Η κυβέρνηση Καραμανλή δε χρειάζεται ένα "νέο ξεκίνημα", μία δήθεν "νέα αρχή". Δεν έχει κανένα λόγο να προσφύγει πρόωρα στις κάλπες για να κερδίσει έναν ακόμη χρόνο» (Ο Γ. Λούλης στην «ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ»).

ΕΧΕΙ ΣΧΕΔΙΟ; «Γιατί πρόωρες εκλογές; Η κυβέρνηση του Κ. Καραμανλή έχει έτοιμο σχέδιο εκλογικού νόμου το οποίο και θα ψηφίσει πριν την προκήρυξη εκλογών. Στόχος των κυβερνώντων είναι να "κάψουν" τον εκλογικό νόμο του Κώστα Σκανδαλίδη που ψήφισε η κυβέρνηση του Κώστα Σημίτη και να έχει για τις μεθοδευμένες εκλογές που φυσιολογικά θα έχει εισπράξει και μια φυσιολογική φθορά έναν δικό της εκλογικό νόμο και (φυσικά) στα μέτρα της (...) αντίθετα από την κυβέρνηση, η αξιωματική αντιπολίτευση έχει όλους τους λόγους για να ολοκληρωθεί η τετραετία (...) γιατί με τη φυσιολογική φθορά της κυβέρνησης με μια προγραμματισμένη συνεργασία ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ και με 8 έως 9 έδρες που με τα ποσοστά του περασμένου Μαρτίου ο νόμος Σκανδαλίδη δίνει λιγότερες στη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ ελπίζει να επανέλθει στην εξουσία» (Το σενάριο στην «ΑΥΡΙΑΝΗ»).

ΓΙΑ ΝΟΕΜΒΡΗ; «Αντίθετα με τις συζητήσεις που γίνονται στα παράθυρα για εκλογές το Μάρτιο αν δεν υπάρξει συναινετική λύση στο θέμα του υποψηφίου προέδρου της δημοκρατίας στο τραπέζι του πρωθυπουργού είχε πέσει η πρόταση για πρόωρες εκλογές τον Νοέμβριο!» (Το ρεπορτάζ στο «ΠΑΡΟΝ»).

ΣΥΣΧΕΤΙΣΜΟΙ: «Είναι τόσο δεμένος με τη διαπλοκή ώστε δεν αντιλαμβάνεται ότι το "μεγάλο χάλι" που του έστρωσε θα του το τραβήξει κάτω από τα πόδια του μόλις θα έχει κάνει τη δουλειά της. Αν το αντιλαμβάνονταν θα φρόντιζε να μην αφήσει να τον παγιδεύσουν με την προαγωγή της καθ' όλα άξιας συζύγου του και με το μπόνους των 350.000 ευρώ ετησίως στο οικογενειακό εισόδημα» (Ο Γ. Τράγκας για τον Θ. Ρουσόπουλο «ΧΩΡΑ»).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: ΨΗΦΟΣ εμπιστοσύνης από τους πολίτες

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ (Μήτση): 7,5 ΜΟΝΑΔΕΣ μπροστά η ΝΔ

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ (κυριακάτικη): Ανοίγουν τα μέτωπα, σύγκρουση επιλέγει ο Καραμανλής

ΤΟ ΒΗΜΑ (κυριακάτικο): Το αίνιγμα των εκλογών

ΤΟ ΠΑΡΟΝ (κυριακάτικο): Εκλογές τον Νοέμβριο

Η ΧΩΡΑ: ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΒΑΡΩΝΟΥΣ ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ με Τεό στο Μαξίμου

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: ΣΚΟΝΑΚΙΑ στους βουλευτές Ν.Δ.

Η ΑΥΓΗ (κυριακάτικη): Εκλογολογείτε... κάτι θα μείνει

ΤΑ ΝΕΑ: Τρώει μισθούς η καταιγίδα ανατιμήσεων

ΕΘΝΟΣ: ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΝΟΥΝ για τα χαράτσια στα δάνεια

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Εισηγμένες βάζουν πλώρη για ξένα χρηματιστήρια

ΑΠΟΦΑΣΗ: ΚΑΤ' ΕΞΑΙΡΕΣΗ 22 ΔΙΣ. σε εταιρεία του Θ. Λιακουνάκου

ΑΥΡΙΑΝΗ: ΕΚΡΥΨΑΝ ΠΟΡΙΣΜΑ ΤΟΥ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ στους πολύτεκνους

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ (Ρίζου): ΦΑΡΜΑΚΑ - ΚΙΝΔΥΝΟΣ για τα παιδιά

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ (κυριακάτικος): 9 Οκτώβρη, Πανελλαδικό ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ στην Αθήνα

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
Το μέτρο

«Για έναν καφέ, θέλεις τρία κιλά γάλα ή πέντε κιλά πατάτες. Για μια μερίδα φαγητού και μια μπίρα, θέλεις ένα σακί πατάτες. Για να πάμε δύο άτομα, εγώ και η κυρά μου, σε μια ψησταριά, δε φτάνει ένα αρνί 20 κιλών» (μαρτυρία αγροκτηνοτρόφου της Τήνου /«ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ»).

Οι αυταπάτες

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι μια μεγάλη μερίδα του λαού είναι βαθιά απογοητευμένη από τη σκληρή διάψευση των προσδοκιών για αλλαγή σελίδας στην οικονομική πολιτική, όπως τουλάχιστον την είχε υποσχεθεί προεκλογικά η Νέα Δημοκρατία. Διότι μπορεί μεν το σχέδιο προϋπολογισμού του 2005 να μην ωθεί σε ακραία μέτρα, όπως, π.χ., λιτότητα, η φορολογική επιδρομή, από την άλλη πλευρά όμως, ούτε τις κοινωνικές ανισότητες αμβλύνει, ούτε - όπερ είναι και πιο σημαντικό - την ανάπτυξη προωθεί. Δυστυχώς, είναι ένας προϋπολογισμός ανώμαλης προσγείωσης» (ο Ν. Νικολάου στο «ΒΗΜΑ»).

Η σκληρή πραγματικότητα

«Μία ακόμη αίτηση αναίρεσης να υποβάλει έστω και ένας εκ των κατηγορουμένων στον Αρειο Πάγο κατά του νέου βουλεύματος, η παραγραφή είναι δεδομένη» (η επισήμανση στα «ΝΕΑ»).

Νοικοκυριά ανέργων!

«Μία σημαντική αιτία της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού είναι η ανεργία και οι χαμηλοί μισθοί. Το 2003 το 10,1% των ατόμων στην ΕΕ ηλικίας 18-59 ετών ζούσε σε νοικοκυριά ανέργων. Στην Ελλάδα το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 9%» (έκθεση Γιουροστάτ / «ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ»).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ