ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 9 Οχτώβρη 2004
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΠΙΤΥΧΟΝΤΕΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΑΣΕΠ 1998
Απαιτούν τον άμεσο διορισμό τους

Συγκέντρωση χτες στο υπουργείο Εσωτερικών και διαμαρτυρία στον πρωθυπουργό, που, όμως, δεν τους δέχτηκε

Από τη χτεσινή διαμαρτυρία στην Αθήνα. Ο Τ. Τσιόγκας μαζί με τους διαδηλωτές
Από τη χτεσινή διαμαρτυρία στην Αθήνα. Ο Τ. Τσιόγκας μαζί με τους διαδηλωτές
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας με μοναδικό αίτημα την πρόσληψη όλων στο Δημόσιο, πραγματοποίησαν χθες, έξω από το υπουργείο Εσωτερικών στη Β. Σοφίας, οι επιτυχόντες του ΑΣΕΠ στο διαγωνισμό του 1998. Στη συνέχεια, κατευθύνθηκαν προς το Μέγαρο Μαξίμου, προκειμένου να συναντηθούν με τον πρωθυπουργό, πράγμα που δεν έγινε κατορθωτό. Στη χθεσινή διαμαρτυρία συμμετείχαν επιτυχόντες απ' όλη την Ελλάδα, ενώ το χρώμα που κυριάρχησε ήταν το μαύρο των σημαιών και των μπαλονιών που κρατούσαν οι διαδηλωτές, αντιδρώντας στον εμπαιγμό που τους γίνεται. Οι επιτυχόντες διατείνονται, και το αναφέρουν στα κείμενά τους, ότι η ΝΔ όταν ήταν στην αντιπολίτευση είχε δεσμευτεί υπέρ της πρόσληψης όλων, ενώ σήμερα αθετεί αυτήν της την υπόσχεση. Εχει πάντως σημασία να αναφερθεί ότι στο ψήφισμα που αντιπροσωπεία τους παρέδωσε στο Μέγαρο Μαξίμου, ως αιτία της ταλαιπωρίας τους αναφέρουν γενικώς και αορίστως «τα σφάλματα του νομοθέτη» και όχι την τότε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, που είχε θεσπίσει το άδικο και αναξιοκρατικό νομοθετικό πλαίσιο, με το οποίο διεξήχθη ο διαγωνισμός του 1998 που τους έφερε στη σημερινή τους θέση, ένα νομοθετικό πλαίσιο το οποίο κρίθηκε αντισυνταγματικό με πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου του Επικρατείας.

Κοντά στους διαδηλωτές βρέθηκε χθες ο Τάκης Τσιόγκας, βουλευτής του ΚΚΕ, που εξέφρασε τη στήριξη του Κόμματος στον αγώνα τους για άρση της αδικίας που υπέστησαν λόγω των αντισυνταγματικών διατάξεων. Στάθηκε, δε, στην ανάγκη του συντονισμού της πάλης με τους υπόλοιπους εργαζόμενους για τη διεκδίκηση μόνιμης και σταθερής δουλιάς.

Ολόκληρο το ψήφισμα των επιτυχόντων που παραδόθηκε χθες στο Μέγαρο Μαξίμου έχει ως εξής:

«Ταλαιπωρούμαστε 6,5 χρόνια από τα σφάλματα του νομοθέτη και της Διοίκησης, όπως διαπίστωσε και η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, που έκρινε το νόμο Πεπονή αντισυνταγματικό σε τρία σημεία.

Παράλληλα, η σημερινή ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών μαζί με 70 βουλευτές της τότε αντιπολίτευσης υποστήριζαν το θέμα μας στη Βουλή και δεσμεύτηκαν ότι όποτε γίνουν κυβέρνηση θα διορίσουν ΟΛΟΥΣ τους επιτυχόντες.

Με την προτεινόμενη ρύθμιση σήμερα, όπως και παλιά έτσι και τώρα, θα εξακολουθούν να βρίσκονται εκτός Δημοσίου υποψήφιοι με υψηλότερη βαθμολογία από διορισμένους και έτσι να παρατείνεται η αδικία.

Επειδή πέρα από την άδικη μεταχείριση τόσων ετών είμαστε όμηροι πολιτικών υποσχέσεων, στις οποίες πιστεύαμε μέχρι την προηγούμενη βδομάδα.

ΖΗΤΟΥΜΕ ΣΗΜΕΡΑ από την κυβέρνηση να τηρήσει το λόγο της και να διορίσει όλους τους επιτυχόντες».

Παράλληλα με τη χθεσινή τους συγκέντρωση - η οποία θα επαναληφθεί και το επόμενο διάστημα, δεδομένου ότι κύριο σύνθημα είχε το «δεν υποχωρούμε αν δε διοριστούμε» - οι επιτυχόντες παραμένουν κατασκηνωμένοι σε 24ωρη βάση έξω από το υπουργείο και θα εξετάσουν και άλλους τρόπους κλιμάκωσης του αγώνα τους.

ΚΕΔΚΕ
Πρότυπο το σουηδικό μοντέλο επιβολής φόρων

Συνάντηση εργασίας με εκπροσώπους της Σουηδικής Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΤΑ) είχε χτες η ηγεσία της Κεντρικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας (ΚΕΔΚΕ), σε μια προσπάθεια να «πλασάρει» πτυχές του σουηδικού μοντέλου και στη χώρα μας. Συγκεκριμένα, η προσκείμενη σε ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΣΥΝ ηγεσία του οργάνου εκδήλωσε τη βούλησή της να λειτουργήσει και η ελληνική ΤΑ βάσει φόρων που θα επιβάλουν οι δήμοι στους δημότες. Κι αυτό, καθόσον δήλωσαν εξαιρετικά ενθουσιασμένοι με το γεγονός ότι το 70% των πόρων των δήμων της Σουηδίας προέρχεται από ίδιους πόρους, δηλαδή από τοπική φορολογία. Αποψη που αναμένεται να προβάλλει έντονα η ΚΕΔΚΕ και στο συνέδριό της, που γίνεται σε μερικές μέρες στο Ηράκλειο της Κρήτης.

Παράλληλα, η ΚΕΔΚΕ, με την ευκαιρία και πάλι της γνωριμίας με το σουηδικό μοντέλο, ούτε λίγο ούτε πολύ υπερασπίζεται τις ξεχωριστές συλλογικές διαπραγματεύσεις, δηλαδή ανά δήμο, με τους εργαζόμενους, κάτι που είναι προφανές ότι δεν εξασφαλίζει τους εργαζόμενους, ενώ οδηγεί και στη διάσπαση του συνδικαλιστικού κινήματος.

ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΑΪΛΑΝ
Αναβλήθηκε η συζήτηση για την έκδοσή του

Για την επόμενη Παρασκευή, 15 Οκτώβρη, αναβλήθηκε χτες από τον Αρειο Πάγο, η συζήτηση για την έκδοση ή μη στη Γερμανία του Κούρδου αγωνιστή Σινάν Μποσκούρτ (Ταϊλάν). Η απόφαση αναμενόταν να εκδοθεί χτες, αλλά η υπεράσπιση ζήτησε χρόνο, προκειμένου να μελετηθούν τα συμπληρωματικά στοιχεία που έστειλαν οι γερμανικές δικαστικές αρχές (μετά από αίτηση του Αρείου Πάγου). Τα στοιχεία έφτασαν στην Ελλάδα μόλις προχτές.

Παράλληλα, συγκέντρωση αλληλεγγύης στον Ταϊλάν πραγματοποίησαν χτες το πρωί, έξω από τον Αρειο Πάγο, το ΠΑΜΕ και η Επιτροπή Αλληλεγγύης Φορέων και Οργανώσεων, με συμμετοχή πολλών συναγωνιστών του, αλλά και Ελλήνων συνδικαλιστών. Την ίδια στιγμή, εκατοντάδες κοινωνικοί και πολιτικοί φορείς της χώρας δηλώνουν τη συμπαράστασή τους στον διωκόμενο αγωνιστή, ζητώντας να μην εκδοθεί στη Γερμανία και να απελευθερωθεί άμεσα.

ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ
Μόνο στις Νομαρχίες τα δικαιολογητικά για άδεια εργασίας

Απαλλάσσονται οι μετανάστες από την υποχρέωση να καταθέτουν τα ίδια δικαιολογητικά δύο φορές σε διαφορετικές υπηρεσίες, προκειμένου να λάβουν ή να ανανεώσουν την άδεια διαμονής. Συγκεκριμένα και σύμφωνα με απόφαση του υπουργείου Εσωτερικών, οι μετανάστες δε θα καταθέτουν στους δήμους (οι οποίοι συγκεντρώνουν τις αιτήσεις για την άδεια διαμονής) τα δικαιολογητικά που έχουν ήδη καταθέσει στις Νομαρχίες για να λάβουν την άδεια εργασίας. Θυμίζουμε ότι η άδεια εργασίας είναι προϋπόθεση προκειμένου ο μετανάστης να λάβει άδεια διαμονής στη χώρα.

Τα δικαιολογητικά αυτά είναι: Αντίγραφο εκκαθαριστικού προηγούμενου έτους ή φορολογική ενημερότητα. Σύμβαση εργασίας με γνήσιο της υπογραφής του εργοδότη από δημόσια υπηρεσία. Υπεύθυνη δήλωση του εργοδότη ότι η σύμβαση είναι σε ισχύ, με θεώρηση του γνήσιου της υπογραφής του. Βεβαίωση εκπλήρωσης των ασφαλιστικών υποχρεώσεων από τον αρμόδιο ασφαλιστικό φορέα.

Ωστόσο, σύμφωνα με την απόφαση, σε περίπτωση που η αρμόδια υπηρεσία αλλοδαπών και μετανάστευσης της Περιφέρειας το κρίνει απολύτως απαραίτητο, μπορεί να ζητήσει αντίγραφα των παραπάνω δικαιολογητικών από την οικεία Νομαρχία.

Στο μεταξύ χτες ο υπουργός Εσωτερικών, Π. Παυλόπουλος, επισκέφτηκε το Ινστιτούτο Μεταναστευτικής Πολιτικής, το οποίο - όπως είπε τόσο ίδιος όσο και ο πρόεδρός του, Αλ. Ζαβός - ουσιαστικά ξεκίνησε να λειτουργεί από την αρχή, «επειδή δεν υπήρχε καμία υποδομή». Το Ινστιτούτο λειτουργεί ως κέντρο έρευνας, μελέτης και παραγωγής προτάσεων για τη μεταναστευτική πολιτική, κάτω όμως από το πρίσμα των αποφάσεων και της πολιτικής που χαράσσεται σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ενωσης. Πολιτική που στρέφεται εναντίον των μεταναστών, καθώς κεντρικό της σύνθημα είναι ότι περνούν τα σύνορα μόνο όσοι συμφέρουν το ντόπιο και ξένο κεφάλαιο.

ΣΑΜΟΣ
Απαράδεκτες συνθήκες υποδοχής προσφύγων

Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή

Την ανάγκη λήψης άμεσων μέτρων για τις συνθήκες ζωής των προσφύγων στο ειδικό κέντρο υποδοχής προσφύγων της Σάμου μετέφερε, με Ερώτησή του στη Βουλή, ο βουλευτής του ΚΚΕ Σταύρος Σκοπελίτης, χωρίς δυστυχώς να λάβει συγκεκριμένες απαντήσεις.

Ο υφυπουργός Εσωτερικών Αθ. Νάκος παραδέχτηκε ότι «η κατάσταση που επικρατεί στο κέντρο υποδοχής δεν τιμά κανέναν και κυρίως τη χώρα μας», επιρρίπτοντας όμως ευθύνες στην προηγούμενη κυβέρνηση, λέγοντας ότι δεν υπήρξε καμιά προσπάθεια για τη βελτίωσή της. Παράλληλα, δήλωσε αόριστα ότι έχει αποφασιστεί η δημιουργία εγκατάστασης σε στρατόπεδο της περιοχής Παλαιοκάστρου.

«Εκείνο που μετράει είναι να προχωρήσουν άμεσα τα μέτρα που θα ικανοποιούν πραγματικά τις απαιτήσεις μιας ανθρώπινης διαβίωσης αυτών των ανθρώπων», δήλωσε ο Σταύρος Σκοπελίτης, σημειώνοντας ότι «σε όλα τα κέντρα των νησιών πολλαπλασιάζονται οι πρόσφυγες και οι ευθύνες είναι τεράστιες». Συνολικά για το θέμα των οικονομικών μεταναστών μάλιστα σημείωσε πως «θα πάρει μεγαλύτερες διαστάσεις γιατί συνεχίζεται, εντείνεται η ιμπεριαλιστική, η βάρβαρη επίθεση ενάντια στους λαούς με στόχο τον έλεγχο των πλουτοπαραγωγικών πηγών τους».

Για τις 13 Γενάρη του 2005 προσδιορίστηκε η δίκη των 6 από τους 15 συλληφθέντες, για τα επεισόδια στη διάρκεια των συγκεντρώσεων διαμαρτυρίας, που έγιναν στη Θεσσαλονίκη, ενάντια στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, τον Ιούνη του 2003. Οι 5 Ελληνες και ο Ισπανός Κάρλος Μαρτίνεζ θα οδηγηθούν στο Β` Τριμελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης με τις κατηγορίες της διακεκριμένης στάσης και της παράνομης οπλοφορίας.

Για τους υπόλοιπους 9 συλληφθέντες για τα επεισόδια, διαχωρίστηκε η υπόθεση, διατάχθηκε περαιτέρω ανάκριση και εκκρεμεί η έκδοση παραπεμπτικού βουλεύματος. Οι 6 βαρύνονται με κακουργηματικές κατηγορίες και οι 3 με πλημμελήματα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ