ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 7 Οχτώβρη 2004
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
«Ναι μεν αλλά... » για την τουρκική ένταξη στην ΕΕ

Ο Γκ. Φερχόιγκεν και ο Ρ. Πρόντι ενώ προβαίνουν σε δηλώσεις για την έκθεση της Κομισιόν σχετικά με την Τουρκία

Eurokinissi

Ο Γκ. Φερχόιγκεν και ο Ρ. Πρόντι ενώ προβαίνουν σε δηλώσεις για την έκθεση της Κομισιόν σχετικά με την Τουρκία
Υπέρ της έναρξης διαπραγματεύσεων για την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση τάχθηκε χτες, όπως αναμενόταν, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ωστόσο, οι δηλώσεις του προέδρου της Επιτροπής και των κοινοτικών επιτρόπων αντανακλούν τον έντονο προβληματισμό (αποτέλεσμα των έντονων ενδοκοινοτικών ανταγωνισμών και αντιθέσεων) για την πορεία των διαπραγματεύσεων, πολύ περισσότερο για την τελική έκβασή τους.

«Η απάντηση της Κομισιόν είναι "ναι"... Πρόκειται ωστόσο για ένα "ναι" υπό όρους», δήλωσε ο Ρομάνο Πρόντι ανακοινώνοντας την απόφαση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Παράλληλα, δήλωσε ότι μία ισχυρή Ευρωπαϊκή Ενωση «δεν έχει τίποτα να φοβάται από μία ένταξη της Τουρκίας».

Περισσότερο αναλυτικός ήταν ο κοινοτικός επίτροπος, αρμόδιος για θέματα διεύρυνσης της ΕΕ, Γκίντερ Φερχόιγκεν. «Η Τουρκία έχει επιτελέσει τα τελευταία χρόνια σημαντική πρόοδο σε ό,τι αφορά στον εκδημοκρατισμό, όμως η πρόοδος αυτή αφορά κυρίως στο νομοθετικό τομέα και όχι στην εφαρμογή στην πράξη», δήλωσε στην Ευρωβουλή ο Γερμανός επίτροπος.

Ο Γκ. Φερχόιγκεν ανέφερε χαρακτηριστικά ότι το νομοθετικό πλαίσιο στην Τουρκία ανταποκρίνεται πλέον στα λεγόμενα κριτήρια της Κοπεγχάγης, σημειώνοντας όμως ότι αυτό δε σημαίνει πως δεν υπάρχουν παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ο ίδιος τόνισε ότι η διαδικασία των διαπραγματεύσεων θα μπορεί να διακοπεί αν σημειωθεί στην Τουρκία σοβαρή οπισθοδρόμηση στον τομέα του εκδημοκρατισμού, καθώς επίσης ότι η έκβαση αυτών των διαπραγματεύσεων είναι ανοιχτή, δηλαδή θα μπορεί να έχει ως κατάληξη την ένταξή της στην ΕΕ, ενδεχομένως όμως και όχι.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αξιολογεί θετικά την τουρκική κυβέρνηση όσον αφορά στην προσαρμογή στα πολιτικά κριτήρια της Κοπεγχάγης. Ομως, αγνοεί προκλητικά ότι η Τουρκία παραμένει στην Κύπρο (κράτος - μέλος της ΕΕ) ως δύναμη κατοχής, όπως αγνοεί και τις κραυγαλέες παραβιάσεις ατομικών δικαιωμάτων και δημοκρατικών ελευθεριών στις τουρκικές φυλακές.

Η Επιτροπή επιχειρεί να παρακάμψει το γεγονός της συνεχιζόμενης τουρκικής κατοχής στην Κύπρο και αναφέρεται στην «εποικοδομητική στάση της τουρκικής κυβέρνησης τον τελευταίο χρόνο στις προσπάθειες εξεύρεσης συνολικής λύσης με αναφορά στις διαπραγματεύσεις το Μάρτιο του 2004 στο Μπούργκεστοκ και στα δημοψηφίσματα της 24ης Απριλίου στην Κύπρο». Με δυο λόγια, η Επιτροπή νομιμοποιεί την εισβολή του 1974 και την κατοχή στο όνομα της «καλής θέλησης».

Γι' άλλη μια φορά, ο επίτροπος Φερχόιγκεν εμφανίστηκε προκλητικός στην Ευρωβουλή για το Κυπριακό, επαναλαμβάνοντας ότι «δεν υπάρχει εναλλακτικό του σχεδίου Ανάν για την επίλυση του Κυπριακού» και πρόσθεσε ότι για τη μη λύση του Κυπριακού «δεν είναι υπεύθυνη η Τουρκία»! Δηλαδή, κατά τον Φερχόιγκεν, η ευθύνη ανήκει στους Ελληνοκύπριους..!

Η Επιτροπή εκτιμά ακόμη ότι οι ελληνοτουρκικές σχέσεις «έχουν σημειώσει σημαντική βελτίωση από το 1999». Στην έκθεση γίνεται αναφορά στην υπόθεση επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης και επισημαίνονται οι τουρκικές μεθοδεύσεις κατά του Ορφανοτροφείου Πριγκίπου στην Κωνσταντινούπολη. Αναφορά γίνεται και στα προβλήματα των ελληνικής καταγωγής κατοίκων της Ιμβρου.

Η τελική απόφαση για την έναρξη διαπραγματεύσεων για την ένταξη της Τουρκίας (όπως και της Κροατίας) θα ληφθεί στη Σύνοδο Κορυφής του ερχόμενου Δεκέμβρη. Ακόμη, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτίμησε χτες ότι η Βουλγαρία και η Ρουμανία θα ενταχθούν στην ΕΕ την 1η του Γενάρη του 2007.

Φανατικά υπέρ η ελληνική κυβέρνηση

Ανεπιφύλακτο «ναι» στην ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας είναι η αναμενόμενη απάντηση της ελληνικής κυβέρνησης, η οποία αποφεύγει επιμελώς να θέσει, έστω στα λόγια, ορισμένες προϋποθέσεις τόσο για ανοιχτά θέματα διμερών σχέσεων όσο και για συνολικότερα ζητήματα που αφορούν τις ευρω-τουρκικές σχέσεις.

Κινούμενη στο πλαίσιο των επιταγών του Ελσίνκι, που άλλοτε κατήγγειλε, η κυβέρνηση θεωρεί ότι η ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ θα οδηγήσει, σχεδόν αυτόματα, στην επίλυση των διμερών «διαφορών» καθώς και του Kυπριακού.

«Μια ευρωπαϊκή Τουρκία θα είναι όχι μόνον προς το συμφέρον του τουρκικού λαού, αλλά και προς όφελος της σταθερότητας, της ασφάλειας και της ευημερίας στην περιοχή μας, καθώς και της πορείας των ελληνο-τουρκικών σχέσεων και της προσπάθειας για την εξεύρεση δίκαιης, βιώσιμης και λειτουργικής λύσης στην Κύπρο», ήταν η χαρακτηριστική φράση από τη χτεσινή δήλωση που έκανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, με αφορμή την έκθεση της Κομισιόν. Ο Θ. Ρουσόπουλος εξέφρασε τη «σταθερή θέση» της ελληνικής κυβέρνησης ότι «η χώρα μας στηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας». Παράλληλα, προσπάθησε να μειώσει τον «ενθουσιασμό» της κυβέρνησης επισημαίνοντας ότι «ο ρυθμός του ευρωπαϊκού της βηματισμού εξαρτάται πρωτίστως από την ίδια την Τουρκία». Η ίδια έκθεση της Κομισιόν επιβεβαιώνει, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο, την ορθότητα της πολιτικής της κυβέρνησης, αφού από τη μια «διαπιστώνει τη σημαντική πρόοδο που έχει σημειωθεί από τη γείτονα χώρα σε μια σειρά θεμάτων και εισηγείται την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ενωση», ενώ από την άλλη «υπογραμμίζει ότι η προσπάθεια αυτή της Τουρκίας πρέπει να συνεχιστεί και να ενταθεί».

Ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος κληθείς να σχολιάσει πώς συμβαδίζει το ανεπιφύλακτο «ναι» της κυβέρνησης στην ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας με το γεγονός ότι υπάρχει σε ισχύ το «casus belli» (αιτία πολέμου) της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, στην περίπτωση που η Ελλάδα κάνει χρήση του νόμιμου δικαιώματος για την επέκταση των χωρικών μιλίων από 6 στα 12 ναυτικά μίλια, απάντησε ότι «το συγκεκριμένο θέμα δεν ήταν προϋπόθεση, για να προχωρήσει η ενταξιακή διαδικασία της Τουρκίας»! Στην εύλογη ερώτηση γιατί δεν το έθεσε η κυβέρνηση, οχυρώθηκε πίσω από το ότι δεν το έθεσε η προηγούμενη κυβέρνηση, ενώ απέφυγε να απαντήσει αν τεθεί μέχρι τον Δεκέμβρη, οπότε θα αποφασίσουν οι ηγέτες της ΕΕ.

Κάθε πρωί στην τηλεόραση του «902»

Παρακολουθήστε από την τηλεόραση του «902», καθημερινά στις 7 με 10 το πρωί, την ενημερωτική εκπομπή «ΕΝ... ΤΥΠΟΣ... ΕΙΣ» με τον Γιάννη Ευσταθίου. Με πρωτοσέλιδα και σχολιασμό των εφημερίδων, ειδήσεις, ρεπορτάζ, έρευνες, αθλητική ενημέρωση κ.ά. Μείνετε συντονισμένοι στην τηλεόραση του «902».

ΠΑΣΟΚ
Υποκρισία...

Με μια υποκριτική δήλωση η Αν. Διαμαντοπούλου επιχείρησε χτες να πείσει ότι η κυβέρνηση έβαλε στο περιθώριο το... έργο του ΠΑΣΟΚ και... αποσύνδεσε την Ευρωτουρκική συνεργασία με την επίλυση του Κυπριακού και των ελληνοτουρκικών διαφορών.

«Δυστυχώς σ' αυτήν τη νέα ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, σ' αυτή την πιο σημαντική μέχρι σήμερα Ευρωτουρκική συνεργασία υπάρχει αποδέσμευση ζητημάτων, όπως η επίλυση του Κυπριακού, και των ελληνοτουρκικών διαφορών», τόνισε.

Η ίδια σημείωσε ότι «η Εκθεση της Επιτροπής είναι ένα πρώτο βήμα» και πρόσθεσε ότι «θα υπάρξουν και άλλα βήματα, και άλλες ευκαιρίες που δε θα πρέπει και αυτές να χαθούν». Μάλιστα η Αν. Διαμαντοπούλου κάλεσε την κυβέρνηση «στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, το Δεκέμβριο να επαναλάβει τουλάχιστον ένα "Ελσίνκι ΙΙ"», με την οποία όπως ισχυρίστηκε μπορεί «να τεθούν προϋποθέσεις στη συμφωνία που θα γίνει με την Τουρκία ώστε η επίλυση των ελληνοτουρκικών διαφορών και του Κυπριακού να παραμείνουν ζητήματα που συνδέονται με την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ