ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 8 Οχτώβρη 2004
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΙΚΑ
Στα νύχια των εργοδοτών και του κράτους

Σε οικονομική ασφυξία το οδηγούν η υποχρηματοδότηση και η εισφοροδιαφυγή

H εισφοροδιαφυγή των εργοδοτών και η υποχρηματοδότηση εκ μέρους του κράτους ταλανίζουν το μεγαλύτερο ασφαλιστικό οργανισμό της χώρας και οδηγούν το ΙΚΑ σε οικονομική ασφυξία και τους ασφαλισμένους του σε συντάξεις πείνας και υποβαθμισμένες παροχές. Η κατάσταση αυτή αναδείχτηκε τόσο στο συνέδριο της ΠΟΣΕ -ΙΚΑ, όσο και από τις χτεσινές δηλώσεις του Διοικητή του Ι. Βαρθολομαίου.

Ετσι ο διοικητής του ΙΚΑ επιβεβαίωσε ουσιαστικά τον πτωτικό ρυθμό αύξησης των εσόδων του ΙΚΑ τα τελευταία χρόνια. Δήλωσε ότι η ένταξη των ειδικών ταμείων στο ΙΚΑ (ΔΕΚΟ, Τράπεζες) θα γίνει αν καλυφθεί το κόστος, χωρίς όμως να έχει γνώση πώς θα βρεθούν τα αναγκαία κονδύλια. Σημειώνεται ότι ο υφυπουργός Ν. Αγγελόπουλος ανέφερε προχτές ότι το ποσό αυτό ανέρχεται στα 22,6 δισ. ευρώ. Ταυτόχρονα, ο διοικητής επανέλαβε ότι υπάρχουν οφειλές του Δημοσίου προς το ΙΚΑ από το 2000 που δεν έχουν ρυθμιστεί. Το ύψος αυτών των οφειλών - σύμφωνα με πληροφορίες - ανέρχεται στα 3,7 δισ. ευρώ.

Από τα παραπάνω προκύπτει ότι παρά τους αντιασφαλιστικούς νόμους, παρά τη μείωση των παροχών και τις περικοπές των συντάξεων η κατάσταση του ΙΚΑ κάθε χρόνο χειροτερεύει. Και χειροτερεύει, γιατί η εισφοροδιαφυγή των εργοδοτών «ζει και βασιλεύει», ενώ οι κυβερνήσεις συνεχίζουν απλόχερα τις εισφοροαπαλλαγές προς τις επιχειρήσεις.

Την ίδια στιγμή και παρά τις διακηρύξεις, το 1% του ΑΕΠ προς το ΙΚΑ, αποδεικνύεται ότι όχι μόνο δε βγάζει τον Οργανισμό από το τέλμα των ελλειμμάτων, αλλά ότι δημιουργεί εκείνο το οικονομικό πλαίσιο, ώστε το επόμενο διάστημα να παρθούν νέα αντιασφαλιστικά μέτρα σε βάρος των εργαζομένων.

Σημειώνεται ότι σήμερα το ΙΚΑ χρωστά στο Επικουρικό Ταμείο (ΕΤΕΑΜ) 1,5 τρισεκατομμύρια δραχμές. Το ποσό αυτό το 1996 έφθανε τα 1,25 τρισεκατομμύρια δραχμές. Αιτία γι' αυτό ήταν και είναι η προσπάθεια να καλυφθεί το πρόβλημα ρευστότητας που υπάρχει στο ΙΚΑ από τα κεφάλαια της επικουρικής σύνταξης. Η προηγούμενη διοίκηση του ΙΚΑ, επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ, ισχυριζόταν διά στόματος Μ. Νεκτάριου ότι το ποσό αυτό δεν υπερβαίνει τα 500 δισεκατομμύρια δραχμές. Με τη συμβιβασμένη πλειοψηφία της ΓΣΕΕ (ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ και ΑΠ) να αποδέχονται αυτόν τον ισχυρισμό, αφού ουδέποτε αντέδρασαν. Με αυτόν τον τρόπο ληστεύτηκαν τα αποθεματικά του ΕΤΕΑΜ και σε λίγο καιρό θα επικαλεστούν ότι έχει οικονομικό πρόβλημα. Κάτι που θα οδηγήσει είτε στην αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης είτε στη μείωση των συντάξεων.

Ακόμα πρέπει να σημειωθεί ότι όταν η προηγούμενη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έκανε ρύθμιση των χρεών του Δημοσίου προς το ΙΚΑ δεν υπολόγισε, αυθαιρέτως, στα χρέη μεγάλα ποσά που αφορούν κυρίως στο λογαριασμό Υγείας. Σε αυτά πρέπει να προστεθούν και νέα χρέη που έχουν προκύψει τα τελευταία χρόνια.

Σχετικά με την ένταξη των ειδικών Ταμείων στο ΙΚΑ γίνεται φανερό ότι το κράτος στοχεύσει στη μεταφορά των βαρών στους ίδιους τους εργαζόμενους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το κύριο Ταμείο Ασφάλισης ΤΑΠ - ΟΤΕ, στο οποίο υπάγονται οι εργαζόμενοι του ΟΤΕ, των ΕΛΤΑ, και του ΟΣΕ. Το ΤΑΠ - ΟΤΕ παρουσιάζει ετησίως έλλειμμα 120 δισεκατομμυρίων δραχμών, το οποίο καλυπτόταν από τον κρατικό προϋπολογισμό μέχρι την έναρξη της διαδικασίας ένταξής του στο ΙΚΑ. Τώρα το ποσό αυτό θα κληθούν να το πληρώσουν οι ίδιοι οι ασφαλισμένοι. Η κατάσταση αυτή θα οξυνθεί με την επικείμενη μείωση θέσεων εργασίας στον ΟΤΕ κατά 6.250 και την πρόωρη συνταξιοδότηση αυτών των εργαζομένων. Ανάλογα ισχύουν και για τα λεγόμενα προγράμματα «εθελούσιων εξόδων» στις τράπεζες. Αλλωστε, η ένταξη των Ταμείων στο ΙΚΑ και στο ΕΤΕΑΜ θα επιφέρει μείωση συντάξεων ή και παροχών στους ασφαλισμένους των Ταμείων αυτών. Ετσι, στους συνταξιούχους της «Ολυμπιακής» τους ανακοινώθηκε ότι δε θα αυξάνεται η επικουρική τους σύνταξη για κάποια περίοδο, μέχρι να εξισωθούν με αυτή οι επικουρικές συντάξεις των παλαιοτέρων ασφαλισμένων του ίδιου του ΙΚΑ.

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΞΕΝΟΔΟΧΩΝ
Οδηγίες προς... εργοδότες

Αποκαλυπτική επιστολή της Ομοσπονδίας Ξενοδόχων προς τα μέλη της, που τους προέτρεπε σε σκληρή γραμμή απέναντι στους απεργούς ξενοδοχοϋπαλλήλους

Γραπτές αντεργατικές οδηγίες έδινε η Ομοσπονδία των Ξενοδόχων, όπως αποκαλύφθηκε από επιστολή της, προς τους ξενοδόχους της Αθήνας, τον περασμένο Αύγουστο, περίοδος κατά την οποία είχαν φουντώσει οι αγωνιστικές κινητοποιήσεις των ξενοδοχοϋπαλλήλων με αίτημα την υπογραφή Τοπικής Συλλογικής Σύμβασης, πλήρη - σταθερή εργασία για όλους κλπ.

Η Ομοσπονδία καλούσε την Ενωση Ξενοδόχων Αττικής να μην «υποκύψει» στα αιτήματα των ξενοδοχοϋπαλλήλων και να αποφύγει κάθε συζήτηση με τους εργαζόμενους, τη συγκεκριμένη περίοδο.

Με τη γνωστή μέθοδο της κινδυνολογίας και του εκβιασμού, η Ομοσπονδία των ξενοδόχων στην επιστολή της για να δικαιολογήσει την άρνησή της, επικαλείται και πάλι την κρίση στον τουρισμό. Τα περί κρίσης βεβαίως διαψεύδουν επίσημα στοιχεία που αποκαλύπτουν ότι οι 100 μεγαλύτερες ξενοδοχειακές μονάδες την τελευταία 3ετία αύξησαν τα περιουσιακά τους στοιχεία κατά 30%, τον κύκλο εργασιών τους κατά 10% και συνολικά τα κέρδη που αποκόμισαν ήταν 140.000.000 ευρώ! Επίσης κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων και παρά τις «κραυγές» των ξενοδόχων για το αντίθετο, προκειμένου να εκφοβίσουν τους εργαζόμενους, τον Αύγουστο, η πληρότητα των ξενοδοχείων στην Αττική διαμορφώθηκε στο 85% και ειδικά την περίοδο των Αγώνων στο 95%.

Προκλητικά όμως αναφέρουν στην ανακοίνωση ότι «σημαντικό μερίδιο ευθύνης για τη διαμορφωθείσα κατάσταση (;) έχει το υψηλό κόστος εργασίας (έμμεσο και άμεσο) που έχει διαμορφωθεί σε υψηλότερα επίπεδα από αυτά των βασικών μας ανταγωνιστών...». Αυτή τους τη θέση μάλιστα την ενισχύουν με το επιχείρημα ότι οι αυξήσεις που επέβαλε ο ΟΜΕΔ για το 2004 και με βάση την υποτιθέμενη κρίση «σύντομα θα οδηγήσουν την πλειοψηφία των επιχειρήσεων του κλάδου σε οικονομικό αδιέξοδο».

Αυτά όταν οι αυξήσεις που αποφάσισε ο ΟΜΕΔ για το 2004 ανέρχονται σε 0,92 (!) λεπτά αύξηση την ημέρα και ο μισθός των ξενοδοχοϋπαλλήλων δεν ξεπερνάει σε πολλές ειδικότητες τα 500 ευρώ καθαρά!

Μάλιστα η ηγεσία των ξενοδόχων «δασκάλευε» τα μέλη της, ότι η υπογραφή τοπικής σύμβασης «θα υπονομεύσει το ρόλο ύπαρξης της ίδιας της κλαδικής σύμβασης εργασίας που υπογράφεται από τους εκπροσώπους εργοδοτών και εργαζομένων», όταν η σύμβαση για το 2004 παραπέμφθηκε στον ΟΜΕΔ, αφού οι ξενοδόχοι έλεγαν ΟΧΙ σε όλα!

Δεν παραλείπουν να υπερασπιστούν την Ομοσπονδία των ξενοδοχοϋπαλλήλων, και πώς να μην το κάνουν άλλωστε, αφού μέχρι σήμερα η γραμμή της συναίνεσης και του συμβιβασμού που ακολουθεί η πλειοψηφία της διοίκησης έχει διευκολύνει σημαντικά τα αντεργατικά τους σχέδια.

ΝΑΥΠΗΓΟΕΠΙΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ΖΩΝΗ
Υπογράφηκε η έκτακτη ενίσχυση

Κάτω από τη δυναμική αγωνιστική πίεση των εργατοτεχνιτών της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης, τελικά χτες το υπουργείο Εργασίας αναγκάστηκε να αποφασίσει την καταβολή έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης στους ανέργους, με προϋπόθεση τα 30 ένσημα την τελευταία διετία. Το ποσό ανέρχεται στα 700 ευρώ. Η έκτακτη οικονομική ενίσχυση δίνεται με αυτές ακριβώς τις προϋποθέσεις την τελευταία 7ετία. Αποτελεί μια από τις σημαντικές κατακτήσεις των εργατοτεχνιτών, την οποία η κυβέρνηση της ΝΔ επιδίωξε να καταργήσει. Επιδίωξη που προσέκρουσε πάνω στο συντονισμένο αγώνα των εργαζομένων. Σύμφωνα με την απόφαση, το επίδομα θα αρχίσει να καταβάλλεται από την ερχόμενη Πέμπτη 14 Οκτώβρη. Οι δικαιούχοι θα πρέπει να καταθέσουν τα σχετικά δικαιολογητικά στα σωματεία τους. Ωστόσο, ο αγωνιστικός συναγερμός για τους εργατοτεχνίτες ακόμα δεν έχει λήξει, καθώς παραμένουν σε εκκρεμότητα βασικά αιτήματα, όπως είναι η τακτική επιδότηση όλων των ανέργων με το 80% του μεροκάματου μέχρι να βρουν δουλιά, συνταξιοδότηση στα 55 χρόνια με ποσό επίσης στο 80% του μεροκάματου και βέβαια μέτρα, για να έχει δουλιά η Ζώνη, την ανάπτυξη και τον εκσυγχρονισμό της.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ