ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 6 Οχτώβρη 2004
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΨΥΤΤΑΛΕΙΑ
Η λάσπη μπλοκάρει το δευτεροβάθμιο βιολογικό καθαρισμό!

Την οριστική επίλυση του προβλήματος ζητούν από την κυβέρνηση με Ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή βουλευτές του ΚΚΕ

Eurokinissi

Το σημαντικό για όλη την Αττική περιβαλλοντικό θέμα του δευτεροβάθμιου βιολογικού καθαρισμού της Ψυττάλειας, η λειτουργία του οποίου καρκινοβατεί εξαιτίας της λογικής του παραλόγου που επικράτησε, δηλαδή της μη ταυτόχρονης κατασκευής και μονάδας ξήρανσης της λάσπης, φέρνουν στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιάννης Πατσιλινάκος και Ελπίδα Παντελάκη, με Ερώτηση που απευθύνουν στον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ, Γ. Σουφλιά.

Η κατασκευή των έργων της Β' Φάσης του βιολογικού καθαρισμού λυμάτων στην Ψυττάλεια, συνολικού προϋπολογισμού 202 εκατ. ευρώ, με την οποία θα επιτυγχάνεται απομάκρυνση ρυπαντικού φορτίου 95% περίπου, έχει ολοκληρωθεί, αναφέρουν στην Ερώτηση οι βουλευτές του ΚΚΕ. Τα γνωστά όμως προβλήματα διαχείρισης της λάσπης από την Α' Φάση καθαρισμού, όγκου 250 κυβικών μέτρων ημερησίως - σημειώνουν - κάνουν πρακτικά αδύνατη τη λειτουργία της Β' Φάσης, που θα ανέβαζε τον όγκο της παραγόμενης ημερησίως λάσπης σε 750 - 800 κυβικά μέτρα.

Στο φυσικό αντικείμενο του έργου της Β' Φάσης - επισημαίνουν οι βουλευτές του ΚΚΕ - το ΥΠΕΧΩΔΕ είχε συμπεριλάβει και την κατασκευή μονάδας περαιτέρω επεξεργασίας (ξήρανσης) της λάσπης. Η μονάδα ξήρανσης, αν είχε κατασκευαστεί, θα έλυνε το πρόβλημα συνολικά, αφενός με τη μείωση του όγκου της λάσπης στο 1/3 και αφετέρου με τη δυνατότητα διάθεσης του ξηραμένου προϊόντος προς χρήση (π.χ. στην τσιμεντοβιομηχανία). Παρά το ότι είναι εμφανής η λογική σύζευξη της κατασκευής και λειτουργίας των έργων της Β' Φάσης και της μονάδας ξήρανσης, η κατασκευή της πρώτης έχει ήδη ολοκληρωθεί και της δεύτερης δεν έχει ακόμη αρχίσει!

Κατόπιν αυτών οι βουλευτές του ΚΚΕ απευθύνουν στον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ τα εξής καίρια ερωτήματα:

  • Γιατί δεν υλοποιήθηκε το αυτονόητο, δηλαδή η ταυτόχρονη κατασκευή των έργων Β' Φάσης καθαρισμού των λυμάτων και της μονάδας ξήρανσης στην Ψυττάλεια;
  • Πότε επιτέλους και με ποιο τρόπο προβλέπεται η συνολική και οριστική επίλυση του προβλήματος της απομάκρυνσης της λάσπης, που κατά παράβαση της νομιμότητας έχει ήδη αποθηκευτεί στο νησί, η περιβαλλοντική διαχείριση της ημερήσιας συνολικής παραγωγής λάσπης από την Α' και Β' Φάση και η πλήρης λειτουργία των έργων της Β' Φάσης καθαρισμού;

Αξίζει να αναφέρουμε ότι για το θέμα αυτό, δηλαδή για την ανεπαρκή επεξεργασία των λυμάτων της πρωτεύουσας, λόγω μη λειτουργίας της Β' Φάσης των έργων βιολογικού καθαρισμού, αλλά και για την επικίνδυνη μεταφορά της λάσπης από τη μονάδα της Ψυττάλειας στο ΧΥΤΑ Ανω Λιοσίων, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρέπεμψε πρόσφατα τη χώρα μας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο...

ΒΟΛΟΣ
«Στον αέρα» η επεξεργασία λυμάτων

Τη χρηματοδότηση του έργου, που αναιτιολόγητα απορρίφθηκε η ένταξή του στο Ταμείο Συνοχής, ζητούν οι βουλευτές του ΚΚΕ με Ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή

Να χρηματοδοτηθεί το έργο «Εγκατάσταση Επεξεργασία Λυμάτων Μείζονος περιοχής Βόλου», που εντελώς αναιτιολόγητα απορρίφθηκε η ένταξή του στο Ταμείο Συνοχής, ζητούν οι βουλευτές του ΚΚΕ Νίκος Γκατζής και Τάκης Τσιόγκας με Ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή και απευθύνεται προς τους υπουργούς Οικονομίας - Οικονομικών και ΠΕΧΩΔΕ.

Οπως επισημαίνουν οι βουλευτές του ΚΚΕ, το υπουργείο Οικονομικών με το με αριθμό πρωτοκόλλου 14520/26-2003 έγγραφό του απορρίπτει το αίτημα για συγχρηματοδότηση του έργου από το Ταμείο Συνοχής. «Το αιτιολογικό γι' αυτήν την απόφαση είναι ότι οι εργασίες αυτές δεν πληρούν τις προϋποθέσεις για υποβολή στην ΕΕ για συγχρηματοδότηση από το Ταμείο Συνοχής, επειδή, μεταξύ άλλων, «ζητείται η χρηματοδότηση για εργασίες που χρηματοδοτήθηκαν από το Ταμείο Συνοχής 1», κάτι που είναι εντελώς αναληθές.

Μόνο λόγοι σκοπιμότητας - τονίζουν οι βουλευτές - επέβαλαν την απόρριψη ενός τόσο σημαντικού και αναγκαίου έργου για το Πολεοδομικό Συγκρότημα Βόλου, τονίζουν οι βουλευτές του ΚΚΕ, ενώ στη συνέχεια επισημαίνουν ότι οι σκοποί του προτεινόμενου έργου είναι γνωστοί στις υπηρεσίες αφού έχουν κατατεθεί λεπτομερώς με τη μελέτη, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται:

-- Η αύξηση της υδραυλικής δυναμικότητας των Εγκαταστάσεων Επεξεργασίας Λυμάτων (ΕΕΛ) κατά 88 m3/d, γιατί τα λειτουργικά τους δεδομένα έχουν καλύψει κατά 100% τον υδραυλικό σχεδιασμό και έχουν υπερβεί κατά 10% το σχεδιασμό επεξεργασίας.

-- Η αύξηση της δυναμικότητας επεξεργασίας σε ρυπαντικά φορτία, ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι της ΔΕΥΑΜΒ για: Την προστασία του περιβάλλοντος. Τη διατήρηση των ποικίλων χρήσεων του Παγασητικού Κόλπου. Τη βελτίωση των συνθηκών υγιεινής του πληθυσμού κλπ.

Με δεδομένο - τονίζουν οι βουλευτές του ΚΚΕ - ότι παρά την υπερκάλυψη της υδραυλικής δυναμικότητας, πρόκειται να γίνουν άλλες 10.000 συνδέσεις και να προστεθεί και ο Δήμος Αισωνίας (κατασκευάζεται το αποχετευτικό του δίκτυο) ο οποίος είναι μέλος της ΔΕΥΑΜΒ και ότι η αναγκαιότητα του έργου αποτελούσε πρόβλημα ακόμη και της περασμένης δεκαετίας, η απόρριψή του γεννάει εύλογα πολλά ερωτηματικά και συνειρμούς.

Τέλος, οι βουλευτές του ΚΚΕ ζητούν από τους αρμόδιους υπουργούς να απαντήσουν:

  • Γιατί χωρίς λόγους απορρίφθηκε η έγκριση προς χρηματοδότηση του έργου «Επέκταση - αναβάθμιση των ΕΕΛ Μείζονος Βόλου»;
  • Τι μέτρα σκοπεύουν να πάρουν άμεσα, ώστε να εγκριθεί η χρηματοδότηση τού τόσο αναγκαίου έργου, αναθεωρώντας την προηγούμενη απορριπτική απόφαση, ώστε να συνεχίσει απρόσκοπτα η εγκατάσταση επεξεργασίας λυμάτων του πολεοδομικού συγκροτήματος Βόλου το σημαντικότατο περιβαλλοντικό της έργο;
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Τελειώνει η χωματερή «μετέωρος» ο νέος ΧΥΤΑ

Μεγάλο συλλαλητήριο πραγματοποίησαν χτες στο Λαγκαδά Θεσσαλονίκης οι κάτοικοι των δήμων της περιοχής που αντιτίθενται στην κατασκευή ΧΥΤΑ στη θέση Μαυρορράχη του Δήμου Λαχανά.

Στις 13 Οκτώβρη το ΣτΕ, μετά τις ενστάσεις που υπέβαλαν οι δήμοι της επαρχίας Λαγκαδά, αναμένεται να κρίνει οριστικά την τύχη του έργου. Στην προσφυγή οι παραπάνω δήμοι ζητούν την ακύρωση του έργου ΧΥΤΑ στη Μαυρορράχη, εκτιμώντας ότι θα επιφέρει στην περιοχή τους σοβαρή και μη αντιστρέψιμη επιβάρυνση.

Από την άλλη, κάτοικοι του Δήμου Βασιλικών απέκλεισαν από χτες το πρωί τη χωματερή Ταγαράδων ζητώντας να εφαρμοστεί άμεσα ο σχεδιασμός διαχείρισης των απορριμμάτων με την κατασκευή και λειτουργία νέου ΧΥΤΑ και να κλείσει η ανοιχτή παράνομη χωματερή. Η κινητοποίησή τους, όπως ανακοίνωσαν, θα συνεχιστεί και σήμερα.

Στη συγκέντρωση στην πλατεία του Λαγκαδά, που διοργάνωσε η Συντονιστική Επιτροπή Φορέων της επαρχίας Λαγκαδά, μίλησαν οι δήμαρχοι της περιοχής, εκπρόσωποι κομμάτων και οικολογικών οργανώσεων, ο έπαρχος καθώς και ο μητροπολίτης.

Τις θέσεις της ΚΟ Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ ανέπτυξε στο χαιρετισμό του προς τους συγκεντρωμένους ο Ηλίας Γκουτσιγιάννης, μέλος του ΝΓ της ΚΟΘ του ΚΚΕ. Οπως τόνισε, μπροστά στην κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, η επίλυση αυτού του προβλήματος θα πρέπει να γίνει με διαδικασίες ενημέρωσης και συμμετοχής της ΤΑ, των κατοίκων και των φορέων τους, επισημαίνοντας παράλληλα ότι η κατάσταση με τη χωματερή των Ταγαράδων δεν πάει άλλο και πρέπει να τερματιστεί η λειτουργία της.

«Οι αντιδράσεις των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής για τη χωροθέτηση του ΧΥΤΑ Μαυρορράχης και τα βάσιμα επιχειρήματα που προβάλλονται (ρύπανση υγροβιότοπων, σεισμικό ρήγμα κλπ.) δείχνουν ότι η λύση που δόθηκε δε λύνει το πρόβλημα σε όφελος του λαού», σημείωσε.

Επίσης ο Ηλ. Γκουτσιγιάννης ανέφερε ότι θα πρέπει να γίνει επανασχεδιασμός από τη νομαρχία με στόχο τη χωροθέτηση περισσότερων ΧΥΤΑ αντί του ενός που προβλέπει ο σημερινός σχεδιασμός, να αναζητηθεί λύση σε συνεργασία με όμορους νομούς, ενώ στους χώρους που θα επιλεγούν να αρχίσουν άμεσα και ταυτόχρονα οι εργασίες κατασκευής τους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ