ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 5 Οχτώβρη 2004
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥΣ
Κατατέθηκαν οι προτάσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ

Κατατέθηκαν χτες στη Βουλή οι προτάσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής η οποία θα διερευνήσει το θέμα της προμήθειας εξοπλιστικών προγραμμάτων. Με βάση την πρόταση της ΝΔ η επιτροπή πρέπει να κινηθεί στη βάση των εισαγγελικών εγγράφων που έφθασαν στη Βουλή για το θέμα και αφορούν την προηγούμενη κυβέρνηση ενώ για το ΠΑΣΟΚ πρέπει να διερευνηθεί το θέμα μέχρι και σήμερα.

Την πρόταση της ΝΔ υπογράφουν όλοι οι βουλευτές της ΝΔ εκτός από τα μέλη της κυβέρνησης και σε αυτήν αναφέρεται ότι η σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής είναι επιτακτική «για λόγους συνταγματικής, πολιτικής και ηθικής τάξεως». Για τη ΝΔ η επιτροπή πρέπει να κινηθεί στα πλαίσια των δικογραφιών που έστειλαν στη Βουλή οι εισαγγελείς και αφορούν την προμήθεια των αυτοκινούμενων ερπυστριοφόρων TOR/M1 και την προμήθεια ραντάρ αντιπυροβολικού TPQ-37.

Με βάση την πρόταση, οι λόγοι που επιβάλλουν τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής είναι «η απαίτηση και ανάγκη για διαφάνεια και χρηστή διαχείριση του δημόσιου χρήματος». Οι βουλευτές της ΝΔ τονίζουν ότι η δικαιοσύνη υπέβαλε τις δικογραφίες στη Βουλή «ως όφειλε κατά το Σύνταγμα» και αναφέρουν ότι «η Βουλή δεν έχει άλλη επιλογή από τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής προκειμένου να βρίσκεται σε θεσμική και λειτουργική εναρμόνιση προς το πνεύμα και το γράμμα του Συντάγματος». «Η Βουλή, συνεχίζουν, δεν πρέπει να μείνει απαθής σε αναφορές τέτοιου βαθμού και τέτοιας εντάσεως, οι οποίες περιέρχονται σε αυτήν υπό τη μορφή δικογραφιών προς διερεύνηση και όχι "προς αρχειοθέτηση" άνευ εξετάσεως, προκειμένου να διασφαλιστεί η αξιοπιστία και η τιμή της πολιτικής».

Στη δική τους πρόταση για εξεταστική επιτροπή οι 71 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ κάνουν λόγο για ποινικοποίηση της πολιτικής ζωής από τη ΝΔ και αναφέρουν ότι είναι προκλητική και υποκριτική η θέση της κυβέρνησης ότι τα θέματα των εξοπλισμών κινούνται με εισαγγελική πρωτοβουλία. Και αυτό γιατί όπως τονίζουν στην αίτησή τους, τα θέματα της διερεύνησης των εξοπλιστικών προγραμμάτων είχαν προαναγγελθεί από τον σημερινό υπουργό Αμυνας.

Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ζητάνε τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής με θέμα την πορεία υλοποίησης των εξοπλιστικών προγραμμάτων, όχι μόνο σε προηγούμενες περιόδους διακυβέρνησης αλλά έως και την ημέρα που θα λήξει το έργο της. Στην αίτηση αναφέρουν ότι η επιτροπή πρέπει να καταλήξει σε πόρισμα μέσα σε ένα μήνα από την έναρξη των εργασιών της για να μην μετατραπεί σε αντικείμενο μεθοδεύσεων και υπονόμευσης της πολιτικής ζωής. Οπως εξηγούσαν στελέχη του ΠΑΣΟΚ, η προς τα πίσω χρονικά διερεύνηση των εξοπλισμών δεν έχει περιορισμό και μπορεί να αφορά και άλλες υποθέσεις εκτός των δύο που έστειλε ο εισαγγελέας στη Βουλή. Την αίτηση υπογράφουν οι συντονιστές της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, οι αναπληρωτές τους, τα μέλη του Κοινοβουλευτικού Τομέα Εργασίας, Αμυνας και Εξωτερικών, οι «θεσμικοί εκπρόσωποι» (γραμματέας ΚΟ, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος) και οι δύο υπό κατηγορία υπουργοί Α. Τσοχατζόπουλος και Γ. Παπαντωνίου. Απουσιάζει η υπογραφή του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου.

Η συζήτηση για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής στην Ολομέλεια της Βουλής αναμένεται να γίνει την ερχόμενη βδομάδα. Σε ειδική συνεδρίαση της Ολομέλειας θα γίνει η σχετική συζήτηση και στη συνέχεια με ψηφοφορία και απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών θα παρθεί η απόφαση.

ΒΟΥΛΗ
Νέα δικογραφία για τον Γ. Ανωμερίτη

Μετά από προκαταρκτική εξέταση της Εισαγγελίας για τη διαχείριση δωρεάς των ΗΠΑ

Η Βουλή καλείται πλέον να απαντήσει για το αν υπάρχουν ποινικές ευθύνες πολιτικών προσώπων και συμμετόχων στη διαχείριση ενός ποσού 756.000 δολαρίων, που έγινε από το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας (ΥΕΝ), ενώ τα χρήματα αυτά τα είχαν δωρίσει οι Ηνωμένες Πολιτείες. Η Εισαγγελία Πειραιά διαβίβασε τη σχετική δικογραφία στον Αρειο Πάγο και αυτός με τη σειρά του στη Βουλή, καθώς με το νόμο περί ευθύνης υπουργών μόνον η Βουλή μπορεί να ερευνήσει τις ευθύνες υπουργών. Η Εισαγγελία Πειραιά άρχισε την προκαταρκτική εξέταση τον περασμένο Μάρτη και επειδή οι σχετικές αποφάσεις εκδόθηκαν επί υπουργίας Γ. Ανωμερίτη, έκρινε ότι η δικογραφία πρέπει να παραπεμφθεί στη Βουλή για τις περαιτέρω ενέργειες.

Η υπόθεση προέκυψε στο υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας επί υπουργίας του Γ. Ανωμερίτη, όταν η χώρα μας το πρώτο εξάμηνο του 2003, ως προεδρεύουσα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αναλάμβανε να ...υποδεχτεί τους Ευρωπαίους υπουργούς.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν γνωστοποιήσει από το 2000 στο ΥΕΝ, μέσω της πρεσβείας τους, ότι θα προσφέρουν ως δωρεά ποσό 756.000 δολαρίων προς τις αρμόδιες υπηρεσίες (Δίωξη Ναρκωτικών του Λιμενικού, το ΣΔΟΕ και την ΕΛ.ΑΣ), ώστε να ενισχύσουν την υποδομή τους για την καταπολέμηση της διακίνησης των ναρκωτικών, στα πλαίσια της συνεργασίας που είχαν γι' αυτούς τους σκοπούς με τις αρμόδιες αμερικανικές υπηρεσίες. Τα χρήματα αυτά παραδόθηκαν τον Ιούλιο του 2002 από τον πρέσβη Τ. Μίλερ και προέρχονταν από πλειστηριασμούς που έκαναν οι Αμερικανοί σε κατασχεθέντα, λόγω ναρκωτικών, πλοία κλπ.

Κατά τον εισαγγελέα Πρωτοδικών Πειραιά Γ. Πεπόνη, που διενήργησε προκαταρκτική εξέταση, υπάρχουν ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες του Γ. Ανωμερίτη, επειδή το παραπάνω ποσό δε δόθηκε για τη δίωξη των ναρκωτικών, αλλά διατέθηκε για την οργάνωση του άτυπου Συμβουλίου Υπουργών Μεταφορών και Ναυτιλίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Η έρευνα στηρίχτηκε σε δημοσιεύματα του Τύπου και, σύμφωνα με αυτήν, από τα χρήματα που δώρισαν οι ΗΠΑ: Ποσό 250.000 ευρώ δόθηκαν ως προκαταβολή για τη διεξαγωγή του άτυπου Συμβουλίου Υπουργών Μεταφορών και Εμπορικής Ναυτιλίας της Ελληνικής Προεδρίας της ΕΕ στην εταιρία «LEADER INTERNATIONAL». Ποσό 70.000 ευρώ στην εταιρία «ΤΖΕΪ και ΤΖΕΪ ΕΛΛΑΣ ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΓΑΒΑΛΑΣ» για την έκδοση εντύπων με θέμα «Λαθρομετανάστες», τα οποία μοιράστηκαν στο άτυπο Συμβούλιο και στο Λιμενικό Σώμα. Τα έντυπα αυτά, ενώ εμφανίζονται να έχουν εκδοθεί το Γενάρη του 2003, οι προσφορές εμφανίζονται να έγιναν τον Ιούνη και το Συμβούλιο υπουργών πραγματοποιήθηκε το Μάη!

Ποσά 85.909, 125.328 και 87.660 ευρώ σε εταιρίες για προβολές σε διάφορους τηλεοπτικούς σταθμούς, με σκοπό την προσέλκυση των νέων στο ναυτικό επάγγελμα. Τέλος, ποσό 21.240 ευρώ σε διάφορες άλλες δραστηριότητες.

Συνολικά, όπως προκύπτει από την εισαγγελική έρευνα, από το συνολικό ποσό των Αμερικανών, διατέθηκαν για άλλους από τη δωρεά σκοπούς 552.477 δολάρια και το υπόλοιπο του λογαριασμού στις 20 Απρίλη 2004 ήταν 138.769 δολάρια.

Στο μεταξύ, το υπουργείο Μεταφορών, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, διατύπωσε αντιρρήσεις, κρίνοντας κάποιες δαπάνες υπερβολικές, μετά την αποστολή των σχετικών τιμολογίων από την εταιρία και ζητούσε επαναδιαπραγμάτευση.

Να σημειωθεί ότι το υπουργείο Οικονομικών είχε εγκρίνει ποσό 800.000 ευρώ για όλες τις προγραμματισμένες συναντήσεις του ΥΕΝ κατά τη διάρκεια της εξάμηνης Προεδρίας.

ΠΑΣΟΚ
Επέλεξε την τακτική των ... σκληρών δηλώσεων

Ν. Αθανασάκης: Η κυβέρνηση να πάψει να κρύβεται πίσω από εισαγγελείς

Για «σκανδαλολογία» και «εγκλωβισμό» της πολιτικής ζωής του τόπου, κατηγόρησε την κυβέρνηση χτες το ΠΑΣΟΚ, αλλά την ίδια στιγμή το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης συντηρεί με κάθε τρόπο την ανούσια κόντρα του δικομματισμού, ανταλλάσσοντας ανακοινώσεις και προχωρώντας σε ...σκληρές δηλώσεις.

Με τη νέα δικογραφία που έφτασε στη Βουλή και αφορά τον Γ. Ανωμερίτη, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Ν. Αθανασάκης δήλωσε: «Η κυβέρνηση της ΝΔ θα διαπιστώσει πολύ σύντομα ότι αντί να εγκλωβίσει με τη σκανδαλολογία την πολιτική ζωή του τόπου, θα εγκλωβίζεται κάθε μέρα και περισσότερο η ίδια σε μια αδιέξοδη γι' αυτήν διαδικασία».

Ο Ν. Αθανασάκης, υποστηρίζοντας ότι το ΠΑΣΟΚ «τοποθετείται υπεύθυνα, με γνώμονα τη διαφάνεια και την αλήθεια», επιτέθηκε στον κυβερνητικό εκπρόσωπο, αναφέροντας ότι ο Θ. Ρουσόπουλος «στις μισές απαντήσεις του αναγνωρίζει ότι οι αποφάσεις για το αν θα κινηθεί ή όχι μια διαδικασία είναι πολιτικές» και στις άλλες μισές «προσπαθεί να κρυφτεί πίσω από τις εισαγγελικές αρχές και τα έγγραφά τους».

Είναι καιρός, πρόσθεσε ο Ν. Αθανασάκης, «να πάψει η κυβέρνηση της ΝΔ να κρύβεται πίσω από τους εισαγγελείς, τους οποίους προηγουμένως έχει η ίδια ενεργοποιήσει, είτε με τη διαβίβαση εγγράφων, είτε με την πρόκληση σχετικών δημοσιευμάτων».

«Είναι σύννομες οι αποφάσεις μου»

Από την πλευρά του, ο Γ. Ανωμερίτης, στο ίδιο μήκος κύματος, δήλωσε ότι «η σκανδαλολογία ως πολιτική τακτική δεν προσέφερε τίποτε στον τόπο, ούτε σε όσους άκριτα σκανδαλολογούν».

Ο πρώην υπουργός πρόσθεσε ότι, κατά την άποψή του, «η διαβίβαση μιας υπόθεσης στη Βουλή, της οποίας τα ουσιαστικά και νομικά δεδομένα δε συγκροτούν κατηγορία, θα καταπέσουν, όπως και όλες οι προηγούμενες της περιόδου '89 - '93, από τις οποίες ομόφωνα απαλλάχτηκα ή αθωώθηκα». Ο Γ. Ανωμερίτης, τέλος, υποστήριξε ότι επί υπουργίας του όλες οι αποφάσεις του «είναι σύννομες, καλυπτόμενες από ενυπόγραφα εισηγητικά έγγραφα των αρμοδίων υπηρεσιών».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ