ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 7 Οχτώβρη 2004
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
Αντιλαϊκή επίθεση με «διαπλεκόμενα» παραμύθια

Την αποφασιστικότητά του να προχωρήσει σε αντιλαϊκές «τομές» και «ρήξεις» το αμέσως επόμενο διάστημα επιδεικνύει ο Κ. Καραμανλής. Ακριβώς γι' αυτό ανέσυρε το παραμύθι με τα διαπλεκόμενα, επιφυλάσσοντας στον εαυτό του ρόλο ασυμβίβαστου μαχητή εναντίον τους! Την ίδια στιγμή, βέβαια, παζαρεύει μαζί τους για την αναδιανομή της πίτας με αντάλλαγμα τη στήριξη της κυβέρνησης.

Ο πρωθυπουργός εξέφρασε τις προθέσεις του σε γεύμα που είχε χτες το μεσημέρι με τους βουλευτές της ΝΔ οι οποίοι συμμετέχουν στο γ΄ θερινό τμήμα της Βουλής. Από τη μια ο πρωθυπουργός άφησε σαφώς να εννοηθεί ότι θα ανεβάσει τις στροφές της αντιλαϊκής επίθεσης, μέσω των ιδιωτικοποιήσεων και της λιτότητας, ενώ, ταυτόχρονα, επιδόθηκε στους συνήθεις λεονταρισμούς κατά των διαπλεκομένων. «Η χώρα δεν μπορεί να κυβερνάται από πέντε νταβατζήδες και πέντε συντεχνίες», φέρεται να είναι η φράση που χρησιμοποίησε ο Κ. Καραμανλής, προκειμένου να καταδείξει την αποφασιστικότητά του να συγκρουστεί τόσο με τα διαπλεκόμενα όσο και με τις «συντεχνίες», εννοώντας προφανώς τα συνδικάτα του δημόσιου τομέα. Βέβαια, το Μέγαρο Μαξίμου διέψευδε την παραπάνω φράση, επισημαίνοντας ότι ο πρωθυπουργός δε χρησιμοποιεί τέτοια φρασεολογία, αλλά στενοί συνεργάτες του «αγνοούσαν» πώς διέρρευσε «προς τα έξω».

Στη συζήτηση που είχε με τους βουλευτές ο Κ. Καραμανλής φέρεται να είπε ότι μέσα στον επόμενο χρόνο θα προχωρήσουν οι ιδιωτικοποιήσεις στην «Ολυμπιακή» και στον ΟΤΕ, ενώ κατέστησε σαφές ότι το ασφαλιστικό είναι απλά θέμα χειρισμού και μεθόδευσης και αργά ή γρήγορα η κυβέρνηση θα το «ανοίξει». Αναφέρθηκε επίσης στο θέμα των εξεταστικών επιτροπών, υπογραμμίζοντας ότι δεν προτίθεται να ποινικοποιήσει την πολιτική ζωή και ότι μόνο στοιχειοθετημένες υποθέσεις θα οδηγούνται σε εξεταστική επιτροπή. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, εκτίμησε ότι δεν υπάρχει λόγος να ζητήσει η ΝΔ εξεταστική για την υπόθεση Ανωμερίτη.

Το χτεσινό αντιδιαπλεκόμενο ξέσπασμα του Κ. Καραμανλή δε φαίνεται να είναι άσχετο από το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών την άνοιξη και τους όρους με τους οποίους θα οδηγηθεί σε αυτές. Ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος άφησε να εννοηθεί ότι η κυβέρνηση θα αποφύγει με κάθε τρόπο να χρεωθεί την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες: «Θέμα πρόωρων εκλογών τις οποίες να προκαλέσει η κυβέρνηση δεν υπάρχει», δήλωσε ο Ευ. Αντώναρος. Παράλληλα, κράτησε αποστάσεις από υπουργούς και βουλευτές της ΝΔ που ζητούν να αναληφθούν τώρα πρωτοβουλίες προκειμένου να κλείσει η προεδρολογία μέσω μιας συμφωνίας με το ΠΑΣΟΚ. «Είναι πολύ πρόωρο να μπούμε σε συζήτηση για την προεδρική εκλογή», επανέλαβε ο εκπρόσωπος.

Την άποψη ότι «οι πρόωρες εκλογές είναι επιζήμιες για την οικονομία και την πολιτική σταθερότητα», εξέφρασε ο βουλευτής της ΝΔ Αρ. Σπηλιωτόπουλος, τονίζοντας ότι «κάποια στιγμή πρέπει να τερματίσουμε τη συζήτηση περί πρόωρων εκλογών». Μιλώντας στο «ΣΚΑΪ» ζήτησε από τον πρωθυπουργό «να προχωρήσει σε ρήξεις και τομές και να ασχοληθεί με τα σημαντικά ζητήματα με προοπτική τετραετίας και στο τέλος ο λαός να κρίνει».

ΠΟΡΙΣΜΑ ΓΕΕΘΑ ΓΙΑ «ΣΙΝΟΥΚ»
Στον αφρό η ηγεσία

Στα χαμηλότερα κλιμάκια χρεώνεται το αλαλούμ

Σε χαμηλότερα κλιμάκια του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων αποδίδονται οι ευθύνες μετά την Ενορκη Διοικητική Εξέταση που έγινε, για την καθυστέρηση ενημέρωσης των αρμοδίων υπηρεσιών και της ιεραρχίας, σε ό,τι αφορά την πτώση του ελικοπτέρου «Σινούκ» στις 11 Σεπτέμβρη, ανοιχτά της Σιθωνίας Χαλκιδικής.

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε χτες το ΓΕΕΘΑ με το βάση το πόρισμα, το οποίο στις 5 Οκτώβρη παραδόθηκε από τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ στον υπουργό Εθνικής Αμυνας, «τα αίτια της καθυστέρησης ενημέρωσης των αρμοδίων υπηρεσιών και της Ιεραρχίας οφείλονται στην επιδειχθείσα ολιγωρία και στον κακό συντονισμό του προσωπικού και των οργάνων, τα οποία, με βάση τις ισχύουσες διαταγές και διαδικασίες, ήταν εντεταλμένα για την παρακολούθηση των στρατιωτικών πτήσεων και ειδικότερα της συγκεκριμένης ειδικού ενδιαφέροντος πτήσεως».

Ειδικότερα ευθύνες εντοπίζονται «στην αλυσίδα των οργάνων παρακολούθησης και ιεραρχικής ενημέρωσης, (1ο Κέντρο Ελέγχου Περιοχής (ΚΕΠ - Χορτιάτης) - Εθνικό Κέντρο Αεροπορικού Ελέγχου (ΕΚΑΕ - Λάρισα) - ΓΕΑ/ΚΕΠΙΧ και 4ο Τάγμα Ελικοπτέρων Αεροπορίας Στρατού (ΤΕΑΣ- Μέγαρα) - 1η Ταξιαρχία Αεροπορίας Στρατού (ΤΑΞΑΣ - Στεφανοβίκι) - Σώμα Δυνάμεων Αμέσου Επεμβάσεως και Εφεδρείας (ΣΔΑΕΕ-Βέροια) - ΓΕΣ/ΚΕΠΙΧ)».

Το αποτέλεσμα, όπως αναφέρει το ΓΕΕΘΑ, ήταν η «μη έγκαιρη ενημέρωση του ΕΘΚΕΠΙΧ/ΓΕΕΘΑ και της στρατιωτικής ηγεσίας». Δηλαδή, βγαίνουν στο αφρό η πολιτική και η στρατιωτική ηγεσία. Ετσι «τα αρμόδια Επιτελεία με βάση τα στοιχεία της δικογραφίας θα επιμερίσουν ευθύνες στο ενεχόμενο προσωπικό τους και θα προβούν στον πειθαρχικό έλεγχο σύμφωνα με τους ισχύοντες νόμους, στρατιωτικούς κανονισμούς και διαταγές».

Κόντρα στη νέα (α)ταξία
Ο «Ριζοσπάστης» ... ευαγγελίζεται

Ακόμη δε φώτιζε η μέρα και ο Χριστόφορος, σύντροφος καλός και φίλος, ξεκινούσε να βρει το «Ριζοσπάστη», στην περιοχή του Διμηνιού, όπου περνούσε μερικές μέρες του καλοκαιριού.

Την εποχή εκείνη, που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο συνεχιζόταν η άγρια τρομοκρατία εναντίον μας, ήταν πράξη πίστης και επιμονής να αγοράζεις και να κρατάς το «Ριζοσπάστη» που ήταν πηγή ενημέρωσης, ανάσα ζωής και σάλπισμα αγώνα.

Την εποχή εκείνη, ορισμένοι περιπτεράδες καταχώνιαζαν την εφημερίδα μας, ή ότι είχαν δυο - τρία τεύχη, ή ότι δεν τους έδινε το πρακτορείο. Γι' αυτό και το πρωινό τρεχαλητό, για να πάρει κανείς αυτό που αποκαλούσε ο Χριστόφορος, ιδιοκτήτης κεντρικού χαρτοπωλείου ...Ευαγγέλιο, καθώς, όπως εξηγούσε στην παρέα του, ευαγγελιζόταν, την πίστη, την ηθική αντίληψη, το χρέος στον αγώνα.

Τι γράφει σήμερα το Ευαγγέλιο; ρωτούσε ένας άλλος παραθεριστής, ο Αναστ. Τ., ανώτατο δικαστικό στέλεχος - πάρεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου, και διεθνής σύμβουλος σε θέματα Δικαιοσύνης, με δημοκρατική προοδευτική συνείδηση που δεν το έβαζε κάτω, όταν τον καλούσε το χρέος. Αυτός ο δικαστικός, όταν πληρώθηκε να εποπτεύσει στις εκλογές τα χρόνια εκείνα και στους δεσμώτες του Μακρονησιού, συνέβαλε αποφασιστικά, μαζί με άλλους έντιμους δικαστικούς αντιπροσώπους, ώστε η προσχεδιασμένη νοθεία που καταγραφόταν σε όλη την Ελλάδα να περιοριστεί στον ξερόβραχο των βασανιστηρίων και το αποτέλεσμα να σμπαραλιάσει κυριολεκτικά τους στημένους μηχανισμούς των διοικήσεων του στρατοπέδου αναμόρφωσης - παραμόρφωσης.

Φεύγοντας ο δικαστικός αυτός δε φοβήθηκε να πάρει μαζί του μικρά χαρτάκια με αιτήματα και καταγγελίες των βασανιζομένων, που βρήκαν δημοσιότητα. Και φαίνεται ότι ο ίδιος είχε φέρει στο Μακρονήσι και ...παράνομο Τύπο, που αποτελούσε φως μέσα στο σκοτάδι, όπως ο «Ριζοσπάστης» που γιόρτασε τις προάλλες τα 30 χρόνια από τη νόμιμη επανέκδοσή του.


Του
Γιώργου ΤΣΑΠΟΓΑ

Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ
Επιτυχής οφθαλμολογική επέμβαση

Σε επιτυχή οφθαλμολογική επέμβαση υποβλήθηκε χτες ο επίτιμος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Μητσοτάκης. Σύμφωνα με το ανακοινωθέν που εκδόθηκε από το θεραπευτήριο «Υγεία», ο Κ. Μητσοτάκης υποβλήθηκε σε μικροχειρουργική επέμβαση τραμπεκουλεκτομής στο αριστερό του μάτι, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το γλαύκωμα που παρουσιάζει. Ο Κ. Μητσοτάκης λίγο μετά την επέμβαση επέστρεψε στο σπίτι του.

ΕΕΔΥΕ
Ο τυχερός αριθμός της λαχειοφόρου

Ο αριθμός της 40ής κλήρωσης του Λαϊκού Λαχείου της 5ης Οκτώβρη 45249 είναι ο τυχερός αριθμός που κερδίζει ένα αυτοκίνητο CITROEN SAXO της λαχειοφόρου αγοράς της ΕΕΔΥΕ, που πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια της οικονομικής στήριξης των εκδηλώσεων της Ολυμπιάδας Ειρήνης.

ΠΕΔΥΕ
Εκδρομή σε Λακωνία - Μεσσηνία

Εκδρομή στη νότια Πελοπόννησο (Λακωνία και Μεσσηνία) διοργανώνει το Σαββατοκύριακο 23 και 24 Οκτώβρη η Παναθηναϊκή Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΠΕΔΥΕ). Η αναχώρηση θα γίνει το Σάββατο στις 7 π.μ. από την Πλατεία Κάνιγγος και θα ακολουθήσει τη διαδρομή Αθήνα, Σπάρτη (στάση και κατάθεση στεφάνου στο μνημείο των 118 στο Μονοδένδρι), Γύθειο, Σπήλαια Δυρού, Νέο Οίτυλο, διανυκτέρευση στην Καλαμάτα, Πύλος, Μεθώνη, Μεσσήνη, επιστροφή στην Αθήνα. Τιμή συμμετοχής 55 ευρώ ανά άτομο. Πληροφορίες - δηλώσεις συμμετοχής στα γραφεία της ΠΕΔΥΕ, τηλέφωνο 210.3827.303 (καθημερινά, εκτός Παρασκευής, 9πμ-2μμ και 6μμ-8μμ).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ